V hlavní roli Biden!

V tomto textu dám chuťovky, jež na mne vykoukly v souvislosti s Bidenem. A že opravdu stojí za to! Tohle nejde vymyslet, to je americký prezident pur! Pojďme na to!

Začnu hodnocením amerického webu New York Post – neplést s Washington Post! Byť jde podle mých metrik o 272. nejsledovanější internetové medium na světě. Ten hodnotil poslední Bidenovu tiskovku a jeho odpověď ohledně Ukrajiny a Zelenskému se, jestliže to před ním neutajili, míním to hodnocení NYP, v tu chvíli jistě totálně zatmělo před očima!

Jak by ne, když na jednom z největších amerických informačních webů čte:

Biden says Ukraine might have to give Russia land in ‘negotiated settlement’

Biden říká, že Ukrajina možná bude muset dát Rusku území při ​​„vyjednaném urovnání“

dovolím si z článku ocitovat:

Prezident Biden v pátek odmítl vyloučit, že Ukrajina bude muset postoupit část svého území Rusku, aby ukončila více než tři měsíce trvající invazi.

 

„Musí se Ukrajina vzdát území, aby dosáhla míru?“ zeptal se reportér Bidena po jeho poznámkách k May Jobs report .

 

„Od začátku jsem říkal a byl jsem – ne všichni se mnou souhlasili – nic o Ukrajině bez Ukrajiny,“ začal svou odpověď Biden. „Je to jejich území.“ Nebudu jim říkat, co by měli a neměli dělat.

 

„Ale zdá se mi, že v určitém okamžiku zde bude muset dojít k vyjednání dohody,“ dodal prezident. „A co to obnáší, to nevím.“ Myslím, že to v tu chvíli nikdo neví. Ale mezitím budeme pokračovat v postavení Ukrajinců do pozice, kde se mohou bránit.“

Pokud chcete zvědět více, zkuste originální zdroj. Ale tohle je hlavní sentence článku NYP. Tuhle tiskovku český mainstream nezamlčel, ale vybral si z ní – příznačně – jen větu nic o Ukrajině bez Ukrajiny. To čeho si všiml americký komentátor jako by nebylo. Ovšem články, které Kosa v poslední době zveřejnila a ještě zveřejní, ať už z New York Times, Washington Post, The Hill, Reuters, Bloombergu ukazují, že „proces lámání ledů“ pokračuje. Ještě není dominantní, ale…. Přidejte si k tomu včerejší flash i Bidenově panice z bruselského Politica. Jak dlouho vydrží onen nesmlouvavý hadrlinerský postoj současné americké administrativy ke Kyjevu a Moskvě, zejména když je zoufale drahý a nákladný???? Uvidíme.

Ale jen kvůli tomuhle bych rozsáhlou celotýdenní restrukturalizaci Kosy nepodnikal. Tím zásadním materiálem toho sloupku je něco jiného. Před čtyřmi dny vyšla na Kose jiná flash

Flash – Biden: zvažujeme přímý nákup ruské ropy,abychom snížili ceny benzínu v USA

jejímž hlavním sdělením byla Bidenova vize, že v zájmu pro něj politicky likvidačních, nebývale vysokých cen PHM v Americe, minimálně částečně stáhne, asi zřejmě přechodně, v okamžiku, kdy Evropa právě zavedla embargo na tutéž ruskou ropu a tytéž ruské ropné deriváty. A to tak, že Rusko bude donuceno to prodávat USA za zcela nesmyslné diskontní ceny. Například za 30 USD barel. V té flashi je link na oficiální web Bílého domu, kde to je doloženo. Já se tomu vysmál. S plnou parádou, protože mi unikalo, jak by něco takového asi tak šlo americkým rozhodnutím nařídit, respektive zařídit.

