Olympijská návštěva Putina. USA čekají, že někdo z jejich oponentů se zlomí

Návštěva Putina v Číně ihned odsunula do pozadí zahájení Olympiády. Jediná populární zpráva ze zahájení je opět spojena s Putinem. Ukrajinci se urazili, že zaspal průchod jejich reprezentantů (a třeba je prostě nechtěl vidět?) Hlavní událostí dne se stalo společné prohlášení Putina a  Si Ťin-pchinga.

Rostislav Iščenko
Rostislav Iščenko

Už včera se v přehledech zpráv pokoušeli vyčlenit “hlavní z hlavního” a akcentovali některé jednotlivé momenty tohoto prohlášení. Ale nejlépe se s vyčleněním toho hlavního vypořádali Američané. Jejich reakce demonstruje, že ve Washingtonu nic nepochopili a ničemu se nenaučili. Pokud jsme dosud mohli pouze předpokládat, že zvyšováním tlaku na Rusko a Čínu současně, USA očekávají, že se někdo z jejich oponentů zlomí, a jeho vytlačením za závorky geopolitické hry bude možné soustředit úsilí na to ostatní (důležitější), tak nyní to Američané sami přiznali.

V posledních letech mně mezinárodní politická aktivita Spojených států připomíná křeč obyvatel bunkru führera, čekajících koncem dubna roku 1945, že úporný odpor berlínské posádky a deblokující protiúder “armády Wencka” z jihu zachrání říši. Ne aby počítali s vítězstvím na bojišti. To by už ale byla naprostá hloupost. Avšak Hitler se zcela vážně domníval (a dokonce o tom dokázal přesvědčit značnou část svého okolí), že když se utrží trochu déle, tak spojenci se rozhádají a začnou válku mezi sebou. A v tom okamžiku říše povstane.

Ostatně, Němci alespoň bojovali za svůj neuskutečnitelný sen. Očekávání Američanů se však spíše podobají snění regionálů na konci roku 2004, mezi druhým a neústavním třetím kolem voleb prezidenta, kdy už vydali zemi prvnímu majdanu, ale ještě se pokoušeli naparovat se. Tehdy jeden můj známý, který zašel do jejich štábu, takto ocharakterizoval stav okolí Janukoviče: “Všichni sedí v restauraci, piji koňak a přesvědčují se navzájem, že Janukovič má tajnou zbraň V-3, kterou co nevidět použije a zvítězí”.

Takže ani Američané nechtějí bojovat o získání dodatečného času. Domluvit se i s Ruskem, i s Čínou se snaží čistě ukrajinsky – za svých podmínek a nepřipuštění dokonce ani myšlenky na možnost kompromisu, ale přitom počítají s tím, že někdo (buď Moskva, nebo Peking) v konečném důsledku přeběhne na jejich stranu,  když z nepochopitelného důvodu zradí spolehlivého spojence ve prospěch skutečného nepřítele.

V každém případě reakce ministerstva zahraničí USA na společné prohlášení Putina a Si Ťin-pchinga svědčí právě o takovém neadekvátním vnímání reality. USA nicméně ukázaly Číně, že byla povinna “vyzvat Rusko k následování demokratické cesty a deeskalaci na Ukrajině”. Pochopil bych tyto americké naděje, kdyby Washington alespoň Pekingu výměnou slíbil, že nebude překážet obnovení čínské suverenity nad Taiwanem. Ale na ministerstvu zahraničí USA čekali, že Číňané udělají na Rusko dlouhý nos jen tak – aby se zalíbili Američanům a zasloužili si ochranářské poplácání po rameni, a také přiznání lídrem Západu směřování Číny “tím správným směrem”. Takže Američané věří tomu, že hvězdy se tak sblíží na nebi, že Peking se najednou vrhne zdarma tahat za USA kaštany z ohně.

Mimochodem, totéž čekají od Moskvy. Rusku Američané také pravidelně vytýkají, že nechce pozitivně ovlivnit Čínu, konkrétně – podpořit americké požadavky vůči Pekingu.

Nedávno jsem už psal o tom, že vzniká dojem, že USA se dostaly do vlastní médijní pasti, uvěřily vlastní propagandě a nyní se dívají na realitu skrz křivé zrcadlo. Svou reakcí na rusko-čínské prohlášení USA ještě jednou potvrdily tento předpoklad, který dávno přešel v jistotu.

Reakce USA je prakticky zcela věnována Ukrajině a tomu, co by Čína mohla udělat, aby se změnila ruská pozice v této otázce. Ale ve společném prohlášení Ukrajina vůbec nezazněla. Jednou je zmíněný Taiwan – bylo zdůrazněno, že Rusko ho přiznává neoddělitelnou součástí Číny a vystupuje proti jeho nezávislosti v jakékoliv formě. Je zmíněn nedávno založený protičínský vojenský blok AUKUS. V souvislosti s tím obě strany vyjadřují obavy z americké vojenské aktivity v asijsko-tichooceánském regionu.

