Noční vystoupení Jaroslava Bašty k “pandemickému zákonu”

Poslanec Jaroslav Bašta: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já když poslouchám ty poslední dny a týdny debatu, která je tady, tak jsem si všiml jedné věci. Mluvíme o tom, co se děje teď a pokud se týká minulosti, která je stará rok nebo dva, tak tady je jistý typ amnézie.

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Takže jsem si říkal, že bych mohl připomenout, proč vyvolává pandemický zákon takovou nedůvěru. Proč venku demonstrují a proč to není jenom u nás, ale ty demonstrace proti omezením a dalším věcem jsou prakticky všude.

Já jsem přesně před rokem napsal a publikoval komentář, který měl název Pandemie jako stroj času. Asi nejsem první, kdo si všiml, že některá opatření, která používají vlády v boji proti nákaze koronavirem, jsou věrnými kopiemi postupů naposledy užívaných ve válce. Případně v režimech odmítajících opustit mimořádný válečný stav i po jejím skončení. Jako příklad může sloužit třeba noční zákaz vycházení či omezení pohybu mezi okresy. To bylo u nás, přestože od roku 2002 okresy oficiálně neexistovaly. V bývalém Československu ani po roce 1948 omezení vnitrostátního cestování neexistovalo, ovšem třeba v Sovětském svazu to až do konce 80. let vypadalo jako u nás v době lockdownu. Na každém výjezdu z města byla stanice, kde se předkládaly bumážky o tom, že dotyčný někam smí jet.

Další mrazivou upoutávkou na návrat do minulosti mi jeden můj známý poslal mailem. Bylo to porovnání dopadu vládních protiepidemických opatření s principy vymývání mozků americkým zajatcům v době války v Koreji na počátku 50. let. Systém vypracovali čínští odborníci a jejich cílem byla změna myšlení vyšetřovaných osob. Takovéhle věci můžou přijít, pokud to jde i neočekávaně a nezáměrně. Postupy posléze studoval psycholog Albert Biderman a shrnul je v tak zvané Bidermanově tabulce donucování. Má osm bodů a každý, kdo se na ně podívá, zjistí, že se možná s některými během dvou let pandemie setkal.

Bod první: Izolace. Sociální distancování, ztráta zaměstnání, karanténa. Osamělí jedinci bojují se svými úzkostmi, nikoliv se svými utlačovateli. Což se týkalo těch vojáků. Mediální monopolizace vnímání. Cílové zaměření pozornosti na vybrané náměty a potlačení ostatních témat. Prosazování pouze jednoho názoru a cenzurování všech ostatních. Stačí si vzpomenout na to, o čem všem nebo o čem jenom nejvíc ze všeho hovořila veřejnoprávní média. Výhrůžky a nesmyslné represe. Nošení roušek, odstupy, pokuty, fyzické násilí při jejich nepředpisovém používání. Obojí vyvolává strach a hlavně nejistotu. Občasné uvolnění s dočasným zmírněním požadavků doprovázené pochvalou. Ukazování všemocnosti a vševědoucnosti úřadů. My vás ovládáme a je zbytečné proti tomu bojovat. Jste v lockdownu a nemáte možnost odporovat ničemu z toho, co přijde. A taky nemáte jak a kam uniknout. Takže odpor je zbytečný, musíte poslouchat. Za sedmé: Ponižování jako podvědomý vedlejší efekt nošení roušek a omezení pohybu. A za osmé: Vyžadování něčeho nesmyslného a nedůležitého. V této disciplíně české úřady vynikají.

Čím více triviální a hloupý je požadavek a my přesto s ním musíme souhlasit, tím více ponižující je pak pro člověk. Lidé pak ztrácí úctu sami k sobě, ztrácí lidskou důstojnost. A tohle je klíčový moment toho, proč teď čelíme mimo jiné také těm demonstracím, které mnozí z nás považují za iracionální. On je to důsledek toho, co se dělo ty dva roky. A navíc je tu ještě jeden další moment. Protože jsou lidé jako třeba Klaus Schwab, jsou lidé jako Bill Gates, kteří nám vysvětlují, že covidová opatření nás vlastně mají psychologicky připravit na to, že v budoucnosti přijde velký reset, Zelený úděl a boj proti klimatické změně. Zkrátka, náš svět se sice vrátí před pandemii, ale někam do doby Maovy kulturní revoluce v podání současné anticivilizační levice.

Předložená novela pandemického zákona toto podezření nevyvrací. Mám ještě závěrečnou poznámku ke způsobu, jakým vládní koalice tento zákon prosazuje. Když jsem poslouchal vystoupení některých pánů poslanců, přišlo mi, že prosazují demokracii bolševického typu. Nesouvisí to s žádnou ideologií, protože na počátku ideologie nebyla. Tam bylo prostě jenom přesvědčení, že mají většinu, tak se tak nazvali, podle toho se chovali a jak to dopadlo, víme. Je to prostě dáno tím pocitem, že vítěz přece bere vše. Většina je nadřazena všemu, i zákonu. To jste nám v průběhu projednávání předvedli již pětkrát. (Potlesk.)

3.4 42 hlasy
Hodnocení článku
14 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
KAREL.V.
KAREL.V.
před 2 lety

Už sem skoro nikdo nechodí. Vobřezaná republika zažívá poslední křeče a kope kolem sebe, jako chcípající kobyla.
Cenzura, která řádí na všech serverech bez výjimky ukončila definitivně to, čemu se mezi slušnými lidmi říká demokratická diskuze.
m,odlou všech těch rádoby nositelů demokracie se stali Řeporyjec a Železný.

