Focus: Putin v hněvivém projevu nabízí Západu otrávenou návnadu

Dnes je to o osamělosti Západu, o odtržení třetího světa, o tom kdo vlastně byl a nebyl izolován na setkání G20.

Myslel jsem, že tohle téma je vyčerpáno a popsáno dostatečně. Nicméně ledva se pokusím o letmou projížďku zdrojů, kam chodím, vyjukne na mne článek na tradičním velkém německém portálu Focus. S následujícím textem

In seiner Wut-Rede hält Putin dem Westen einen vergifteten Köder hin

neboli po našem

Putin v hněvivém projevu nabízí Západu otrávenou návnadu

nenechte se znechutit tím titulkem. Od ideologicky pevného media nelze čekat alternativní titulek. Ale my , co jsme dostatečně zažili bolševika, umíme ocenit vnitřní informace. Protože v tradičních německých redakcích ještě vládne míra pro proporce, povinnost alespoň částečně doopravdy informovat a pořád se tam smí se zdravým selským rozumem. Tedy alespoň někdy. Na rozdíl od toho, co předvádějí tuzemská rádo by sdělovadla a žumpalisté, omlouvám se žurnalisté typu Železný.

Ale pojďme radši na to, co vydal Focus a jak zanalyzoval to, co jsem pro vás jako hlavní téma této Kosy vydala ona.

Putin v hněvivém projevu nabízí Západu otrávenou návnadu

Rusko není proti mírovým jednáním, řekl Putin ve svém nedávném projevu. Čím déle to však bude trvat, tím těžší to bude. Ruský prezident svým agresivním projevem oslovil dva lidi najednou: domácí frontu; a Západ. Na posledně jmenovaného nachystal ošklivou past.

Rusko má nyní tři páky, díky kterým je takticky silné. I když se vám to nelíbí. Důvod, proč má Rusko nyní několik možností: Západ totiž padl do trojité pasti.

První páka Ruska: plyn.

Druhý: „Mír“.

Třetí: partnerři

Diplomatická a ekonomická izolace Ruska selhala

Začněme posledním bodem. Západ plánoval Rusy mezinárodně izolovat prostřednictvím sankcí a moralizováním konfliktu (šlo o „ nastolení vlády zákona“). To byl i plán spolkové ministryně zahraničí, proto s tímto odletěla na jednání ministrů zahraničí na Bali. Člověk by neměl nechat Rusko vystoupit na mezinárodní scénu.

Mezitím se ukázalo, že izolace selhala. ruský ministr Lavrov nebyl indonéskou kolegyní řídící jednání, odsouzen. Její prohlášení zůstalo nejednoznačné: Je „naší“ odpovědností zajistit mír. Náší?

Ne všechny země vidí Rusko jako jediného agresora

Ani mezi zeměmi G-20 nepanuje shoda v tom, kdo je agresorem. Západ si myslí, že je to jasné. Summit G-7 v Elmau dosáhl odpovídající dohody. Pouze: Západ je Západ. Západ není svět.

Lavrov mluvil se svým čínským, stejně jako se svým tureckým kolegou. Číňané jsou odpůrci Ameriky, přední západní velmoci, a Turci se zapojují do politiky na houpačce, aby ukázali, že jsou potřební. To je konstanta zahraniční politiky prezidenta Erdogana : dělá se důležitým. V současné době jako dodavatel pšenice pro zbytek světa (Ironie out.)

Proč se Brazílie drží Ruska

Brazilský prezident Bolsonaro se s ohledem a v zájmu své politiky deštného pralesa, veřejně staví na Putinovu stranu. Západní sankce selhaly, říká jako vykladač práva. Což přirozeně situaci nezlepšuje: Země BRICS (Brazílie, Rusko, Indie Čína Jižní Afrika ) se v současnosti snaží etablovat jako protiváha západní G7.

Závěr: Západ nebude schopen izolovat Putina diplomaticky, a tím i ekonomicky, jak zamýšlel. 

