Jak dlouho ještě?

Po přečtení tohoto článku jsem prostě utrpěl duševní šok. ÚS znovu otevřel stíhání komunistických pohlavárů Štrougala a Vajnara – Novinky.cz  Neuvěřitelné se stalo skutkem! Ústavní soud se totiž tímto rozsudkem definitivně zařadil mezi aktivistické úderky.

René Skalský

Delší dobu k takovému konci sice směřoval ( za všechna raritní rozhodnutí snad stačí připomenout zrušení ústavního zákona o předčasných volbách do PS PČR v roce 2009 se zdůvodněním, že ústavní zákon je protiústavní, což do dějin právní vědy jistě vstoupí jako tzv. Rychetského paradox). Nicméně člověk pořád žil v naději, že tato instituce si svou vážnost a důvěryhodnost uchová. Nestalo se…

Upozorním na klíčovou nehoráznost ve stanovisku příslušného senátu ÚS. Ten zpochybnil posudek dvou soudních znalců, kteří potvrdili duševní nezpůsobilost Štrougala a Vajnara, pro jejich údajnou podjatost, která prý vyplynula z toho, že oba soudní znalci za minulého režimu sloužili u protivzdušné obrany a měli prověrku na přístup k přísně tajným dokumentům.

„Není žádoucí, aby klíčový znalecký posudek zpracovala osoba, která v dané době sama u ozbrojených sil působila, a to ještě u útvaru, který měl na starosti činnost spočívající v ochraně vzdušného prostoru, při níž rovněž mohlo docházet a také došlo k usmrcení jednotlivců při sestřelení letadel,“ vysvětlila stanovisko senátu soudkyně zpravodajka Kateřina Šimáčková.

Tak nevím. Připadá i vám normální, zpochybňovat odbornou a morální integritu soudem jmenovaného znalce v oboru psychiatrie jen tím, že kdysi sloužil v ozbrojených silách svého státu a dokonce argumentovat, že při této službě se mohl dostat do situace, kdy by splnil rozkaz a sestřelil letadlo narušující vzdušný prostor státu, což by jistě mohlo způsobit něčí smrt ? Copak už všichni zešíleli?

V tomto kontextu snad už ani neudivuje výrok advokáta stěžovatelů, nějakého  Lubomíra Müllera, který na adresu soudních znalců prohlásil, že jejich posudek má stejnou důvěryhodnost „jako by u Norimberského procesu podával posudek na obžalované doktor Mengele.“ Být na místě oněch soudních znalců, tak bych toho drzého spr..ka hnal před advokátní komoru a nebo si na jeho úkor vylepšil vlastní finanční situaci soudní cestou…

Jedno je ovšem jisté. Ústavní soud přestal být zárukou normálních právních poměrů v zemi. Ostatně, která skutečně funkční instituce státní moci nám ještě zbývá?

4.2 11 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 2 lety

Ono to není-bohužel-zas až tak nepochopitelné.Soudci,ať už ústavní nebo jiní,jsou zaměstnanci státu a tudíž jsou to lokajové a slouhové režimu,který zrovna vládne.Tak se chová například velká část pedagogů-statních zaměstnanců.Stačí sledovat,kdo všechno učí na středních a hlavně vysokých školách.Různí Vystrčilové,Fialové,Halíkové,Kroupové atd.pouze vymývají mozky našim dětem.No-oni(ony) se najdou přitroublí učitelé již v mateřských školkách!

haf
haf
před 2 lety

a c jiného čekat od Ryhcetského vedení? ale je zuajímaé, že když tak dobře slouží novým páům, pochyby o jeho loajalitě nejsou, kdyb odbornívi byli napsali, že dva staříci jsou zcela fit,, byly by to uznávané kapacity i se službou v socialistické protivzdušné obraně. zdá se, že ÚS nechápe, proč existují protivzdušné obrany… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety

Po přečtečtení článku jsem rovněž utrpěl šok. Z toho, že tzv. ústavní soud vůbec ještě někdo může považovat za ústavní.