Ve jménu civilizace

Krátký válečný úvodník:

Novinky včera uspořádaly anketu, zda jejich čtenáři věří americkým informacím, že Rusko v nejbližší době vpadne na Ukrajinu. 75% dotázaných tomu nevěří. Tolik o důvěře ve vždy pravdomluvné médium, které neochvějně stojí na straně dobra a svým čtenářům vždy přináší výhradně pravdivé a nezkreslené informace.

Daniel Sterzik-Vidlák
Daniel Sterzik-Vidlák

Grafika nahoře zachycuje starou anglosaskou protiruskou propagandu na novém pozadí.

A teď už dnešní text:

Jeden kamarád mi nedávno poslal zajímavý textík ze Zvědavce, který bych tu dneska rád parafrázoval a ještě trochu rozvedl. Stojí totiž za úvahu a vysvětluje spoustu věcí, které se kolem nás dějí. Myslím, že to není poprvé, kdy jsem o podobných věcech psal, ale rozhodně nzaškodí, si to trochu zopakovat.

Pamatujete jak ta britská ministryně zahraničí Trussová řekla při jednání s Lavrovem na plnou hubu před kamerami, že Británie neuznala Voroněžskou oblast za Rusko? Na jednu stranu to byla neuvěřitelná blamáž, protože každý normální Čech se zeměpis učil na druhém stupni základky. Člověk by tak nějak čekal, že ministr zahraničí bude mít pro svojí funkci trochu zeměpisných předpokladů. Že si nebude plést Česko a Čečensko, bude mít alespoň elementární přehled o zemi se kterou jedná. Kdybych já jel do Číny, snažil bych se zjistit si o ní co nejvíc a ideálně bych se pobavil s někým, kdo už tam byl.

Rusové měli z paní Trussové také docela bžundu, podobně jako všechna alternativní média, my jsme jí tu také dali co proto, ale co když je to celé trochu jinak? Co když tu ani tak nejde andělskou blbost, co když je to prostě jen normální arogance? Tohle se totiž netýká jedné Trussové, tohle se tam na Západě týká skoro každého politika. Přitom tam mají univerzity, mají tam učence, kteří vědí o Východě první poslední. Mají tam odborníky, kteří by soudruhům ministrům vysvětlili všechno potřebné. Člověk by vlastně čekal, že když ministryně zahraničí plácne tak nebetyčnou blbost, tak to bude mít velice neblahý dopad na její kariéru, doma se jí vysmějí a už jí pro jistotu nikam nepošlou.

Ale ono ne. Doma si toho nikdo ani nevšiml. Nikoho to netrápilo.

Oni prostě tím východem pohrdají. Proč by se něco učili o nějaké barbarské tramtárii, která je určená jen k tomu, aby dodala suroviny, které se tam nespravedlivě nacházejí? Rusové prostě nejsou jako Britové. Nejsou s nimi rovnoprávní. Proč by se Brit měl učit zeměpis nějaké barbarské nížiny? Až tam zavládne britský mír a britský přístup, však oni si to přejmenují. Car Muikuláš mohl být stokrát pokrevným příbuzným s britskou panovnickou linií. Když pak šlo do tuhého, dali od něj ruce pryč. Ani pokrevní linie nic neměnila na tom, že Mikuláš byl pro Brity prostě Rusák.

