Historka o ruském vpádu na Ukrajinu má jediný cíl. Poslanec Bašta odkrývá zákulisí plynových kšeftů

„Celá historie o vpádu Ruska na Ukrajinu má jediný cíl – najít záminku pro vyřazení ruských dodávek zemního plynu do Evropské unie, a vyměnit je za dodávky zkapalnělého břidlicového plynu z USA,“ domníval se poslanec SPD Jaroslav Bašta, bývalý velvyslanec v Rusku i na Ukrajině.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Na snímku jedna z lodí přepravující americký zkapalněný plyn. Po vyřazení ruského zemního plynu z evropského trhu, by tomu americkému nic nestálo v cestě. Cenově s ruským plynem ten americký ale nemůže soutěžit. A o to jde. Šáhnout nám ještě hlouběji do kapes.

Proto považuje za velmi pravděpodobné, že někdy v době konání ZOH v Pekingu dojde na východě Ukrajiny k něčemu podobnému jako v den zahájení LOH v Pekingu 8. 8. 2008, tedy k takovému útoku na Donbas, který přinutí Ruskou federaci zasáhnout jako tenkrát. „V dobrovolnických jednotkách na obou stranách frontové linie je pro takový scénář nadkritické množství magorů,“ doplnil.

P.L.: Už měsíce slýcháme, že Putin připravuje invazi na Ukrajinu. Jaký by to ovšem dávalo smysl z vojenského hlediska?

Z vojenského hlediska to samozřejmě žádný smysl nedává. Na rozdíl od Krymu, který byl pro Ruskou federaci životně důležitý kvůli černomořské flotile a své strategické poloze, politicky a ekonomicky rozvrácená Ukrajina lákavou kořistí opravdu není. Pokud by však došlo k útoku na obě povstalecké republiky v Donbasu, prezident Putin by musel zasáhnout kvůli vnitropolitickým důvodům. Obě „lidové“ republiky silně podporuje Komunistická strana RF. Ta v posledních volbách do Státní dumy výrazně posílila.

P.L.: Rusko chce záruku, že Ukrajina nikdy nevstoupí do NATO a také aby vojenské operace NATO v Evropě se omezily na úroveň roku 1997. Co reálně z toho může získat?

Zatím nejsou známy texty odpovědí Spojených států a NATO, ale z dosud publikovaných náznaků vyplývá, že asi dojde k základní domluvě v oblastech, které jsou strategicky důležité. Tedy vše o jaderných zbraních, bude se zase jednat o smlouvách, které byly nedávno vypovězeny, o nouzové komunikaci. V politické rovině USA neustoupí od toho, že Gruzie a Ukrajina mají právo usilovat o vstup do NATO. Nicméně současný trend budování vojenských základen Aliance (čti USA) v zemích jako Slovensko, Maďarsko a Polsko (?) možná nasvědčuje opuštění těch v Rumunsku a Bulharsku.

P.L.: Německu je vyčítáno, že zdržuje dodávky zbraní na Ukrajinu, za což je některými horlivými obránci Ukrajiny kritizováno. Jak toto vidíte?

Již jsem o tom mluvil na Primě CNN – dodávky zbraní na Ukrajinu rozdělily členské státy Severoatlantické aliance na anglosaské (USA, Kanada a Velká Británie), které jsou od možného konfliktu daleko a evropské (Německo, Francie a další). Anglosasové jsou radikální a cpou na Ukrajinu zbraně a munici pod tlakem, Evropané jsou zdrženliví a dávají přednost dodávkám humanitárního charakteru (polní nemocnice, neprůstřelné vesty, přilby). Naše vláda přes chabé znalosti angličtiny se chová jako by byla anglosaská.

P.L.: Jak nahlížet na naše zapojení, kdy tam posíláme munici do samohybných houfnic? Co si myslet o tom, co předvádí naše politická reprezentace a diplomacie?

Naše vláda se snaží o to, aby se její zahraniční a vojenské angažování nedalo odlišit od ukrajinského. Již se nám tu vytvořila strana války. Bohužel, už nejenom ve válečnické rétorice. Poněkud přeceňují možnosti a schopnosti české armády a podceňují možnou ruskou odvetu.

