Německo v zimě zavírá jaderné a tepelné elektrárny, ceny rostou

Uprostřed rekordních cen elektřiny v Evropě Německo své plány nezmění a v prosinci odstaví tři jaderné reaktory a 11 uhelných elektráren. Země tak přijde o 6,4 GW výrobní kapacity. A ceny porostou.

Ceny elektřiny v Evropě se nadále drží na rekordních úrovních. Podle NordPool se velkoobchodní dodávky elektřiny pro Německo na burze obchodují za 295 euro za MWh.

„Současně ceny za denní dodávky ve Francii, Švýcarsku, Rakousku, Itálii, Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku a Maďarsku vzrostly nad 300 eur za MWh,“ poznamenává na Twitteru sloupkař z Bloombergu Javier Blas . „Zajímalo by mě, zda to měli představitelé EU na mysli, když v září a říjnu prohlásili, že není důvod k panice,“ dodal.

K růstu cen dochází na pozadí plánů německých úřadů vyřadit v prosinci z provozu tři jaderné reaktory a 11 uhelných tepelných elektráren, a to navzdory energetické krizi. Tato houževnatost je potěšením pro zelené a obavou pro analytiky.

„Těším se na nové emotikony v podobě extra oranžové na semaforech, až bude německá vláda letos v zimě čelit postupným výpadkům proudu,” napsal na Twitter energetický analytik Thierry Bros a naznačil, že je nová německá vládní rudo-zelůeno-žlutá koalice nazývána “semaforem”. Tato koalice vyhlásila nové plány na postupné ukončení „doby uhelné“ v zemi do roku 2030.

Vyřazení jaderných a uhelných kapacit v prosinci povede k tomu, že v polovině zimy se výrobní kapacita Německa sníží o 6,4 GW. Kapacita větrné energie teoreticky pokrývá ztrátu části výroby jádra a uhlí. Jak však ukazuje letošní rok, právě využívání fosilních paliv umožňuje zemi udržovat energetickou bilanci.

Tvrdí to Ústav solárních energetických systémů. Fraunhofer, v roce 2021 se podíl uhelné výroby v Německu zvýšil z 24,5 na 28,8 % a za poslední týden vyskočil na 37,5 %. Podíl větrné energie klesl ze 47 na 34 %.

Větrná energie závisí na počasí, zatímco uhlí se používá jako manévrovatelný zdroj k pokrytí špiček spotřeby a poklesu z jiných zdrojů výroby. Atom poskytuje stabilitu.

Navzdory tomu jsou zastánci zelené energie optimističtí. „Jaderná energie přeplňuje naše sítě, zejména na jihu,“ řekl agentuře dpa Jan Philipp Albrecht, ministr životního prostředí Šlesvicka-Holštýnska. Po uzavření jaderné elektrárny na konci letošního roku bude sever Německa schopen pokrýt 160 % své potřeby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie a dodávat ji na jih, uvedl.

Hlavní nuancí odstavení reaktorů a tepelných elektráren letos v zimě je, že Německo má dostatečnou rezervní kapacitu pro výrobu elektřiny z uhlí a plynu. A právě oni převezmou ztracené kapacity, což se o výrobě větrné energie říci nedá, říká Alexander Frolov , náměstek generálního ředitele Ústavu národní energetiky.

„Jinak se vše děje v souladu s energetickou politikou Evropské komise, která stejně jako německé úřady nechce nic radikálně měnit a přiznávat chyby,“ říká Alexander Frolov a uvádí příklad, že na rozdíl například od Španělska a Francie německá vláda kvůli rekordním cenám nebo tarifním omezením nevyhlásila žádnou pomoc obyvatelům.

„V Bruselu a Berlíně je současná situace považována za dočasnou,“ poznamenává expert. Podle jeho názoru však podobné krize v rámci současné energetické politiky EU pro násilnou „ekologizaci“ elektroenergetiky budou pokračovat, dokud úřady Evropy a Německa z toho nevyvodí poučení.

Zdroj: První zprávy

2.5 11 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Jo to chce aby skopčáci pořádně vymrzli nesvítili aby přestali podporovat zelené fanatiky s tímto jdeme opravdu do záhuby.

Prodost
Prodost
před 2 lety

Za NORMÁLNÍCH okolností by to bylo možno kvalifikovat jako SABOTÁŽ. Zelení marxističní kmérové vedou státy Evropy do horoucích pekel. Podívejte se na to z pohledu válečného stavu. “Poslušně hlásím, že strategické cíle byly zlikvidovány”. “Blahopřeji vojíne, navrhnu Vás na vysoké vyznamenání.”

haf
haf
před 2 lety

copak dnes, to si Němeko s Rakouskem nakoupí od těch, kteří vyrábějí… ale co pak, až i oni budou nuceni zavřít a nestavět jaderné elektrárny…

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

To máme za to, že nehospodaříme, necháváme se obhospodařovávat.

basos
basos
před 2 lety

co si delaji Nemci doma se zaviranim jadernych elektraren nam muze byt jedno, ovsem pokud nebudou zatezovat nasi vysokonapetovou prenosnou sit. Kdyz se podivate kudy “potece” elektrina ze severu Nemecka do jihu Nemecka, tak uvidite, ze nejkratsi a nejpouzivanejsi je nase ceska vysokonapetova sit, a to je prave ten velky pruser pro… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety

Čísla jsou jedna věc, realita druhá. Záleží na výběru. Tak uvidíme, jak je ty výpočty zahřejí. Už nyní ti opravdoví vědci ukazují na zcela jiná čísla. Ale mohou být v klidu. Zařídili si cenový polštář ve formě energetické burzy. Chudé kolonie (Střední a Východní Evropa) přispějí. V konečném výsledku zaplatí. Něco přes burzu… Číst vice »

maxim
maxim
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Na Energetické burze se uzavírají obchody hlavně na budoucí období, je otázka jestli naši distributoři mají nakoupeno na celou zimu, nebo jestli čekají že cena klesne, nebo že jim překupníci, kteří nakoupili prodají později levněji … Jestli nakoupili nezjistíme, protože je to obchodní tajemství … Je to také otázka financí… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  maxim

V žádném případě nemáme nakoupené na celou zimu. To je dokonce zakázáno! Na budoucí období mají nakoupeno Maďaři, Rakušané a Srbové. Protože se dohodli s Gazpromem na dlouhodobých smlouvách. A to Brusel neodpouští! Kurze to stálo politickou kariéru, protože se našel v jeho okolí Jidáš, který ho potopil. Orbán má pozici daleko jistější, protože… Číst vice »

idiotronic
idiotronic
před 2 lety

Když jsme u nás vyvodili Poučení, trvala dočasnosti ještě 20 let.