Indie otevírá své území pro armádu RF

Je příjemné sledovat průlomové jednání Vladimíra Putina a Sergeje Šojgu v Indii, když víme, že Washington bude velmi nespokojený.

USA nebyly s to přinutit Indii, aby se “rozvedla” s Ruskem

Vladimír Putin přiletěl do Indie v pondělí 6. prosince na jednání s premiérem  Naréndrou Módí. Už se tam nacházejí ministr zahraničích věcí Sergej Lavrov, ministr obrany Sergej Šojgu a hlava Rosnefti Igor Sečin.

Ve svých snahách o odpor Číně Washington zorganizoval “dialog pro bezpečnost” v regionu s Indií, Japonskem a Austrálií (QUAD). V USA nyní, zajisté, s lítostí sledují průlomové dohody a přesvědčují se, že Indie je nezávislá země.

Poradce Kremlu pro zahraniční politiku Jurij Ušakov oznámil minulý týden novinářům, že Rusko a Indie podepíší 10 dohod, včetně k energetice.

Indie otevírá své území pro přemísťování ruské armády

Jak informuje list Hindustan Times, budou podepsány smlouvy na dodávku ZRK S-400 za 5,4 miliardy dolarů a už byl podepsaný kontrakt na výstavbu závodu pro výrobu samopalů Amethi, stát Uttar Pradesh. … Kontrakt předpokládá celkové předání technologií během sedmi letech po podepsání kontraktu.

Strany posoudí také smlouvu k prodeji Indii systému PRK Igla, ale zřejmě nebude podepsána při této návštěvě.

Klíčovou smlouvou, které může být dosaženo, je “Smlouva o vzájemné výměně logistiky” (RELOS), což umožní vojákům obou států získat vzájemný přístup k logistickým a pomocným objektům na svých základnách.

Indie se domnívá, že tyto vojenské kontakty s Ruskem nebudou potrestány sankcemi USA ohledně CAATSA, jelikož “rozšiřuje kontakty se Spojenými státy za účelem odporu vůči Číně”.

Indie se zúčastní projektů na Dálném východě a v Arktidě

Noviny Financial Express předpokládají, že budou projednány dodávky energetických nosičů do Indie z Ruska, poté co se dostalo pod sekundární sankce USA vůči Íránu, s nímž byly uzavřeny rozsáhlé smlouvy na dodávky ropy.

Nedávno Francie varovala své banky, aby nefinancovaly projekt “Arktik SPG 2”, ale Indie je připravena do tohoto projektu investovat.

Economic Times oznamuje, že Indie má ambiciózní plány v souvislosti s ruským Dálným východem, byla otevřena úvěrová linka na částku 1 miliardy dolarů pro různé projekty v regionu. Jak píše ET, “všechny zraky jsou upoutané na obnovení mořského spojení Vladivostok – Čennai”.

Souhrnné investice Indie do ropných a plynových projektů v Rusku převyšují 15 miliard dolarů. To je nejvýznamnější směr indických zahraničních investic do ropného a plynového sektoru a vláda Indie je plánuje zvýšit. Jsou i investice Ruska do Indie. V srpnu roku 2017 Rosneft koupila 49% indické společnosti Essar Oil Limited (Nayara Enegry).

Indie se rovněž zajímá o Severní mořskou cestu přes Arktidu a bohatá naleziště užitkových nerostů v Arktidě, například železné rudy.

Starý přítel je lepší než dva noví

Spolupráce RF a Indie má sovětské kořeny, kdy Indie byla materiálně (SSSR posílal vagóny potravin do Indie) a morálně podpořena Leonidem Brežněvem v její válce s Pákistánem. Smlouva o sovětsko-indickém přátelství z roku 1971 přerostla ve Strategickou smlouvu o partnerství z roku 2000.

I když Indie snížila v posledních letech nákupy ruské výzbroje o 33%, ten park letadel, tanků, dělostřelectva co má, předpokládá těsné vzájemné působení s ruskými technickými službami, nákupy zařízení a náhradních dílů. Během mnohých desetiletí Rusové spolupracovali s Indií na jejích místních výrobních programech a byli připraveni k předávání technologií, což bylo pro Indii těžké získat od jiných.

Jde nejen o vojenské programy, takové jako je stíhačka Brahmos, ale také o atomové reaktory, kosmické programy.

Předpoklad “rozvodu” s Ruskem ve prospěch USA, jak to unáhleně činí na Západě,  pramení z neznalosti hloubky uznání Indie ještě vůči sovětskému vedení a pověsti o spolehlivosti Ruska v Indii jako partnera.

Moskva se distancovala od konfliktu Indie s Čínou v pohraniční otázce a sjednocuje země v ŠOS a BRICS. Je příznačné, že Čína a Indie nacházejí v těchto organizacích společný jazyk.

Ljuba Stěpušová

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://www.pravda.ru/world/1666190-india_russia/?from=email_subscribe

3.6 9 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Jo správně S-400 jsou nejlepší ochranou proti světovládě USA a Rusko bude spolehlivý obchodní partner.