Strana ztracena, kmotři triumfují

Jiří Paroubek
Jiří Paroubek

Zdroj: Vaše věc, Na snímku: Mladí sociální demokraté okolo tehdejšího předsedy ČSSD Sobotky – začíná sešup nejstarší české politické strany

Stále více si myslím, že neštěstím sociální demokracie se stala organizace Mladých sociálních demokratů. Proč? Protože bývalí straničtí mládežníci si mezi sebou vytvořili celostátní horizontální vazby, jsou jednou velkou partou, která spolu mluví, a mezi sebe nikoho nepouštějí. A své staré osobní vazby před každým sjezdem využívají. Se Sobotkou se znali všichni. V jejích očích byl vynikající manažer, sice bez jakýchkoliv manažerských zkušeností, ale byl to jejich člověk. Z toho vyplývá, že mají nedůvěru k lidem, kteří přišli do ČSSD jaksi z vnějšku (Maláčová), nebo jsou z jiného generačního okruhu. A tak mají tendenci se družit jenom mezi sebou.

Tito chlapci (a některá děvčata) mají snahu vytvářet uzavřená společenství. A vlastně jim ani nezáleží na schopnostech lidí, tedy, kdo by snad mohl straně více prospět, anebo dokonce, kdo může být přijatelnější pro voliče. To prioritní je, zdali je a jak zapojen do party. A Michal Šmarda je zapojen skvěle. Je to osobní přítel Sobotky a jeho politickým kmotrem je Pokorný. Před třičtvrtě rokem na únorovém sjezdu sociální demokracie, se této partičce nepodařilo sociální demokracii ovládnout. Po prohře Petříčka s Hamáčkem v souboji o předsednictví strany proto nekandidovali pocheovci ve volbách na místopředsedy a okázale dávali najevo, že volby do sněmovny nejsou jejich věcí. Tato skupina lidí je natolik politicky nezralá, že vůbec nechápe, jak bude pro stranu složité se dostat zpátky do Poslanecké sněmovny.

Před volbami dělali všechno proto, aby Hamáčkovu vedení ČSSD mydlili schody. Sobotka poskytl pohoršené interview, v němž kritizoval Hamáčka za chyby, jejichž původcem byl on sám. Někteří (např. Netolický) konsternováni sdělovali, že budou volit jiný politický subjekt nežli ČSSD. Jiní (Netolický s Petříčkem) udávali vlastního předsedu investigativcům ze Seznamu Zprávy a pomáhali tak ničit jeho politickou image a tím ničili politické možnosti celé strany politicky uspět ve volbách. Na jižní Moravě jejich exponent Štefan udělal velký tigrbál pro média, při svém přeřazení z prvního na třetí místo kandidátky do voleb a pak nezapomněl demonstrativně odstoupit spolu se svými spřeženci z této kandidátky. Prostě tito lidé udělali všechno pro neúspěch ČSSD v říjnových volbách a pro následné ovládnutí ČSSD po volbách.

Co vlastně ale ovládli? Každoročně sice strana dostane ze státního rozpočtu přes 60 miliónů dotací, ale prakticky rozpustí svůj aparát, zlikviduje síť svých tajemníků. Na příště bude působit více méně jako poloamatérská, ochotnická politická formace.

Vlastnictví Lidového domu se otřásá v základech, což způsobilo podle mého názoru tragické řízení právního zastupování ve věci sporu s advokátem Altnerem (tím nemyslím advokáta, který věc řeší u soudu, ale jeho úkolování někdejším místopředsedou Starcem a samotným Sobotkou). Pokud spatří světlo světa rozsudek obvodního soudu, který již avizovala soudkyně Stamidosová, bude to znamenat, že stranu čeká velký finanční výdaj, možná až 470 milionů Kč. A to všechno má řešit nýmand, který nic podobného nikdy v minulosti ani zdaleka neřešil.

Přeložme si, co by znamenal tento rozsudek soudu v praxi. V podstatě by to znamenalo zrekvírování dalších nemovitostí strany v celostátním měřítku. Prostě, ta výchozí pozice pro nové vedení sociální demokracie není vůbec dobrá. Budoucí předseda strany by musel být skutečný krizový manažer, a ne jen ten, který to o sobě říká.

Jak očekávat nějaké hlubší programové úvahy od člověka a lidí, kteří nikdy neřešili složitější programové otázky. Nikdy jsem si nepřečetl žádný programový článek od Šmardy, ani od nikoho z jeho kompliců v novém vedení sociální demokracie. Prostě, ČSSD se změnila a to není jenom věcí tohoto sjezdu postupně na myšlenkový úhor. Ale teď už je to úplná poušť.

Bývalí mladí sociální demokraté, a tím navazuji na začátek textu – prostě brilantně zvládají jakékoliv vnitrostranické volby. Až tedy na výjimky. V únoru se jim to moc nepovedlo, protože je Hamáček porazil jejich vlastními zbraněmi. Pletichařil před sjezdem úspěšněji nežli oni.

