Jaroslav Bašta: Temná budoucnost Evropské unie

V čase Adventu, kdy tma tvoří nejdelší část každého dne, se naši předkové snažili odhadnout budoucnost. Proto ve všech událostech odehrávajících se v té době hledali magický rozměr ovlivňující dění v příštím roce. V České republice se po říjnových volbách tento týden změnila vláda.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Poslední střet mezi tou starou a novou proběhl velmi symbolicky o světle a teple, respektive o rozbíhající se energetické krizi. Debata ve Sněmovně se točila hlavně o jejím finančním dopadu na české domácnosti, píše Jaroslav Bašta v komentáři pro Prvnizpravy.cz.

Je příznačné, že se nemluvilo o příčinách této pohromy, která má potenciál vrhnout všechny členské státy EU bezmála o sto let zpět, někam do časů Velké deprese počátku třicátých let. Nebo ještě hůře (a vlastně přesněji) do čínského Velkého skoku vpřed, který skončil největším hladomorem 20. století. Současný rozvrat evropské energetiky způsobila byrokratická ideologicky zaslepená „modernizační“ zelená politika, která v mnohém kopíruje právě šedesát let starý Maův model postupu k zářícím zítřkům.

Na konkrétním příkladu srovnání cen energií pro české domácnosti lze nejlépe doložit tupý a zločinný dopad zelené ideologie. V roce 1996, kdy výrobu a distribuci elektřiny kontroloval stát, platily české domácnosti konečnou cenu za 1 kWh 1, 07 Kč. Výrobní náklady byly 0, 15 Kč za elektřinu z uhelných elektráren, 0, 25 Kč z jaderných. Dnes je třeba k tomu připočíst emisní povolenky (cca 1, 60 Kč), ale konečnou cenu energií určuje burza v Lipsku (respektive spekulace na ní probíhající) a následně u nás doma 455 licencovaných překupníků (včetně energošmejdů), takže český konečný spotřebitel již před krizí zaplatil v rozmezí 4, 80 – 16, 00 Kč za 1 kWh. To se zdálo Evropské komisi málo, takže spekulantům otevřela trh se zhola zbytečnými emisními povolenkami a začala uzavírat jaderné a tepelné elektrárny.
   
Zatím dosáhla „jen“ toho, že do energetické chudoby upadlo 120 milionů občanů EU a začíná kolabovat průmysl. V souběhu s násilným přechodem na elektromobilitu, s Green Dealem a programem Fit for 55 lze očekávat rychlou likvidaci evropské energetiky. Důsledky se raději snažím nedomýšlet. Ostatně, po nedávném pokusu jedné eurokomisařky zrušit Vánoce, se trochu bojím toho, že Komise vyhlásila neoficiální tendr na projekty, které mají zničit naší civilizaci. Největší šanci zvítězit, má návrh Franse Timmermanse. Před dvěma lety se nechal slyšet, že by se do Evropy mělo přestěhovat asi tři sta milionů Afričanů, aby oba kontinenty splynuly v jeden celek.

Dnes máme vládu, která zaručeně nebude proti podobným nápadům protestovat, ba spíše naopak. Temná budoucnost České republiky tak nebude pouhou metaforou, ale realitou.

3.3 12 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 2 lety

EU je zrovna tak zbytečná organizace jako Senát v “Česku”.Vím že mi to k ničemu nepomůže,nicméně mám dobrý pocit,že jsem nehlasoval pro vstup do EU.Jinak ,co se týče toho,že se Němci budou zahřívat našimi kilowaty je přece normální-vždyť jsme jejich kolonie!

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  vachav

použijme čerta proti ďáblu.Argumentujme tím, že v podstatě EU resp. EK je pro nás tou pravou pojistkou demokracie.Účel bude světit prostředky…senát na základě této teze zrušíme, ušetříme nemalé finance,no a později můžeme z EU i vystoupit.

