Svět ruskýma očima 663

Západní vlády nebo vedení NATO patrně nechaly povraždit a znetvořit těla obránců Azovstalu před jejich kapitulací proto, aby nemohli vypovídat v Rusku * Duda (polský prezident) uklidňuje Poláky, že Biden zaručil bezpodmínečnou bezpečnost Polska v souladu s článkem 5 Severoatlantické smlouvy * Kyjevu odzvonilo * Vysoký představitel EU Borrell říká, že se Evropa musí nyní naučit pracovat s logikou moci, protože žijeme ve světě sil

Václav Dvořák
Václav Dvořák

Profesor z USA: důstojníci NATO z Azovstalu mohli být zabiti a znetvořeni „Azovem“

Olga Lebeděva

20. května 2022

Profesor mezinárodních vztahů Pittsburghské univerzity v USA nevylučuje, že bylo v Azovstalu několik důstojníků NATO. Borci nacionalistického praporu Azov je zabili a poté jejich těla zohavili, aby ušetřili západní vlády faux pas.

Časopis Veterans Today tento názor Michaela Brennera zveřejnil. Podle něho je možné se domnívat, že v Azovstalu byly vedle zahraničních dobrovolníků také celé oddíly „vyslané jejich vládami na pomoc Kyjevu“. Brenner také tvrdí: „V případě jednotlivých dobrovolníků je situace jednoduchá – jejich původ nikoho nezajímá. Jestliže se ukáže, že tam byly celé oddíly, potom by důsledky udělaly kříž nad budoucími diplomatickými vztahy jak uvnitř Ukrajiny, tak i mezi Ruskem a Západem.“

Proč zabíjet?

Politolog zvlášť podtrhl, proč se o variantě masové kapitulace  „obránců Azovstalu“ tak dlouho neuvažovalo. Pravděpodobně to bylo proto, že se západní vlády, nebo vedení aliance bály odhalení skutečnosti, že jsou oddíly NATO mezi bojujícími na Ukrajině a tak by ztratily tvář. Brener řekl, že je asi západní vojenské osazenstvo v Azovstalu mrtvé. Uvažovalo se, že až bude zřejmé, že je potřeba se vzdát a potom budou Rusové ty bojovníky třídit, dostanou nezpochybnitelné a živé důkazy přítomnosti oddílů NATO, což bude vražedným trumfem Moskvy. Proto ta hromadná vražda a znetvoření mrtvých, které provedl Azov a další nacistické skupiny.

Podle Brennera mohl být takový příkaz vydán proto, aby zbavil západní vlády politických následků po potvrzení, že jejich oddíly bojovaly v konfliktu: „V každém případě příkaz k likvidaci neobratných západních pomocníků mohl být vydán nelítostnými fašistickými vůdci, kteří řídili akce na Azovstalu, bez ohledu na přání kyjevského osazenstva Zelenského.“

Nyní je všechno ušito a zajištěno

Pokud je profesorova verze pravdivá, je tajemství podzemí Azovstalu zkoumáno bez naděje na objasnění.

Mezinárodní pittsburghská organizace se domnívá, že není šance, aby Rusové našli v troskách důkazy o přítomnosti nějakého západního vojska. Západní skupiny byly nejspíš zničeny a Moskva nemá přístup k databázím DNA západních vojenských zařízení.

Svoji domněnku o událostech v Azovstalu profesor vysvětluje tím, že „banderovci jsou všechno, jen ne sentimentální. Sentimentální o nic víc než Bidenova skupina, která Ukrajince chladnokrevně využívá jako potravu pro děla ve válce proti Vladimiru Putinovi.“

Převzato z Pravda.ru

Stanův komentář: První článek má hodně spekulativní charakter a jsem celkem zklamán, že čerpá z Veterans Today, jejichž editor sám pocítil potřebu vysvětlovat, proč je v nadpisu zdrojového článku otazník. Je potřeba si uvědomit, že každá taková spekulace bude využita válečnou propagandou válčících stran. A tady Veterans Today dle mého názoru šlápli hodně vedle.