Jsem přesvědčen, pokud by někomu z delegátů sjezdu na věci záleželo, že by velmi pravděpodobně uspěl se žalobou na neregulérnost tohoto sjezdu. Předsednictvo strany, které o svolání sjezdu rozhodlo, místo aby umožnilo debatu celé členské základny o neúspěšných volbách nejprve v místních organizacích, poté na obvodních a krajských konferencích a o způsobu volby nových delegátů, rozhodlo o tom, že sjezd budou tvořit delegáti, kteří byli zvoleni už před rokem, na ten předchozí sjezd. To je ovšem přímo skandální rozhodnutí. Kvóty delegátů z krajů na sjezd byly totiž postaveny na jiný stav členské základny, nežli je ten faktický řekněme ke dni 30.9. tohoto roku.

Předsednictvo strany mělo udělat, pokud by jim nešlo o manipulaci s členskou základnou a zejména o manipulaci s výsledky volby předsedy strany, zajistit, aby předsedu strany a celé vedení volila celá členská základna. Proč to předsednictvo, respektive ti, které řídí Poche a Pokorný neudělali? Prostě proto, že ví, že by to nevyhráli. Nechtěli nic ponechat náhodě.

Není žádným tajemstvím a dával jsem to veřejně najevo, že jsem ochoten, pokud bude Jana Maláčová zvolena předsedkyní strany ČSSD, v plném rozsahu svých sil pomáhat. Myslím, že J. Maláčová udělala dobře, že s touto společností ve vedení ČSSD, poté co předvedla přímo na sjezdu a před ním, už nechce mít nic společného a nehodlala již kandidovat na místo místopředsedkyně strany. Celá věc teď bude naprosto jasná. Za všechny neúspěchy ČSSD teď bude odpovídat Šmarda, Netolický, Petříček a jejich řídící důstojníci Poche a Pokorný.

Je mi té strany upřímně lito, je mi líto také těch občanů, kteří sociální demokracii volili, i těch kteří ji ještě dnes zůstali věrni. Ale všechno jednou končí. Velmi pravděpodobně končí politická éra tradičních levicových politických stran – komunistů a sociálních demokratů. Ale poptávka po levicové politice se neztratí. Nějakou dobu mohou tuto politiku substituovat obě opoziční strany, které ve sněmovně momentálně jsou – hnutí ANO a SPD. Je ale otázka, jak to bude do budoucna. Jestli miliardář je tím správným zástupcem zájmů širokých vrstev lidí, jakým byl, pokud byla ve vládě s ním ČSSD.

Iluze stranou. Dnes jsem dostal celou řadu SMS zpráv a e-mailů. V nich se vesměs píše, že dnes sociální demokracie skončila. Ne, přátelé, to není konec, to je jenom začátek konce. Lidé, kteří jsou dnes v nově zvoleném vedení ČSSD, mají jinou představu o úloze sociální demokracie ve společnosti nežli jak je tomu obvykle např. v Rakousku nebo v Německu. Sní svůj sen o neexistujícím sociálním liberalismu. Prostě chtěli by jakousi stranu levicové pražské kavárny, jejíž voliči ovšem neexistují.

Řeknu to prostě – dnešní den je počátkem konce české sociální demokracie.

Povedlo se, sociálně demokratický koníku, už ti tu ohlávku nasadili!
3.6 25 hlasy
Hodnocení článku
33 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 2 lety

Přichází nový svět a nový řád. ČSSD ovládá skupina která se mi jeví jako B ODS. Komunisté vyměnili předsedu za K.K. , ale bohužel svým projevem a barvou hlasu moc lidí nezíská.

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Proč mají mládežníci na tričkách nápisy v jazyce anglickém? Co tím chtějí říct českému voliči? No, nejspíš nic. Ale vlastně docela hodně.

orinoko
orinoko
před 2 lety

Žádná škoda nevzniká. Dnešní socani i komunisti jsou těžce covidující partaje, což se samozřejmě týká i Paroubka. To mluví za vše. Žádné pochybnosti o současném světě! Jsou integrální součástí probíhající depopulace, rozkladu, hniloby a new order. Stát tváří v tvář evidentním svinstvům dneška v režii švábů a podobných degenerátů, a tvářit se, že je všechno OK, když evropské… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Také vás zamrazilo, když jste zhlédli rozloučení s Frau Merkel? Ti němečtí vojáci, jak večerem pochodovali se zástavami a za svitu pochodní. Mráz mi sáhl na záda a naskočila husí kůže. Okamžitě se mi vybavil obrázek pohřbu Reinharda Heydricha v Praze. Bylo to úplně stejně zrůdné. Myslím, že Němci i se svými plány na jednolitý… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Lipavský a Pekarová u Izraelců. Ivan Vyskočil padá do židle: Propalestinský fanda a ona s arabskou kerkou na ruce. Museli být rádi!
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Lipavsky-a-Pekarova-u-Izraelcu-Ivan-Vyskocil-pada-do-zidle-Propalestinsky-fanda-a-ona-s-arabskou-kerkou-na-ruce-Museli-byt-radi-686334

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

…..“z nouze si pes i kulky lize” rika stare ceske prislovi

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Jo pánové a dámo dělají to samé mírovou cestou snad se jim to nepovede to by byla pro normální lidi katastrofa.

