„Já tam viděl to, o čem zpráva píše.“ Fotograf potvrdil ohrožení civilistů vojáky

Fotoreportér Stanislav Krupař, který letos na Ukrajině strávil několik měsíců, v pořadu DVTV komentoval zprávu Amnesty International o válce na Ukrajině. Ta například uvedla, že ukrajinské síly ohrožovaly civilisty zřizováním základen a provozováním zbraňových systémů v obydlených oblastech. Za to se na ni snesla ostrá vlna kritiky. Krupař však to, o čem její zpráva hovoří, potvrzuje.

“Podle našich zjištění ukrajinské síly systematicky vystavují civilisty riziku a porušují válečné zákony tím, že operují v obydlených oblastech,“ řekla Agnès Callamard, generální tajemnice Amnesty International s tím, že „Být v obranné pozici nezbavuje ukrajinskou armádu povinnosti dodržovat mezinárodní humanitární právo“.

Na organizaci Amnesty International se poté snesla vlna kritiky, například za minimum dostupných informací a nevhodně zvolenou komunikaci s veřejností. Podle ukrajinského prezidenta Zelenského zpráva nahrává ruské propagandě.

Krupař (na snímku) potvrdil, že během doby, co strávil na Ukrajině, byl svědkem toho, že ukrajinská armáda ohrožovala civilisty: „Musím říct, že ty věci, o kterých ta zpráva mluví, jsem tam viděl, takže svým způsobem asi trochu jo,“ uvedl fotograf.

Nedávno i na svém facebooku napsal: „Proč tolik povyku kolem zprávy Amnesty International. Každý, kdo strávil nějaký čas blíže frontové linii, to potvrdí.“

„Viděl jsem to, o čem píše zpráva Amnesty International. Nechci, aby to vyznělo jako specifická úderná kritika ukrajinské armády… Amnesty píše o věcech, které se děly úplně v každém konfliktu, který já jsem viděl,“ zopakoval.

Následně popsal, co přesně se na Ukrajině dělo. „První, co udělala vojenská jednotka, že přišla do školy a obsadila školu. Na Ukrajině hraje Ukrajincům do karet to, že už před začátkem ruské agrese 24. února děti do škol nechodily kvůli covidu, což ta zpráva také zmiňuje. Samo o sobě obsazení školy není válečným zločinem nebo porušením humanitárního práva.

Nicméně ta bojující strana, ta bránící se, která tak trochu bojuje za nás, tak i ta by měla nějaké standardy dodržovat. A já tam viděl to, o čem zpráva píše, že vojsko je velmi často ve školách, je blízko civilních objektů. Obzvláště na jaře tohoto roku byli tak blízko civilním objektům, že se civilisti mohli lehce stát terčem odvetného bombardování,“ uvedl, že vojenská jednotka byla ve škole a v domech okolo bydleli lidé.

„Nechápu ten hnus, který se na Amnesty International vylil do veřejného prostoru. Podle mě tam nebylo nic, co by každý, kdo byl na frontě, neviděl,“ pozvedl Krupař udiveně obočí.

Na poznámku, že zavádějící může být samotný titulek, který Amnesty International použila, a sice že „Taktika boje ukrajinské strany ohrožuje civilisty“. „To bych nechal plně na Amnesty, vždyť oni tu hrají roli organizace, která dohlíží na dodržování lidských práv. Je zcela v jejich kompetenci dát tomu titulek, který uznají za vhodný,“ míní Krupař.

„Já jsem tu zprávu četl s velkým zpožděním. Četl jsem ji s velkým očekáváním, co za hrůzu tam uvidím, když je veřejný prostor často zamořen až sprosťárnami vůči Amnesty a lidem, kteří si dovolili pod to podepsat. Řekl jsem si ale, že je to přesně to, co z Donbasu, z Ukrajiny znám,“ pokračoval fotograf.

„To poslední, co bych chtěl, abych tímto rozhovorem někoho na Donbase ohrozil. Byl jsem na několika místech blízko fronty. Někde se věci, o kterých Amnesty píše odehrávají, jinde ne. Třeba na jaře, v místech, kde se dnes už nebojuje, bylo běžné, že vojenská jednotka byla ve škole a v domech okolo bydleli lidé. Nebo v Charkově na sídlišti bylo běžné, že lidi zůstávali žít ve sklepech a vedle nich byl zaparkovaný tank, který střílel na ruské pozice, Rusové pak stříleli zpátky,“ popisoval.

Naopak nebyl svědkem toho, že by lidé, u nichž se usídlila ukrajinská jednotka, neměli možnost odjet. „Tito lidé velmi často spíše zmizet nechtěli, odmítali tu evakuaci. Typický byl Charkov, tam bylo úplně rozbité sídliště, kde pár zoufalců zůstávalo ve sklepích a museli počítat s tím, co se děje,“ dodal fotoreportér Stanislav Krupař.

Zdroj: Pokec24DVTV

5 3 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Primak
Primak
před 1 rokem

No oni to ti z Amnesty Intl. nemaj taky vždycky moc lehké, tak jako všechny organizace spadající pod “spravedlivé” OSN. Vzpomeňme si na jednání o ZHN v Iráku, jak ti, co o tom něco věděli, Atomová komise (IAEA) v čele se Švédem Hans Blixem a Egypťanem ElBaradejem, měli co dělat, se bránit náporu G.W.Bushe a jeho Melody… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Primak
Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Úryvek: Jeden bývalý vězeň řekl Amnesty International, jak se lidé, kteří se představili jako Pravý sektor, ho praštili do obličeje pažbou pistole a několik jeho předních části vyrazili zuby. Když mu řekli, že ho zabijí, hodili ho do díry v zemi a začali ho pohřbívat zaživa. Vzpomínal: „Jeden z nich řekl: ‚Pokud nechceš být… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Začátkem dubna 2015 Amnesty International napsaly generálnímu prokurátorovi Ukrajiny. Organizace oznámila řadu konkrétních obvinění z nezákonného zadržování, mučení a jiného špatného zacházení ze strany prokyjevských sil a požádal úřad generálního prokurátora, aby objasnil právní postavení provládních skupin milicí a mimo jiné právní základ pro praxi Pravého Sektoru zadržování podezřelých separatistických bojovníků. V době psaní… Číst vice »

Primak
Primak
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Oprava Ne z roku 1945, ale 2015..

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Primaku, chyba v překlepu: nešlo o zprávu z roku 1945 ale z roku 2015

cablik
cablik
před 1 rokem

To je pravda četl jsem to z více zdrojů to stejné dělal Islámský stát v Sýrii bojové pozice mezi civilisty. A kdo se odváží říci v liberální diktatuře pravdu bude dehonestován.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Já ten hnus okolo Amnesty International chápu. Jsou už léta na zrušení, respektive zastavení dotací ze státních rozpočtů. Proč to píši ? Jako doklad svého tvrzení nám slouhové z Amnesty International ukázali fotečky z března ! Co dodat !? Ať si na provoz sbírají víčka.