(text celého rozhovoru najdete zde na Parlamentních listech)

2.9 22 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Tak to je USA potřebují každou korunu aby přežili a celý tzv západní svět je bude muset živit.

dedek
dedek
před 2 lety

Je velice zajímavé, že na toto nereagují ti skvělí ochránci ovzduší včetně Gréty. Strašně jim vadí, CO2 ale lodní a letecká doprava spojená se zbytečnými převozy potravin, které se zde dají vypěstovat, dovozy uhlí z Austrálie a plyn z USA nikoliv. Přitom existují tabulky, ve kterých je jasně uvedeno například, že jedna kontejnerová loď… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  dedek

A co ty válečné aktivity? Kdejaký destruktivní výbuch je plný škodlivin s obsahem nejen jedu ale i radiace a to nemluvím o lidských ztrátách. Ty ztráty jsou nenahraditelné. Přeplněné dopravní cesty kamiony.
Takto by se dalo pokračovat do nekonečna.

dedek
dedek
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

To je sice pravda ale to chtějí eliminovat viz elektromobily. Stále to však nestačí ani na jednu tu kontejnerovou loď. Protože množství škodlivin je defakto v objemu všech aut (těch ve velikosti Forda) na celém světě a je to násobeno 7x pokud budu brát jen ty kontejnerové. Problém je ale v tom, že… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem dedek
basos
basos
před 2 lety

Vazeny pane Basto, sice o Vas jako o jednom z nejmoudrejsim politikovi stale melu a obdivuji Vas, ale myslim si ze je Vas v parlamentu skoda, rad bych Vas videl na postu presidenta. Vim ze je to z me strany pouze “vlhky sen” ale budu snit dale…..takze Basta presidentem, a doktor David predsedou vlady. Bohuzel se to… Číst vice »

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Pan Fiala(SPD) neplést s jiným.-) by byl lepší…..

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

A Vitásková premiérkou, to by se mi moc líbilo. Na prezidentku, na kterou kandiduje, je jí škoda. To by byla Železná lady, že by z ni i tvůj oblíbenec Bureš vyměknul. (A nepokoušej se o mě ani jen myslet, že Burešovi závidím prachy. Jenže vím, z osobních zkušeností svých přátel podnikatelů, kteří s ním ke své… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Milan

nech toho o charakteru v podnikani, tedy myslim mezi sebou, tam je to zer, nebo te ta druha svine sezere, takze to je normalni…. Ohledne Vitaskove, ta pani je bez chyby, ale radsi …no hele skutecne vidim ze SPDaci jsou vlastenecti… sice nemam to slovo rad, ale jak Basta, tak David (a ten… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Každej hol máme svůj názor na charakter v podnikání. Protože už je to promlčený a jsem na penzi, takže mi každej může, klído ti napíšu, kde jsem vzal prachy do podnikání. Kyž mi banka nabídla na podnikatelský záměr, který jsem si nechal vypracovat, místo 700 000 nebo kolik to bylo, desetinu, zmrd-dal jsem… Číst vice »

Wendy
Wendy
před 2 lety
Odpověď uživateli  Milan

Současný politický šrot který se dostal k moci zcela jasným podvodem zcela jistě velmi brzy s ostudou skončí, pokud by mohl někdo udělat pořádek v této zemi je to Martin Koller a podobně smýšlející, kteří by ty současné politické kreatury sloužící cizákům uměli srovnat

dedek
dedek
před 2 lety
Odpověď uživateli  Wendy

On se ten šrot dostal k moci sám nebo ho volil lidský a hloupý šrot? Ano přispěl tomu Rychetský ale vlastní volbu dělal kdo? Jen mladí vypatlanci, kterým čím jsou vzdělanější tím jsou vypatlanější. Oni holt nemají nejen zkušenost ale ani povědomost o činnosti těchto stran. Navíc jsou neskutečně líní si cokoliv zjišťovat.… Číst vice »