Ono se to snad už ani jinak řešit nedá

Tak nám na Ukrajinu už ani nelítají civilní lety. K tomu si s Putinem telefonicky pokecal celý špalír státníků a někteří s ním pak ještě měli separátní rozhovory. Ukrajinská média spekulují o útoku “každou chvíli” a předhánějí se v konkrétnějších číslech. Americké tajné služby veřejně do éteru vyhlašují vlastně totéž. Bloomberg má už připravené titulky a nedávno to dokonce jaksi předvedli veřejně. 

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Na snímku ukrajinští náckové z praporu Azov při  společném rituálu

Z Donbasu odvolali americké zastoupení mise OBSE. 

Alternativa běžně přetiskuje zprávy, jak se ukrajinské náckovské prapory chystají na svatý boj proti všem Rusům na ukrajinském území, jak mají připravené plány na svoje verze bartolomějské noci. Orbán mluví o milionech uprchlíků z Ukrajiny. Lipavský odhalil beze vší pochybnosti, že je kretén.  Dokonce i ti, kteří se Ukrajinou už dlouho zabývají a doteď tvrdili, že žádná válka nebude, tak začínají obracet.

Hele, vždyť z toho se už bez války vlastně ani nedá vycouvat.

Představte si, že to takhle půjde ještě dva měsíce a pak se ukáže, že se žádná ruská invaze nekonala a nekoná. A na našem slavném Západě budou všichni státníci i novináři za debily. Půl roku o tom mleli dnes a denně, předháněli se v analýzách, dodávali čísla, mleli totální nesmysly bez jakéhokoliv smyslu pro taktiku a pro místní konfiguraci terénu, ale pořád dokolečka mluvili o tom, že Putin zaútočí a on nic. To přece nejde. Může si Biden dovolit takovou blamáž? Mohou si to dovolit i ostatní zúčastnění? Pokud válka nebude, tak nám tady naši potentáti půl roku vyřvávali do světa svojí státnickou neschopnost a nekompetenci. Viděli válku tam kde nebyla. Dělali státnické kroky, které poškodily ekonomiku a vystřelily vzhůru ceny energií.

Nebo jako se teď Biden sebere, přijde za Putinem a začnou spolu dělat mírovou smlouvu? Poté, co půl roku dělal ramena? Poté, co půl roku týden co týden varoval Putina, ať si nedovoluje? Vždyť je to víceméně stejná blamáž, jako by se žádná válka neodehrála. Půl roku všichni mluvili o Putinově krvelačnosti, ale teď si ním všichni sedí u stolu a cvrlikají mu do ouška, jak jsou rádi, že není válka… Jde to ještě vůbec? Je možné po půl roce ryze válečnické rétoriky ultimát a hrozeb najednou dělat opak? Já o tom prostě pochybuju.

A teď do třetice… Všechny tyhle řeči stojí strašné prachy. Především Ukrajinu. Rusko je v pohodě, to teď dodává do Evropy ropu a plyn za tržní ceny – případnou válku jsme jim už zaplatili možná i několikrát. Ale Ukrajina je v háji. Teď už tam nelítají ani ty aerolinky. Vsadím se, že veškeré kontrakty na Ukrajinu je teď komplikované pojistit, že jakákoliv dodávka zboží se prodražuje jen kvůli riziku. Mraky věcí, co Ukrajina potřebuje, ty teď musí zaplatit předem.

Ukrajina každý den přichází o miliardy i když neválčí, protože tyhle silácké řečičky stojí stejné prachy jako válka. K tomu tam různě mobilizují, shromažďují armádu u Krymu a Donbasu, kupují turecké drony… a vlastně bych se ani nedivil, kdyby museli všechnu tu západní vojenskou pomoc v podobě různých Javelinů krvavě zaplatit.

Obyvatelstvo  strádá. Vypínají jim topení. Přes Ukrajinu teče mnohem méně plynu = menší prachy za přepravu = menší možnost si něco nakrást.

Já přestávám věřit tomu, že prostě teď mohou nějak otočit a říct lidem, že Ruská hrozba se nekoná, celé to byla jen hloupost, o nic nejde, všichni se vraťte domů do té vymrzlé reality plné oligarchů a chudiny. Západ i s Ukrajinou jsou na tom stejně. Hrozí jim příšerná blamáž. Pokud bude mír, je to důkaz neschopnosti těch našich elit. Pokud ten hajzl Putin prostě nezaútočí, tak je to tady vedle sebe samý debil nebo blbeček. Nemůžete půl roku den za dnem tvrdit, že Rusko je agresor, když jaksi… neútočí.