Praded
Praded
před 2 lety

Tlak na schválení pandemického zákona vyplívá z tlaku WHO na EU kvůli schválení Globální dohody o pandemické připravenosti. Jestli se to podaří, tak WHO nařízení budou nadřazeny Ústavám členských států. To bude teprve ta správná demokracie. Pane Bašta, od 64 roku jsem s otcem každý druhý rok jezdil na Okrajinu a kontroly při výjezdu z obce… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  Praded

Na Okrajině možná nic takového nebylo. Ale na Ukrajině fungovali blokposty u každého výjezdu z města a nejen z města, ale i u každé významější křižovatky, ještě před patnácti roky. Ony roztomilé stavby u výjezdů z měst nikdo nezbořil a světe div se, dnes, třeba ve Lvově jsou čtyřikrát, pětkrát týdně využívány policií znovu. Asi se jim buzerace lidí… Číst vice »

KAREL.V.
KAREL.V.
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

BLOKPOSTY FUNGOVALY HLAVNĚ V PRAZE A VŮBC V ČESKÝCH MĚSTECH!!!
poslední stojí na výjezdu na Uhříněves v Dolních Měcholupech!
Po převratu z něj udělali hospodu.

basos
basos
před 2 lety

Nejvetsi problem, ci nestesti pro pana Bastu (potazmo pro vas/nas kteri si zanechali jeste zbytky zdraveho rozumu a uvazovani) je ze stoji proti zdi slozene z odpadu a vyztuzene lidskym hnojem. Panu Bastovi by meli zakazat vystupovat v parlamentu za nynejsi kofigurace vlady, je naprosto nepripustne, aby jedinec – intulektualne cestny – se stavel… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

„Nejsme vaše kolonie!“ Salvadorský prezident vyzval USA, aby se nevměšovaly do záležitostí země
https://cz.sputniknews.com/20220217/nejsme-vase-kolonie-salvadorsky-prezident-vyzval-usa-aby-se-nevmesovaly-do-zalezitosti-zeme-17666409.html

Evropská unie chce, aby se USA staly hlavním dodavatelem plynu
https://cz.sputniknews.com/20220217/evropska-unie-chce-aby-se-usa-staly-hlavnim-dodavatelem-plynu-17667694.html

Rakušanovo ministerstvo označilo operace Ruska proti IS za agresivní počínání. Co přijde dál?
https://cz.sputniknews.com/20220217/rakusanovo-ministerstvo-oznacilo-operace-ruska-proti-is-za-agresivni-pocinani-co-prijde-dal-17662423.html

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

To je odměna doktorům medicíny, kde ten dobytek, za peníze připustí, že co je a co není epidemie, či pandemie, rozhodnou zaprodaní nýmandi v politice, nikoliv doktor. Jako další krok by měla být legalizace, tedy zákon o tom, že k titulům MUDr., JUDr., Ing.,… netřeba universit, škol. Ze zákona to také vyhlásí nějaký maňásek z politiky.… Číst vice »

Wendy
Wendy
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Přesně, mnozí doktoři ovliněni mrzkým penízem zahodili své medicínské vědomosti a vlastní myšlení a zařadili se tak do stáda poslušných, kterým je bližší mamon před naplňováním Hippokratovy přísahy, že tím zaseli proti sobě těžkou nedůvěru je zatím až tak netrápí, prachy jsou prachy

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  Wendy

Nedůvěra tu svoloč opravdu netrápí. Pokud jim pojišťovna vysolí za jednu tečku 700,- tak při deseti, patnácti očkovaných lidech je to bratru čtvrt milionu měsíčně. Snad je doženou žaloby, které už začaly chodit na stát a ten je logicky přesouvá na aplikujícího lékaře. Ten měl proškolit pacienta, že se jedná o zkušební nevyzkoušenou… Číst vice »

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Za 2 sluchatka jsem zaplatil Usarce 53 tisic korun (Jedno jsem jiz v Kauflandu ztratil – vypadlo mi z leveho ucha), takze 700 kacek za injekci proti Chripce (tedy Kovid) neni tak moc. nejsem nijak velkym pritelem ci odpurcem vlady, ale ockovat jsem se dal trikrat, a jednou proti chripce, takze 4x, a zatim… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

No vidíte, kdyby jste se očkovat nenechal, vypadlo by Vám sluchátko z pravého ucha a pro změnu v Lidlu. Geneticky by to s Vámi taky nehnulo. Takže jedinej rozdíl asi bude, že jste přispěl svojí troškou Big pharma kumpánům a našemu dobytku v bílých pláštích. Přeju pevné zdraví.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

ses fakt zlomyslnej, a to neni hezky, mel jsem totiz stesti v nestesti, ci nestesti ve stesti, protoze na levy ucho slysim jeste pomerne skoro slusne, kdezto na pravy skoro nic. takze i pri me pitomosti jsem mel stesti v nestesti…. stejne je to ale prdel, sluchatko ktere vyrobne v Kitaji stoji asi kolem $3.00… Číst vice »

cablik
cablik
před 2 lety

Přesně tak k tomu to potřebují a jestli se jim to povede budeme všichni vyřízeni. Ale ideologie v tom jsou také liberální a zelená a naha vnucovat to lidem o co to nestojí.

cablik
cablik
před 2 lety
Odpověď uživateli  cablik

snaha