Ovšem ukázalo se, že zřejmě jde o o celozápadní široce založený plán! A to je trošku jiný příběh. Kupodivu jediná zmínka o tom, je k nalezení na českém portálu Echo24.cz

Radikální návrh na zlevnění ropy. Západ může podle Draghiho Rusům diktovat cenu

Ruská invaze na Ukrajinu způsobila růst už tak vysokých cen energií. Kromě zemního plynu, který je jednou z nejvýznamnějších ruských vývozových surovin, je problém i s vývozem ropy. Italský premiér a bývalý prezident Evropské centrální banky Mario Draghi přišel s návrhem na utvoření ropných kartelů. O této možnosti se na půdách Evropské unie (EU) a Spojených států diskutuje již delší dobu, vytvoření kartelů by totiž mohlo vyřešit problém s cenou energií i paliv. Informuje například deník The Guardian. Kartel by mohl stanovit maximální cenu ruské ropy například na 40 dolarů za barel, dražší by neodebíral.

 

Italský premiér Mario Draghi na nedávném setkání s americkým prezidentem Joe Bidenem navrhl řešení ropného problému, kterému západ čelí. Spotřebitelé energie by se podle něj měli spojit do jakéhosi „kartelu“ a zvýšit tak svou vyjednávací sílu. Navrhl dvě možnosti, první je založení kartelu kupujících, který by spolupracoval při vyjednáváních o cenách, druhou je přesvědčení Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby se velcí spotřebitelé spojili a zvýšili tak svou vyjednávací sílu.

 

Navrhovaný kartel je zatím ve fázi nápadu. Ale mohl by pomoci k přesvědčení OPECu ke zvýšení produkce v případě, že by se EU rozhodla zablokovat dovoz ruské ropy. Draghiho návrh ale není jediným takovým návrhem. Německý poslanec Evropského parlamentu za Zelené Michael Bloss, tvrdí, že by EU měla vytvořit kartel spotřebitelů ropy s dalšími vyspělými zeměmi včetně USA, Japonska, Jižní Koreje a Velké Británie, které představují „obrovský podíl spotřeby ropy“ na světovém trhu. „Pokud společně řeknou, že toto je cena, kterou budeme platit, ale ne více, prodejci ji budou muset dodržovat… Tato zvláštní doba vyžaduje zvláštní opatření,“ řekl Bloss.

 

Vytvoření ropného kartelu mezi EU a USA, případně ještě dalšími zeměmi, by mohlo snížit světové ceny paliv a bylo by účinnějším krokem, než sankce EU vůči Rusku.

 

Samotná EU se v současné době zaměřuje spíše na vytvoření kartelu pro odběr plynu. Zatím ale není jasné, jestli se k němu připojí všech 27 členských států. EU navíc ještě musí schválit zákon, který jí umožní nakupovat energii společně, čímž bude muset obejít i jeden z důvodů existence EU, a sice rozbití kartelů.

 

Před válkou pocházelo 40 procent veškerého plynu a 25 procent veškeré ropy v EU z Ruska. Cena plynu dováženého z Ruska byla před invazí na Ukrajinu 20 eur (zhruba 493 korun) za megawatthodinu, za tři měsíce ale vyskočila na 120 eur (zhruba 2960 korun).

Cenový strop na ruskou ropu by se mohl zavést na 30 nebo 40 dolarů za barel.

 

Tento krok by mohl být účinnější než zákaz ze strany EU a mohl by pomoci snížit světové ceny paliv. Podle tohoto návrhu by Spojené státy mohly uvalit sekundární sankce na každého, kdo by nakupoval ruskou ropu za cenu vyšší, než je strop, uvedl Gurjev a Edward Fishman, profesor mezinárodních věd na Kolumbijské univerzitě.

Takže Biden v Bílém baráku nemluvil zas až tak mimo mísu. Oni to zjevně chtějí zkusit! Hodlají světu vnutit prostě ceny, za které nám, nám na Západě má prodávat ropu a plyn!!!

