Olga Lebeděvová: Válečný tribunál pro Zelenského a jeho partu už funguje

Ruský politolog Maxim Grigorjev, člen Veřejné komory RF, který od roku 2008 vede Fond pro studium problémů demokracie, je od začátku ruské speciální operace na Ukrajině v pásmu bojových operací, kde pokračuje v práci na shromažďování důkazů zločinů neonacistů na území LDLR, zahájené bezprostředně po Majdanu roku 2014.
Průběžné výsledky vystavuje v síti na svém kanálu v Telegramu.

Tribunál pro válečné zločiny na Ukrajině

  1. března byl na mezinárodní konferenci ve Veřejné komoře RF ruskými a zahraničními ochránci lidských práv a novináři založen Mezinárodní veřejný tribunál pro Ukrajinu. Nyní jsou jeho členy zástupci občanské společnosti více než z 20 zemí světa. Jsou tam občané zemí SNS, USA, Francie, Německa, Belgie, Polska a řady dalších evropských států.

Podle slov předsedy tribunálu Maxima Grigorjeva “to jsou čestní lidé, připravení hovořit o tom, co se ve skutečnosti děje na Donbasu”.

“Jelikož má tribunál veřejný charakter, hlavním úkolem je odhalení válečných zločinů a jejich zaznamenání, řekl Grigorjev v rozhovoru s Pravda.Ru.  Provádíme výslechy poškozených v bezprostředně osvobozených oblastech Ukrajiny. Poškozených a svědků zločinů neonacistů. Poté členové tribunálu předají tyto dokumenty soudnímu systému svých zemí. Například,  Vyšetřovacímu výboru Ruské federace”.

Grigorjev je přesvědčený, že soudní projednávání podle faktů, shromážděných aktivisty, budou probíhat na území Doněcké a Luganské lidových republik, protože právě tam, kde se uskutečnila většina vojenských zločinů, musejí být hodnoceny.

Při konkretizaci pojmu “válečný zločin”, předseda veřejného tribunálu vysvětlil, že k nim patří vraždy civilistů, ostřelování civilních objektů, nemocnic, využití lidí jako živého štítu.

“V průběhu osmileté občanské války, která byla na Ukrajině, to, co dělal kyjevský režim, jsou válečné zločiny. Doplňte ke jmenovanému rabování, zničení infrastruktury, neselektivní ostřelování a jiná “hrdinství” OSU a nacionalistických praporů …”

Válečný zločinec  – to je velitel? Nebo ti, kdo plní jeho rozkazy?

Váleční zločinci jsou jedni i ti druzí. Až po vojensko-politické vedení země. Podle mezinárodního humanitárního práva se prezident Zelenský, nesporně, musí považovat za válečného zločince. Jiná věc je, že západní země nejenom zamlčují masové válečné zločiny Ukrajiny, ale také se jich přímo účastní, když je podporuji dodávkami zbraní a instruktorů. A za všecko to se viníci budou muset zodpovídat.

Jaké materiály se mohou stát důkazy zločinů? Reportáže v hromadných sdělovacích prostředcích? Výpovědi očitých svědků a účastníků událostí v sociálních sítích?

Už jsme vyslechli více než 300 obětí a poškozených. Mnohé materiály jsou volně přístupné na kanálu Telegramu “Grigorjev”. Zaznamenáváme tyto výpovědi. A údaje o poškozených a obětech. Zaznamenáváme to maximálně podrobně, v souladu s veškerými právnickými požadavky: kdo utrpěl, kdy se to stalo, za jakých okolností, kdo je vinný, kdo se účastnil. Až do toho, kde se nacházejí těla zabitých lidí.

Je možné na základě shromážděných materiálů nazvat kyjevský režim fašistickým?

Ano, rozhodně. Přičemž, v mnohém dokonce předčí nacistický fašistický režim v tom smyslu, že SS a wehrmacht vraždili sovětský lid, prováděli genocidu sovětského národa, ale já, například, jsem neslyšel, aby SS  střílelo nebo odstřelovalo německé děti a starce. A OSU a  Azov “pracovaly” na obyvatelstvu vlastní země, vraždily Ukrajince. Takže ukrajinský režim co do míry tvrdosti dokonce předčí fašistický.

Celých osm let (po převratu na Majdanu v roce 2014) Ukrajina používala tytéž metody realizace moci, dokonce i když byli různí prezidenti – Porošenko nebo Zelenský: mučení, vraždy, mizení lidí, mimosoudní vyšetřování vůči lidem s jiným názorem, cenzura, zrušení médií, tisíce politických vězňů, lidé, zabití prostě za jejich občanské postoje, co je to, když ne fašismus?

