Rusko musí udělat jedinou věc, aby zastavilo ukrajinskou armádu

Pokud Rusko a Bělorusko přestanou vyvážet palivo a maziva na Ukrajinu, ukrajinská armáda se vzdá za tři až pět dní.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

Prezident Běloruska Alexandr Lukašenko varoval Kyjev, že Minsk přestane dodávat Ukrajině palivo a maziva (minerální palivo, ropa, rafinované výrobky atd.) a elektřinu, pokud Kyjev zahájí provokace s Ruskem.

„Existuje jen jedno nebezpečí: ukrajinské úřady mohou podniknout velmi vážné kroky proti Doněcku a Luhansku – Donbasu,“ řekl Lukašenko v rozhovoru s Vladimirem Solovjovem.

„Přerušíme veškeré dodávky (na Ukrajinu), nejen paliva a maziv. Přeruší se i dodávky elektřiny. Pokud začnou bojovat proti nám nebo proti Rusku, pak budeme bojovat i my,“ dodal prezident. Podle něj „dodáváme spolu s Rusy stejné množství ropných produktů na Ukrajinu.“

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskij v reakci na Alexandra Lukašenka řekl, že ukrajinský vývoz do Běloruska je vyšší než dovoz. Proto by vzájemné embargo postihlo lidi v obou zemích.

„Neměli bychom se vracet do doby kamenné,“ dodal Zelenskij.

Nyní je však zřejmé, že aby se člověk nevrátil do doby kamenné, musí změnit režim v Kyjevě, neboť současný ukrajinský režim nehodlá zastavit pokusy o „osvobození“ Krymu a Donbasu za použití síly.

Aby toho dosáhl, nemusí se uchýlit k ruským tankům nebo raketám. Závislost Ukrajiny na dodávkách paliva z Ruska a Běloruska je tak vysoká, že její armáda se po několika dnech odporu nebude moci pohnout.

Podle státní celní správy Ukrajiny v lednu až prosinci 2021 země zvýšila devizové výdaje na dovoz ropných produktů na 5,614 miliardy dolarů, což bylo o 65,1% více než v roce 2020. Fyzicky bylo na Ukrajinu dovezeno za 12 měsíců až 8,79 milionu tun ropných produktů, což bylo o 9,5% více než o rok dříve.

Dovoz ropných produktů z Běloruska zároveň činil 2,35 miliardy dolarů (41,8% všech výdajů na dovoz ropných produktů), z Ruska – 1,24 miliardy dolarů (22%), z Litvy – 0,654 miliardy dolarů (11,6%), uvedla UNIAN.

63% ukrajinského dovozu paliv a maziv tak pochází z Ruské federace a Běloruska.

Závislost Ukrajiny na dovozu paliv a maziv navíc posledních 15 let trvale roste. Místo šesti velkých ropných rafinérií, které Ukrajina měla za sovětských dob, jí dnes zbyla jen jedna. V roce 2020 ukrajinští národní výrobci zajišťovali pouze 49% spotřeby benzinu, 15% motorové nafty a 20% LPG. Závislost země na dovážené motorové naftě zároveň činila 65%, zatímco 100% leteckého petroleje dodávalo Bělorusko.

Zásoby pohonných hmot na Ukrajině vydrží až pět dní

Podle Federální celní služby Ruské federace činil ruský vývoz na Ukrajinu v roce 2021 8 miliard 129,5 milionu dolarů, což bylo o 28,8% více než v roce 2020 (6 miliard 310,5 milionu dolarů).

Vývoz pohonných hmot a maziv představuje více než třetinu všech ruských prodejů v objemu 1,867 miliardy dolarů, uvedl kanál Nezygar Telegram.

Vzhledem k roční potřebě pohonných hmot a maziv pro Ozbrojené síly Ukrajiny představuje toto číslo přibližně 15% úrovně potřebné k udržení stálé bojové připravenosti.

Podle vojenských expertů, které Nezygar oslovil, nebude Ukrajina schopna kompenzovat případná omezení v prodeji uhlovodíků – jak vlastní rezervní skladovací zařízení, tak nasazení mobilních systémů logistických potrubí NATO nebude možné kvůli zaostalosti vojenské infrastruktury a rozdílům v normách paliv.

Zásoby paliva a maziv mechanizovaných jednotek Ozbrojených sil Ukrajiny budou stačit pouze na tři nebo pět dní aktivního nepřátelství, soudí experti. V souladu s praxí energetického společenství je k vytvoření rezervních zásob ropy a ropných produktů zapotřebí objem pokrývající 90denní poptávku.

Podle Putinova oficiálního mluvčího Dmitrije Peskova soustřeďuje Kyjev obrovské množství sil na linii kontaktu s Doněckou lidovou republikou a Luhanskou lidovou republikou. Povaha této koncentrace hovoří o přípravách na útočné operace, dodal.

