“Žádný zázrak se nekonal” : Ukrajina se na minských jednáních opět vyznamenala

Václav Dvořák
Václav Dvořák

Na grafice převzaté z webu ProtiProud je ukrajinský prezident a bývalý komik uprostřed tance kostlivců, o který si říká odmítáním Minských ujednání. Jak k tomu ale přijdou ostatní občané Ukrajiny?

Mluvčí delegace LNR (Luganské lidové republiky) v kontaktní skupině Maria Kovšar informovala o výsledcích pravidelného zasedání třístranné kontaktní skupiny pro urovnání konfliktu v Donbasu, které se konalo den předtím.

Kromě tradičně destruktivního postoje ukrajinské delegace, kvůli níž byly promarněny dvě hodiny, Kovšar také uvedla, že zástupci Kyjeva popřeli slib vedoucího ukrajinské delegace v “normandském formátu” zaslat kontaktní skupině odpověď na návrhy DLR a LLR ohledně akčního plánu (Cestovní mapy) na urovnání konfliktu v Donbasu v souladu s minskými dohodami.

A to i přesto, že francouzský prezident Emmanuel Macron ohlásil na 10. února jednání v normandském formátu na úrovni poradců hlav států v Berlíně.

Zasedání pracovní skupiny pro politické otázky, uskutečněné 8. února, proběhlo bez jakéhokoli pokroku.

Přestože ukrajinská strana na posledním jednání ujistila všechny vyjednavače, že do příštího jednání předloží aktualizovaný návrh plánu, aby se zintenzivnila konstruktivní práce, žádný “zázrak” se nekonal. Oficiální zástupce Ukrajiny pan Kostin opět, již podruhé za sebou, “zodpovědně” ujistil účastníky jednání politické podskupiny, že Ukrajina do příštího jednání předloží svůj aktualizovaný návrh Cestovní mapy.

Otázkou zůstává, zda bude tento slib dodržen a zda bude obsahovat postoj Ukrajiny k parametrům zvláštního statusu a jejich zahrnutí do ústavy.

Vzhledem k tomu, že na tomto zasedání nebyl předložen ukrajinský návrh, předložili jsme opět logický návrh: zahájit práci na návrhu republik, který byl představen již v říjnu 2020.

Náš pokus o návrat podskupiny ke konstruktivnímu dialogu však byl opět zablokován ukrajinskou stranou.

Namísto věcné práce na návrhu Cestovní mapy ukrajinský zástupce trval na tom, že je důležité vypracovat právní formulace, protože neexistuje dohoda o skutečném obsahu, který by je naplnil. Obsah by měl logicky vyplývat z parametrů zvláštního statusu, na němž se strany konfliktu dohodly. Právě od toho se ukrajinský zástupce snažil odvést diskusi.

Zástupce Ukrajiny dělal vše pro to, aby zabránil věcné práci na hlavním úkolu kontaktní skupiny – dohodnout se na akčním plánu (Cestovní mapě) řešení konfliktu v Donbasu v souladu s Minskými dohodami.

Kromě toho se zřekl slibu vedoucího ukrajinské delegace v “normandském formátu”, že zašle kontaktní skupině odpověď na naše návrhy týkající se otázek, jež jsou podrobně popsány v našem návrhu Cestovní mapy.

Výsledkem byly dvě hodiny dvoustranných konzultací a opět dvě promarněné hodiny jednání. Ukrajina znovu prokázala naprostý nedostatek politické vůle a skutečných úmyslů plnit minské dohody,” uvedl v prohlášení mluvčí delegace LNR.

Zdroj: Russkaja  vesna  překlad: PhDr. Jana Görčöšová

3 28 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Jednají stejně jako jejich páníčci z USA nespolehliví partneři s náckama se domluvit nedá furt budou kličkovat lhát a podvádět.

Milan
Milan
před 2 lety

Bravo, Chocholové! Zatím se vám daří své “spojence”
pouze otrávit. Tak jen tak dál! To by v tom byl čert,
abyste je nenasr-ali!

P.S. Máti s babičkou (volyňské Češky) měly pravdu, když říkaly, (máti to napsala dokonce i do deníku) že tam kde mají ostatní lidé hlavy, mají Chocholové tuříny, a v nich nasr-áno.