Za druhé. Provádíme i analýzu jejich materiálů, manuálů a knih, které používali. Na základnách Azova vidíme fašistickou symboliku a ideologické metodiky. Ideologie ukrajinského nacionalismu de facto vždy měla fašistický charakter. Co znamená pouze samotný kult převahy ukrajinského národa nad “podlidmi” – k nim patří všichni ostatní, zejména Rusové. Mimochodem, ve 20ých letech to ani netajili samotní ukrajinští nacionalisté, když přísahali Adolfu Hitlerovi. To všude. A to tehdy nikdo netajil.

To, co nyní dělá kyjevský režim, to je forma fašismu a nacismu. Je to podivuhodné spojení historie o evropské demokracii, evropských hodnotách a o tom, že Kyjev se chce stát součástí Evropské unie, ale zároveň provádí jasné hromadné zločiny proti svým občanům a porušuje evropské hodnoty.

Tribunál, působící nyní na Ukrajině, i když veřejný, ale, přesto, mezinárodní. Podle zákonodárství jaké země budou souzeni ukrajinští váleční zločinci?

Domnívám se, že takových soudů bude hodně. Proces se, pravděpodobně, protáhne na desítky let. Stejně tak, jako co se týče kolaborantů a přisluhovačů fašistů, které v Sovětském svazu lovili do 80ých let.

Něco bude probíhat na území DLR a LLR, něco na území Ruska, něco  v osvobozených oblastech Ukrajiny. Samotné zločiny mají masový charakter a potenciálních obžalovaných už nyní nejsou dokonce tisíce, ale desítky tisíc.

PRO INFORMACI

Politolog, člen Veřejné komory RF, od roku 2008 vede Fond pro studium problémů demokracie Maxim Grigorjev, od roku 2014 – bezprostředně po ukrajinském Majdanu – shromažďuje informace o zločinech nacionalistů na Donbasu.

V roce 2016 zveřejnil knihu “Obyčejný fašismus: válečné zločiny ukrajinských bezpečnostních sil (v letech 2014-2016)”. Opírajíc se o dokumentární film sovětského režiséra Michaila Romma Obyčejný fašismus (1965), Grigorjev zaznamenal stovky případů vražd, mučení, brutálního zacházení a rozbití civilní infrastruktury a jiných narušení lidských práv – víc než 400 stran tištěného textu.

V roce 2020 jako spoluautor napsal ještě jednu knihu na totéž téma s názvem “Ukrajinské válečné zločiny a lidská práva”.

Grigorjev je v kontaktu s mezinárodními orgány – KBSE, Rada OSN pro práva člověka a Evropský soud pro lidská práva.

 https://www.pravda.ru/world/1714727-tribunal_po_ukraine/?from=email_subscribe

Eduard Futurje

V DLR začal soud nad dvěma Angličany a jedním Marokáncem 

V Doněcké lidové republice začal soud nad dvěma Angličany Seanem Pinnerem a Aidenem Aislinem a Marokáncem Saadunem Brahimem, kteří bojovali na Donbasu na straně OSU.

Cizinci, jak dříve sdělila předsedkyně Výboru pro trestní a administrativní zákonodárství Lidové rady DLR Jelena Šiškinová, jsou obviněni z účasti v bojových akcích bez dodržení mezinárodních konvencí.

Šiškinová podotkla, že o žádné výměně žoldáků za bojovníky DLR, LLR nebo RF, kteří jsou nyní v ukrajinském zajetí, nemůže být řeč. Podle jejích slov “bojovali Pinner, Aislin a Brahim jako teroristé a nacisté, nikoli jako vojáci”.

Podle zákonů DLR může Angličanům a Marokánci hrozit trest smrti.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://www.ridus.ru/news/382456

3.3 12 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
skeptik
skeptik
před 1 rokem

Akorát že kolektivní zločinecká fašistická EU a USA budou výsledky vyšetřování ignorovat a zločiny, na kterých mají svůj podíl dál popírat.
Přál bych si, aby to všem těm podporovatelům ukrajinských nacistů jen tak neprošlo.

Plebej
Plebej
před 1 rokem

Pokud mají být souzeni (a po právu odsouzeni) všichni ukr. nacisté, začínám mít obavu o to, aby na Ukrajině (zejména té západní) ještě někdo zůstal i na svobodě! Už i jen pro to, aby ty náci-zmetky ve výkonu jejich trestů kdos ohlídal za katrem či udržoval tamní hospodářství při životě. Bude to pro ně zvláštní druh osvobození.… Číst vice »