***

Duda: My se Rusů nebojíme – Polsko ochrání armáda USA a my v Evropě šéfujeme

22. května 2022

Polský prezident Duda vyřkl pro polské Timesy veliké moudro: Rusko může potenciálně ohrozit Polsko, ale pravděpodobnost jeho útoku na některou zemi NATO je malá. Vždyť by se tak Rusové mohli střetnout s nejlepší armádou světa – americkou. Připomenul, že v Polsku je nasazeno přes 10 tisíc amerických vojáků. Podle něho je americká armáda nejmocnější, s nejlepším současným vybavením a její vojáci mají zkušenosti z válek (poznámka Eadaily: poslední kampaň v Afghánistánu). V Polsku byla již rozmístěna americká infrastruktura, těžké zbraně a protiraketová obrana. Zčásti je Polsko pod ochranou amerického systému Patriot.

Duda připomenul, že prezident USA Biden při návštěvě Polska zaručil jeho hospodářskou bezpečnost v souladu s článkem č.5 Severoatlantické smlouvy a v případě útoku, že bude odpověď aliance okamžitá a rozhodná. Ještě doplnil, že kromě amerických vojáků má Polsko na svoji obranu armádu připravenou svoji vlast bránit.

Polský prezident okomentoval zprávu o úmyslu Švédska a Finska vstoupit do NATO: „Do NATO vstupují dvě velké, silné a bohaté země, mající válečné zkušenosti, s odvážnými vojáky a v minulosti se dokázaly postavit Rusům. Hranice NATO s Ruskem se prodlouží na více než 900 km. Toto není úspěch Vladimira Putina.“

Duda označil obavy obou zemí před potenciální ruskou agresí za zcela reálné, vždyť v minulých letech Švédi nejednou zachytili ruská letadla a odehnali ruské ponorky ze svých teritoriálních vod. Objasnil: „Vědí, že nejde o žádný žert, v minulosti prošly výstavbou plynovodu Severní proud a Severní proud-2. Byli svědky ruských aktivit. Předpokládám, že když veřejnost vidí, co probíhá na Ukrajině, udělala si závěr, že potenciální agrese není hra a není žert. Proto se rozhodlo něco, co před dvěma roky nikdo nečekal ani nepřipouštěl, že může být přijato.“

Duda sdělil, že měl v poslední době dobré pracovní vztahy s prezidenty pobaltských zemí, setkával se s nimi a jezdil s nimi do Kyjeva. Tvrdí, že dobře chápou dnešní situaci. Bez jakýchkoliv zaváhání přijímají, na rozdíl od jiných evropských vůdců, určité kroky.

Polský prezident se pochlubil: „Polsko je velká evropská země. Vedle nás se nachází velké Německo, ale to se počítá mezi země západní Evropy. Nepatří ke střední Evropě. My jsme zůstali součástí střední Evropy.“ Podle něho je Střední Evropa pás „Trojmoří“, Baltské, Jaderské a Černé moře a zde jsou země EU. V této sestavě má Polsko největší potenciál v počtu obyvatel a velikosti území. Řekl: „Jsem rád, že se právě k nám takto chovají.“ Duda uvažuje tak, že ohledně Ukrajiny  má evropská solidarita charakter „dvou stran jedné mince“. Pochválil si, že Evropa otevřela oči a uviděla, že Rusko je v podstatě takové: Není to země, která chce obchodovat, kde jsou společnosti s pravidly obchodování. V takové zemi je Gazprom vojenský a ekonomický orgán Kremlu, plnící politické příkazy. … Taková byla ruská politika. Dávno jsme na to poukazovali, ale náš hlas se nebral v potaz, nevěřilo se nám. Dnes se všichni v Evropě ujistili o tom, že je to absolutní pravda

Polák zároveň vyčinil některým evropským podnikatelským kruhům za to, že nehledí na protiruské ekonomické a politické sankce a svým vůdcům namlouvají, že je potřeba se vrátit k byznysu s Ruskem. Jenže evropská společnost o tom ví své a své politiky brzdí.

