Noam Chomsky o rusko-ukrajinské válce, médiích a propagandě

Mapa zachycuje dnešní vojenskou situaci na východě Ukrajiny. Rusové každý dne obsadí několik vesnic a městeček a z území ovládaného kyjevskou juntou ukusují stále víc a víc. Je to taktika, použitá v Sýrii v boji proti Islámskému státu.

Můžeme se podívat na Spojené státy a vidíme, že naší explicitní politikou – explicitní – je odmítání jakékoli formy vyjednávání. Explicitní politika sahá daleko do minulosti, ale definitivní podobu dostala v září 2021 ve společném prohlášení o politice z 1. září, které bylo poté zopakováno a rozšířeno v chartě dohody z 10. listopadu.

A když se podíváte na to, co říká, v zásadě to říká, že žádná jednání. Říká, že vyzývá Ukrajinu, aby se posunula směrem k tomu, co nazývali posíleným programem pro vstup do NATO, což zabíjí jednání; — to se stalo ještě před oznámením o invazi — zvýšení expedice pokročilých zbraní na Ukrajinu, větší vojenský výcvik, společná vojenská cvičení, zbraně umístěné na hranici. Nemůžeme si být jisti, ale je možné, že tato silná prohlášení mohla být faktorem, který vedl Putina a jeho kruh k přechodu od varování k přímé invazi. Nevíme. Ale dokud tato politika vede Spojené státy, v podstatě říká, abych citoval velvyslance Chase Freemana, říká: Bojujme do posledního Ukrajince. [To je] v podstatě to, co to obnáší.

Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí oznámil na začátku invaze, že Rusko má dva hlavní cíle — dva hlavní cíle. Neutralizace Ukrajiny a demilitarizace. Demilitarizace neznamená zbavit se všech svých paží. Znamená to zbavit se těžkých zbraní spojených s interakcí s NATO namířenou proti Rusku. Jeho podmínky v podstatě znamenaly proměnit Ukrajinu v něco jako Mexiko.

Mexiko je tedy suverénním státem, který si může vybrat svou vlastní cestu ve světě, bez omezení, ale nemůže se připojit k čínským vojenským alianciím při umisťování pokročilých zbraní, čínských zbraní, na hranici USA, provádění společných vojenských operací s lidovou osvobozeneckou armádu, získávání výcviku a pokročilých zbraní od čínských instruktorů a tak dále. Ve skutečnosti je to tak nepředstavitelné, že se o tom nikdo ani neodváží mluvit. Myslím, pokud by se něco takového stalo, víme, jaký by byl další krok – není třeba o tom mluvit. Takže je to prostě nepředstavitelné.

A v zásadě by se Lavrovovy návrhy daly věrohodně interpretovat jako: Proměňme Ukrajinu v Mexiko. No, to byla možnost, která se dala využít. Místo toho USA raději udělaly to, co jsem právě popsal jako nepředstavitelné pro Mexiko.

To není celý příběh. Existují další problémy. Jedním z problémů je Krym. Faktem je, že Krym je mimo stůl. Nemusí se nám to líbit. Krymčanům se to zjevně líbí. Ale USA říkají: Nikdy to nepřipustíme. To je základ trvalého konfliktu. Zelenskyj rozumně řekl: Odložme to na další diskusi. To dává smysl.

Dalším problémem je oblast Donbasu. To je oblast extrémního násilí už osm let na obou stranách: ukrajinské ostřelování, ruské ostřelování, všude kolem nášlapné miny, spousta násilí. Na místě jsou pozorovatelé OBSE, evropští pozorovatelé, kteří podávají pravidelné zprávy. Můžete si je přečíst, jsou veřejné. Nesnaží se odhadnout zdroj násilí – to není jejich posláním –, ale mluví o jeho radikálním nárůstu. Podle nich, pokud je moje paměť správná, mohlo být v konfliktu za posledních osm let od povstání na Majdanu zabito asi 15 000 lidí nebo tak něco v této úrovni.

S Donbasem je třeba něco udělat, správnou reakcí, kterou by možná Rusové přijali, by bylo referendum, mezinárodně kontrolované referendum, aby se zjistilo, co lidé v regionu chtějí. Jednou z možností, která byla před invazí k dispozici, byla implementace dohod Minsk II, které poskytovaly určitou formu autonomie v regionu v rámci širší ukrajinské federace, něco jako možná Švýcarsko nebo Belgie nebo jiná místa, kde jsou federální struktury — konflikt , ale omezený na federální struktury. To by byla možnost. Zda to mohlo fungovat, existuje jen jeden způsob, jak zjistit: zkusit to. USA to odmítly zkusit; místo toho trvaly na supermilitantní pozici, oficiální pozici, o které, pokud vím, tisk dosud neinformoval. Můžete mi říct, jestli se mýlím, ale nikdy jsem nikde v mainstreamovém tisku neviděl jedinou zmínku. Občas jen na okraji; nějaký odkaz na oficiální pozici USA z 1. září 2021, její zopakování nebo rozšíření v listopadu v chartě.