Karel2002
Karel2002
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Německo je přece po sjednocení světová velmoc. Zúčastnilo se přepadení Jugoslávie. Schválilo puč v Kyjevě v roce 2014. Německo odmítá celou dobu od konce 2. světové války vydávat válečné zločince do místa jejich zvěrstev. Esesáci dostávají v Německu důchody za odsloužená léta a mohou si ve stáří odpočívat třeba na Kanárských ostrovech. I u nás vycházejí paměti esesáckých… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Karel2002

No ono se ted tak moc nemluvi, ze tenkrat Polaci udavali Zidy

Karel2002
Karel2002
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Poláci byli a jsou katolíci, Židé pro ně byli nevěřící, kteří ukřižovali Ježíše. Takže je logické, že je udávali. Dokonce i po 2. světové válce Poláci masakrovali Židy. Ale nebyli sami…Slováci, Maďaři, Rumuni, Ukrajinci atd.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

Cabo, nic te nemusi mrazit, ale tenkrat kdyz jsem slysel v radiu zpravu o pohrbu Heydricha a hudba hrala “Die Fahne Hoch” se mi ta pisnicka tak trosku libila, ovsem bylo mi tenkrat 7 let. Sem tam si ji jeste na webu pustim, jen abych si uvedomil co Vas ceka (nastesti mne to… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Jestli Kitaj, to nevím, ale dokud bude u vlády Vovka, tak Rusko určitě ne. Už se dostal lid ruský někam jinam, nežli jsme my. U nás jsou dva tábory, které si jdou po krku kvůli každé maličkosti, ale Rusové se každou špatnou zkušeností poučují a stmelují.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

no madam T, ona to kitaj bez Ruska pro pristich 10 let nic moc, potom mozna, ale nejak tomu nerozumim, co jsi napsala ohledne Vovky. Osobne vim, ze toho moc nenakeca, chova se velmi slusne, az nekdy prilis privetive k zapadu, coz muze mnoho lidi zmylit, ale verim jeho vete “bez… Číst vice »

Falka
Falka
před 2 lety

Sociální demokrati ani komunisté nikdy nebyli ve volbách mými favority, ale přiznávám, že lituji jejich pádu. Je jasné, že pád (u obou) zavinili jejich vůdci tím, že se odtrhli od svých členů a voličů. Myslím, že soudružka Konečná moc šancí nemá stranu pozvednout, zdá se mi příliš “zkažená” Bruselem. A pan Šmarda? O tom… Číst vice »

toto
toto
před 2 lety

Myslím si totéž co Paroubek. ČSSD v rukách lidí jako je Petříček, Poche, Šmarda je odsouzena k zániku. Zejména Petříček se stal pro mnohé symbolem toho, jak se to nemá dělat. Ale třeba začnou socani volit dnešní voliči ODS a TOP09 (pokus o vtip…).

orinoko
orinoko
před 2 lety
Odpověď uživateli  toto

Paroubek má problém. Už 2 dny nejde otevřít jeho Vaše věc. Lehčený covidista má nějaké potíže?

cablik
cablik
před 2 lety

Tak to je fakt konec sociální liberalismus opravdu nemůže existovat oni mají svých stran dost a nové nepotřebují už tak mají málo trafik.

danny
danny
před 2 lety

A přesně takto a ze stejných příčin dopadla KSČM! A přesně takto vypadá. Jen na rozdíl od ČSSD ji ovládli staří matadoři, okresní tajemníčci a referenti z dob před r. 89. Nedejte se mýlit volbou soudružky Konečné. Ta také nikdy neřídila ani základní organizaci a to ani v dobách, kdy měla strana desítky poslanců. nyní má… Číst vice »

Vlastimil
Vlastimil
před 2 lety

Naprosto výstižné. Éra p. Paroubka byla poslední, kdy jsem ještě tuto stranu volil. Tzv. “modernizovaná” ČSSD se stala “béčkem” TOP09, které samo balancuje na hraně 5 %.Jako špatný žert pak vypadá plánovaná fúze s ekoteroristy Zelenými.

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Pane Paroubku, ač Vás uznávám jako zkušeného lídra, přemýšlení o  mladých a příčině katastrofy v jakémkoliv vedení, je výpadek ve vzdělání. Mládí vpřed nikde nedopadlo jinak než průserem. Může fungovat mladý lídr, když je ochoten naslouchat radám zkušených lidí. A jak oba víme, se zkušenostmi se člověk nerodí. Co tím chci říci. Po Vašem… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Miku….”Tyyyy vole, tys to trefil” a myslim to vazne, pamatuji si jak Komousi kolem 50 roku +- razili heslo MLADI VPRED, a dokonce o tom meli pisnicku kterou si castecne pamatuji… a tenkrat nasadili do radnic a dokonce i nejakych fabrik mladez, (nadsene ale pitome nafoukane mlade lidi) a tenkrat se vsecko dokonale zkurvilo, takze historie se… Číst vice »