Také si postěžoval, že Polsko až dosud nedostalo žádnou pomoc Evropy na ukrajinské běžence, kterých je tam přes dva miliony. Jeho slova o tom, že „dnes není mezi Polskem a Ukrajinou hranice“ vysvětlil jako metaforu, protože se hranice fakticky úplně otevřela a zpočátku přes ní procházelo přes dvě stě lidí denně. Polsko bez evropské pomoci nevybudovalo ani jeden tábor pro běžence. Rozmístilo je v soukromých domech, sanatoriích a penzionech.

Převzato z Eadaily.com

***

Západ chce mír s Putinem. Rusko zvětší teritorium

Ljubov Stěpušova

21. května 2022

Západní média ještě vytrubují o brzkém vítězství Ukrajiny ve vojenském konfliktu s Ruskem a předkládají k věření všechno, co podává Kyjev. Avšak tato objednávka se už přežila a brzy se změní dekorace.

Kyjevu odzvonilo. Redakční úvodník v New York Times přímo píše, že výhra Ukrajiny ve válečném konfliktu s Ruskem a návrat území Ukrajiny ztracených za osm let jsou nereálné. Vydání vyzývá Bidena k tomu, aby dal najevo Zelenskému, že podpora Ukrajiny ze strany USA a NATO proti Rusku nebude napořád. Jinak by mohlo dojít k rozšíření konfliktu a mohl by být ohrožen mír a bezpečnost v celé Evropě: „Ukrajinští vůdci musejí přijmout bolestná rozhodnutí, která budou vyžadovat kompromis.“

Sám ukrajinský prezident tvrdil, že francouzský prezident Macron a jiní jej vyzývali předat část území Rusku a umožnit tak Vladimiru Putinovi „zachovat si tvář“.

Signály se množí. Bývalý premiér Itálie Berlusconi navrhl, aby Evropa přesvědčila ukrajinskou vládu, aby přijala požadavky Ruska k rychlému vyřešení konfliktu.

Mluvčí  německého kabinetu napsal na Twitteru, že kancléř Scholz v telefonickém hovoru se Zelenským řekl, že by Rusko mělo zastavit boje a konflikt řešit diplomaticky. Podle Zelenského nebudou Krym a Donbas zahrnuty do mírové dohody s Ruskem.

Zelenskij v jednání s ukrajinskými novináři prohlásil: „Vítězství bude velmi složité, krvavé a určitě bude v boji, ale konec bude určitě diplomatický. Jsem přesvědčen, že některé věci nelze dokončit jinak než jednáním. My chceme všechno vrátit a Rusko nechce nic dát.“ Zelenskij prý bude považovat za vítězství, jestliže se Ukrajině podaří vrátit k demarkační čáře ze 24. února bez Krymu a části Donbasu. Dodal, že po návratu za linii ze 24. února by měla přijít druhá etapa a cestou jednání vrátit zbytek území.

V polském Dzenniku píše Jan Rakita, že v Evropě vznikla „koalice za mír“, která říká: Zastavte válku, ukončete krutost, přejděte k míru. Podle Rakity je to OSN, Vatikán, Berlín, Paříž, Řím a Budapešť.

Rakita se bojí: „Rusové se posouvají do hloubi ukrajinského státu s obtížemi, ale krok za krokem. Čím dále dojdou, tím více budou Ukrajinu držet na uzdě.“

Proč se Západ chtěl smiřovat s Ruskem

Z vojenských svodek je zřejmé, že obrana ukrajinských vojenských sil na Donbase je napjatá a v okolí Limanu, Severodoněcka, Lisičanska a Zolotova se tvoří kotle. Navíc ukrajinská strana ukázala neschopnost  vést úspěšné útoky v Záporoží a u Izjumu. A její úspěch na severovýchodě Charkovské oblasti je již minulostí, armáda RF si bere zpět pod kontrolu obyvateli opuštěná místa.

Taktika ruských ozbrojených sil se změnila z bleskové války na vyčerpávající s cílem postupně drtit jednotky ukrajinských vojenských sil, jejichž morálka je velmi špatná. Když budou zbylé jednotky schopné boje v oblasti Charkova a Donbasu zničeny, může Ukrajina skutečně kapitulovat a nepomohou jí nezkušení rezervisté a dokonce ani vysoce technologické zbraně, které se k nim už nedostanou.

