The New York Times oznámil možnost umístění ruských jaderných raket u pobřeží Spojených států

Ruští diplomaté při bezpečnostních jednáních s představiteli USA a NATO „naznačovali“ možnost přesunu jaderných raket „blíže k americkým břehům“, pokud Západ nepřijme požadavky Moskvy na bezpečnostní záruky v Evropě. Takové tvrzení obsahuje článek zveřejněný v neděli v The New York Times, který odkazuje na západní diplomaty, kteří se účastnili diskusí.

Během jednání o bezpečnostních zárukách v Ženevě ruská strana naznačila, že Moskva je připravena rozmístit určité zbraňové systémy na blíže nespecifikovaných místech jako odvetný krok, pokud NATO neučiní ústupky. 

Je třeba poznamenat, že tyto informace se shodují s prognózami amerických zpravodajských služeb, že Rusko zvažuje možnost rozmístění nových jaderných zbraní, včetně blízkosti Spojených států.

„V Ženevě ruští diplomaté trvali na tom, že Rusko neplánuje invazi na Ukrajinu. Objevily se ale náznaky dalších kroků. V jedné nejasné poznámce vysoký ruský diplomat řekl, že Moskva je připravena rozmístit blíže nespecifikované zbraňové systémy na blíže nespecifikovaných místech“, hovoří se v materiálu.

Noviny přesně nespecifikují, jak byly tyto náznaky vyjádřeny, ani o které konkrétní země a území ležící „blíže břehům Spojených států“ se jedná. Tvrdí však, že by se tím zkrátila doba přiblížení k cíli na pět minut.

Americké noviny spojily tato vyjádření a loňské rozhovory s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o tom, že Rusko vyvíjí novou hypersonickou raketu odpalovanou z moře s pětiminutovým doletem „k těm, kteří dávají rozkazy“.

Publikace zdůraznila, že pokud by byly tyto rakety rozmístěny, svět by čelil možnosti opakování karibské krize z roku 1962.

Zdroj: Pokec24https://bit.ly/3If7rNthttps://bit.ly/3qyyMnO

3 22 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Tatran
Tatran
před 2 lety

Jasně, to je jediná a nejskvělejší odpověď na americkou neústupnost. Je nutné i v jiho a středoamerických státech budovat jinu demokracii než americkou. Usáci ohrožují všechny středoamerické a jihoamerické státy, které nechtějí poslouchat A já bych tam přizval i Čínu, neboť američtí CIA-ci rejdí na Tchajvanu a ohrožují jeho bezpečnost. Tedy na území Číny a přitom vyčítají Rusku, že… Číst vice »

frajava
frajava
před 2 lety

Rád bych se zeptal, není čas odtajnit smluvní podmínky .které předcházely sjednocení Německa, kdy Sověti stáhli svá vojska ze své okupační zóny ale Amíci ve své okupační zóně budou snad do r.2045, to je sto let po porážce Hitlera? Je třeba se také ptát a třeba stále dokola na tyto otázky M.Gorbačova,dokud… Číst vice »

frajava
frajava
před 2 lety

Již cca  před 40 roky byly odzkoušeny tzv spící ponorky, k téhle praxii je možné se vrátit…zlo, které páchá strýček Sam bylo často pojmenováno, ale zatím nebylo trestáno, nyní bylo RF důrazně a opakovaně ( Ženeva,Brusel, Vídeň) řečeno, že tomu je konec, červené čáry jsou sice vágní ale tak je tomu i u elektrického… Číst vice »

Vendol
Vendol
před 2 lety

Vůbec se Rusům nedivím. Kdyby mne někdo neustále kopal do kotníků, určitě bych se mu to snažil vrátit. Američané se musí cítit ohroženi, jinak na vzájemně přijatelnou dohodu nepřistoupí.

frajava
frajava
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Musí se obnovit status Quo..Patová situace a status Quo byla odstraňována postupně, jak paradoxní, ..tlakem Světového mírového hnutí od počátku padesátých let za vysoké angažovanosti takových gigantů jako byl Einstein, Picasso, Chaplin .. kdy převažující vliv toho hnutí byl pokrokový, protikapitalistický ..po jejich skonu bylo i toto Mírové hnutí zprzněno ve prospěch… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 lety

Rusko má silnou flotilu ponorek , tak Amerika může obejmout Rusko , ale nezvládne satelitní a ponorkovou připravenost Ruska.

cablik
cablik
před 2 lety

No jo nechtějí jednat a respektovat RF tak si následky ponesou sami. Rusko už musí jenom jednat vzhledem tomu že na ně dosáhnou to bude gesto aby se o nic nepokoušeli.

danny
danny
před 2 lety

Základy NATO jsou v Pobaltí. Tzn. 150 km od Petrohradu. Jsou v Rumunsku a budují se na Ukrajině. Doba letu raket do ruských center včetně Moskvy se zkrátila na 5 – 7 minut. A ten idiot Stotenberg tvrdí, že eskalaci způsobili Rusové koncentrací svých vojsk na západní hranici a “trvá” na tom, aby se stáhli za… Číst vice »

vvenc
vvenc
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Souhlas; ale opakování karibské krize z roku 1962 to asi nebude, protože po 62 zůstaly USA velmocí, bez újmy, stejně tak Rusko. Dnes je politika rozehraná jinak, USA ztrácejí globální vliv a je otázkou kdo by za ně krvácel. 

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Stoltenberg má i jinačí pecky. Třeba jak se Rusko agresivně přiblížilo k hranici NATO. Teď chudák nemůže pobrat jak je možné, že se Amerika mírumilovně přisunula k ruským ponorkám. Inu taková severoatlantická Langšádlová. Ale válčit to on by zase chtěl. Jenže proti Rusovi nemá s kým. Banderovec je ožralej, že si střílí vlastní oficíry… Číst vice »