A komu se to nelíbí, tak na toho uvalíme sankce až bude černej!!! Drobně odbočím – v tom textu je informace o Ukrajině – že PŘED ruskou invazí nyní platila za 1MWh plynu 20 Eur, nyní 120 Eur, ale já četl právě na portálu Strana.ua aktuální článek, že od 1.7. se ceny za plyn ještě zdvojnásobí!!! Jen pro informaci – dosáhnou aktuálních českých hodnot!!! Válčící Ukrajina je holt na tom s ruským plynem a jeho cenou stejně jako neválčící Česká republika!! Proč asi? Ale to je drobnost, vraťme se k Bidenovi a nyní i jeho/evropskému nápadu donutit Rusko/svět, aby Západu prodávaly energetické uhlovodíky za půldarma, resp. téměř zadarmo.

Zkrátka vytvoříme spotřebitelský kartel proti Rusku a doplníme jej o sankce dejme tomu proti Indii a Číně, když by byly ochotny platit Rusům více!!!!! Prostě agresora a vraha je nutné ztrestat. Což děláme kontinuálně! Ale zatím tak, že především trestáme sami sebe!!! Což nás tak nějak, já dodávám – jako vždycky -nenapadlo… Takže to změníme, aby on těžce trpěl, když nám prostě bez řečí prodá tu svou ropu za 30 místo za 120! A běda těm, kteří by hráli s ním.

Jenže to ani zdaleka není celý příběh. Existuje ještě druhá část. Kterou neprezentuje ani Draghi, natož Biden.

Oni hrají na daleko širší frontě!!! Jestli tenhle plán vyjde nebo ne, nerozhodne ani náhodou nějaký Draghi a dokonce ani Biden se všemi jejich sankcemi! Velmi by mne totiž zajímalo, jak se na takovýhle záměr tváří Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty a další ropné země. Ať sdružené v OPEC , OPEC + nebo operující samostatně!!!! Jednak na vytvoření odběratelského kartelu na ropu a plyn a především na plán „vytvořit“ všemi myslitelnými i nemyslitelnými prostředky velkého světového „dodavatele“, který ropu a plyn v podstatě uvede na trh svoje energie zadarmo!!! Jestliže by záměr klapl, pak by Saudům a ostatním nezbylo nic jiného, než jít s cenami rapidně dolů, třeba až někam k 50 USD /barel. Prostě vznikl by nový celosvětový cenový benchmark!

Odbočím – vzpomínáte na projev britské ministryně zahraničí Trussové, přetištěný Kosou? Tenhle portálek jej zanalyzoval zcela přesně. Explicitně ta nafoukaná nádoba britského imperialismu nehovořila o ropě a plynu, ale o surovinách to tam stojí. Pro toho, kdo chce rozumět! Tak takhle by fungoval nový západní svět, kde se vyžaduje dodržování pravidel!

Ale opakuji – tom, zda se ten nápad Biden/Draghi plus další podaří, nerozhodnou tito dva, nýbrž Rijád a Abu Dhábí. Museli jim naskočit nejméně pupínky. Dnes je sankcionováno Rusko, prý kvůli Ukrajině. Kde je psáno, že zítra, z jakéhokoliv důvodu, nejsou na řadě oni? V každém případě – Západ by je prosazením záměru hned připravil o obrovské peníze a možná natrvalo!

Osobně bych se vůbec nedivil, kdyby při realizaci tohoto plánu vypukla nová ropná krize, kterou svět zažil už dvakrát – jednou v roce 1973 a podruhé o šest let později! Tehdy Saudové a ostatní také bránili a ubránili svoje ropné zisky. Stačilo jim k tomu snížit těžbu o 5% a vydržet to něco přes rok. Wikipedie konstatuje:

U.S. Senate committee passes antitrust bill pressuring OPEC

Výbor amerického Senátu schválil antimonopolní zákon, který tlačí na OPEC

Výbor amerického Senátu schválil návrh zákona, který by mohl vystavit Organizaci zemí vyvážejících ropu a její partnery žalobám za tajné dohody o zvýšení cen ropy.

Návrh zákona No Oil Producing or Export Cartels (NOPEC) podporovaný senátory, včetně republikána Chucka Grassleyho a demokratky Amy Klobucharové, prošel v senátním soudním výboru poměrem 17:4.

