Stále v nedohlednu

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Vildákovy kydy

Tušené se stalo skutkem – prezident Zeman včera zveřejnil, že jmenuje novou vládu s výjimkou piráta Lipavského, kterýžto kandidát nemá dostatečnou kvalifikaci, má výhrady proti V4, má výhrady proti Izraeli a chce u nás uspořádat sudetský sjezd. Moje spekulace, že se o Lipavského nejedná tak vzala za své a dál se jí nebudu zabývat. Média spekulovala správněji. 

Všímáte si, jak Zeman hladce uvedl “alternativní” důvody? Když přeložím oficiální komuniké Hradu do lidové češtiny, tak Ještěr nejmenuje Lipavského, protože má rád arabskou palestinskou svoloč, chce ničit spojenectví s Orbánem, bratříčkuje se s Posseltem a kromě toho je to blbec. Máte k tomu co dodat? Takřka všichni z alternativy budou alespoň s jednou věcí souhlasit, leckdo bude souhlasit se všemi.

Jo a ještě Zeman dodal, že podle jeho pojetí ústavy ministra jmenovat nemusí a hotovo.

První, co se stane je, že Lipavský ve snaze dokázat, že není debil, dá pár rozhovorů s novináři, které nade vší pochybnost ukáží, že debil je. Úplně vidím jak vysvětluje to svojí bakalářskou práci, jak říká, že pro funkci ministra není magisterský titul zapotřebí, atd., atd. Někteří angažovaní novináři mu s tím pomohou a zveřejní na něj tolik detailů, že se z toho už nikdy nedostane. Tipuju to tak do středy – pak se pro něj objeví přiléhavá přezdívka které se už nezbaví.

Víte co ale nechápu? Proč Lipavský tak úporně mlčel? Proč prostě nevylezl od Zemana a neřekl na plnou hubu, že prezident ho nejmenuje, protože je to pomstychtivý starý senil, ale on má všeobecnou podporu, celá vláda ho podrží, koaliční partneři ho podrží, všichni ho podrží a vyjasní se to u ústavního soudu. To měl jako ještě nějakou naději? Nebo si svojí podporou není ani trochu jistý? Koneckonců je to nejzbytečnější ministr v naší novodobé historii. Spolu s Bartošem… Kdyby nebyli, nic se nestane, vláda pojede dál a Starostové i ODS mají určitě svoje kandidáty k těmto korytům.

Druhou věci, na kterou chci upozornit, jsou Fialova silná slova. On už dopředu mluvil o kompetenční žalobě, když Zeman nejmenuje celou vládu komplet. Teď to bude muset splnit, pokud nechce vypadat jako slaboch. Proč myslíte, že byl u v úterý u Zemana? Já myslím, že se předtím diskrétně dozvěděl, že Ústavnímu soudu bude tato záležitost trvat hrozně dlouho a navíc je možné ji ještě značně protahovat pomocí procesních pravidel.

A mezitím bude Babiš stále u moci. Stále bude podepisovat mezinárodní smlouvy, stále bude jednat s různými státníky, stále bude dělat kroky, které není možné jednoduše a rychle vrátit a nejenže si vyžere podzimní covidovou vlnu, ale při trošce štěstí se dočká i jejího konce a bude si opět moci připnout metál za zvládnutí.

Zeman postupuje systémem chytré horákyně. Nelze ho obvinit z nekompetence. Nelze o něm říci, že je mimo realitu. Nelze o něm říkat, že je senilní, protože nejmenuje Lipavského, ale zároveň není senilní, protože jmenoval Fialu premiérem. Není možné o něm říci, že zdržuje, protože i přes covid se začal setkávat s budoucími ministry.

Ale na druhou stranu, nová vláda je ve stejném nedohlednu jako byla první den po volbách. Hodně se toho nakecalo, naslibovalo, nahrozilo, hodně se toho vyběhalo, podepsalo, ale vláda prostě není.