Je jasné, že je Rusko připraveno pevně se usadit na osvobozených územích a jít dál. Proto musí Zelenskij zahájit jednání hned, jinak bude každý den narůstat cena i platba životy i územím a jak píše Dzennik, „bude se Ukrajina krok za krokem nepozorovaně ztrácet“.

Dokonce i „přátelé Ukrajiny“ ji přitlačují k „lepšímu rozhodnutí“

Podle polského článku upozorňujícího na ve světě a v Evropě vytvořenou „druhou koalici“, je to strana „přátel Ukrajiny“ a zahrnuje USA, Británii, Polsko a Pobaltí.

Rakita uvádí: „Samozřejmě, že tato koalice nevyzývá k pokračování války, ale odmítá taktiku nátlaku na Ukrajinu, aby byla vstřícnější k Rusku. Podpoříme příměří jen v případě, že by jej vláda Kyjeva uznala za nejlepší rozhodnutí pro svoji zemi.“

Politici vidí již jinou realitu – udržet na Ukrajině to co ještě zůstalo.

Potřebuje Rusko Minsk č. 3?

I v Rusku je strana, která si přeje ukončit speciální vojenskou operaci a doufá, že se tak vrátí všechno jak bylo. Nebude to tak. Nacisté na Ukrajině se budou za peníze Západu mobilizovat a připravovat nové akce a teror, a proto nemůže Moskva přistoupit na dohodu s nacistickým Kyjevem, se kterou už Západ počítá. Současná Ukrajina musí zmizet.

Převzato z Pravda.ru

***

Narativy a strategie Josepha Borrella

Jurij Borisov

27. května 2022

Joseph Borrell je vysoký představitel EU pro zahraniční záležitostí a pro bezpečnostní politiku. Ačkoliv zaujímá vysoké postavení v diplomacii, nikdy se v ní neomezoval. Hlavně co se týká vztahů s Ruskem. Ještě když byl ministrem zahraničí Španělska, dávno před událostmi na Ukrajině, si dovolil mluvit o Rusku stejně neurvale jako španělští fašisté v době, kdy jejich „modrá divize“ seděla  v zákopech pod Leningradem.

Pro španělský list El Periodico řekl ve funkci španělského ministra zahraničí pro evropské záležitostí a spolupráci v květnu 2019: „Jakou roli by od nynějška měla mít Evropa v geopolitických otázkách a tvořícím se novém světě? V podstatě máme nový svět, který jsme si ještě před pěti lety nedokázali představit. Trump nebyl prezidentem, nebyl brexit, imigrační krize, válka v Sýrii … Mnoho se změnilo. Náš spojenec se od nás odvrací. Náš starý nepřítel Rusko říká: Jsem tu opět, nová hrozba. Čína vystupuje jako soupeř. My se nyní musíme naučit pracovat s logikou moci, protože žijeme v silovém světě. Nemáme americký ochranný deštník, byli jsme pod ním, ale jak říká Trump, nějak jsme v zajetí systému odešli. Ale musíme mít určitý stupeň strategické autonomie.“

Nezdvořilý Borrell ke své loňské návštěvě Moskvy řekl: „Tento týden jsem jel do Moskvy, abych si s pomocí diplomacie ověřil, zda má ruské vláda zájem na odstranění rozdílů v našich vztazích. Reakce, kterou jsem dostal, byla zřetelně opačná. Jako EU se budeme muset zamyslit nad širšími důsledky a určit další cestu.“

Hvězdná hodina pro rusofoba Borrella přišla po zahájení speciální vojenské operace na Ukrajině. Vrchní diplomat EU hned na počátku vyloučil možnost konstruktivního jednání s Moskvou. Vrcholem jeho válečnické rétoriky bylo prohlášení z 9. dubna tohoto roku o tom, že „válka bude vyhrána na bitevním poli.“ Sergej Lavrov poznamenal, že si pan Borrell zřejmě spletl pravomoci vyplývající z jeho funkce.

