Největší evropská jaderná elektrárna napadená Ukrajinou

Ukrajina zaútočila na největší evropskou jadernou elektrárnu

Místní úřady tvrdí, že životně důležitá infrastruktura JE nebyla poškozena
Letecký pohled ukazuje Záporožskou jadernou elektrárnu, která se nachází ve stepní zóně na břehu Kachovské přehrady ve městě Energodar v Záporožské oblasti na Ukrajině.

Největší evropská jaderná elektrárna byla napadena třemi „kamikadze drony“ patřícími ukrajinským ozbrojeným silám, informovala ruská média s odvoláním na místní představitele.

Podle prohlášení Záporožská jaderná elektrárna, která se nachází na jihovýchodě Ukrajiny, ale je pod kontrolou sil Moskvy, nebyla poškozena a její reaktor nebyl útokem zasažen.

Radiační pozadí je v normě a je neustále monitorováno, řekl agentuře Tass Vladimir Rogov, člen vojensko-civilní správy Záporožské oblasti.

Není to poprvé, co se jaderná elektrárna stala terčem útoku ukrajinské armády. Dne 12. července shodily ukrajinské bezpilotní letouny několik střel ráže 120 mm na budovu nacházející se vedle elektrárny a poškodily její střechu a okna, sdělila agentuře RIA Novosti tisková služba správy města Energodar. Podle mluvčího správy bylo při tomto útoku zraněno 11 zaměstnanců, přičemž čtyři z nich zůstávají ve vážném stavu.

Rusko v současné době kontroluje jižní a střední část Záporožské oblasti, včetně města Energodar, kde se nachází největší jaderná elektrárna v Evropě. Správní centrum oblasti, Záporoží, zůstává pod ukrajinskou kontrolou.

Rusko vyslalo 24. února na Ukrajinu vojenské jednotky s odvoláním na to, že Kyjev neplní minské dohody, jejichž cílem je poskytnout Doněcké a Luganské oblasti zvláštní status v rámci ukrajinského státu. Protokoly, jejichž zprostředkovatelem bylo Německo a Francie, byly poprvé podepsány v roce 2014. Bývalý ukrajinský prezident Pjotr Porošenko od té doby přiznal, že hlavním cílem Kyjeva bylo využít příměří k získání času a „vytvoření silných ozbrojených sil“.

V únoru 2022 Kreml uznal donbaské republiky za nezávislé státy a požadoval, aby se Ukrajina oficiálně prohlásila za neutrální zemi, která se nikdy nepřipojí k žádnému západnímu vojenskému bloku. Kyjev trvá na tom, že ruská ofenziva byla zcela nevyprovokovaná.

4 5 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Majdanisté jsou schopni jakéhokoliv zvěrstva. Tím jsou podobní čečenským muslimským teroristům, kterým Západ (včetně naší pravicové Pražské kavárny viz Štětina s Procházkovou) rovněž velmi fandil.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Tady se musím Ukrajinců zastat. Ty drony řídí přes satelity naši “přátelé” z Kanady, nebo USA. Ukrajinec nemá možnost navádění. Ale hlavně, i kdyby měl, přeci jenom ještě nemá tak zažité ty naše hodnoty. Prostě čiré zoufalství těch západních frajtrů, co tam pobíhají navlečeni do důstojnických uniforem. Možná by stálo zato, aby… Číst vice »

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

No tomu nevěřím, protože u nás takových idiotů máme na vyvážení, ale nikdo je nechce (pouze je používají jako onuce). A jinak, nikdo z těch zasraných západních politiků před 2SV také nevěřil tomu co se bude dít a jejich občané jim také věřili.