Vlastně jsem na to viděl jednu zmínku v americkém konzervativním časopise, který se o tom zmiňoval. A samozřejmě o tom mluvili lidé na levici. Ale USA trvaly na tomto postoji, což by bylo alternativou prosazovat pravý opak, tedy možnost říci: OK, vaše hlavní cíle jsou neutralizace a demilitarizace, což znamená uspořádání ve stylu Mexika, pojďme na to. Ohledně Krymu přijal Zelenskyj rozumný postoj, že to zdržíme, teď se s tím nemůžeme vypořádat. Pokud jde o region Donbas, usilovat o jakýsi rámec s autonomií, založený na názorech lidí, kteří tam žijí, který může být určen mezinárodně kontrolovaným referendem. Souhlasili by Rusové? Nevíme. Souhlasily by Spojené státy? Nevíme. Víme jen, že to oficiálně odmítají. Mohli by být dotlačeni, aby to přijali? Nevím. Můžeme to zkusit. To je jediná věc, v kterou můžeme doufat. 

Chci říct, že existuje jakýsi hlavní princip, který bychom měli mít na paměti, bez ohledu na to, o jaký problém jde, nejdůležitější otázkou je: Co s tím můžeme dělat? Nikol: Co s tím může udělat někdo jiný? To stojí za řeč. Ale z toho nejzákladnějšího hlediska je hlavní otázkou, co s tím můžeme dělat? A můžeme v zásadě udělat alespoň hodně pro politiku USA, méně pro jiné věci. Takže si myslím, že tam by se měla soustředit naše pozornost a energie.

– – –

Kdo je Noam Chomsky

Avram Noam Chomsky (* 7. prosince 1928 Philadelphia) je americký filozof, kognitivní vědec, lingvista, logik, společenský kritik a aktivista židovského původu, tvůrce tzv. Chomského hierarchické klasifikace formálních jazyků, emeritní profesor lingvistiky na Massachusettském technologickém institutu.

Poznámka Nové republiky: Stařičký Noem Chomski, brilantní analytik a levicový aktivista, je v hodnocení ukrajinské krize o několik kroků pozadu. Dnes stojí otázky zcela jinak: Jak velké území obsadí ruská armáda při denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny? Nechají se do 3. světové války vtáhnout věrní slouhové Spojených států, jako jsou Polsko, Slovensko, Rumunsko, Bulharsko a Česko? Odpoví Rusko omezeným jaderným útokem nebo rovnou totální salvou i proti USA? -vd-

2.6 13 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Lubez
Lubez
před 1 rokem

Asi bych se nezastavoval nad tímto článkem. Nacistické Německo, to je fakt to samé nacistická Ukrajina, to je také fakt. Doporučuji všem přítomným, si na stránkách zakázané vzdělávání zakoupit knihu: Kdo donutil Hitlera přepadnout Stalina. Sice není Laciná ale skvělá. Číst beze spěchu a hlavně srovnávat . Srovnávat tehdejší dobu ale… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 1 rokem

Pan Chomský , co mu asi šťourá v mysli.
Tento pán je už hodně pozadu.
Nedokáže překročit svůj vlastní stín.

toto
toto
před 1 rokem

Volání po dohodě na Ukrajině je už zbytečné. Jediná možná dohoda by musela přistoupit na denacifikaci a demilitarizaci Ukrajiny. A to by nebylo vše. Kromě zmíněného by bylo nutné uznat Krym jako součást Ruska a připustit vznik dvou samostatných zemí – Luhanské a Donbaské republiky. K tomu asi Rusko bude požadovat odtržení obsazených území na jihu… Číst vice »

standa
standa
před 1 rokem

Zatím to vychází tak, že RF ukončí válku do konce roku. Nebude to vleklá válka. Asi je třeba udělat z Ukrajiny suchozemský stát. Válku zahájil Západ a je to svým způsobem pokračování 2ww s možný přechodem do 3.ww., kterou nikdo nechce, kromě čivavy Česka a podobných vč. Deep State of America a Demokratů. Jiná skupina… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem

Před časem Noam Chomsky se dost nepěkně vyjádřil o Trumpovi, nazval ho “největším zločincem v lidské historii”. Dosti tvrdé posouzení, jak asi na to starý pán přišel? Ale možná, že se v něm něco hnulo a v dubnu se o něm vyjádřil trochu jinak: „Naštěstí je ve Spojených státech a v Evropě jeden státník, který učinil velmi rozumné… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

“Takže se vraťme k tomu jednomu západnímu státníkovi – nezmínil všechno tohle, ale navrhl něco podobného: Místo eskalace války přejít k vyjednávání a diplomacii, pokusit se o nějaké přiblížení, které by bylo zhruba v souladu s tím vyjádřením. Jmenuje se Donald J. Trump,“ uzavřel Chomsky.

shoty
shoty
před 1 rokem

To je teda dosť trápny komentár. Celkom od počiatku,… čo majú čo Ukrajinu riešiť USA?!
Kedy to týmto chomským dojde, aby sa starali sami o seba. A nepichali frňáky do cudzích vecí?!
Ameriky už bolo dosť, choďte do riti!!! Už ste iba trápni. BLM…atp. Sústreďte sa na doma.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Chudák Chomsky žije pořád v zajetí onoho Stalinovo “Myslel jsem, že demokracie je vláda lidu. Soudruh Roosevelt mi vysvětlil, že je to vláda Amerického lidu”. Co připustí, nebo nepřipustí Amerika Na Ukrajině by mělo mít asi tak stejnou váhu, jako co připustí Ukrajina v Americe. Komik Zelenský vyhrál volby se 70% podporou… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem

Link na Chomskyho článek?