Copak nějakého kolonizátora někdy doopravdy zajímalo, co si myslí křovácký náčelník? Copak si byli alespoň na jednu minutu rovni? Ani náhodou. Křovácký náčelník mohl mluvit, dokud se neshromáždilo dost koloniálních vojáků. Do té doby mu nechali pocit, že jedná se sobě rovnými.  Pak přišlo příslušně velké vojsko a  chudák křovák zjistil, že ho nikdo neposlouchá. Indiáni také mluvili a kouřili dýmku míru. Ale jen do doby, než byli přistěhovalci v přesile. Pak přestalo záležet na smlouvách i dohodách, pak prostě začalo platit právo vyspělého bílého muže, který věděl lépe, o čem je svět a věděl lépe, jak má být země uspořádaná. Indián mohl jít do rezervace, nebo v v marném boji ještě zapřemýšlet, kde se stala chyba.  Vždyť si byli rovni. Vždyť spolu kouřili dýmku míru. Vždyť jim bledé tváře naslouchaly. Ne, nenaslouchaly.  Bledé tváře nikdy nenaslouchaly. Jen předstíraly. Šlo to jedním uchem dovnitř a druhým ven.

Tyhle bledé tváře už tisíc let nepoznaly, jaké to je, když se vám vylodí silnější nepřítel, zabere zemi, znásilní vám ženy a pozabíjí syny. Tohle dělali jenom oni a samozřejmě si to vždycky zdůvodnili. Oni přece nesli civilizaci. Křovácký náčelník to buď pochopil a nebo byl odstraněn. Ale mohl být přijat třeba deseti generály, ba i královnou, nic to neměnilo na tom, že byl podčlověk. Určený buďto k civilizování nebo ke zničení. Ani na minutu se nepředpokládalo, že kultura Zulu bude rovnocenná s tou britskou.

Ministryně Trussová se prostě nemusí učit zeměpis nějaké Horní Volty s jadernými hlavicemi. Proč by to dělala? Rusko není Británii rovné a i kdyby Putin stokrát jednal s královnou Alžbětou, stejně nikdo v Británii nebude brát vážně, co říká. Když mluvil dávno na bezpečnostní konferenci v Mnichově… co následovalo? Smích. Nějaký Rusák si tu hraje na rovného nám – vyspělému Západu. Ať si kecá… do doby než budeme mít přesilu. Pak ho umravníme a buď se přizpůsobí, nebo se ho zbavíme.

Dělají to přesně takhle. Situace se už dávno změnila. Británie už není impériem nad kterým slunce nezapadá. Není vládkyní moří, britská Libra už není světová měna. Ale stejně se chovají, jako by to tak bylo. I ta líbodémo Trussová je jako vystřižená z Kiplinga, jakmile jde o Východ.

To samozřejmě neplatí jen pro  Rusy. Takhle je to i s námi. Jasně Fialo nebo Babiši… přijeď na pokec. Ale stejně tě neslyšíme, protože tě nechceme slyšet. EU je Německo a Francie. Západ je USA a Británie. Dědicem všech pozitiv dějin je Západ. Česko je barbarská země, která bude dělat, co se jí řekne, protože co je správné, to se ví v Londýně a ne v Praze. Je úplně jedno, co náš křovácký prezident či premiér říká. My prostě nemáme co kecat. Oni nám určí, co je pro nás dobré, protože se cítí být synonymem pro civilizaci. Kecat můžeme jen proto, že stejně děláme, co se nám řekne.

Svým způsobem tohle všichni víme, ale pořád tomu odmítáme uvěřit. Pořád za nimi chodíme, mluvíme s nimi a děláme si iluze o jejich právním státu o jejich civilizačních návycích. A pořád dokolečka dokola naletíme na tu stejnou vějičku – na zdání rovnosti, které skončí ve chvíli, kdy jim to přestane vyhovovat. Z tohoto zdání rovnosti jsme to dotáhli k Mnichovu. Z tohoto zdání rovnosti jsme bránili Británii životy našich kluků a za naše československé peníze, kdy nám naúčtovali úplně všechno. Z tohoto zdání rovnosti jsme otevřeli v roce 89 náš trh a nechali se ojebat chytrými západními smlouvami. Z tohoto zdání rovnosti sem pouštíme jednotky NATO a bojovali jsme za demokracii pod Hindukůšem. Kouříme s nimi kalumety, účastníme se jejich ceremonií, posloucháme jejich potlesk, podepisujeme s nimi smlouvy, ale oni nás neposlouchají ani na minutu a je jim úplně jedno, co si myslíme a jak to tu máme uspořádané. Protože co je dobré, to rozhodují oni.  Churchill po Mnichovu netruchlil pro porušené smlouvy s Československem, ale pro ztracenou výzbroj, kterou si vzal Wehrmacht. Na podlidi sere pes, ale škoda těch tanků a děl.

