Jen se pojďte všichni ušpinit

Jedna z věcí, která mi v posledních dnech zvedá náladu, je Zeman. Jak si sedí ve svém teráriu jako opravdový Ještěr a před ním se střídají chudáčci králíčci, které on zpoza velkého bytelného stolu školí.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Vidlákovy kydy

Ty oficiální hradní fotky jsou nádhera. Prosím nenašel by se tady na Kydech někdo, kdo by uměl udělat nějakou pěknou koláž a dosadit do té kukaně opravdového varana komodského nejlépe i s nějakou tou infralampou nad hlavou?

A ty perly co z budoucích ministrů pak padají na závěrečné tiskovce… Rozhovor s prezidentem byl věcný, pan prezident se zajímal o problematiku resortu, byl dobře připravený, rozhovor byl korektní i když na věci nemáme stejný názor. Tohle zatím řekli všichni. Nenašel se zatím ani jeden, který by se postavil před novináře a řekl, že prezident je starej senil, který neví co mele. Když si vezmu, jak si otevírají hubu na Babiše, jak ho už dopředu vyšetřují, soudí, odsuzují i trestají, tak na Ještěra si nikdo zatím netroufnul.  Všichni hovoří pěkně korektně jako když másla ukrajuje a je to taková novinářská nuda, že bylo nutné nasadit experty na řeč těla, aby se o Lipavském dalo říci, že odešel jako spráskaný pes.

Když je řeč zrovna o Lipavském… ještě se ani nestal ministrem a už musí ty pravdomluvné novináře z České televize úplně milovat. Jak ti ho grilovali, jestli ho prezident vyzval aby odstoupil. Byli na něj ještě hnusnější než jsou běžně na Babiše. Nu Lipavský alespoň zjistil, jak vypadá holport s pravdoláskou.

Ale zpátky k Zemanovi. Ještě to nejsou ani dva měsíce, co ho i tady na Kydech leckdo odepisoval a byl ochoten v diskusi velmi hlasitě tvrdit, že Ještěr je v posledním tažení a ve shodě s Džamilou spekulovat o deliriu tremens a o zcela nevratném stavu našeho prezidenta. Nejsou to ještě ani dva měsíce, co naši nově zvolení demokrati mluvili o článku 66 ústavy, kterak je třeba Zemana odstavit, protože není schopen vykonávat funkci prezidenta. A ejhle… Ještěr si sedí v kukani, sice nemůže chodit, ale sůdruzi ministři od něj odcházejí jako spráskaní psi a před kamerami se vyjadřují pěkně pokorně a slušně, jak byl rozhovor s prezidentem věcný.

Tohle je první důvod, proč se prezident potkává s každým kandidátem na ministra zvlášť. Ukazuje jednomu po druhém, že je duševně ve formě, zřejmě jim říká, jak se to má skutečně s ústavou a vysvětluje jim, že premiéra už jmenoval. Těžko mohou tvrdit, že je nekompetentní, protože nechce jmenovat ministra zahraničí a ve stejné větě tvrdit že je kompetentní, protože jmenoval Fialu.  Je to taková malá pomsta  za ty pokusy ho odepsat.  A oni to potvrzují. Mluví před novináři tak krásně stejně, jako by na ně Vráťa Mynář zezadu mířil brokovnicí.

Zároveň se nám ministerští kandidáti o Zemana nádherně špiní. Je to na ně narafičeno tak, aby přišli a pěkně mu políbili ruku. Aby řekli pěkně veřejně a na kamery, že na Zemana nic nemají a s kyselým ksichtem si musejí pochvalovat ten věcný rozhovor a musejí prezidentovi pěkně vzdát hold poukazem na věcnost rozhovoru a Ještěrovu připravenost.

Zbytek pak už obstarají včerejší přátelé novináři a včerejší přátelé voliči. Černochová už to na fejsbůku schytala tak, že musela zavřít diskusi a pěkně mazat. Inu před volbami, to všichni bojovali proti zlému Zemanovi, bojovali proti totalitním praktikám a po volbách… pěkně jdou a líbají mu čižmy. Pěkně každý sám. Žádný dav, žádná přesilovka. Pěkně každý sám stojí před Kraitem, který jim vysvětluje, jací jsou nýmandi.

Mezi námi… nic bych za to nedal, že to není Lipavský, koho Zeman nechce jmenovat. Podle mě je to Vítek Rakušan. Protože to je skutečný hajzlík. Lipavský je jen obyčejná nula, která bude odstřelena spolu se zbytkem pirátstva hned jak bude zapotřebí předhodit národu viníka. Podle mě Zeman neřekl Lipavskému, že ho nejmenuje, ale klidně a věcně mu oznámil, že do půl roku bude odstřelen samotným premiérem. Prostě mu řekl, jak to v politice chodí a doporučil mu, aby ze sebe nedělal šaška.

