Nyní je čas dát času čas

Dokumenty OBSE (Be\zpečnost a spolupráci v Evropě) sice podporují právo každé země vybrat si alianci, do které chce vstoupit, ale zakazují členským státům, aby tak činily na úkor bezpečnosti kteréhokoli jiného signatáře.

The Saker, na ilustrační fotografii hlídka u ruské strategické rakety v palpostu

Ano, Rusové obdrželi písemnou odpověď od USA a NATO.

Skutečné dokumenty však zatím neunikly (ale samozřejmě uniknou).
Lavrov uvedl, že existují některé podstatné aspekty, ale klíčové ruské požadavky nebyly splněny. Připomněl, že všechny členské státy OBSE včetně USA podepsaly Istanbulskou deklaraci z roku 1999 a Astanskou deklaraci z roku 2010. Oba tyto dokumenty se odvolávají na nedělitelnost bezpečnosti a zavazují se tuto zásadu dodržovat. Tyto dokumenty tedy sice podporují právo každé země vybrat si alianci, do které chce vstoupit, ale zakazují členským státům, aby tak činily na úkor bezpečnosti kteréhokoli jiného signatáře.Nyní Rusko zašle každému členskému státu OBSE dopis s dotazem, proč neplní svůj písemný závazek.

Co tedy víme?

Je jistě jasné, že po měsíci a půl “konzultací” zvítězila strana války. Těžko to může být velkým překvapením.

Rusko zjevně není spokojeno s odpověďmi, které dostalo. Ruští představitelé to již přiznali.

Ruské ozbrojené síly se také účastní skutečně rozsáhlých vojenských cvičení, do kterých je zapojeno celé ruské námořnictvo (4 flotily), síly a velitelské struktury z východních regionů Ruska. Rusko rovněž vysílá do Běloruska výsadkové síly, jednotky EW a rakety protivzdušné obrany S-400. A konečně Putin nařídil zkušební cvičení ruských strategických odstrašujících sil. Celkově lze říci, že síly, které Rusko uvádí do stavu zvýšené pohotovosti, nyní nabývají značného významu a budou mít dopad na mnohem více oblastí než jen na Donbas.

Jinak je na jakékoli závěry příliš brzy. Jak říkají Francouzi, “je třeba dát času čas”, což znamená, že i když je přirozená touha rychle získat konečné výsledky a dělat velká prohlášení o tom, co se právě stalo nebo stane dál, pravdou je, že nyní NENÍ čas na takové závěry (alespoň pokud vám záleží na skutečném světě více než na vaší netrpělivosti).

Západní média doslova navykla své publikum v zóně A kvazi okamžitým „analýzám“ nebo „aktuálním zprávám“ a dalším buzzwordům, které rychle nezodpovědně chrlí, ale s ohledem na rozsah pozornosti a intelektuální pasivitu svého publika jim to projde bez jakýchkoli následků.

Navrhuji, abychom si zde nehráli na CNN a věnovali čas potřebný k získání „skutečných faktů“ a nedělali předčasné závěry.

Navrhuji, abychom počkali den nebo dva, než učiníme nějaké závěry.

Now is the time to give time to time vyšel 27.1.2022 na thesaker.is. Překlad v ceně 154 Kč Zvědavec.

1.7 25 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Teď není možné nachytat Rusy nepřipravené určitě mají informace kolik vojska proti nim stojí a udělají adekvátní kroky k obraně.