Kdy s nimi budeme rovni? Až si před jednáním zjistí, kde jsou České Budějovice. Až si trochu nabiflují naší historii. Až sem přijde na jednání tým lidí, ve kterém bude anglický bohemista. To platí pro nás, Slováky, Ukrajince i Rusy. My jsme pro ně pořád zaostalý východ. Sice v současné chvíli nemají síly na naše podmanění, ale ani na vteřinu se této myšlenky nevzdali. Správné je to, co mají oni. Náš dějinný úkol je v tom to pochopit a přizpůsobit se… nebo nebýt vůbec.  V jejich očích jsme barbaři a náš způsob života pro ně nic neznamená.

Až jednou místo Trussové pošlou do Ruska jednat někoho, kdo vládne dokonalou ruštinou, kdo má přečteného Puškina i Dostojevského, kdo koukal na Repinova plátna,  má rád Prokofjeva a ví, kdo byl Alexandr Něvský a Dimitrij Donský, tak to bude jinak. Samozřejmě že v Británii jsou mraky lidí, kteří znají ruskou kulturu a ruské reálie. Ale proč posílat za divochy člověka, který mezi nimi žil, že? Divoši se mají přizpůsobit a ne konkurovat jinak uspořádanou společností. Divoši mají být kolonie.

A kupodivu – i když je Rus silný – stejně se ho vlastně nebojí. Necítí se být ohroženi ruskou invazí do Malé Británie. Z mého hlediska se to zdá velice krátkozraké. Ale Britové (i Američané) ještě nevědí, jaké to je, opravdu prohrát. Nevědí, jaké to je být převálcován. Nikdy se nemuseli zvedat úplně ze dna. Nikdy nebyli rozprášeni, nevládl jim protektor. Oni jsou civilizace a i když už dávno nejsou impérium, tak pořád mají pocit, že se nemusejí učit křovácký zeměpis. Dojde jim to, až se jim tam jednou doopravdy někdo úspěšně vylodí. Do té doby nebudou dodržovat smlouvy, protože ve jménu civilizace nemusejí. Oni jsou civilizace.

Zdroj: Vidlákovy kydy, Vidlák a.a.

4.5 55 hlasy
Hodnocení článku
29 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 2 lety

Nikdy jsme pro ně nebyli rovni ani partneři jsme jen obsazené území co prohrálo studenou válku. A vládnou nám jejich protektoři kteří plní jejich rozkazy. Snad se toho dožijeme a situace se s pádem západních páníčků změní.

toto
toto
před 2 lety

Smutná pravda autora článku. Je fakt, že Britové se na nás dívají stejně, jako se mnozí Češi dívají na Balkán nebo Rusko. Bude to trvat až do té doby, než budou Britové závistivě koukat na životní úroveň Rusa nebo Číňana. A ještě chvilku potom, protože oni nejsou schopni pochopit, že se… Číst vice »

Falka
Falka
před 2 lety
Odpověď uživateli  toto

Smutné je, že se na nás jako na barbary dívají i naši bývalí spoluobčané, kteří za Kanál emigrovali třeba po 68.! Mám zkušenosti, že někteří(?) totálně zblbli a oslepli a ohluchli!

Radek
Radek
před 2 lety

Je mi smutno když si vzpomenu na nadšení v prvních letech po roce 89, že se vracíme do Evropy, teď jen koukáme kde jsme, ale Evropa to není…

skeptik
skeptik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Radek

Je to Evropa, ale zároveň kolonie USA. A rozpadem SSSR se situace znatelně zhoršila a je to čím dál horší, neboť politici nejednají v zájmu Evropy ale v zájmu USA.

