Lukašenko: invaze Poláků na západní Ukrajinu by znamenala vstup Běloruska do války

Polsko se souhlasem Washingtonu připravuje plány na invazi na území západní Ukrajiny a vysvětlí to ochranou svých „historických území“. Oznámil to šéf ruské zahraniční zpravodajské služby Sergej Naryškin.

Na snímku běloruský prezident Lukašenko

Rusko s takovým vývojem událostí nesouhlasí, protože to posílí protiruské nálady v Polsku a povede ke kolapsu Ukrajiny.

Mezitím se o polských plánech diskutuje i v Minsku. Alexandr Lukašenko během rozhovoru pro Associated Press řekl, že agrese polských jednotek v západní části Ukrajiny přinutí Bělorusko k rozhodné akci.

„Rozkouskování Ukrajiny. Sami Ukrajinci nedokážou vzdorovat takzvaným současným spojencům. Proto nevylučuji, že my, tři slovanské národy (Bělorusové, Ukrajinci a Rusové), budeme muset bránit celistvost Ukrajiny“ – řekl běloruský vůdce.

O tom, že Rusové ve speciální operaci na území Ukrajiny zvítězí, přitom prezident Běloruské republiky nepochybuje a je si toho vědom i Washington.

Bělorusko si mezitím uvědomuje nebezpečí ze strany Polska a buduje obranné schopnosti svých jednotek. 4. května tedy začala náhlá zkouška reakce běloruských ozbrojených sil. Vojenské jednotky pracují na zavedení bojové připravenosti a výcviku k plnění různých druhů operačních úkolů.

Zdroj: https://bit.ly/3MZH2Wk, překlad Janinna – Pokec24

5 6 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem

Kdybych mohl zvolit za prezidenta ĆR Lukašenka, tak ho zvolím. To byl mistrovský tah, jak se před dvěma roky vypořádal s  pokusem o  barevnou revoluci v Bělorusku, když tu před dvěma roky na všech těch budovách, co dnes visí modrožluté hadry, viseli bíločervené hadry. Doufám, že si dnes Bělorusové uvědomují na… Číst vice »

Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

“Ta situace nazrála kritická, je mimořádně kritická. A 27. dubna, když vystupoval v den svátku zákonodárců, tak Putin řekl, že jestliže se někdo pokusí vměšovat, následovat bude odvetný protiútok. Žádný preventivní útok, jak o tom mluvil Wallace, britský ministr obrany, ale odvetný protiútok, a že všechna rozhodnutí v tomto ohledu už byla přijata! Zdálo by se, že… Číst vice »