Fiala má před sebou dvě špatné možnosti. Buďto podat tu kompetenční žalobu.., ale než tak bude moci učinit, musí Zeman nejprve jmenovat ministry bez Lipavského, protože není možné žalovat něco, co se ještě nestalo. A bez ohledu na výsledek to znamená, že o něm kromě Zemana bude rozhodovat ještě parta ústavních soudců, kteří mají svoje vlastní ambice a nikde není řečeno, že za příznivý rozsudek nebudou něco požadovat. A hlavně to potrvá.

Nebo může Fiala Lipavského obětovat. Při trošce štěstí bude Bartoš se svým bukanýrským kolegou solidární a opustí vládu také. Bude mít dvě korýtka na uplácení svých koaličních kamarádů… a hned od začátku si ponese cejch, že se ohnul před Zemanem. Ale… vláda bude relativně hned.

Vsadím se, že v ODS je celá řada bafuňářů, kterým se Piráti ve vládě zajídají kam to jenom jde. A myslím že i Vítek Rakušan by si oddechl, kdyby ti, se kterými tak pěkně vyjebal, raději zmizeli v propadlišti dějin. Zároveň si Starostové mohou umýt ruce, protože odstranění Pirátů nebude jejich vina. Já myslím, že sice navenek se nám vláda prezentuje jednotně, ale uvnitř si už jdou pěkně po krku.

Fiala celou dobu dělal jeden kompromis za druhým. Musel toho hodně dát, aby se celý demoblok sjednotil. Musel hodně slevit z modroptáckých požadavků a musel mnohdy řádně zvracet nad myšlenkou, s kým musí být v holportu. Ale teď ho Zeman tlačí do jednoznačných rozhodnutí. Tlačí ho do něčeho, co má s kompromisem málo společného. Tlačí ho někam, odkud vedou jen špatné cesty za jejichž použití se platí dost vysoké mýto.

Všimněte si… Nejprve k sobě ODS musel pustit kalouskovce. Pak se museli spojit s Lidovci, kteří šli vždycky s každým. Pak si museli podat ruku s Rakušanem, který si ji ještě ani neotřel po vyjebávce s Piráty. A nakonec museli akceptovat jako ministra zahraničí člověka, který chce něco úplně jiného než oni. Pak Zemana odvezli do špitálu a oni nenašli odvahu ho sestřelit. Pak se Zeman vrátil a začal dělat totéž, co už jednou udělal, když vznikala Babišova vláda. Pak uběhlo hodně času… a oni stále vládu nemají. A o největším blbečkovi z vlády jsou nuceni říkat, jak je skvělý a jak za ním stojí. Pořád jsou na startu. Pořád mají v cestě překážky a pořád to není jen na nich.

A soudě podle dodržování “rádiového klidu” po Lipavského návštěvě u Zemana, mají i plné kalhoty.

 

4 26 hlasy
Hodnocení článku
21 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vachav
vachav
před 2 lety

Ta fotomontáž v úvodu článku je špička!

LadyAnn
LadyAnn
před 2 lety
Odpověď uživateli  vachav

Nejlepší je Zilvar z chudobince.

Falka
Falka
před 2 lety

Dobré kydy, dobrý přehled. Já sázím na to, že Lipavského vykoušou ostatní koaličníci, tohle nemožné individuum si přece nemohou v čele zamini nechat.

oldo
oldo
před 2 lety
Odpověď uživateli  Falka

No ,ono je mozne,ze dostali zavazne pokyny ,jinak Fialu nechapu i kdyz si o jeho kompetenci nic dobreho nemyslim.Lhar zustane lharem.

eFPe
eFPe
před 2 lety

Jistěže má pětikolka v rukávu vhodnější kandidáty na zahraniční ministerstvo.
Jenže nejhorší je pro Fialu ztratit tvář…řekl bych.
No, a v konečném důsledku stejně ministr zahraničí není řízen našim premiérem ale z jisté ambasády pod Petřínem.

haf
haf
před 2 lety

jediné, v čem s prezidentem nesouhlasím, je jeho pomatená vášeň pro agresora jménem Izrael.

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  haf

A vy se divíte? Vždyť židozednáři řídí celý svět.

oldo
oldo
před 2 lety
Odpověď uživateli  haf

U me skoncil souhlasem s vyhostenim ruskych udajnych spionu v souvislosti s  Vrbeticemi.

