Není podpis, není dekret. Jak ho donutíte? Ústavní právník krotí nadšení nové koalice do žalob na Zemana

Většina novinářů, politiků, politologů se pasuje do role ústavních znalců. Ale někde na začátku svých tvrzení vyhnali na mráz logiku? Jestlipak vůbec vědí, co a proč je Ústavou vyžadována při jmenování ministrů vlády “konsignace” prezidenta?

Parlamentní listy

V případě, že prezident Zeman nejmenuje jednoho z navrhovaných ministrů a premiér Fiala podá kompetenční žalobu, může Ústavní soud – pokud bude chtít – rozhodnout rychle, v řádu dnů a týdnů. A protože jeho předseda Rychetský má s prezidentem špatné vztahy, může se tak stát, myslí si právník Zdeněk Koudelka.

„Právně si to Petr Fiala vynutit nemůže jinak, bez podpisu prezidenta se nikomu jmenovací dekret na ministra nedoručí a nevydá. A i kdyby vyhrál svoji při u Ústavního soudu, tak to ještě neznamená, že by se tomu prezident musel podvolit,“ objasnil a jmenoval případy z minulosti, i když se netýkají ministrů.

Při kolečku pohovorů adeptů na ministry nové vlády s prezidentem Zemanem se nejvíce čekalo na jeho setkání s Janem Lipavským, navrženým na post ministra zahraničí. Došlo k němu v úterý a Lipavského mediální výstupy poté nedopadly pro něj nejlépe. O to více zesílily spekulace hraničící téměř s jistotou, že právě on je tím člověkem, kterého prezident nechce jmenovat za ministra. A mnoho lidí se ani prezidentovi v této věci nediví.

Budoucí vládní pětikoalice si však zatím trvá na tom, že jmenováni mají být všichni ministři. Pokud prezident Miloš Zeman nejmenuje ministrem zahraničí Jana Lipavského, respektive jednoho z navržených kandidátů na ministry, bude premiér Petr Fiala dle svých slov nucen podat kompetenční žalobu, „aby se navždy vyjasnilo, jaké jsou pravomoci prezidenta a premiéra v této věci“. Na jak dlouho by to oddálilo jmenování vlády, kdyby premiér Fiala trval na Lipavském, neboli jak dlouho může vyřešení kompetenční žaloby trvat? zeptaly se PL.cz právníka Zdeňka Koudelky. „Jak dlouho by to trvalo, nevím, protože žádná taková věc nebyla Ústavním soudem řešena ve sporu mezi premiérem a prezidentem. Ústavní soud jedná někdy velmi rychle a někdy velmi pomalu, podle toho jak se mu chce. Bude záležet na jeho subjektivním vidění,“ domníval se.

(celý text najdete zde)

3.4 5 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 2 lety

Stanovisko prezidenta republiky 10.prosince 2021 Ve dnech od 29. listopadu 2021 do 10. prosince 2021 se prezident republiky Miloš Zeman sešel se všemi navrženými kandidáty na ministerské funkce. U některých kandidátů se ukázalo, že se věcné problematice jim přisouzených resortů v minulosti nevěnovali, což zakládá riziko deficitu odborné kompetence. Nicméně, ve snaze přispět k ustavení nové… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Ludvik

Distancovaný postoj k Visegrádské spolupráci, což je v rozporu s připravovaným programovým prohlášením nové vlády. Distancovaný postoj ke vztahu s Izraelem, což je rovněž v rozporu s programovým prohlášením. Veřejný návrh Jana Lipavského, aby se příští Sudetoněmecké dny konaly na území České republiky. Prezident republiky konstatuje, že Ústava ČR neukládá prezidentu republiky povinnost akceptovat každý návrh,… Číst vice »

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety

Všichni se dovolávají Zemanovo “nezpůsobilosti”. Ale nikdo nehovoří o způsobilosti předsedy vlády, tím více o většině navrhovaných ministrů. Pokud někteří ministři vykazují známky duševní nedostatečnosti, neřkuli demence, neměl by ústavní soud spíš prošetřovat tu druhou stranu?

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

A hlavně už nikdo nebere v úvahu volbu prezidenta.
Když to byla parlamentní šaškárna, dejme tomu že by mohl připadat v úvahu jako podpisovač.
Jenže doba je je jiná.
Prezidenta volí lid a tomu se pan prezident zodpovídá. Ne nějakým koaličním upoceným nenávistným šaškům.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

Jo to je vláda ale Česká určitě ne pan president si z nich už hlavu dělat nemusí doslouží a jde do důchodu. ale asi to dopadne špatně.

haf
haf
před 2 lety

Rychetský se postará, aby prezident spor prohrál

zhnuseny
zhnuseny
před 2 lety
Odpověď uživateli  haf

Zeman jmenoval celou řadu soudců do funkce. Nejsem si úplně jistý, ale myslím si, že jedním z nich byl i Rychetský. Nezbývá mi než konstatovat, že stejně jako třeba Trump v USA, sklízí pouze plody své práce. Koho si tam najmenoval, ten ho také zařízne.

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  zhnuseny

Mám dojem že Rychetskýho Zeman nejmenoval. On mu pouze odebral neudělený metál, dajli mi tu medaili …….? Musím se podívat do historie.

standa
standa
před 2 lety

Jak říká Gerloch: Není vláda, nemůže být kompetenční žaloba. Bude-li vláda, tak jen bez Lipavského, pak může být kompetenční žaloba. Ani po rozhodnutí soudu nebude Lipavský ministrem. Uplatnění hrubého porušení ústavy jen se zradou ANO nebo SPD. To nepřichází v úvahu. Mezitím uplyne konec funkčního období Zemana. Tak vo co go ?

basos
basos
před 2 lety

…..”Ale k tomu potřebuje ústavní třípětinovou většinu. Petr Fiala by se tedy nejdříve musel domluvit s Andrejem Babišem nebo Tomiem Okamurou. A to nevím, jestli by se s nimi na tom domluvil,“ zapochyboval na závěr Zdeněk Koudelka” prave z toho mam obavy, ze OKI, (ktereho volim a mam rad) doda ve sve samurajske bojovnosti prave Fialkovi potrebnou… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Okamura nikdy proti Zemanovi nepůjde. Kde žijete, že můžete něco takového tvrdit?

Krausian
Krausian
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

To není jen o Okamurovi, ale celé SPD a ta jasně svůj postoj vyjádřila (slovy Tomia samozřejmě) – Lipavského nikdy 😉

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

a zase zencka kuchynska logika…zde nejde o OKIho a Zemana, ani jeden z nich mi nevadi, jsou oba dobri, jen OKI by mel myslet mene jako Samuraj, a vice jako Asasin… “nepritel meho nepritele je muj pritel”

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

basos
Vítám tě zpátky. Občas jsem tě nemusel ale většinou jo.
Docelas mě chyběl.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

lubku, dik, tak nejak jsem se s redakci dohodl, chapu jejich postoj k me prostorekosti, ale ja jsem jen starej drzkatej dedek vychovanej na ulicich Zizkova, takze co muzes od typka jako ja cekat?????

mezi nami….furt jsem na NR cucel….

jinak mej se