Čína se zase “staví s porozuměním a podporuje Ruskou federací předložené návrhy k formování dlouhodobých právně závazných záruk bezpečnosti v Evropě”.

A dále Rusko a Čína deklarují naprostou jednotu v souvislosti s plány a aktivitami Západu, jejich hodnocením a netají se svým úmyslem vyvíjet kolektivní úsilí při maření realizace destruktivních plánů Západu. V protiváze západnímu pohledu na perspektivy rozvoje civilizace Rusko a Čína navrhují svou koncepci polykulturního světa, s rovným právem přístupu národů k materiálnímu blahu, a s chápáním demokracie jako obměnitelného systému řízení, založeném na lidovládě a nemajícím jednotnou šablonu.

Přirozeně, hodně místa je věnováno jednotnému chápání perspektivního systému kolektivní bezpečnosti, zahrnujícího celé lidstvo, a také rusko-čínskému vidění všelidské kulturní a ekonomické budoucnosti.

Všechno to dohromady činí prohlášení  prohlášením o těsném spojenectví obou států, nezaměřeném proti nikomu, neupraveném do podoby písemné smlouvy, ale založeném na společných představách o současných výhružkách, způsobech jejich překonání a perspektivní budoucnosti celého lidstva. Rusko a Čína otevřeně vyjmenovaly za co a proti čemu budou bojovat. Ale v prohlášení se ani jedna země neprojevuje jako existenciální nepřítel. Jde o boj proti negativním jevům a tendencím, vlastním politice jednotlivých států a bloků. Přitom Moskva a Peking zvou všechny ke spolupráci a ke společnému vyřešení existujících problémů. EAEU, ŠOS, BRICS, OSN, ATES a ASEAN jsou vyčleněny jako perspektivní platformy pro ekonomickou a politickou spolupráci, v jejichž práci budou obě země koordinovat svá úsilí.

Celkově je před námi rusko-čínský program pro vytvoření nového světa, který staví Západ (především USA) před otázku: jsou připraveni se připojit k procesům pokojné transformace nebo jí budou bránit ozbrojenou cestou, neboť další způsoby, jež mají k dispozici, jsou vyčerpány.

Přitom forma, do níž je zahalen oznámený rusko-čínský svaz, sama o sobě vytváří pro Západ velké problémy s organizováním odporu. Jsou oznámeny výhradně pozitivní cíle, prospěšnost jejichž dosažení Západ odmítat nemůže. Dokonce chápání “multikulturní demokracie” se víc než vměstnává do současné západní teorie o multikulturní společnosti. Cesty dosažení vytčených cílů Rusko a Čína definují jako výhradně mírové (kdo a co může proti tomu namítat?). Absence strukturované smlouvy a společné organizace, která (jako v NATO nebo ODKB) určuje kdo, v jakém sledu i za jakých podmínek je zavázaný přijít na pomoc spojenci, činí prakticky nemožným odvetné rozvinování. Pro určení potřebných a dostatečných sil a prostředků potřebují mít i vojáci i politici konkrétní parametry nepřítele, s nímž se má bojovat, ale ne mlhavé kontury nějaké oba státy sjednocující ideje.

Pevné struktury (jako jsou NATO a ODKB) přesvědčivě ukázaly, že mohou být efektivní pouze v tom případě, když fungují pod diktátem jednoho vedoucího člena (NATO bylo efektivní, dokud se v Evropě nikdo neodvažoval přít s USA, a ODKB předvedlo svou efektivnost v Kazachstánu, když na postsovětském prostoru nezůstal nikdo schopný přít se s Ruskem). Ale ve spojenectví rovných nemohou fungovat pevné mechanismy, neboť neexistuje síla, schopná přimět jednoho z členů svazu působit proti svým zájmům. A tak je svaz spojovaný pouze dobrou vůlí a pochopením jednoty cílů a zájmů. Z toho  také vyplývá formát a způsob společného působení.

Upozorňuji na to, že i Čína, i Rusko (každý zvlášť) daly hned na začátku otevřeně najevo, že jsou připraveny k maximálnímu zvyšování sázek, až po vojenskou konfrontaci s USA, a až poté vystoupily se společným prohlášením, stavějícím svět před de facto existujícím, ale právně absentujícím rusko-čínským svazem. Takže, sdružení vzniká na základě už uskutečněných činů, ne na základě očekávání budoucího společenství.