Jarin G.
Jarin G.
před 2 lety
Odpověď uživateli  haf

Těžko si vybrat. Oni arabští, muslimští Palestinci, islámští teroristé (snad co si pamatuji, tak rádi vyhazovali do vzduchu letadla, vraždili na OH apod.), nejsou také žádná výhra.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Jarin G.
Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  Jarin G.

Přečti si něco o vraždách provedených Izraelem. Pro start, co se stalo s hrabětem Folke Bernadotte v 1948, ten co pomohl tolik Židů zachránit za války.

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  Primak

A jejich akce ve jménu bezpečnosti vlasti- atentáty na vědce, sabotáže na území cizích států, Holt, někdo to může, někdo nemá nárok ani přesouvat vlastní armádu po vlastním území.

adam
adam
před 2 lety

Úplně jasno má tenhle pornoherec Analytik Janda: Lipavského zkouší blokovat zbytek ruské a čínské mafie – Forum24. To je žaludek, že. Živil se sice něčím velmi odpudivým, ale to mu vůbec nebrání vydávat psychopatické výlevy za analýzu a ještě si tím vydělávat peníze. No, teď ale nevím, který způsob je odpudivější…

basos
basos
před 2 lety

Videl jsem dnes partii Tomankove na Prime, byl tam Bartos a Alenka, co si o Tomankove myslim do toho vam nic neni, ale bylo zajimave videt jak Bartos laviruje…mimo toho kdo nazyva Zemana SENILEM je vul….Zeman muze byt vsim moznym, ale senilem ne

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety

Proč Lipavský neřekl na plnou hubu o pomstě Zemana? Protože si myslel, že se Zeman posere z hrozby ústavní žalobou. Už to samo o sobě svědčí o duševní nedostatečnosti jak Lipavského, tak Fialy.

Karel2002
Karel2002
před 2 lety

Myslíte, že ten Lipavský za to stojí, aby kvůli němu Zemana, když se snad vyléčil, zbavili mandátu ještě před koncem jeho mandátu a možná ho i zavřeli pro velezradu? I kdyby toho Lipavského odvolali, přišel by místo něho někd stejně odporný nebo ještě horší. Např. Gabal, Němcová, Kocáb, Farský,generál Pavel snad i Pavel Novotný. A Zeman… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Karel2002

Kadliku,

never vsemu co ti rikaji, jezatej hajzlik ze Senatu a Fialka spolu s (jaksejmenuje ten preceda toho nejvetsejsiho soudu?) zmuzou hovnajz…. nez se dokonci vsecky procedury ohledne impeachmentu Zemana, tak Zemanuv mandat skonci….

eFPe
eFPe
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Basosi, a co když jmenuje prezident nekompletní vládu?To jako bude ministr zahraničí z té odstupující, dokud nepodepíše jiného, nebo vláda jako celek ještě nebude mít mandát?

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  Karel2002

Moc čtete detektivky. Jaká velezrada? To by se jí musel dopustit i Havel, pokud vím, on také Klausovi odmítl jednoho ministra.

cablik
cablik
před 2 lety

Správně pyjátský bezmozci by ve vládě být neměli jejich šílené vidění světa nesmí být. A že slouhové nevládnou je dobře aspoň nám zatím nikdo nevnucuje vencu flašku.

Vlastimil
Vlastimil
před 2 lety

I pro komunistické režimy byl ministr zahraničních věcí “výstavní skříní” pro zahraničí a musel budit nějaký respekt. Připomínám Litvinova, J. Masaryka, V. Clementise, B. Chňoupka. Postavte vedle nich tohoto hošíka. I poslední ministr Adamcovy vlády do 10.XII.1989 měl za sebou několik desetiletí zkušeností v diplomatických službách, mimo jiné byl velvyslancem v USA a Kanadě. Nikdo… Číst vice »

zemedelec
zemedelec
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vlastimil

On i Fiala je sudetský příznivec,takže,Lipavský je pro něj vhodný poskok a na koho by se dalo něco pak hodit.