Oni prostě musejí zařídit, aby Rusko útočilo, i kdyby nechtělo. Oni to musejí dotáhnout do konce, protože jim jde o politický kejhák. Ať už v Bílém domě nebo v Kyjevě. Jinak je dožene jejich vlastní bezútěšná realita. Chudoba na Ukrajině s mírem nezmizí. Nedostatek plynu v Evropě také nezmizí. Americký odchod z čelního místa v dějinách také nepřestane. Copak se v takové situaci dá celá válka na Ukrajině odpískat a ukázat, že jsou:

a. zbabělci

b. mizerní politici

c. úplně mimo mísu

Problém je v tom, že v případě míru to bude totéž. Ta válečná rétorika trvala příliš dlouho a byla příliš vyhrocená. Příliš hodně se toho psalo, angažovalo se v tom příliš mnoho tajných služeb a ještě víc novinářských kurev. Příliš mnoho podřadných politiků uvěřilo své vlastní propagandě.

Já každý den sleduju, jak je všechno stále iracionálnější. Jak se pořád přilévá benzín do ohně. Jak se spekuluje čím dál divočeji.

A do toho nechci ani vylučovat možnost, že Putin se Sitting Pingem usoudili sami o sobě, že Západ je bezmocný a je nejvyšší čas toho USáckého hegemona poslat na smetiště dějin… a kromě smluv o přátelství podepsali i nějaké smlouvy o vzájemné vojenské pomoci včetně harmonogramu. Koneckonců… už jsem tu psal, že se Putinovi vlastně divím, že nezaútočil už dávno, když vidí všechny ty neschopné Scholze, Macrony, Fialy a další. A abych to ještě zkomplikoval… co když je Putin už dávno domluvený jak s Orbánem, tak s Poláky, že se o Ukrajinu všichni podělí?

Osobně této variantě úplně nevěřím, protože doteď Rusko i Čína postupovali ruku v ruce velmi trpělivě a nenechali se vyprovokovat, protože čas pracuje pro ně. Ale i tuto možnost bychom měli vzít do úvahy, protože do hlav jim nevidíme.

Sám za sebe musím vidlácky říct, že s každým dalším článkem na Novinkách, s každou další reportáží CNN o zaručeném ruském útoku, se tento “útok” stává reálnějším a reálnějším, protože téměř programově vymazávají jakoukoliv jinou možnost řešení.

Více co mě teď děsí nejvíc? Že Ukrajina pro vyprovokování ruského útoku nemusí ani zaútočit na ten Donbas. Stačí když opravdu začnou dělat pogromy na tu ruskojazyčnou část svého obyvatelstva. Ani jedna střela nemusí mířit na Donbas. Stačí nějaká pěkná křišťálová noc v Charkově nebo Oděse. Nebo všude naráz. To už je vyzkoušené, organizace vymyšlená, stačí si jen přeložit z němčiny manuály.

Na podzim jsem tvrdil, že pro válku na Ukrajině jsou letos splněny všechny předpoklady. Podle mě to platí pořád, ale navíc od té doby značně ubylo předpokladů pro mírové řešení.

Ne, fakt o žádnou válku nestojím, ale bez ohledu na to, co si myslím o naší vládě, neměli by doprdele alespoň začít hlídat ty rozvodny a klíčové uzly infrastruktury? Jestli to tam na Ukrajině začne, tak to má potenciál dojít až sem. Blbí jsou na to všichni dost.

Vidlák a.a., zdroj – Vidlákovy kydy

2.7 31 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
dedek
dedek
před 2 lety

Chtělo by to následovat Slovensko, kde je návrh na založení speciální jednotky rychlého nasazení a to by měli udělat všechny evropské státy a byl by pokoj.
https://www.pozitivnisvet.cz/vladni-utvar-rychleho-nasazeni-na-slovensku/

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety
Odpověď uživateli  dedek

Ten bude Čapí používat leda proti vlastním,nespojeným lidem.

dedek
dedek
před 2 lety
Odpověď uživateli  Lev Prchala

Asi jste si to nepustil, protože co jste napsal je opravdu blábol.

basos
basos
před 2 lety

Vidlaku, places dobre, ale na nespravnem hrobe… Rusaci fakt o valku s Ukry nestoji, a hlavne nestoji o 2 – rozdelene Ukrajiny, takze celkem klidne cekaji, az se katolicti Ukrove konecne rozhoupaji k pochodu na Donecko, nechaji je masirovat par dni, a az bude kazdymu i Pentagonu jasne kdo zacal, tak se do toho zamichaji, ovsem ne… Číst vice »

vvenc
vvenc
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Naprostý souhlas! Tímto způsobem bude vyřešena i pandemie a Green Deal.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety

Rozdělení Ukrošska není dobrý plán. V okamžiku, kdy Pšonek schramstne Volyň a Halič, se Amík postará o to, aby na tomto území měl raketové základny. A o to mu jde také: mít Tomahawky zase o něco blíže Moskvě a dalším centrům RF.