Nesporně, udržování efektivity takového svazu vyžaduje trvalé konzultace, ale, na druhé straně, nepřetržitá spolupráce zajišťuje lepší vzájemné chápání a upevňuje svaz.

A tu, na pozadí této globální, epochální události se náhle objevuje ministerstvo zahraničí USA, oznamuje, že Čína by se mohla zastat Ukrajiny před Ruskem. Cítíte stupeň neadekvátnosti? Tak proto jsou Rusko a Čína nuceny směřovat do Krásného nového světa ne s květinami, vlaječkami a balónky, ale razit si cestu obrněnou pěstí (kterou se nemusí bít, hlavní je vhodně to demonstrovat), protože Západ, snažící se udržet překonané struktury, vdechnout nový život odumřelým ideám, postupně přestává být nejen civilizací, ale také součástí lidstva, a stěhuje se do světa jím vytvořené matrice, který nemá nic společného se skutečností.

5.2.2022

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://ukraina.ru/opinion/20220205/1033219001.html

3.2 40 hlasy
Hodnocení článku
30 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Možná trochu mimo mísu. Stále nás děsí někdo se zemí Západu Ruskem, které mají velkou starost bezpečnost Ukrajiny přitom mají bordel doma, který nám sdělovací prostředky tají. Stále se to mele ve Francii, Belgii, Německu, Austrálii, Rakousku, v Kanadě jim to přerůstá přes hlavu, nyní Nový Zélend. To jsou miliony lidí… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Vůbec to není mimo mísu. To je vlastně ten jejich militantní přístup k demokracii. Kdo není s námi je proti nám. To už známe a máme to tu znovu.

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

.. jen trochu pro upřesnění. Demokracie už z principu není militantní. To, co dokáže vygenerovat militantní (agresivní) politiku, není demokracie, ale tzv. liberální demokracie (krom dalších druhů polit. nadvlády) či-li vláda mocného kapitálu nad lidmi. Zabalená do “pozlátka” nepodstatných atributů demokracie, jako např. svobodné volby, svoboda slova aj., které ve skutečnosti ani svobodné… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Já netvrdím že je to militantní demokracie. Já jen píší že je to militantní přístup k demokracii. Takzvaný vývoz demokracie v podání vojenské agrese je tedy co?

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

… takže opět: ano, je to vývoz! A může nabývat i formu militantní.
Jenže vývoz nikoliv demokracie, ale tzv. liberální demokracie. Což je vlastně jen mediální/propagandistické/ideologické krytí procesu další expanze kapitálu. Toho, jehož vláda má politickou formu té liberální demokracie (která ve skutečnosti autentickou demokracií není). Omlouvám se, ale osobně v tom rozdíl spatřuji.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem Plebej
Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Dobře, přistupuji na ono slovíčko liberální.

cablik
cablik
před 2 lety

USA hodlají zahájit mediální kampaň na podnícení protestních nálad v Sýrii
https://cz.sputniknews.com/20220208/usa-hodlaji-zahajit-medialni-kampan-na-podniceni-protestnich-nalad-v-syrii-17527728.html

Kadet Biegler nebo poručík Dub? Češi se válí smíchy ze snímků Lipavského na Ukrajině
https://cz.sputniknews.com/20220208/kadet-biegler-nebo-porucik-dub-cesi-se-vali-smichy-ze-snimku-lipavskeho-na-ukrajine-17528081.html

cablik
cablik
před 2 lety

To by Čína byla sama proti sobě aby pomáhala USA moc dobře vědí že jsou také na řadě. Nic rádoby světovládcům nezbude než jednat a stvořit multipolární svět válku si nemohou dovolit Ruské zbraně jsou daleko lepší.

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem cablik
kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety

Několik poznámek. Čína i Rusko mají na Ukrajině své zájmy. Rusko má na Dombasu uhlí a nerosty, Číně na Ukrajině patří nekonečné lány úrodné země, která by uživila celou Evropu. A to si oba ohlídají. Jak může Biden Rusku vyhrožovat, že do Německa nepustí plyn a zničí Nord Stream 2, když tam nemá žádnou… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Dovolím si opravu. Nerosty má Rusko na druhé straně doma a habaděj. No a uhlí na Ukrajinu dováží. Ukrajině nepatří žádné nekonečné lány. Podívejte se do katastru komu lány patří. To nejcenější co vzal Rus Ukrajině jsou mozky, ale to už je dávno pryč. Zbyl jim komik a Banderovci. Ostatní správně.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Ano, Rusové, kteří vlastní uhelné doly na Donbasu, uhlí na Ukrajinu skutečně vozí a prodávají. Nebo tam snad žádné takové doly nejsou? Pozor! Já je osobně viděl! Další, k majitelům půdy na Ukr., mikkeši, čtěte pozorněji. Dík!