 

Mluvčí Bílého domu Jen Psaki uvedla, že administrativa má obavy z „potenciálních důsledků a nezamýšlených důsledků“ legislativy, zejména v době ukrajinské krize. Řekla, že Bílý dům návrh zákona stále studuje.

 

Verze legislativy selhávaly v Kongresu více než dvě desetiletí. Zákonodárci se však stále více obávají rostoucí inflace tažené zčásti cenami amerického benzínu, které letos na jaře krátce přesáhly rekord nad 4,30 dolaru za galon. Přečtěte si více

 

„Věřím, že volné a konkurenční trhy jsou pro spotřebitele lepší než trhy kontrolované kartelem státních ropných společností… konkurence je samotným základem našeho ekonomického systému,“ řekl Klobuchar.

 

NOPEC by změnil americký antimonopolní zákon, aby zrušil suverénní imunitu, která dlouho chránila OPEC a jeho národní ropné společnosti před žalobami.

Aby se zákon stal zákonem, musí projít celým Senátem a Sněmovnou a musí být podepsán prezidentem Joe Bidenem.

 

Pokud by prošel, americký generální prokurátor by získal možnost žalovat OPEC nebo jeho členy, jako je Saúdská Arábie, u federálního soudu. Další producenti jako Rusko, které spolupracuje s OPEC v širší skupině známé jako OPEC+ na zadržení produkce, by také mohli být žalováni.

 

Saúdská Arábie a další producenti OPEC odmítli požadavky Spojených států a dalších spotřebitelských zemí na zvýšení produkce ropy nad postupné množství, i když se spotřeba ropy zotavuje z pandemie COVID-19 a ruské dodávky po invazi na Ukrajinu klesají.

 

OPEC+, který snížil těžbu, když ceny ropy spadly na historická minima, když pandemie snížila poptávku po ropě, se ve čtvrtek dohodl, že se bude držet svých stávajících plánů zvrátit omezení s mírným zvýšením na další měsíc. Přečtěte si více

 

NOPEC je určen k ochraně amerických spotřebitelů a podniků před uměle rostoucími cenami benzinu, ale někteří analytici varují, že jeho implementace by mohla mít také některé nebezpečné nezamýšlené důsledky.

 

V roce 2019 Saúdská Arábie pohrozila, že bude prodávat ropu v jiných měnách než dolar, pokud Washington schválí NOPEC, což je krok, který by mohl podkopat status dolaru jako hlavní světové rezervní měny, snížit vliv Washingtonu na globální obchod a oslabit jeho schopnost prosazovat sankce vůči národu. státy.

 

Senátor John Cornyn, republikán z nejvyššího amerického státu Texas, který těží ropu, se postavil proti návrhu zákona s tím, že by mohl přimět OPEC k omezení dodávek do Spojených států.

 

„Pokud se opravdu chceme vypořádat s cenou u pumpy, měli bychom zde v Americe produkovat více ropy a plynu,“ řekl Cornyn.

 

Návrh zákona je také proti American Petroleum Institute, přední americké lobbistické skupině v oblasti ropy a plynu. V dopise vedoucím výboru API uvedlo, že NOPEC „vytváří významnou potenciální škodlivou expozici americkým diplomatickým, vojenským a obchodním zájmům, přičemž má pravděpodobně omezený dopad na obavy trhu, které řídí legislativu“.

 

Někteří analytici varovali, že NOPEC by mohl nakonec poškodit domácí energetické společnosti, pokud bude tlačit na Saúdskou Arábii a další členy OPEC, aby zaplavily globální trhy ropou, protože ropu produkují mnohem levněji než americké společnosti.

Takže USA si vyhlásí zákon, podle kterého suverénní státy přestanou mít právo rozhodovat o exploataci SVÝCH nerostných zdrojů a to tehdy, když by to kolidovalo se zájmy Spojených států respektive politiků!!!

