Dopad ruské plynové krize na budoucnost Evropy

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

První zprávy

Existují značné rozdíly ve schopnosti zemí EU vyrovnat se s přerušením ruského dovozu energie, zejména s blížící se zimou. Tato zkouška doslova posiluje pozici Ruska a následně tak či onak vyvíjí tlak na evropské země. EU se chce oddělit od ruského dovozu energie.
Jinými slovy, pokud země jako Německo říká, že je připravena vzdát se ruské ropy, ale potřebuje ještě čas, aby se úplně vzdala plynu, je implicitně ovlivněna ruským tlakem, aby tak učinila. Spojené království ze své strany oznámilo, že do konce roku ukončí dovoz ruské ropy.

Evropská unie oznámila, že sníží svou závislost na dovozu ruského plynu o dvě třetiny. Provádění v praxi však stále závisí na složitých úvahách a postupech.

Bulharsko, nový člen EU a jedna z jejích nejchudších ekonomik, je z 90 % závislé na dodávkách ruského plynu. Nedávno oznámilo, že plánuje jednat s ruským energetickým gigantem Gazprom o obnovení dodávek zemního plynu, pokud nenajde jiný zdroj.

Zdůraznilo, že nákup ruského plynu neznamená odchod z Evropské unie. Bulharský ministr energetiky řekl, že není ten typ ministra, který by nechal obyvatelstvo země v zimě zamrznout, a zopakoval, že země bude dodržovat evropská pravidla pro nákup ruského plynu.

Moskva však kategoricky odmítá prodávat, s výjimkou těch, kteří platí v rublech.

Soudě podle bulharského příkladu se očekává, že energetická krize, která v Evropě pravděpodobně příští zimu zesílí, povede k rozkolu v evropských pozicích, což Rusku umožní ovlivňovat určité země a tlačit na Ukrajinu, aby udělala ústupky k ukončení války.

Celkově lakmusový papírek pro Evropu začne v listopadu, kdy vstoupí v platnost sankce EU na vývoz ruské ropy. Řeči o energetické krizi v Evropě již nejsou pouhou spekulací, ale realitou. Už nás nezajímá, zda dojde ke krizi nebo ne, ale jak daleko dopady budou.

Rusko již zastavilo dodávky plynu do Polska, Bulharska, Finska, Nizozemska a Dánska, zemí, které odmítly platit za plyn v rublech. Není pochyb o tom, že zhoršující se energetická krize v Evropě je největší zkouškou principů evropské jednoty.

Členové Unie musí projevit solidaritu, aby zmírnili negativní dopady této krize, spíše než jednat samostatně. Tato krize přichází krátce po šoku z pandemie koronaviru – EU byla tvrdě zasažena, dokud se nevzpamatovala a nesjednotila.

Dokud ambiciózní plán EU ve výši 300 miliard eur na snížení závislosti na ruských dodávkách fosilních paliv nevstoupí v platnost a investice do obnovení rovnováhy trhu směrem k novým zdrojům energie nepřinesou své ovoce, budou muset evropské země udělat hodně, aby blok nečelil této bouři.

Obavy Evropy z toho, co se děje na Ukrajině, má jistě také velký dopad na zahraničněpolitická rozhodnutí většiny členských států, zejména těch, které sousedí s Ruskem a jsou mu blízké. Členové EU se pravděpodobně neodtrhnou kvůli ruské plynové krizi a touze vrátit se ke spolupráci s Moskvou.

To však nepřehlíží dopad vnitroevropských neshod o tom, jak sdílet břemeno energetické krize a jak se s ní vypořádat, zejména pokud jde o snížení spotřeby, zmírnění dopadu krize na hospodářský růst a důsledky to vše na popularitě evropských stran a politiků.

Celkově je v této fázi nepravděpodobné, že krize nakonec povede k rozpadu Evropské unie nebo vystoupení některých jejích členů.

Její dopad by se dal shrnout do hlubokých neshod mezi Severem a Jihem ohledně rozdělení zátěže a odpovědnosti vyplývajících z krize.

 

5 1 hlasovat
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Včera jsem poslouchal tiskovku toho maňáska. Oddychl jsem si. Ještě že my jsme připraveni. Němci mají naše zásobníky plynu naplněné a pro nás prý je svetrů v obchodech dostatek. Nějakej ten kabátek, na přeběhnutí do krámu pro zlevněnej rohlík, se určitě také najde. Jen bych se zeptal, (být na té “tiskovce”) když… Číst vice »

standa
standa
před 1 rokem

Upozornil bych na zapomínanou věc – Rusko odklonilo 50% plynu do vnitrozemí pro sebe, takže bych rád věděl, kdo to nahradí a kdy. Dostaneme možná 50% za hodně vysokou cenu, ale v zájmu Ruska není zničení EU ve prospěch USA, ale rovnováha. Proto asi dostáváme ještě nějaký plyn. Neměli bychom si to… Číst vice »

danny
danny
před 1 rokem

Jako bych četl Novinky nebo poslouchal pana premiéra či jiného ministra naší vlády. Musíme se odtrhnout od Ruska. Snížíme dovoz o 30, 90, 150 %! Zakážeme dovoz, zakážeme platit, turbínu nedodáme, sankce uvalíme, budeme mrznout, přestaneme se mýt tím srazíme Rusko na kolena, rozdělíme si ho a Putina přivlečeme do Haagu v řetězech. Ale až… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Můžete klidně spát. Máme štěstí, že soused historicky nejvěrnější, prý slíbil infantilnímu Síkelovi, že se s námi o teplo rozdělí i kdyby měl zastavit výrobu v továrnách ! Věřte mu. Vždyť vidíte jak se s námi moc hezky dělí i o naší elektriku. Určitě se tedy bude bratrsky dělit i o jeho plyn.

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Tak to jo skopčáci těm jejich poskokům pokud budou mít málo pro sebe nedají nic. Že se EU zbaví závislosti na Ruském plynu je velká lež a snad to fanatikům zlomí vaz.

danny
danny
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Pan premiér řekl, že v případě krize napřed utlumí průmysl a nakonec až domácnosti. Ale pan minstr Síkela den na to věc obrátil: napřed utlumí domácnosti a průmysl nakonec. Proč? Protože ví, že průmysl je sice na našem území, ale není náš. Jeho majitelé a vrchní vedení sedí v Berlíně, Paříži. Londýně, USA apod. A ti… Číst vice »

tomaskova
tomaskova
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

Je zvláštní, že celá EU vykřikuje, že Rusko plyn nedodává a když poslouchám Pjakina, ten říká pravý opak. Plyn do Evropy proudí neustále a navíc za dolary a eura a vlády lžou, aby mohly šponovat ceny a okrádat lidi. Tak kde je vlastně pravda?

eFPe
eFPe
před 1 rokem
Odpověď uživateli  tomaskova

Pravda je, paní Tomášková tam někde venku. Jak je to v těch aktech x.