Počátek dnešní tragédie můžeme nalézt už ve troskách budov Bělehradu

Příspěvek Václava Klause pro setkání Česko-srbské asociace, Velvyslanectví Srbské republiky v Praze, 28. března 2022

Češi a Srbové si byli po staletí blízcí. Spojovala nás nejen slovanská vzájemnost, spojoval nás odpor proti cizí nadvládě – u nás německé v habsburském provedení, v Srbsku daleko obtížnější v provedení kruté osmanské moci. Hrdinný srbský odboj proti Turkům byl pro nás povzbuzením v našich národních snahách, a proto se také potom, co Srbové vybojovali svou nezávislost, mnoho Čechů podílelo na jejich budování moderního státu.

Slovanské Srbsko bylo pro českou národní emancipaci v monarchii symbolem a oporou a hrdinný boj Srbů v první světové válce předznamenal i poválečné spojenectví nově vzniklého Československa a Jugoslávie.

Obě naše země se v druhé světové válce staly obětí německé agrese a obě po válce prožily komunistický experiment. Jugoslávie si i v té těžké době dokázala vybojovat na Německu nejprve svobodu a pak uhájit právo jít svou cestou a vzdorovat sovětskému nátlaku.

Nikdy nezapomeneme na podporu, kterou nám Váš národ projevil v tragickém roce 1968. Byli jste jediní, kteří se tak rozhodně zachovali. Je hanbou, že se stejně odvážně nedokázala zachovat česká vláda před 23 lety, kdy se Srbsko stalo obětí bombardování letectvem zemí NATO.

Tento nezákonný útok na Srbsko změnil dějiny. Dnes mnozí říkáme, že změnu dějin přinesla současná agrese Ruska vůči Ukrajině. Troufám si tvrdit, že počátek dnešní tragédie můžeme nalézt už ve troskách budov Bělehradu. Tehdy tzv. humanitárním bombardováním vzala za své iluze, že se svět po skončení studené války stal z principu lepším, že jeho další vývoj bude probíhat v souladu s mezinárodním právem a jeho principy. Státy NATO tehdy daly všem najevo, že stále platí a bude platit právo silnějšího.

Toto poučení si z toho asi odneslo dnešní Rusko, které má dnes pocit, že se může chovat stejně. Takové velmocenské chování je třeba principiálně odmítat. Právě na základě srbských zkušeností s agresí vůči jeho území i jeho lidu je třeba obhajovat princip, že je neakceptovatelné řešit mezinárodní spory silou a válkou.

Srbsko všechny překážky dokázalo překonat a je spolehlivým přítelem a politickým i ekonomickým partnerem České republiky. Má u nás stále hodně upřímných přátel a jsem přesvědčen, že tomu tak bude vždy. Podporujeme Vás ve Vašem úsilí stát se členskou zemí Evropské unie, i když Vás nepřestaneme varovat, že to má své kladné i záporné stránky. Ale toho jste si určitě dobře vědomi.

Válka na Ukrajině je úplně novou realitou, která posouvá i řadu těchto věcí. Přeji Srbsku maximální politický i ekonomický úspěch.

Text byl publikován na stránkách Institutu Václava Klause ( https://www.institutvk.cz )

2.9 7 hlasy
Hodnocení článku
11 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Plebej
Plebej
před 2 lety

Klaus má v něčem kousek pravdy. Ovšem v tom, že se Rusko chová “velmocensky” se plete. Totiž, poté, co se Západ Rusku vysmál, když požadovalo bezpečnostní záruky vč. neutralizace a demilitarizace banderistánu, poté, co Západ začal dokonce uvažovat o začlenění banderistánu do NATO (pro příští roli obětovaného idiota v konfliktu s Ruskem, do kterého Západ ukr.… Číst vice »

Milan
Milan
před 2 lety
Odpověď uživateli  Plebej

Neplete. Rusko, pokud chce zůstat na mapě světa, se musí chovat jako velmoc ať chce nebo ne. A až si uvolní ruce, musí se vypořádat i s Kazachstánem a Uzbekistánem, kam rozhazuje své osmanské sítě Recept. Mě nevadí že se chová jako velmoc – pod Jelcinovým “vedením” se tak nechovalo a jak to dopadlo? Dá… Číst vice »

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  Milan

S tím, co o Rusku a potřebě jeho mocensko-politického posílení píšete, souhlasím. Klausovu náhledu jsem však porozuměl tak, že ono “velmocenské chování” Ruska vnímá jako nepatřičné, totiž (velmocensky) bezohledné. Právě s tím jsem nesouhlasil, protože mám za to, že k oné demil.-denac. operaci bylo Rusko donuceno vnějšími okolnostmi a také i opodstatněnou obavou o to, že pokud… Číst vice »

spartak
spartak
před 2 lety

Odhalují se stále více, tito chudáci tzv.demokracie zničeného Československa . Klaus nebo Kolář či Hřib ,stejná fusekle.

Karel2002
Karel2002
před 2 lety

Co všechno by se v minulosti muselo stát, aby nejen Václav Klaus, ale i my všichni ostatní byli v tuto chvíli v klidu? Za prvé, Vladimír Putin by musel akceptovat majdanský puč jako “revoluci”, vydat prezidenta Janukovyče nazpět k potrestání, nechat být obyvatelé Krymu i východních oblastí Ukrajiny i s tím, že budou vyvražděni nebo se naučí ukrajinsky.… Číst vice »

vachav
vachav
před 2 lety
Odpověď uživateli  Karel2002

Ale zase by si musel připadat jak nesvéprávný hlupák,a to rozhodně není.Takové bychom lehce našli za velkou louží !

skeptik
skeptik
před 2 lety
Odpověď uživateli  Karel2002

Co by se muselo stát:
Za prvé, po zániku Varšavské smlouvy mělo skončit i NATO. Tím by skončila okupace Evropy Američany a tím i jejich nadvláda nad Evropou. A byl by klid a mír.

skeptik
skeptik
před 2 lety

Ideologický blábol plný vznosných slov a obvyklých frází.
Jen demagog a zaslepenec může dávat na stejnou úroveň boj proti ukrajinskému nacizmu a sprostou agresi USA proti Srbsku.

adam
adam
před 2 lety
Odpověď uživateli  skeptik

Příkré soudy asi nejsou na místě, když někdo vyjádří celkem zdůvodněný názor…Dodržování principů mezinárodního práva ve vztazích mezi státy je ostatně v bytostném zájmu ČR. To mi nikdo nevymluví…

Plebej
Plebej
před 2 lety
Odpověď uživateli  adam

Ano, dodržování principů mezinár. práva je důležité!! Ovšem v mezinár. prostředí, ve kterém tyto zásady neplatí (právo bylo roztrháno na cimprcampr už humanitárním bombardováním Jugoslávie a poté řadou dalších zločinných agresí vedených Západem proti nepoddajným zemím), je ovšem krajně obtížné toto právo ctít. Mohlo by se totiž snadno stát, že ctitel v takové… Číst vice »

vachav
vachav
před 2 lety
Odpověď uživateli  skeptik

Plný souhlas.Krom toho megazloděj tohoto národa posledních 30ti let “Narcis von Gurg” by měl držet h..u a ,lézt kanálama a neztrapňovat se!