Buď přežít s námi, nebo zahynout s USA

Výsledky jednání v Pekingu. Zdá se, že Putin a Si plánují vzít Spojeným státům Evropu.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Putinova návštěva olympijských her v Pekingu přinesla pro USA špatné znamení. Za to znamení lze považovat to, že Putin vzal s sebou na výlet Igora Sečina. A pro Spojené státy je to možná ještě hroznější, než kdyby do Číny odletěl Šojgu.

Něco horšího než vojenská aliance

Vojenská aliance mezi Čínou a Ruskem neděsí USA tolik jako výsledky ​​návštěvy Sečina. Protože USA, Rusko a Čína jsou jaderné mocnosti. A stejně mezi sebou bojovat nebudou – v jaderné válce nejsou vítězové.

Ale abychom porazili Spojené státy a udělali z nich bezvýznamnou regionální mocnost, není nutné bojovat. Existují i ​​jiné metody. O jedné z nich mohli diskutovat vůdci Číny a Ruska a Sečin může být člověkem nezbytným pro realizaci tohoto plánu.

Po jednání v Pekingu Rosněfť podepsala dohodu s čínským CNPC o dodávkách 100 milionů tun ropy v průběhu příštích 10 let. Byla také podepsána dohoda o dodávkách dalších 10 miliard metrů krychlových plynu ročně do Číny. Celkem s předchozími smlouvami to je – 48 miliard metrů krychlových.

A to je již téměř tolik, kolik bychom mohli dodat přes „Nord Stream 2“ do Evropy. Dovolte mi připomenout, že jeho projektovaná kapacita je 55 miliard metrů krychlových. Evropa pod tlakem Spojených států tento plynovod zatím nespustila. A to znamená, že Čína brzy získá výhody.

Evropský průmysl se nyní kvůli nedostatku energie dusí a bankrotuje. Tento deficit byl v Evropě vytvořen Spojenými státy záměrně – přes „zelenou agendu“, sankce na plynovod „Nord Stream 2“ a neklidnou Ukrajinou, která slouží jako záminka pro uvalení dalších sankcí proti Rusku – zavedení sankcí, které také mají vliv i na cenu plynu v Evropě.

Čím vyšší ceny plynu, tím lépe pro USA. A pokud „Nord Stream 2“ nakonec nespustí, vydělají američtí plynaři ještě více peněz. Jejich největší sen, který Putin stále nechce realizovat je – pokud Rusko zaútočí na Ukrajinu, dostane sankce a tím dá USA možnost prodávat jejich LNG do Evropy. Ve svých médiích tedy neustále píší o naší „agresi“. Jen Putin západní noviny nečte a proto neútočí.

Čína ukazuje opačný příklad

Čína naopak po návštěvě Putina v Pekingu získá další objemy dodávek energie. Pokud bude čínský průmysl zásobován energií a ten evropský bude nadále pociťovat nedostatek, pak evropské zboží jednoduše neobstojí v konkurenci s čínským.

Náklady na energii spotřebovanou při výrobě zboží jsou zahrnuty do jeho ceny. Některá výrobní zařízení v Evropě tedy zkrachují – jejich výrobky jsou při takových cenách plynu příliš drahé a nemohou obstát v konkurenci. Ale Spojené státy mají z těchto problémů Evropy jen radost.

Nebýt Ruska a Číny, Spojené státy by mohly snadno plenit Evropu – pokusit se zablokovat dodávky levného plynu z Ruska a prodávat svůj LNG za báječné ceny, obohacovat se na tom a také po bankrotu skupovat evropskou výrobu a udělat z ní americkou.

Ale Evropa má alternativu – nechat se okrádat nebo se připojit k Rusku a Číně. To jest přesunout se z tábora „kolektivního Západu“ do projektu „Velké Eurasie“. Přerušením všech vztahů se Spojenými státy, vystoupením z aliance NATO a spuštěním „Nord Stream 2“ by se Evropa mohla zachránit.

Rusko pak bez překážek, omezení a sankcí Spojených států bude schopno zásobovat Evropu energetickými zdroji, které potřebuje a zároveň zbavit Evropany obrovských nákladů na alianci NATO, které prostě nebudou potřeba, protože Rusko a Evropa se stanou blízkými ekonomickými partnery. A jaký má smysl utrácet miliardy na obranu proti někomu, kdo je vaším hlavním ekonomickým partnerem a pro koho prostě nemá smysl ani žádné výhody útočit, protože je na vás sám velmi závislý?

Ze sankcí proti Rusku mají prospěch pouze Američané, tím poškozují evropský byznys, zvýhodňují americký byznys a generují příjmy z prodeje amerických zbraní do Evropy v rámci NATO na ochranu před hrozbou, kterou vymysleli sami Američané. Dělají to vždy – nejprve vytvoří problém a pak jeho řešení draze prodají.

Buď přežít s námi, nebo zahynout s USA

Evropa nemá jiné možnosti. Katarský ministr energetiky nedávno prohlásil, že pokud Evropa zůstane bez ruského plynu kvůli americkým sankcím, pak samotný Katar Evropany nezachrání.

A nezbývá moc možností kam se obrátit. Proč v takové situaci být i nadále spojencem Spojených států, když je to prostě ničivé?

Inu, bude Evropa dál „ohrnovat nos“ nad „Nord Stream 2“, podporovat americké sankce, financovat NATO a snažit se do toho zatáhnout Ukrajinu? A co dostane? Bankrot, nezaměstnanost a … opona.  Evropané to velmi dobře chápou. Proto se již začali od Spojených států odvracet.

