Doba hodného Ruska skončila! Proč Putina zvolí na další období?

Rusko už dávno začalo našim partnerům pevně utahovat matice, v důsledku čehož vlastně také vznikají všechny současné západní hysterie. Jiná věc je, že se to děje v klidu. Od čehož zase zvláště zuřiví místní obyvatelé na divanech nechápou, jak je to nyní špatné pro naše partnery, kvůli čemuž ti halasně křičí, že neuznají prezidenta Putina, když ten půjde znovu k volbám. Nač Putin klidně odpovídá: “to mě nevzrušuje”.

No tak se podívejte: za prvé, tato zpráva proběhla bez povšimnutí. Moskva se úplně zbavila státního dluhu USA. Rusko si v září 2021 ponechalo pouze za 4 miliardy dolarů americké státní cenné papíry. Směšná cifra. Největším majitelem státního dluhu USA je Japonsko s jedním bilionem 300 miliardami dolarů, a také Čína má o něco víc než bilion tohoto skvělého škváru.

Za druhé, v Evropském parlamentu bylo vyjádřeno znepokojení v souvislosti s vojenskými výzkumy a technologickým vývojem v Rusku a Číně v oblasti výzbroje s použitím umělé inteligence, což je ovšem pozoruhodné, vždyť u nás údajně všichni inženýři dávno utekli, telefony neumíme dělat a vůbec jsme nevzdělaní. Na druhé straně připomenu, že právě Rusko nedávno sestřelilo starou sovětskou družici ve velmi pozoruhodné výšce od země a jemně naznačilo, co bude třeba s družicemi USA, pokud se nedej bože něco stane, třeba s jejich vychvalovanými drony, které mohou vynést na orbitu jaderné zbraně. Jak se ti to zamlouvá Elone Musku?

Za třetí, přičemž neméně důležité. Nehledě na nekonečné nářky, že Rusko chce nechat zmrznout Evropu nebo už nechalo zmrznout, Kreml a Gazprom pouze přesně plní na sebe vzaté závazky. A sice, banálně pracují v běžném režimu, nesnaží se opět a znovu pomoci nesnášenlivému Starému světu řešit jeho problémy, které si Evropský parlament sám přece vymyslel v boji se strašným putinským plynem. Putin pouze žertovně odpovídá na to všechno: “jestli se někdo rozhodl se utopit, tak zachránit ho už není možné.”

Ale Evropa se jako masochista sebepoškozuje i nadále. Sotva se ceny na plyn v Evropě na spotových trzích stabilizovaly po krutých rekordech, tak přišla zpráva o pozastavení procesu certifikace operátora Severního proudu 2 švýcarské společnosti Nord Stream, která je v současné době  100%ní dceřinkou Gazpromu. A tak znovu je dušička v peří. Kótování znovu vyrazilo přes 1100 dolarů za tisíc kubických metrů. Ale tady už radost dodala samotná Moskva, jelikož Gazprom dost příznačně nerezervoval na prosinec kapacitu plynovodu Jamal-Evropa a plynovodního systému Ukrajiny pro dodatečný tranzit ruského modrého paliva.

Drahý plyn nejsou pouze dodatečné náklady po celé Evropě na elektřinu nebo vytápění. Je to i německý průmysl, který s takovým rozložením určitě nebude moci silně konkurovat třeba s cenami americkým závodům, nebo asijským tygrům, kteří se už dávno naučili pracovat v podmínkách drahých energetických nosičů. Mimochodem, právě proto slíbený LPG s molekulou svobody nepřišel ze Států do Evropy. Vážený mister Amos Hochstein z ministerstva zahraničí USA dokonce učinil oficiální sdělení v této souvislosti, že prý “demokracie ve Státech nesmí nařizovat svým byznysmenům”, ale zato může trvale klást požadavky vůči Rusku.

Jdeme dál. Americká síť výrobců hnojiv CF Industries prohlásila, že bude nedostatek hnojiv, který se nepodaří likvidovat. V Británii se už zastavily dva závody pro výrobu hnojiv, které patří právě této největší síti. To se samozřejmě nemohlo neodrazit na ekonomice vyspělých i nepříliš vyspělých zemí, a proto Ukrajina začala nakupovat skleníkové okurky v chudém Rusku. Dokonce Polsko, které je jedním z největších vývozců skleníkové zeleniny v regionu, zvyšuje dovoz skleníkových okurek, vypěstovaných v ruských sklenících. Ruský skleníkový byznys je, promiňte za tautologii, ve skleníkových podmínkách. Dovoz z mnohých zemí světa je zakázaný a “skleníkáři” řadu let dostávají významné dotace z rozpočtu a přístup k velmi levnému financování. Ve výsledku přišly v posledních letech do skleníkového byznysu Ruska mnohomiliardové investice a “u okurků je země prakticky soběstačná”, dodávají někteří specialisté, a my to citujeme pro ty, kteří s oblibou říkají, že Putin nic nedělá pro svůj prostý  lid. Řekněte to raději obyvatelstvu Polska, Ukrajiny, Německa, Anglie nebo USA, mimochodem, kde naprosto vážně místní filiálky FRS vysvětlují, že na Vánoce pečené kuřátko je včerejšek, vždyť večeře z bobů je dvakrát levnější, a i kalorií je v ní dvakrát více.