Praded
Praded
před 2 lety

Amici chtějí pomocí Polsky, naplnit sen Pilsudského: Od mře do moře a tím zabránit zvýšení obchodního propojení Germánie s Ruskem. Jasně to dokazuje uzavžřená smlouva se Slovenskem. Teď mají amíci army v Estonsku, Lotyšsku. Litevsku, Polsku, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku, Bulharsku a Turecku. Proto Scholz na poslední chvíli jedná s Zelenskym a Putinem. Pro Germánii a jí ovládanou… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 2 lety

Tak jako ve spoustě věcí se pan Vidlák plete i nyní. Ale nemám mu to za zlé, jelikož neví naprosto nic o řízení složitých supersystémů ani bezpečnosti. Před chvílí oznámili na novinkách.cz, že Gr. Šojgu oznámil svému vrchnímu veliteli, že plánované vojenské cvičení u hranic s Ukrajinou končí a bude stažena část vojáků. Až bude… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  tomaskova

Osobně bych pohled autora Vidláka neshazoval. Z toho informačního minima, co má k dispozici, a z toho, jakou hysterii vidí všude kolem v mainstreamových médiích, snad ani jiné závěry udělat nemohl. I jemu je jasné (a píše o tom), že Rusové o válku nestojí, protože nestojí o mrtvé a už vůbec ne o vícenáklady za nápravu věcí v tom dnešním banderistánu. Takže i Rusové… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Američani právě stáhli velvyslanectví do Lvova a v Kyjevě zničili všechna spojovací a paměťová zařízení. Opět naléhavě vyzvali všechny Američany, aby opustili území Ukrajiny. Ze země odjeli všichni oligarchové a bohatí podnikatelé, včetně několika poslanců. Ale na druhou stranu, zítra jede do Moskvy Scholz a tak válka nevypukne. Zelenský jakoukoliv ozbrojenou akci ukrajinské armády vylučuje.… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety

Právě jsem na Sputniku četl vystoupení Zelenského po jednání se Scholzem. Kromě obecných keců zazněl jiný tón! Zelenský připustil, že Ukrajina nemusí do NATO vstoupit! Mně bylo hned divné, že by si velvyslanec v Londýně dovolil jen tak zpochybnit jeden z pilířů dosavadní politiky ne Ukrajiny, na tu každý kašle, ale Západu a zejména… Číst vice »

Naposledy upraveno před 2 lety uživatelem danny
honzacv1
honzacv1
před 2 lety

Západ bude přesvědčen o tom, že ty jejich sankce zabraly a že se jich Putin lekl. Jejich omezené mozky nic jiného nepřipustí.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety
Odpověď uživateli  honzacv1

… a takto začnou celou situaci prezentovat před světem. Najde se dost pitomců, co na to skočí – třeba fialová vláda zmaru a chaosu.

danny
danny
před 2 lety

Pokud bude válka, a já doufám, že ne, kam uteče Zelenský s tou jeho idiotskou bandou, jako je Dnilov nebo primitiv Kuleba? Kam ta předchozí? Krvavá? Putin Ukrajinu neobsadí. Porazí ji, donutí ke kapitulaci a vojska, pokud vůbec nějaká nasadí odejdou. Jako z Běloruska, z Kazachstánu, a nechá ty trosky jejich západním tvůrcům. I s milióny uprchlíků, zimou… Číst vice »

Vendol
Vendol
před 2 lety

Ukrajina je pro srandu celému světu, nikdo tenhle zdevastovaný a profláklý pseudostát nebere vážně. Ani Američani, kteří si Úkáčka ochočili jako nějaké slepice či králíky. Ale možná by k tomu mohl vydat nějaké odborné prohlášení ten srandovní všeználek a legrační jouda, který chtěl měnit obsah českých učebnic dějepisu, aby více vyhovovaly Americe, respektive náčelník… Číst vice »