Pravda, zatím ne Evropská unie, ale jednotlivé země:

  • Německo prohlásilo, že bez ohledu na události na Ukrajině, kam blokuje dodávky zbraní, náš plyn neodmítne. A Spojené státy za to označily Německo za „nespolehlivého partnera“.
  • Chorvatsko oznámilo, že v případě konfliktu na Ukrajině stáhne své vojáky z NATO.
  • Slovinsko odmítlo dodat Ukrajincům zbraně s tím, že takové plány nemá.
  • Maďarsko zcela podpořilo postoj Ruska s tím, že nevěří v „invazi Ruské federace“. Obecně s námi spolupracuje v rozporu s postojem EU.

A tam v Kremlu, ve frontě na schůzku s Putinem, stál i francouzský prezident Macron, zřejmě také chtěl něco šeptat za zády Spojených států. Obecně lze říci, že proces začal ještě před návštěvou Putina v Číně. A nyní může získat další zrychlení. Co se stane se Spojenými státy, pokud ztratí Evropu?

Smutná budoucnost USA bez Evropy

První věc, která se okamžitě vybaví, je ztráta trhu s LNG. Vždyť vynaložili tolik úsilí, aby zastavili náš „Nord Stream 2“ a přiměli Evropu, aby uvěřila v magickou sílu větrných turbín, které zachrání Evropany před „zákeřnou závislostí na totalitním ruském plynu“.

A co, všechno to úsilí půjde vniveč? Komu pak budou Američané prodávat svůj LNG, když se plyn používá hlavně pro průmysl a téměř všechen se soustředí v Evropě a Číně, kterým plyn poskytne Rusko?  Pak američtí dodavatelé LNG zbankrotují, pouze asijský trh bez Číny je nezachrání.

Druhá věc je trh se zbraněmi. Dokud je Evropa spojencem USA, nakupuje americké zbraně v rámci aliance NATO. Ale pokud v rámci záchrany svého průmyslu, přejde do tábora Ruska a Číny, vystoupí z NATO a přestane financovat americký vojensko-průmyslový komplex.

A trh se zbraněmi funguje takto, zjednodušeně. Chcete-li například vyrobit stíhačku pro svou armádu, musíte ji prodat někomu jinému a z výtěžku si ji pak můžete vyrobit i pro sebe. Tak např. prodaly USA do Norska své F-35, vydělaly a následně si je vyrobily i pro sebe.

Proto ty velké americké vojenské výdaje, které si po celá ta léta mohli dovolit. Prodali zbraně do Evropy a za vydělané peníze vyzbrojili i sebe. A pokud Spojené státy přijdou o Evropu, nebudou mít čím vybavit svou armádu nejmodernější technologií. Obzvláště pokud nebudou mít komu prodat svůj LNG. Kde pak vezmou peníze na armádu?

Někdo určitě řekne – „vytisknou“. Koneckonců, Spojené státy mají tiskárnu. Takže už i bez toho se dotiskly k rekordní inflaci. A to Spojené státy stále prodávají zbraně a LNG. A se ztrátou Evropy budou důsledky pro rozpočet USA a dolar jako světovou měnu fatální.

Není vyloučené, že Rusko může navázat vojensko-technickou spolupráci se zeměmi Latinské Ameriky – na „zadním dvorku“ Spojených států. Jednání o tom už probíhají – s Kubou, Nikaraguou, Venezuelou.

Spojené státy pak budou muset přemýšlet ne o hegemonii, ale o tom jak snížit vojenské výdaje kvůli rozpočtovému deficitu, používat staré vybavení, protože na nové nebudou peníze … a tam u sebe na kontinentu vyjadřovat hluboké znepokojení nad nejnovějšími ruskými ponorkami a loděmi se „Zirkony“, které budou nekonečně křižovat u pobřeží Spojených států a doplňovat zásoby a palivo někde na Kubě.

Oleg Matvejčev Zdroj: Livejournal, překlad janinna, Pokec24

 

 

 

 

3.5 46 hlasy
Hodnocení článku
17 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 2 lety

Naprostý souhlas. Lépe umřít v stoje, než žít jako otroci

toto
toto
před 2 lety

Tohle jsou hodně optimistické prognózy ruské strany. Ve skutečnosti USA mají stále ještě dost sil a vlivu, aby nabouraly scénář, jaký je zde nastíněn. Přesto by se realistické síly v jednotlivých zemích EU a NATO měly zamyslet nad tím, jak do budoucna zajistit svým občanům alespoň zabezpečení stávající životní úrovně. S nepřátelstvím vůči Rusku… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 2 lety
Odpověď uživateli  toto

Pravda, kopající polochcíplá kobyla může ještě zabít.

vaclav
vaclav
před 2 lety
Odpověď uživateli  vaclav

a jení hlopí průvodci se můžou i mstít

eFPe
eFPe
před 2 lety

Jenom se zeptám. Slyšel někdo , že by se svolávalo mimořádné zasedání toho nejdůležitějšího sněmu, jaký kdy lidstvo vytvořilo? OSN?

vaclav
vaclav
před 2 lety
Odpověď uživateli  eFPe

Už před naším pokořením před světovou válkou byl takový nějaký sbor který byl na mnoho věcí a jinak na nic. Dnes se to OSN a ta má mnoho členů a stejně možností jako ta předchozí. Prostě je na nic a hlavně je ve státě který je hlavním tvůrcem problémů na celém světě v USA. USA… Číst vice »