Joseph Borrell se však nekrotil.

Za prvé oživil téma vytvoření „evropské armády“, dříve evropskými politiky podporované. Zde šel s dobou a řekl: „Nové prostředí bezpečnosti ukazuje, že EU na sebe musí vzít více odpovědnosti za svoji bezpečnost. Proto musí mít vlastní moderní a vzájemně kompatibilní evropské vojenské síly. Vyčerpání zásob kvůli vojenské podpoře Ukrajiny je nejlepším příkladem našich nedostatků. K tomu se ještě připočítávají nedostatky, které se vlečou z dřívějška, jako rozpočtové škrty a nedostatečné financování. Přišel čas zesílit evropskou obranu. Musíme upevnit evropskou obrannou průmyslovou základnu. Musíme zvýšit náš vojenský potenciál, abychom ochránili sebe, posílili NATO a bude-li to potřeba podporovali naše partnery.“

Za druhé se Borrelll rozhodl říci něco nového v evropské filosofii: „Evropa se musí naučit užívat jazyk síly. … Nejedná se jen o „měkkou sílu“ právního systému, ale musí využít i tvrdou sílu, ne nezbytně vojenskou, ale tvrdou. My jsme v institucích EU moc technokratičtí, nedotýkáme se emocí, nemáme narativ, máme ve zvyku řešit politické problémy technokratickými postupy. Musíme to přehodnotit a vytvořit opět narativ.“

Objektivně vzato je řečnění Borrella namířeno proti Evropě. Nelze si představit, že by Evropa po dvou světových válkách rozpoutaných na jejím území byla ochotna jít do třetí kolektivní sebevraždy.

Borrellovo chytráctví úplně odpovídá matrici anglosaské geopolitiky. Ta vždy využívala kontinentální Evropu jako obětního beránka nebo pohrabáč k vytahování horkých kaštanů. Dvakrát se to Anglosasům povedlo. Nyní není pravděpodobné, že by takový „úspěch“ ignorovali.

Za prvé je Evropa z pohledu samostatné vojenské síly relativně slabá. Dnes nejsou v Evropě takové generátory válečnictví jako byl Hitler. Borrell formuloval úkol vybudovat silnou evropskou armádu jako oživení Napoleonovy armády „dvaceti jazyků“, nebo celoevropský wehrmacht vytvořený vůdcem. Za druhé je tu nedostatečný sociálně psychologický předpoklad národů Evropy k velké evropské válce.

Borrellovy hlášky není potřeba považovat za novou evropskou ideologii. Zároveň není dobré to, že potenciálně pro Evropu nebezpečné militaristické iniciativy nezaznamenávají u špiček, ani u mas viditelný odpor. Masy jsou deptány protiruskou propagandou, přecházející až k výzvám na „likvidaci Ruska“. U elit právě kulminuje neschopnost odporovat anglosaskému Západu.

Tyto všechny důvody znamenají, že Borrelovy průpovídky mohou být reálné a Evropa by mohla být po třetí uvržena do válečného pekla.

Převzato z Fondsk.ru

 

Zdroj: Outsidermedia, překlady Zajoch

 

 

2.5 6 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 1 rokem

Chápu Polsko ,ale proč Česko válčí?

Lubez
Lubez
před 1 rokem

U elit právě kulminuje neschopnost odporovat anglosaskému Západu.

To je přesně to co se děje. Nekryté dolary a jejich síla úplatku. Ochota kolaborace za podrbáni za uchem.

shoty
shoty
před 1 rokem

Tak Ročildov poskok Makarón chce umožniť Putinovi zachovať si tvár? A Barel sníva na hotelovej izbe, po obede, vysratý, osprchovaný, s vymenenou košeľou o európskej armáde. Zrejme so slovenskými idiotmi v predných líniách. Inštitúcia, vedená takýmito idiotmi, nemá šancu existovať. A zdegenerovaní Európania budú čoskoro mrznúť a postávať pri vývarovniach s polievkou. Zlatá RVHP. Pochybujem, že z Ruska bude… Číst vice »