A tak na tomto pozadí výborně zapadla zpráva, že dva členové Kongresu USA z místních provincií, které se hned tak na mapě nenajdou, navrhli rezoluci o nepřiznání Vladimíra Putina prezidentem Ruska, když bude znovu zvolený v roce 2024. Následně uznávaný list The Wall Street Journal vyšel se senzačním prohlášením. Cituji: “Západní země mají na čase se vzdát samolibého přesvědčení o tom, že Rusko je slabý stát, kterému lze vnutit svůj názor.” Tomu o nic méně senzačně přizvukuje britský The Telegraph: “Průmyslové odběratele plynu v Evropě bude nutno zavírat. Pouze díky tomu bude možné zajistit fungování nemocnic a vytápění doma.” Autor článku ujišťuje, že to všechno naplánoval Putin, ale čtenáři britských novin jsou rozhořčeni. Obviňují ze vzniklé situace Borise Johnsona.

A co nám tedy vychází. Rusko není zdaleka slabé, Rusko je však unaveno ze zachraňování těch, kteří ho neustále urážejí, pokoušejí se čehosi dosáhnout metodou vydírání, výhrůžek a urážek, a kteří také ztratili právo nazývat se hegemonem, nemluvě o autoritě a úctě. A jekot, který se ozývá od našich partnerů v této souvislosti, je proto také stále hlasitější, protože Rusko na rozdíl od USA nedělá okázalá gesta. Nicméně, tepleji z toho přátelům s evropskými hodnotami a molekulami svobody stejně nebude.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://zen.yandex.ru/media/ruspolitic/vremia-dobroi-rossii-zakonchilospochemu-putina-vyberut-na-novyi-srok-61ab88a796a7d72abcee0978?&

4.8 26 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Sestřelit družici ten Ruský mužik umí, ponorky má z doků nevíme kde, hypersonická raketa tu může být cobydup, válečným lodím museli do domovských přístavů ukazovat cestu rybáři, když jim Ivan vypnul navigaci … no, jářku, asi bude nejvyšší čas vydráždit a vypustit zbraň z nejhrozivějších – Tchajvanského ratlíka ze Senátu. To se Putin… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

K tomu střelenému satelitu: satelit sestřelili Američani, Číňani a dokonce i Indové. Možná i někdo jiný. Tak proč takový nářek nad tím ruským? Všichni jmenovaní sestřelili tzv. “živý” satelit. Tzn. takový, který vyzařoval nějakou energii a bylo ho tedy možné podle toho zaměřit. Ale Rusové sundali “mrtvý” satelit. Tedy objekt, který nevyzařoval žádný impulz. |A to… Číst vice »

zemedelec
zemedelec
před 2 lety

O co asi jde,aby se Rusko uskromnilo a podpořilo bohatší a rozmařilé státy.

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

Leda dovozem muha,…dů,to by bylo bohatství za všechny prachy!

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

Asi jsi fakt pouze zemědělec.

Vendol
Vendol
před 2 lety

Ceny energií rostou a porostou i nadále. Nemá to náhodou souvislost s tou megalží ze strany BIS, Bezpečnostní informační služby, o nějakých agentech ve Vrběticích, z čehož si dělají srandu skoro všichni ? Člověk se v této souvislosti nemůže nezeptat, čí zájmy vlastně BIS prioritně hájí ? Naše české či americké ? Nedostal náhodou pan Čoudelka, její… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Tak to je dnes píší na seznamu ceny energii se dostali na vrchol držte si peněženky za vše mohou pošahaný zelený skopčáci kteří zdražují. Rusko už ani nemá kam ustupovat letadla NATO jsou u hranic USA lodě v Černém moři. Jak se perou za svoje nacistické soukmenovce z Ukrajiny vše je jasné fašismus… Číst vice »

Ferin
Ferin
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Genocida ze západu tu už probíhá. Říká se jí P F I T Z E R .

vvenc
vvenc
před 2 lety
Odpověď uživateli  Ferin

Také Great Reset, technokratické řízení, inkluzivní kapitalismus, Nový světový řád..

anti Havel
anti Havel
před 2 lety
Odpověď uživateli  Ferin

Nejen P.H.I.S.E.R. je jich daleko víc…..Novavax bude další,jen svědci covidovi to nechápou!
A nechci vidět co přibude mrtvých díky “”dobru””pseudovakcín během dvou až pěti let!!!!!