Ovšem Vítek Rakušan na vnitru? Vykulenec řídí vyšetřovatele? Sem je zapotřebí vnést svár. Piráti nejsou nic, ale vyvolat krizi vnesením problémů mezi Spolukoalici a Starosty, to je majstrštyk. Tam opravdu nezbyde než podat na Ještěra kompetenční žalobu, on se jí s rozkoší bude u soudu bránit a čas poběží. Tady Zemanovi pomáhá sám Ó velký Havel. Ten také odmítl jen tak podepsat jmenování ministra. Když může Havel, může i Zeman.

Prostě čím déle o věci přemýšlím, tím více si myslím, že jde o Rakušana a ne o Lipavského. A je jedno jak to dopadne u soudu. Důležité je, že celý národ uvidí, jak moc Vítek lpí na funkci a že je ochoten nechat zhynout svět, jen když bude ministrem.

Tak či onak – každý ministr odchází od Zemana řádně  načichnut.  A s nejasným pocitem v zátylku, že naletěl. Naštván na Fialu, že musel sám čelit pomstychtivému starci, který přes všechny zdravotní neduhy  ty novopečené potentáty sroluje do kuličky. Naštván na novináře, kteří místo aby ho adorovali jako před volbami, tak ho grilují otázkami a on se navíc nesmí prokecnout. Naštván na voliče, kteří mu na fejsbůku nadávají, že se s prezidentem vůbec sešel.

Já myslím, že se každý kandidát především dozvěděl od Zemana pravdu. Dozvěděl se o svém rezortu, co sám ani netušil. Dozvěděl se o spolustranících a koaličních úhlavních přátelích takové věci, že ještě teď přemýšlí, co to vlastně znamená. Že sice ještě stále deklarují věrnost do statků i hrdel, ale už to nemyslí vážně. Už si všímají těch detailů, na které je Zeman upozornil.

Ne, nemyslím si, že je to pro naši budoucnost nějak zvlášť skvělé. Ale je to typicky zemanovské. Prezident všem ukazuje, že k povolání politika stačí mozek. Tělo netřeba.

4.1 23 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Georg
Georg
před 2 lety

Článek jasně ukazuje, co dalšího nám v souvislosti s politikou, mimo jiné chybí. Je to dle mě “politická satira”. Vidlák velice vtipně, popsal “bídu” nastupující pěti koalice. Navíc to bylo tvrdé , ale myslím, že i pravdivé. Mimo jiné trefil do černého, “nebezpečnou” personu” v pěti koalici pana Rakušana, ostatní vesměs nuly. Naprosto se… Číst vice »

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety

Skvělá analýza. Možná to tak skutečně je, možná ne. Ale logiku to určitě má.
Politika je umění možného. Žádný diktát. A Zeman, i když mám k jeho osobě mnohé výhrady, je na české poměry mistrem.

tomaskova
tomaskova
před 2 lety

Pokud je mi známo, tak v pátek p. Zeman veřejně prohlásil, že nebude jmenovat Lipavského a ne Rakušana. Pan Vidlák opět není informován, ale seje moudra.

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Pro stromy nemusíte vidět les. A Zeman je skutečně mistrem převleků. Nic bych nevylučoval. Zvlášť když si uvědomíme, že tahle parta stojí za hovno celá a bez vyjímek. Jestli byl kobliha pro Zemana přijatelným zlem, tahle parta je pro dohlednou budoucnost naprosto nepřijatelná. I Zeman si musí uvědomovat, co je v sázce. Samotná existence… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety

Vidlaku,

smekam klobouk, takze Pane Vidlak, “ste fakt jednicka”

15084@atlas.cz
15084@atlas.cz
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

také se připojuji, parádně popsané

Falka
Falka
před 2 lety

vidlákovy kydy se mi líbí, nebyl to ale on, kdo, a ani nevím kde, nedávno zveřejnil “povídku” jak prezident fofrem jmenoval premiérem hbitého Víťu Rakušana a tím zaskočil zbylé koaličníky. Moc hezká povídka!

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Falka

falko,

nauc se rozumet politice, laskave si uvedom ze PAN VIDLAK, do ty politiky sakra dobre vidi, zrejme stoji nekde na politickem kopci, kdezto my se valime v politickem bahne, v doline, takze oproti nemu vidime tak leda vis co?

cablik
cablik
před 2 lety

President to má v hlavě v pořádku a na něho slouhové slouhů nemají na ministerstvech to budou ovládat lidé co tomu nerozumějí.

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Přerostlý chlapec Vítek Rakušan nemůže utéct. Už se svěřil mamince, když ho hladila po vláskách. Sama paní Lída asi také nechápe co se to jejímu infantilnímu, vykulenému synkovi přihodilo. A teď trocha škodolibosti. Já osobně bych chtěl být muškou, když se rozpovídala Langšádlová. Když to president Zeman vydržel a rozbitým akváriem, i přes jeho… Číst vice »