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  kutnohorsky

) kteří Rusové vlastní doly na Donbase ? Achmetov je totiž všechno možné jen né Rus. Co jste ještě viděl ?

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Pan Iščenko je, dle mého, soustavně v omylu s předpokladem, že za USA jednají rozumní, dospělí a inteligentní lidé. Zoufale v politice USA hledá nějaké rácio. Není tam. Těch pár rodin co to řídí, leností a neustálým křížením mezi sebou naprosto zdegenerovalo. Nikdo inteligentní s těmito psychopaty spolupracovat nebude. Časy kdy zahraničí řídil Henry Kissinger a lidi… Číst vice »

Ferin
Ferin
před 2 lety

Válka na Ukrajině nebude. I ten pomatený Bidet svou hrozbu podmiňuje útokem Ruska. To je pořád: “já udělám, když” To si ale dovoluje je proto, že ví, že se Rusko do války nedá zatáhnout. A ta jeho slavná LGBT armáda taky jen ukazuje svaly, producíruje se jako na přehlídce vědoma si, že… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  Ferin

Škoda že Joe nevyjasnil té reportérce, jak vlastně s Rusama chce zatočit, odpověděl jen že jí to slibuje (I promise you – neměl to z nějaké písničky?). Ale musel se na ty 3 slova podívat do papírku, co on má vždycky ten tahák před sebou. Podobně se musel Ronald Reagan taky podívat do… Číst vice »

zemedelec
zemedelec
před 2 lety

Ono to spíš vypadá,že by USA raději hodili Ukrajinu Číně,než Rusku,aby se v takovém případě,Rusko s Čínou rozhádali.

Vendol
Vendol
před 2 lety

Ukrajina je pro srandu skoro všem. I těm, kteří ji vodí na provázku. Nikdo ji nebere vážně, v pomyslné třídě sedí úplně vzadu s oslíma ušima na hlavě. Něco jako u nás Bé-bé- BIS, Bezpečnostní informační služba. Ta je také terčem globální srandy.

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Mě je spíše líto jak tato země dopadla. A to ještě nemá konce, i když už dnes je to kruté.

JK
JK
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Přitom ten hospodářský potenciál, jaký zdědila po SSSR. Ale na druhou stranu, my jsme ten svůj, který také nebyl vůbec k zahození, promrhali rovněž.

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  JK

To plně souhlasím. Za zdatné pomocí západu, je výsledek sice trochu jiný ale v mnoha případech podobný.

Vendol
Vendol
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

Za to, že si z Ukrajiny všichni dělají srandu a pohrdají jí, si Ukrajina může jen a jenom sama. Všechno se tam rozkrade, státní orgány fungují pouze v provizorním režimu. Teď si z ní navíc Američani udělali nesvéprávného poskoka. Je možno brát tuto zemi vážně ?

Lubez
Lubez
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Vážně ne, pouze hluboce litovat.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vendol

Americani si z Ukrajiny neudelali nic, to jen katolicka, severni cast Ukrajiny se po-Polstila, a – no a nic dal

Praded
Praded
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

No a co tam dělají jejich poradci a co Hunter Biden.

dobrak
dobrak
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lubez

me je zase lito teto zeme ze takove potraty a nedomrdance tveho typu neeliminuje hned pri vyvrhnuti z luna tve many voprcanou nekolika fotry!have a nice flight ya prick!🖕

vitezslav
vitezslav
před 2 lety
Odpověď uživateli  dobrak

Nemusíš hned zveřejňovat svoji rodinnou anamnézu.

dobrak
dobrak
před 2 lety
Odpověď uživateli  vitezslav

jo? tys rodina s lubezem? anebo jste jen buzny 👬ty kokoti hlavo! vykur mu tedy gumo!🖕🖕🖕🐷🐷🐷

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem dobrak
danny
danny
před 2 lety

Pro Západ je to o to horší, že se v podobném duchu přidávají i další státy a po celém světě. Indie, Írán, dokonce i donedávna pro nás exotické země, jako Brazílie, Argentina, JAR… BRICS funguje jako volné sdružení na základě konkrétních obchodních a dalších projektů (doprava, vědecký výzkum, průzkum přírodních zdrojů apod.). A to je daleko přitažlivější, než… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Argentinský prezident sjednal na olympiádě úzkou spolupráci s Xi na BRI (Belt and Road Initiative) a jiné investice. Když holt ti naši si neudělali čas. (ještě že ten náš vv, ale jistě si to vylíže)

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

A jak tipuje havlostoka spolu s nejmenovaným zdrojem od amiokupantů:
Invaze do Banderostánu začne po zkončení olympijských her.-))))