Zatajili. Umlčeli. Skryli. Ben Kuras pravdivě o ekosummitu

Komentář Daily Mailu zahájení konference shrnul jako „kolotoč samolibých, bombastických, ctnosti kázajících pokrytců, dokonale vyjadřující tu bláznivost, domýšlivost a všeobecnou prázdnotu moderního světa“.

Benjamin Kuras
Benjamin Kuras

Zdroj: Parlamentní listy

Ekologický summit v Glasgowě je výsledkem skrývání a umlčování, naznačuje spisovatel Benjamin Kuras. Jak si zastánci teorie změny klimatu získali prostor? „Efektivním mediálním umlčením těch vědců, kteří tuto teorii zpochybňují. Dokonce i těch, kteří ji nezpochybňují, ale nabízejí jiné zdroje. Jako třeba vodíkový motor, na němž pracuje jistý Lord Bamford se svou firmou JCB,“ uvedl Kuras pro ParlamentníListy.cz v rámci pravidelného shrnutí globálních událostí.

Římské G20, těsně následované glasgowským COP26, jako dvě dějství jednoho tyátru. Tragédie nebo komedie? Mně to celé připadalo jako sjezd Komunistické strany Sovětského svazu – jeden jediný názor, emoční vydírání, dohnání a předehnání, vyhrožování zkázou, a přitom každý rozumný člověk ví, že to je všechno bullshit, ale drží hubu, aby nepřišel o koryto? Ozývají se vůbec nějaké disentní hlasy?

Žánrově řečeno – tragédií to hrozí, komicky to bylo zahráno, ale spadlo to všechno do frašky a melodramatu, tedy nerealistické iracionality a kýčovité sentimentality. A hlavně kolosálního imorálního pokrytectví, Molière hadr. Disentní hlasy jsou, ale ne od politiků, těm to haraší všem stejně, jakoby to celé prožívali v hypnóze. K té ještě přispěly církve – katolická i anglikánská – takže to má i punc náboženský. A požehnání královské. A samozřejmě podporu těch vědců, kteří vymysleli onu teorii smrtelné škodlivosti lidské činnosti pro planetu a jedinou možnou záchranu „obnovitelnými zdroji“, které z energie učiní cenově nedostupnou komoditu a ožebračí polovinu obyvatel západní civilizace na ekonomickou úroveň středověkou. Efektivním mediálním umlčením těch vědců, kteří tuto teorii zpochybňují. Dokonce i těch, kteří ji nezpochybňují, ale nabízejí jiné zdroje. Jako třeba vodíkový motor, na němž pracuje jistý Lord Bamford se svou firmou JCB. Ten se v médiích ozývá s námitkami, že obrovské peníze se vyhazují za neproveditelné ekoblbosti, zatímco on svůj vodíkový motor musí vyvíjet za své, s budoucí nejistou nadějí komerčního uplatnění. A do toho Greta Thunbergová diriguje uliční dav do skandování „stop thefuckingblablabla“ a zpěvu „strčte si svou klimakrizi do řiti“. Takovou sérii zápletek by nedokázali vymyslet Shakespeare, Molière, Goldoni, Sofokles a Euripides dohormady.

Tak po pořádku. Římský G20.

Tam se blábolilo na několik témat: pandemie, eko-krize, mezinárodní byznys, Afghánistán. Takovýmito geniálními dialogy:

„Je zásadní umístit lidskou osobu zpět do centra politických a ekonomických činů“. Nebo: „Ať svět kráčí společně zvítězit v boji proti pandemii“. Nebo: „Zajistili jsme, že naše sny zůstaly živé a teď musíme dbát, abychom je přeměnili ve skutečnost“. Nebo:

„Naplnili jsme slova podstatou a postupně splníme 2050 jako datum nulových emisí“. Toto datum, mimochodem, nepřijali Číňané a Rusové, ale pořadatel summitu italský premiér Draghi byl i tak „překvapen otevřeností těchto dvou vlád, u nichž se projevil posun k nadějnější mluvě“. Nebo: „Díky Itálii a odhodlání, které Spojené státy přinesly na stůl, dospějeme k hmatatelnějším výsledkům,“ pochválil si svou návštěvu Biden. Ten se taky sešel s papežem, který se mu jevil jako „všechno to, co jsem se v mládí učil o katolictví“. Papež ho odměnou označil za „dobrého katolíka, který smí ke svatému přijímání“. Teda aniž by se musel předtím zpovídat za politiku Demokratické strany, k níž patří mimo jiné povolení potratu do kterékoli fáze, jak mu vytýkají katolíci američtí.

Něco konkrétního, užitečného a praktického pro planetu se tam snad přece jen dohodlo?

Do roku 2030 se vysází bilion stromů.