Šéf Doněcké lidové republiky Denis Pušilin poukázal na přítomnost vojenských instruktorů z USA a Spojeného království na Ukrajině. To naznačuje, že se Ozbrojené síly Ukrajiny připravují na ofenzívu. Pušilin také věnoval pozornost příchodu ukrajinských a zahraničních novinářů do oblasti konfliktu, „jako by museli něco hlásit“.

Dmitry Sudakov, zdroj  překlad Svobodné noviny

2.9 29 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Omyl. Rusko musí ukázat nové zbraňové systémy. Nejlépe v Sýrii, kde se Američané na ropných polích krapet zdrželi s vývozem těch našich západních hodnot. A že jsou nám ty hodnoty drahé setsakra pociťuje každý Syřan. To je ňákých barelů denně co si strýček Sam za ně odveze. To by byl zase kalup s nástupem… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 2 lety

Skvělé řešení!

cablik
cablik
před 2 lety

To by bylo moc dobře provedeno bez použití zbraní ať se v tom pořádně banderovci vymáchají a USA utřou.

Lev Prchala
Lev Prchala
před 2 lety

Přesně,nechat Banderostán vymrznout a vyhladovět!!!!!

eFPe
eFPe
před 2 lety

Neobáváte se tak trošku další barevné revoluce v Bělorusku, kde ty demokratické síly požádají o pomoc chrabrý západ?To víte, civilsti s vlajkami v ulicích a proti nim armáda, to je panečku sousto pro kamery!!! A průser bude na světě.

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 2 lety

Houby zle. Ještě těm UA zůstaly dřevěné samopaly. Ovšem až je spálí, tak opravdu nevím…

Vlastik
Vlastik
před 2 lety

Část druhá: Proto taky RUSKO chce ZÁRUKY. Když půjčí amíkům zlato a prašule tak chce mít záruky, že amící dodrží to co slibují. V případě fašistickým amíků jak víme z historie 300 let existence USA, tak jakékoliv smlouvy pro USA nikdy nebyly SVATÉ, jak se říká. Žádná válka nebude. Vedlejším produktem této rhetoriky… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  Vlastik

Scholz jede z Kyjeva do Moskvy a na tiskovce řekl, že je ochoten projednat s Ruskem jeho požadavky na bezpečnost. Takže Zelenský už netvrdí, že Ukrajina musí vstoupit do NATO a Schulz chce projednat požadavky Moskvy. Cvičení ruské armády a flotil končí, takže Ukrajina je ze hry a jedna záminka je pryč, ale požadavky trvají. A nikdo… Číst vice »

Praded
Praded
před 2 lety

Tohle všechno jsou zastírací akce amiků, za pomocí Polsky vytvořit : Od mře po moře. Už Pilsudsky navrhoval Hitlerovy: Daj ty mě Pomoře a ja tebje pomože. V podstatě vytvořit ami zonu, která by bránila hospodářskému propojení Germánie s Ruskem. Je to ovšem marná snaha a Polska na to zase doplatí. Stabilizace Okrajiny v současných hranicích,… Číst vice »

Vlastik
Vlastik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Praded

Celkem dobrý. Dík souhlas.

Vlastik
Vlastik
před 2 lety

Prosím, žádný konflikt nebude. Žádná válka se nepřipravuje alespoň z ruské strany. Vše je COVER-UP. 1: USA jsou zbankrotované mají do 18.02.2022 zaplatit dluhy. Nemají žádné prachy a nikdo jim nehodlá nic dát a na víc nikdo prašule nemá z jejich věrných kámošů. 2: Samo sebou, že banda parchantů v USA by to chtěla řešit… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety

Ukrajinu totiž zásobuje Rusko přes Bělorusko. Do MiGu 21 jsem na vojně tankoval 2500 l. Vydrželo to na 15 min. kletu. Když měl podvěšeny baky (přídavné nádrže) 2x500l tak na 20 – 25 min. A pochybuju, že MiG29 a Su27, které má Kyjev ve výzbroji žerou méně. ZILy žraly běžně 150/100. Tanky ještě… Číst vice »

Vlastik
Vlastik
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

Dík

Jarin G.
Jarin G.
před 2 lety
Odpověď uživateli  danny

No nepřeháněj! Na vojně jsem dělal zástupce automobilního náčelníka u PAD4 (pojízdné automobilní dílny u leteckých opraven) a ano, ZILy žraly jako krávy, v porovnání s V3S, které jsme tam také měli, ale tak max.(!) do 100/100 a to dle terénu atd. Zpracovával jsem jízdní příkazy, tak vím, o čem mluvím! A při přepravě jen po silnici, tak i 80/100! Kde… Číst vice »

danny
danny
před 2 lety
Odpověď uživateli  Jarin G.

Od šoférů, co s nimi jezdili. ZILa dostal nováček Staří brali raději staré V3S nebo Tatry. Ale netvrdím, že nemáš pravdu. Já to tehdy (ani nyní) neřešil. Já byl u mašiny . I tak je to strašné.