O tohle se hraje!!!! Rusko a Ukrajina jsou částečně záměr a částečně jen záminka. Aby byl bič na producenty ropy globálně. Netuším, co z toho je priorita. Krátkodobě Rusko, dlouhodobě OPEC , řekl bych.

Nicméně tohle si jistě Saudi a Emiráty nejspíš uvědomují! A vedle toho – jistě si pamatují, že dnes už na Západě nejsou tabu ani jejich majetky v zemích NATO, EU, v Austrálii, na Novém Zélandě, atd. Ale také ví, že kdyby opravdu utáhli ropné kohouty a tím nemyslím snížení těžby o ubohých 5%, ale dejme tomu – o celou polovinu, tak by nastal na Západě ekonomický Armagedon! Totální rozvrat!!!! Západní ekonomika by dostala ránu, o níž nikdo netuší, zdali by ji ustála! Už proto, že Biden zkusil srazit, neúspěšně světové ceny tím, že na trh vrhnul část strategických rezerv. Vyplýtval je zcela marně a US zásoby jsou nyní na historicky nejnižším stavu od roku 1985 a jednoduše Biden je, co se týká ropy, ve zcela zoufalé situaci a Západ tím pádem také:

photo_2022-06-06_20-32-42.jpg

Ovšem Fiala se Sikelou by určitě dali rovnej kouř, protože ČR přece má rezervy na 90 dní….Ale o těchhle dvou klaunech to dnes není. Nýbrž o Bidenovi!!!

Opravdu tohle všechno chce vsadit do hry, že může být ještě daleko hůře s tím neotřelým nápadem založit ten ropný kartel a donutit Rusko prodávat ropu za 30 USD/barel a případné kupce, platící vyšší cenu zasankcionovat? Fakt si střihne riskovat ekonomickou zkázu Ameriky a Západu? Nevylučuji to. Ani trochu, protože to je daleko větší kousek, než by vás napadlo. Po tom všem, co jste už právě četli si nechávám to úplně nejlepší, tak jako vždycky na konec.

Bloomberg včera přinesl toto:

US May Allow More Iran Oil to Flow Even Without Deal, Says Vitol

USA mohou umožnit tok více íránské ropy i bez dohody, říká Vitol

  • Washington by mohl „zamhouřit oči“, aby pomohl snížit ceny: Vitol
  • Názory trhu na směřování ropy „nikdy nebyly širší“
  • Podle největšího nezávislého obchodníka s ropou mohou USA povolit více sankcionované íránské ropy na globální trhy i bez oživení jaderné dohody z roku 2015. Nová dohoda by sice omezila atomové aktivity Íránu a zmírnila sankce USA na jeho energetický export, ale rozhovory mezi Teheránem a světovými mocnostmi se od března zastavily. Obchodníci s ropou jsou stále pesimističtější, že se vyjednavači dohodnou.

Přesto by se americký prezident Joe Biden mohl rozhodnout, že potřeba snížit rekordně vysoké ceny čerpadel před listopadovými volbami v polovině období převáží nad výhodami přísného vymáhání sankcí, včetně zabavení dalších íránských ropných tankerů.

„Strýček Sam možná nechá té ropy téct trochu víc,“ Vitol Group řekl v neděli podcastu produkovaném dubajskou Gulf Intelligence. „Pokud střednědobým horizontům dominuje potřeba snížit ceny v Americe, zavírání očí nad sankcionovanými barely, které jsou k dispozici, je pravděpodobně něco, co byste mohli očekávat. Americké zásahy do těchto toků byly vždy velmi řídké.“

 

Šance na oživení íránského jaderného paktu se zmenšují, říká EU

 

USA zabavily ropu z lodi plující pod íránskou vlajkou u Řecka, po čemž o několik dní později Teherán zadržel dva řecké tankery v Perském zálivu. Ale podle Mullera je nepravděpodobné, že by krok Washingtonu signalizoval začátek dalšího zabavování tankerů ze strany USA.