Chycen do Putinovy plynové pasti: co Rusko nyní plánuje

Ohledně plynu: Nord Stream 1 bude od pondělí uzavřen: „Údržbářské práce“. To není nic proti ničemu. Otázka zní: skončí tato pravidelná údržba za dva týdny podle plánu? Nebo se náhle objeví „komplikace“? Nebo Rusko zváží předložení důkladně otrávené nabídky Západu, který je závislý na ruském plynu stejně jako feťák na další dávce.

Něco jako toto: Bohužel NS1 je nefunkční. Proč neotevřete nový funkční NS 2 a plyn zase poběží jako obvykle. Možná i jako před válkou – 100 a ne jen 60 procent. S takovou nabídkou, z níž nedávno vyjádřil své obavy spolkový ministr hospodářství Robert Habeck, by Putin udělal to, co dělá nejraději – hodil do německé společnosti propagandistický granát. Pokud by s tím Německo souhlasilo, mohl by Západ hned kapitulovat. Pokud ne, mohlo by v Německu vzniknout něco jako hnutí žlutých vest.

Závěr: Západ stále vězí v plynové pasti, mezi obyvatelstvem a federální vládou bují strach ze zimy. Pokud to Rusko zahraje chytře, bude Německo v klasickém dilematu. Dilema, jehož řešení bude pravděpodobně velmi nákladné. 

Vyjednávání, jak je chápe Putin, jsou jedovatá návnada

Konečně případ číslo tři: vyjednávání. Moskva mírová jednání neodmítá. „Ale ti, kteří odmítají, by měli vědět, že čím dále je blokují, tím je pro ně těžší se s námi dohodnout,“ řekl Putin předběžně ve svém projevu. S tím Putin oslovuje Západ. A nachází posluchače, a to zdaleka ne jen v AfD a Die Odkaze, která prosazuje ukončení západních sankcí a spuštění Nord Streamu 2. V každém případě „Pioneer“ cituje svého partnera v rozhovoru, saského premiéra Michaela Kretschmera, takto: Bez plynu z Ruska by se základy německé prosperity zhroutily, a proto musí nyní dojít k příměří a jednání s Putinem. Pozice populární ve východním Německu.

Kancléř uvedl, že Německo bude v případě potřeby schopno ještě dlouho udržet svou pozici pomoci Ukrajině. Scholz však také poukázal na to, že vláda závisí na všeobecném konsensu.

Závěr: Vyjednávání, jak je chápe Putin, jsou jedovatou návnadou. To však vůbec neznamená, že to vNěmecku jednou nespolkne. Na základě osobních rozhovorů lze předpokládat, že o co nejrychlejší jednání se zasazují nejen profesoři míru milovaní TV stanicemi, ale i středně velké firmy, které se obávají o svou budoucnost. 

Kdyby tenhle článek Focusu nevyšel dříve, než dnešní Kosa, snad bych byl v pokušení konstatovat, že autor umí česky a chodí ji číst.Takhle nade vší pochybnost jest, že na to přišel vlastní hlavou. K čemuž gratuluji jemu, jeho čtenářům a nám všem.

O tom, že zastává ty jediné správné pozice nelze pochybovat. Ale i tak vyvozuje správné závěry

    • Západ se přepočítal, co do sankcí
    • Západ se mýlil, co do svého vlivu ve třetím světě
    • Západ naprosto neuspěl se svou snahou představit ukrajinský konflikt jako smrtelný zápas dobra se zlem. Prostě 153 členských zemí OSN nevěří na západní dobro, navíc absolutní a ruské zlo, taktéž absolutní.
    • Západ, konkrétně Německo je energeticky závislé. Bylo, je a bude. Je prostě ohledně energií opravdu v pozici feťáka, který lační po další dávce. A naivně si myslí, že když se domůže alespoň změny, třeba jen částečné, dealera, že přestane být tím feťákem……
    • spuštění plynovodu Nordstream 2 s jeho fungl novým technickým vybavením je hrůza hrůz
    • Putin učiní Západu mírovou nabídku

Tohle Focus vidí správně. Ale interpretuje to „jedině a vždycky správně“. Takže vlastně opět šíleně.

