Fjodor Lukjanov o odpovědi USA: hra teprve začala, pro nervově labilní je lepší se odpoutat

Politolog Fjodor Lukjanov se domnívá, že parametry odpovědí USA a NATO na ruské návrhy ohledně záruk bezpečnosti jsou jasné, a proto je třeba očekávat další fázi eskalace.

Odpovědi z Washingtonu a Bruselu byly předány v předvečer. Ministr zahraničních věcí Ruska Sergej Lavrov prohlásil, že Spojené státy neodpověděly na hlavní otázku o nepřípustnosti rozšíření NATO a rozmístění útočných zbraní, které mohou ohrožovat Rusko.

A tiskový tajemník prezidenta Ruska Dmitrij Peskov okomentoval vyjádření ministra zahraničí USA Antony Blinkena a generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga, kde “zcela jednoznačně hovořili o nepřijetí hlavních obav, které byly vyloženy Ruskou federací”. Podle slov Peskova “na základě tohoto, samozřejmě, důvodů pro optimismus není tak mnoho”.

Zároveň se tiskový tajemník prezidenta Ruska zdržel “jakéhokoliv koncepčního hodnocení” v souvislosti s odpovědí USA na návrhy RF.

Politolog Fjodor Lukjanov předpokládá, že po odpovědích USA a NATO je třeba očekávat další fázi eskalace.

“Obsah – demonstrace síly, ale ne její použití. Proto ti, kteří čekají vpád na Ukrajinu, budou zklamaní, tato část psychózy bude nadále viset ve vzduchu, ale charakteristické řinčení zbraní a hra svalů v podobě narůstání vojenské činnosti v citlivých zónách jsou nevyhnutelné”,  napsal na kanálu Telegramu “Rusko v globální politice”.

Expert předpokládá, že iniciativa bude vycházet od Ruska, “odpověď bude od druhé strany, pravděpodobně, na několika místech a v nejednom kole”. Přitom komunikace na politické a diplomatické úrovni se bude udržovat, “možná až po nejvyšší úroveň (Biden – Putin), bude probíhat oťukávání možností přechodu ke snížení napjatosti”.

Podle názoru Lukjanova “je to všechno málo přitažlivá podívaná, a nervově labilní by se měli raději vynasnažit něčím odpoutat”.

“Uklidňovat by mělo jedno. Škody z reálné války jsou maximálně vysoké pro potenciální účastníky, je považována za nejkrajnější a nejhorší variantu, v současných podmínkách de facto ztrátovou pro všechny. Proto cíl každého je předejít jí, zaměnit jinými formami chování. A čím větší je nervové napětí a žár vášní, tím přesvědčivější záměnou války slouží. Přejeme účastníkům závodů úspěchy na tomto kolbišti. Z celé duše”, konstatoval Fjodor Lukjanov.

Anton Kulikov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://www.pravda.ru/politics/1678321-fedorlukjanov/?from=email_subscribe

2.4 30 hlasy
Hodnocení článku
16 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
blafomet
blafomet
před 2 lety

Jediné vysvětlení že NATO tak usiluje o Ukrajinu je,že je to brána do Ruska.Hitler měl tu cestu delší o Ukrajinu a půl Polska,Toto chce NATO(USA) odstranit a využít to jako výhodu.Dle regulí NATO musí mít každý stát své území pod kontrolou,to Ukrajina nemá,nemůže být tedy přijata.Přesto se NATO chová,jako by mu Ukrajina již patřila