Vlastimil
Vlastimil
před 2 lety
Odpověď uživateli  Radek

Dobře si vzpomínám, že už v devadesátých letech min. století nás někteří naši krajané (konkrétně z Francie a USA) varovali, že Západ už dávno není to, co býval. Avšak ve všeobecném nadšení, které u cca 50 % národa trvá podnes, tyto varovné hlasy zcela zanikly.

tomaskova
tomaskova
před 2 lety

Skvělý článek-bohužel je to tak a pokud se tato situace někdy změní, nebude to za našeho života.

mikkesh
mikkesh
před 2 lety

Vcelku dobrý, až na pár drobných chyb. U cara Mikuláše ač byl bratranec krále Jiřího V. a dokonce i císaře Viléma II. to nebylo tím, že by byl Rusák. Ale, že byl vzdělaný a velmi populární i na západě. Tedy kdyby ho přijali jak nabízel Lenin, velká konkurence pro Anglické negramoty. Tu prostoduchou angličanku přeceňujete.… Číst vice »

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

S bratrancem Jiřím V. si byli k nerozeznání, dejte si do goglu image “George V, Tzar Nikolai”. A údajně Nikolaj si u bratrance objednal zbraně a zaplatil, loď vyplula a už se nikdy nenašla.

Taky po revoluci George se taktně odmlčel pro jakoukoliv pomoc pro bratrance.

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  Primak

Jó, hra o trůny asi nebude žádná psina.

SunTzu
SunTzu
před 2 lety

Asi je ironií, že české slovo “trus” znamená výkal, tedy hovno. Tak přidáním “s” se nic nemění. Anglosaská hysterie je popsána v místní diskusi, jejich konec se blíží, nejen kvůli jejich arogantní ignoranci, ale uvnitř jsou pohlcováni politickou korektností, vládu tam přebírají – ve VBR – muslimsko-pakistánsko-indické a negerské menšiny.

Primak
Primak
před 2 lety
Odpověď uživateli  SunTzu

Truss je v angličtině trám, taky se hodí…

Falka
Falka
před 2 lety

Je to přesně tak, ale jen pro úplnost tam ještě chybí poznámka, že mezi tím “skvělým” Západem panuje zatím skryté napětí, kdo bude mezi nimi tím hlavním. Usáci, Angláni? Ale to Frantíci ani Germáni, myslím, nedopustí Jen jsme se k nim my neměli přidávat!

vitezslav
vitezslav
před 2 lety

Oni si to ti Angláni uvědomí, až se prostor který zaujímá Anglie, bude nazývat Anglickým mořem.

adam
adam
před 2 lety

Pravdu dí autor. Nikomu nepřeji nic zlého, ale těmhle nabobům by malá výchovná lekcička vůbec neškodila…

Praded
Praded
před 2 lety

Všechno je jinak. Pravděpodobně začal útok na DLR a LLR a ti vyhlásily evakuaci žen, dětí a starších lidí do Ruska. Při přestřelce byly natočeny příkazy v Polštině.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  Praded

dedku,

jeste si pamatuji z biografu kolem 40 roku kdyz pred filmem promitali Wochenschau jak Polaci tenkrat utocili na nemecke tanky savlemi…

mikkesh
mikkesh
před 2 lety
Odpověď uživateli  basos

Za čtrnáct dní je Helmut posadil do těch tanků a jeli na Rusa. S klasikem Polsko není národ, ale zaměstnání. Nebo – když polská vlajka letí po žerdi nahoru, Polák pláče. Nabídne li někdo deset zlotek, tak jí prodá.

basos
basos
před 2 lety
Odpověď uživateli  mikkesh

Kecas, pod 20 zlatuvek nejde