Jozo51
Jozo51
před 2 lety

Venku zrovna rasisticky sněží. Jen bílé vločky! Svatý Petr=první rasista!

cablik
cablik
před 2 lety

Bohužel fakta jsou neúprosná snad to lidem do příštích voleb otevře oči a budou volit lépe zelený úděl je vylhaná sra?ka kde svévolně okrádají lidi.

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Cabliku. Když jdu po Ostravě a koukám tak někdy po lidech okolo, říkám si, jaké to asi mají IQ a kam to všechno v budoucnu povede. Ať se jedná o část fanatických fotbalových fandů, nebo naše spoluobčany- ale někdy mám pocit, že ti lidé, ještě je tak označuju, jsou nějakým přínosem pro společnost. někteří Opilí, apatičtí,… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

Zdar Ostravo normální lidé toho všeho mají dost a z mainstreamu se nedozví co se bude dít, Tam jsou dobří lidé též jsem na Ostravsku dlouho žil.

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Normální lidi mají především strach a obavy co bude dál.

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

U nás jsou rázovití lidi.Rozhodně třeba na Jižní Moravě nebo v prostě kdekoliv jinde jsou hned přívětivější, ne tak vystresovaní, nedůvěřiví, tady je to fakt jiný kraj.na druhou stranu. máme to do Polska cobydup. Na Slovensko taky a umíme pospolu vyjít. Upřímně bych si dokázal dobře změnit lokalitu k žití.Jenže to není prostě… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Několik nesouvislých poznámek ad. barevní(dříve černí). Pane Bašta copak Vánoce ale co Tři krákové? Nebudou radši dva? Ten černý už nemůže stát vzadu. Musí dopředu! I tak, kde seženeme tolik černoušků na koledy. Bílé děti si zřejmě nebudou moci černou barvou patlat ksichtíky. Další, viděl jsem reklamu na zimní oblečení kde… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Když jsem byl ještě harant, tak jsem u pomníku padlým hrdinům načapal anděla jak šou.stá čerta. No já byl ještě blbé mládě, tak mi to došlo až později, ale teď mě napadlo, jestli to, že zmermomocňující anděl byl ON a zmermomocňovaná chudinka čert ONA (však taky kvílela, chuděra), a že on byl zářivě… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Milan

Jsou vanoce – skoro – takze nechme politiku stranou a zabyvejme se detskou realitou Milana… Milanek, co by male dite, (on rika zcela spravne harant) videl jak Andel se pelesi s Certem, ktery podle nej kvili… Z toho vyplyva ze Milanek zrejme o tomto velmi prijemnem podnikani stale jeste vi hovnajz, protoze – i kdyz… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Dědku, anděl se nepelešil, ale popopelničil, když tak už. A čert kvílel, protože hůdě ho.vno pozná co je kvil a co radostný povyk. A vůbec, radostně se povykovalo na 1 máje – hele, že tys šou.stal nějakou komsomolku pod tribunou? A jak má hůdě poznat slastné sténání od kvílení?! Já si myslel, že tam… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Ještě bych se pozastavil nad tmou.
Je potřeba zlikvidovat tmu! Dokáže se kamuflovat na světlo a zase zpátky. To je přeci rasismus jak z praku.

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Hele, a není to urážlivý, když si dám borůvkovej kompot? Že to jako pak musí bejt ten extrement nakrknutej, že si jeho zbytky odstraňuju bílým hajzlákem. To by ho mohlo ponížit. Jo, a jak se ejčkon říká černýmu uhlí? Jo jo. Je to pr.del, když se pr.del s prd.elí, prd.elej se v pr.deli.

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Milan

A jak k tomu přijde černý bez v květu?

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

Ten to má dobrý. Vkrátku odkvete, nasadí zelené bobule, tím je suprzelenej a zelení magoři z toho orgasticky vzdychaj, pak bobule zčernaj a k zelenejm magorům se přidaj lidskoprávci a všichni jsou šťastní a veselí – jenže pak přiletěj špačci a je to v pr.deli. Smrt špačkům!