První tři body nelze demagogicky dezinterpretovat, protože není jak. Věnujme se proto radši dalším bodům

  • je tak naivní, že si myslí, že když se domůže alespoň změny, třeba jen částečné, dealera, že přestane být tím feťákem???? Vážně? Pak bych autorovi doporučil, aby zaskočil do nejbližšího smažkového sqotu a tak se poptal o znalců, zdali změna dodavatele je zbavila závislosti. Schválně, co asi uslyší? Německo je prostě surovinově chudé. S tím nic nikdo neudělá. Pokud nezabere Sibiř, například. A být závislý na radikálních islamistech, hodlajících svou absolutně netolerantní vírou ovládnout celý svět ? Nebo globální americké ekonomické konkurenci, snažící se světovládu udržet za každou cenu? To už si nepamatuje skandální a nevídané odposlechy německé kancléřky skzevá NSA? Nebo ekonomicky velmi průměrném Rusku, které by rádo zajistilo svým obyvatelů co nejvyšší životní standard a to válčící monstrum jsme z něj vyrobili my?
  • spuštění NS 2 by vyřešilo německý problém dodávek plynu. Ale to nelze, protože jsme si sankčně zakázali!!! Takže bychom se zesměšnili. Tudíž je správné radši riskovat naprostý rozpad průmyslu, masové nepokoje a kdo ví co dalšího! Že by na to šlo odpovědět – dobrá, Pustíme NS2, za současného odstavení NS1. Jde o technickou záležitost pro přepravu plynu jako doposud. Kapacita se nezvýší, jen přestane hrozit, že nás Rusko utne s výmluvou na technické potíže. Které jsme ovšem způsobili také my. Viz story s turbínou v Kanadě.
  • a když Putin učiní mírovou nabídku, jde o otrávenou návnadu? On je mír a ukončení války otrávený zojg? Válka, která kdykoliv může přerůst v tu poslední na téhle planetě a skončit jistým vymazáním Německa celé Evropy je tedy lepší????

Zírám!!! Opravdu zírám, jak evidentně fungující logika nakonec dostane na frak. Jen proto, aby pisatel nemusel ze svých správných analýz vyvodit správný závěr!!!

Tohle nelze nazvat jinak, než parafrází Goetha – jde o Utrpení ne/mladého jedině a vždycky Správného!!!!

Ale člověk musí být rád i za tohle. Už alespoň i takoví vidí, co se kolem nás děje. I když si zakáží domyslet to do konce.

 

Autor Petr Vlk, zdroj Kosa zostra

3.1 9 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Ludvik
Ludvik
před 1 rokem

K informaci “hněvivý projev” V.Putina z 7.7.2022 : http://en.kremlin.ru/events/president/news/68836 “Říká se nám, slyšíme některé lidi říkat, že jsme začali válku v Donbasu na Ukrajině. Ne, válku rozpoutal kolektivní Západ, který organizoval a podporoval protiústavní ozbrojený převrat na Ukrajině v roce 2014 a poté podporoval a ospravedlňoval genocidu na lidech Donbasu. Kolektivní Západ je přímým podněcovatelem a viníkem… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem

Nahoře zas jako už několikrát předtím, co to je “Die Odkaze”? Jo, překladač otrocky překládá “Link” jako “Odkaz” a tedy “Die Linke” jako “Die Odkaze”. Proč ne “Die Odkazy?. Vlastně to “Die” by tam nemuselo být, ten název té strany je pro nás německo-český? A proč vlastně ten překladač to nevezme jako… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Jo, kdyby v tom Německu měli nějaké “Die Rechte”, to by se nám víc líbilo, klidně bychom mohli mít “Pravičáky”, ti nezní u nás tak zle jako “Levičáci”. Nakonec nemáme už nějakou takovou stranu, co si to dala rovnou do názvu? Na Levičáky jsme se koukali vždycky zvrchu, Pravičáctví jsme si ale… Číst vice »

Vendol
Vendol
před 1 rokem

Chtěl bych čučkařům a čulibrkům z BIS, Bezpečnostní informační služby, sdělit a oznámit, že Rusku fandím. Hej, legrační ptáci a pohádkáři z pražské Nárožní ulice, fandím Rusku ! Ovšem ne proto, že bych si o něm dělal přehnané iluze, ale proto, že mne vytáčí neskonalá zpupnost a arogance Západu, který si myslí, že je středem vesmíru. Posílám… Číst vice »