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Tak mi připadá, že nakonec nekonečná trpělivost ruské diplomacie bude vydávána za jejich slabost. Jakýsi mudrc na ČT prohlásil, že na Rusa platí jenom síla. No zejména Němci by mohli povídat jak jim síla nepomohla a dostali přes držku.. Když už je i některým zabedněncům na Západě jasno, že co by asi… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Také se mi to zdálo, ale Putinovo mlčení je nespíš jednou z jeho aktivit. USA nevědí, co bude dál. Jen vědí, že něco jistě bude. Ale co a kde? A jejich poskoci mají čas na přemýšlení. Němci to pochopili jako první, ale i Chorvati, Bulhaři a Maďaři. A podle toho se zachovali. Všichni už mají s použitím… Číst vice »

orinoko
orinoko
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

danny, to je přesně trefa na hřebík. Já osobně navrhuji … pokud jde o faktor času a jednání … aby do představení vstoupil rohatý Franta. Aspoň ho přejdou covid chmury a boostrovací osvícení. Rohatý Franta by to celé správně rozmáznul. Putin nechce zkazit Číně olympiádu / fascinace Číny i Ruska pořádáním všelijakých gladiátorských debilit… Číst vice »

Hokarc
Hokarc
před 2 lety

Západ přesouvá železnou oponu východním směrem. S jakou chutí ji někteří bořili, s takovou chutí ji někteří opět staví. Dnes ovšem mnohým nevadí a mnou si ruce, neboť jsme, prý, na té správné straně. Takoví lidé nepatří do politiky, ale opravdu někam za zeď. A to hodně vysokou !

akos600
akos600
před 2 lety
Odpověď uživateli  Hokarc

Řekl bych spíš ke zdi a nemusí být ani moc vysoká.

duro trulo
duro trulo
před 2 lety
Odpověď uživateli  akos600

Řekl bych škoda zdi, ta za nic nemůže, spíš střílet jako naši polovníci zajíce (brokama za pohybu).

Vlastimil
Vlastimil
před 2 lety

USÁci bez války nemohou být. Hned poté, co odtáhli jak spráskaní psi z Afganistánu, se snaží (za nezištné pomoci východo-a středo-evropských ratlíků) rozpoutat novou. Hlavně co nejdál od území USA.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vlastimil

Nelze počítat s tím, že následky válčení minou USA díky jejich izolovanosti a že Rusko nemá na to, aby jim načechralo řádně brka. Pokud USA počítají, že Rusko se spokojí jen s poškozením pobalťáků, Ukrajiny, Polska, Rumunska a případně ČR, hodně se plete. Občas mi přijde, že toto řešení by jim až tak nevadilo… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vlastimil

Jenomže to se velice pletou a navíc Rusové jim řekli že pokud budou napadeni tak budou zničeni. A Rusové mají zbraně co na ně dosáhnou. Nic se válkou řešit asi nebude USA půjdou do kytek a nic s tím nezmůžou.

zemedelec
zemedelec
před 2 lety

Odmítnutí požadavků Ruska,se od USA dalo čekat,proto spíš přitvrzují nátlak,rozšiřováním voj.základen a dalším příjezdem plně vyzbrojené armády.Takže o nějaké zmírnění válečného napětí se nejedná.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

Při srovnání US trempíků s těžkými jednotkami Ruska bych nechtěl být zrovna na trempu.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Doba je tezka pro US army, vetsina vojaku (vsech 20+++ pohlavi) ted trpi unvavou z boje, maji pro to dokonce nazev ktery jsem zapomel, ale z vietnamu se rikalo tem co zdrhli do Kanady “Draft dodgers” ,ti kteri to prezili a vratili se celi tak vetsinou skoncili s dusevnimi traumaty ve spitalech, oni i statecni… Číst vice »

zemedelec
zemedelec
před 2 lety
Odpověď uživateli  Haskuv Duch

Jenže,jak to i mnozí tvrdí,US armáda nepůjde do první linie,do první linie budou tlačit Ukrajince,popřípadě vojsko Evropských spojenců,oni jen zezadu to řídit a tlačit.

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

Jenže i zadek se dá trefit zepředu.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety
Odpověď uživateli  zemedelec

Oni si to vyšpekulovali ještě líp: na bojovou morálku a disciplínu Ukrošů a Pšonků a dalších otroků bude zezadu dohlížet bundeswehrmacht. US army zasedne ve velících sálech a pomocí joysticku a myši bude vše dirigovat a bombardovat zpoza Atlantiku. Samozřejmě – s hodinovou přestávkou na dinner u švédských stolů.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Haskuv Duch