 

Írán zvýšil produkci letos Nová jaderná dohoda by podle energetických analytiků vedla k dalším 500 000 až 1 milionu barelů denně přicházejících na mezinárodní trhy, což je dost na snížení cen. Islámská republika má také ve skladech kolem 100 milionů barelů ropy , které by bylo možné rychle prodat.

 

Ceny ropy letos stouply o více než 50 % na téměř 120 dolarů za barel, většinou kvůli dopadu ruské invaze na Ukrajinu. Zatímco mnoho republikánů a někteří demokraté jsou proti jakémukoli zrušení íránských sankcí, Biden je pod velkým tlakem , aby snížil ceny benzínu, které v USA vystřelily v průměru na více než 4,80 dolaru za galon.

Nikdy nebyl širší

Podle společnosti Vitol, která v roce 2021 obchodovala se 7,6 miliony barelů ropy a rafinovaných produktů denně, panuje malá shoda ohledně směru cen ropy. Zatímco zásoby jsou omezené, uvolnění strategických rezerv pomáhá vyvážit trh.

 

Saúdští Arabové přikývli USA zvýšením těžby ropy, ale udrželi Rusko blízko

 

Je nepravděpodobné, že by čtvrteční rozhodnutí OPEC+ – 23členné skupiny výrobců v čele se Saúdskou Arábií a Ruskem – urychlit zvyšování produkce mělo velký dopad, řekl Muller. To proto, že mnoho členů se bude snažit pumpovat více a export Moskvy by mohl klesnout kvůli sankcím za válku na Ukrajině.

„Spektrum odborných názorů nebylo nikdy širší,“ řekl Muller, který sídlí v Singapuru. „Jsou lidé, kteří si myslí, že trh bude 135 až 140 dolarů za barel.“ A jsou lidé, kteří si myslí, že se opět dostaneme pod 100 dolarů.“

Dva světy

Objevuje se také dichotomie mezi bohatšími a chudšími zeměmi, řekl. Některé v Asii, jako je Malajsie a Singapur, zažívají oživení poptávky, protože blokování koronaviru se zmírňuje. Jiní včetně Pákistánu a Srí Lanky, které nesplácely mezinárodní dluhopisy a potýkají se s placením za dovoz pohonných hmot, zažívají destrukci poptávky.

„Je to příběh dvou světů,“ řekl Muller. „Bohatý svět bude mít prázdniny a bude spalovat letecké palivo. Ale dopad jinde je mnohem hlubší. Propast mezi prosperujícími zeměmi a zeměmi, které mají nižší schopnost platit za komodity, se stává extrémně přísnou.“

Jen zírám!!!! Jestli má Bloomberg pravdu, pak Irán, trestaný a za mne právem, kvůli tajnému vývoji atomové zbraně, jejíž držení by zajistilo beztrestný vývoz islámského šíítského fundamentalismu do celého světa, by nyní mohl v daleko větší míře vyvážet svou sankcionovanou ropu a inkasovat velké peníze a při tom dál obohacovat uran podle libosti!!!!

Něco, ještě před pár týdny zcela nepředstavitelného!!! Izraelci musí šílet! Saudi jak by smet!!!! Když má Amerika ropnou nouzi a ceny u pump letí nahoru a jsou na krku americké volby, tak si darebák největší může v klidu sestrojovat A bombu, hlavně když dodává ropu!!!!!

Tohle ukazuje Bidena v pravém světle! Protiruskými sankcemi nastartoval cenové ropné šílenství, podporou Kyjeva a udržováním války v chodu ho zacementoval a teď to dotáhl na absolutní vrchol s Iránem. Chomejní se v hrobě chechtá tak, že co nevidět v Iránu vypukne opět historicky ničivé zemětřesení!!!!

Prostě zásadovost na nejméně pátou! Jakmile papalášům hrozí těžká prohra ve volbách, jdou veškeré zásady stranou!!!! Fanatická diktatura si klidně může dál vyvíjet atomovou bombu!!! Ještě, že Kim taky není ropný magnát……. Takhle to vypadá, když je v hlavní roli Biden. Ale oni ti další nejsou ani o fous lepší!!!!