Jaderná válka v EU…

Zelený úděl se ještě pořádně nerozjel a už vypukají ostré, ale skutečně ostré konflikty, kudy by se měl ubírat. Zatímco hlasy typu vyvázání se z jejího rámce, které představil prezident Zeman ve svém novoročním projevu na evropské mainstreamové politické scéně nezní, ale otevřeně vypukl tvrdý spor o zařazení či nezařazení jádra a plynu mezi tzv. čisté energie požívající stejnou možnost finanční podpory ze strany bank jako obnovitelné zdroje, byť s časově omezenou existencí.

Jiří Vyvadil
Jiří Vyvadil

Vaše věc, Jiří Vyvadil

Německá vláda se silným lobbingem zelených ministrů Habeka a spol. ostře protestovala a Rakousko ústy své zelené ministryně pro životní prostředí hrozí dokonce žalobou k evropskému unijnímu soudu.

Naopak Francie, která započala 1. ledna 2022 své evropské předsednictví důrazně oznámila svůj program na znovuobnovení vývoje a konstrukce nových, zejména malých modulových jaderních elektráren a k ní se připojuje i Polsko, které s výstavbou právě několika takových modelů na svém území počítá a i Česko patřilo za časů Andreje Babiše k silným evropským podporovatelům této linie. Nový premiér se k této myšlence tady doma přidává, ale jak se bude chovat na zasedáních Evropské rady teprve uvidíme…

Nadpis článku „Jaderná válka v EU“ budí dojem, že chci získat laciné body zájmu. Ale tak to není. Spíš se obávám, že tento problém, který je mnohem krizovější než například z tohoto úhlu zcela marginální téma, zda Maďarsko připouští či nepřipouští homosexuály jako předmět výchovy na školách, novináři téměř ignorují, protože neví, jak je správně ideologicky vyhodnotit. Ale my bychom neměli zapomínat na naši česko -rakouskou hraniční válku o jádro, na zablokované přechody a agresivitu zelených protičeských extrémistů. A to bylo pouhým preludiem.

Zatímco v Německu pouhých pár měsíců po volbách klima přesunulo pro voliče až na třetí místo důležitosti a vrací se ke standartním sociálním tématům jako o růst důchodů, Rakousko je své a neochvějné.

Přesto v každé zemi je toto téma proměnlivé. Jak známo Itálie se již zřekla existence jaderných elektráren, ale tíživá sociální situace většiny obyvatel a extrémní problémy s cenou elektřiny vedla vůdce Ligy Salviniho k návrhu na referendum o znovuzavedení jaderné elektřiny. Uvidíme, jak to dopadne.

Zcela ovšem nejsem ten nejvhodnější autor pro psaní pojednání o problémech Green dealu. Tím problémem nežiji a osobně jsem přesvědčen, že bude možná už vbrzku překryt mnohem zásadnějšími otázkami týkajícími se existence i dalšího fungování Evropy i světa.

Je nicméně zřejmé, že střet či kompromis o otázce jádra a potažmo plynu prokáže, zda EU je schopna překlenout rozpory či nikoliv. Mimochodem: Dopadnout to jasným ano či ne jedním směrem by také mohlo znamenat nejenom žertovně vzato „jadernou válku v EU“, ale skutečný nefalšovaný boj, protože na obou stranách jsou nasazeny silné váhy : Německo a jeho spojenci a Francie a její spojenci.

Asi tak.

 

2.3 18 hlasy
Hodnocení článku
5 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
basos
basos
před 2 lety

Chtel jsem tohle komentovat, ale bylo by to omilani do nekonecna stejne pisnicky…. Proste malej vykradenej statecek ci polostatecek se znicenym prumyslem, linou mladou generaci, ktera se stiti prace, a od 89 roku s vladami ktere….ale nic, Uz pan Jezis rikal ze “kalich horkosti se musi vypit do dna” otazka ale je,… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Je třeba zelený blábol odmítnout a nejlepší by bylo kdyby se ta odporná unie rozpadla. Snad to Francie a spol vyhrají. Jinak Čína rozjela největší uhelnou elektrárnu na světě.

toto
toto
před 2 lety

Česko bez atomových elektráren není schopno energeticky přežít. Je to jediný způsob, jak si zabezpečit dostatek relativně levné energie. Když se podívám z okna, je zataženo a anepohne se ani lísteček. V takové situaci bych už nepsal na I-net, protože bych měl vyplou elektriku, asi bych sháněl nějakou větvičku na topení – topím… Číst vice »

blafomet
blafomet
před 2 lety

“Svobodný” svět je řízen/hnán z rohu do rohu,z extrému do extrému,podle toho který politický směr právě vyhrál volby.V tom nevidím perspektivu a jistou budoucnost.Máme jádro,které nám zaručuje jakousi jistotu alespoň energetickou,nyní bychom měli prokázat svou suverenitu,ne proti Číně či Rusku.

Rozehnal
Rozehnal
před 2 lety

Prezident Zeman řekl, že energetická politika je díky bohu stále ještě v kompetenci národních států. Ale je zřejmé, že v kompetenci národních států už není vůbec nic. Evropská komise rozhoduje o tom, za jakých (nereálných) podmínek je možné v EU stavět plynové elektrárny či jaderné bloky včetně stanovení termínů do kdy se mohou začít stavět… Číst vice »