Glasgow COP26 začal už v Římě pompézním prohlášením Borise Johnsona: „Jestli se Glasgow nezdaří, nezdaří se nic.“ Jenže ten se konal už bez Rusů a Číňanů, takže nezdar je zaručený. Ještě čtenářům vysvětleme, co vlastně to COP znamená: Conference of Parties čili konference stran zúčastněných na konvenci OSN o klimatu. Koná se každoročně a je už šestadvacátá. A teď několik těch letošních melodramatických citátů, které vám padly do oka?

„Přestaňme se k přírodě chovat jako k záchodu. Přestaňme brutalizovat diverzitu. Přestaňme se zabíjet uhlíkem. Přestaňme si kopat vlastní hroby. Buď my ukončíme klimatické změny, nebo ony ukončí nás.“ (šéf OSN Guterres).

„Hodiny na bombě připevněné k našemu tělu jako u Jamese Bonda tikají k soudnému dni a máme minutu před půlnocí.“ (Boris Johnson).

„Státníci budou prokleti, jestli se nedohodnou o klimatické změně, umožní tím genocidu nekonečně větších rozměrů než nacistické Německo, tato bude zabíjet lidi po celém světě po generace a nebudeme to moci zastavit.“ (Anglikánský arcibiskup Welby v BBC).

„Musí se naše dějiny stát pohádkou o nejinteligentnějším živočišném druhu odsouzenému k zániku tou tolik lidskou vlastností nevnímat větší obraz při honbě za krátkodobými cíli?“ (Sir David Attenborough, autor TV programů o planetě)

„Nedovolte chamtivosti a sobectví sázet semena naší společné destrukce. Dva stupně oteplení je pro nás a jiné země rozsudek smrti, snažte se víc, snažte se víc.“ (Premiérka Barbadosu Mottley)

Není divu, že při nich Biden usínal.

Ale takovéto repliky tam budou jiskřit dva týdny, na jejichž konci se svět dohodne snížit emise na „čistou nulu“ s maximálním oteplováním nepřesahujícím 1,5 stupně. Nejsem si jist, co to přesně znamená, ale určitě to bude neproveditelné.

Dohodne se na tom svět bez Ruska a Číny. Takže nedohodne?

Ale zní to hrdě a slavnostně. Komentář Daily Mailu zahájení konference shrnul jako „kolotoč samolibých, bombastických, ctnosti kázajících pokrytců, dokonale vyjadřující tu bláznivost, domýšlivost a všeobecnou prázdnotu moderního světa“.

A mezitím se nebere v úvahu loňský test emisí CO2, které se následkem covidu snížily o 7 procent, aniž to zpomalilo globální oteplování. Což by mohlo stát za úvahu, zda ono oteplování náhodou není způsobeno něčím jiným než lidskými emisemi uhlíku. A zda tedy likvidace uhlíkových emisí, a tím i likvidace ekonomiky může na oteplování mít nějaký vliv. Neodehrálo se na konferenci něco zábavnějšího?  

Trocha situační komedie. Hned prvního dne si málem nafackovali Johnson s Macronem kvůli rybářské válce v La Manchi.

(Celý text najdete zde)

5 7 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vvenc
vvenc
před 2 lety

O COP 26 Glasgow si sice můžeme povídat, jak směšnou a ubohou globální performanci byli schopni a ochotni elitní představitelé západního, euroatlantického světa bezostyšně předvést. Ale tato politicky korektní posice jim zaručuje, i když jsou pouze a jenom manipulativními figurkami s omezenou kompetencí, že se nemusí obávat hněvu svých chudnoucích obyvatel, ani ztráty svého pohodli… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 2 lety

Tím, že se Rusko a Čína odmítli osobně účastnit, hodili zbytku světa do této nesmyslné šarády vidle. Další konstruktivní krok k osvobození lidstva od útlaku mocných.

cablik
cablik
před 2 lety

Zas jen mlátí prázdnou slámu nejde jen zasadit stromy ale starat se o celou krajinu zavlažování meliorace čištění řek.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety

Vysadit bilión stromů je jedna věc, ale starat se o ně, aby dobře rostly, nebyly ničeny a káceny kvůli a/ nové dálnici, b/ parkovišti pro hypermarket, c/ zařízení tzv. obnovitelného zdroje energie, d/ montovny, e/ co si sami vzpomenete. Celé to připomíná zvelebovací akce za reálsoc, kdy sice byla za přispění energie a dobré… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Velmi dobrá připomínka. Co z toho, že se v okolí mého bydliště vysadily stromečky na holinách. Do šesti sedmi let stromy vrostly do sebe a je to smutný pohled na neprostupnou usychající hráz.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety

I maňáskové divadlo z našich mladých let by BYLO VĚROHODNĚJŠÍ!