Natvrdo: vstali noví minářové a volní (aktualizováno)

Když jsem se dozvěděl o demonstraci 3. září v Praze, ani na chvíli jsem nezapochyboval, že nejde o déjà vu, ale o „milión chvilek 2.0“. Jednoduchá snaha o využití frustrace lidí, kteří jsou oprávněně rozhořčeni a chtějí své pocity veřejně vyjádřit. Svolání akce neznámými manipulátory s ikonickými jmény Vrábelem a Havlem. Bylo to chytré a nemravné.

MUDr. Ivan David, CSc.
MUDr. Ivan David, CSc.

Chytré proto, že bylo jasné, že lidé přijdou, a po prázdninách nebylo dřívějšího termínu. Nemravné proto, že kromě radikálních řečí neměli a nemají svolavatelé co nabídnout. Žádný program, žádnou organizaci, žádný reálný vliv kromě iluze lidí, že když se jich na Václaváku sejde hodně, vláda padne.

Jenže vláda má pohotově k zneužití silové struktury a média. Rozhodně plný Václavák vládu nepoloží. Řeči o generální stávce jsou směšné, když předseda ČMKOS Středula je napojený na Aspen institut a na fotografiích se objímá s obhájcem vlády Zdechovským. Představení „vlády odborníků“ je divadlo, protože není příležitost je jmenovat. Ostatně této zoufalé vládě by to pomohlo, přenesli by odpovědnost na odborníky a jejich partaje by byly uchráněny od dalšího hněvu.

Velké shromáždění jen uvolní tenzi, která o jeho velikosti rozhodla. Po několika shromážděních s nulovými výsledky bude zájem lidí dělat statisty pro divadlo manipulátorů opadat. Není jasné, jestli Havel a Vrábel pracují pro „PRO“, nově vzniklou stranu JUDr. Jindřicha Rajchla, nebo tento šíbr dříve pracující pro nechvalně známý Český fotbalový svaz jen využil situace.

Rádo se mluví o spojování sil. Nejvíc o tom mluví představitelé podměrečných uskupení, kteří doufají, že se ostatní přidají pod prapor – samozřejmě právě ten jejich. Jenže přece vznikají právě proto, že se připojit nechtějí. Za některými stojí naivní ambice věčných amatérů, za jinými vlivné skupiny, které mají právě opačný zájem – sebrat hlasy stranám, které je mají, a proto jsou v Parlamentu. Jde jim (tedy těm, kteří je platí) o to, aby co nejvíc protestních hlasů propadlo a úřadující vláda národní zhouby měla „klid na práci“, tedy přípravu „velkého resetu“.

Prý je financuje miliardář Janeček, který stál s nimi na tribuně. Nevíme, nesvěřil se.

Na demonstraci 3. září jsem nebyl pozván, ačkoli jsem slyšel z radia, že tam budu, že mě pozvali. Podobně je to s dalšími reprezentanty SPD, strany vzbuzující závist podměrečných, kteří se nikdy nespojí, protože nechtějí. Nebo se záměrně odpojili jako Volný, a dopadnou jako jeho Volný blok. Že bude shromáždění na Václaváku označeno za rejdy proruských živlů, a v davu budou jako vždy provokatéři, to bylo předem jasné. Je jisté, že pokud by se na tribuně objevili představitelé SPD, byli by před volbami označeni za extrémistické živly a o podměrečných by se nemluvilo. Děkujeme, nechceme. Ostatně o vystoupení zástupců SPD měli pořadatelé aktivní nezájem, takže předsedkyni Trikolory Zuzaně Majerové nebylo ani dovoleno přečíst projev poslance SPD Jiřího Kobzy. Pořadatelé ovšem tvrdili, že jim ve vystoupení nebránili. Délku a pořadí vystoupení měli jistě připravené.

Další akce na Staroměstském náměstí už byla přiznaně Rajchlova. Kdo to ten Rajchl je? Mluvil jsem s ním na jaře v Ostravě. Zkoumal terén na akci, na kterou nebyl pozván, ale vnutil se na pódium. A řečnil. Projev je zapomenutelný, ale je dobré vědět, kdo je kdo. Tak jsem se podíval na internet. Zaujaly mě hned dva jeho produkty. V prvním tvrdil, že se vše vyřeší, když poslanci nebudou placeni, protože pak budou v politice jen lidé bohatí, kteří prý nepotřebují krást. V diskuzi byl za tuto hloupou úvahu chválen, politici jsou nenáviděni, zejména pokud média pracují na jejich dehonestaci a nemají předplacený PR. Jenže bohatí jsou často bohatí proto, že nakradli – včetně politických šíbrů. Rajchl tak propaguje oligarchii ukrajinského typu – strany v majetku oligarchů s placenými „nosiči vody“.

Druhý produkt byla Rajchlova úvaha, že v SPD jsou hloupí, protože, kdyby jmenovali všechny své poslance místopředsedy hnutí, měli by všichni přednostní právo vystupovat a mohli by zablokovat jakékoli jednání Parlamentu. Co si myslet o právníkovi poskytujícímu takové rady jen proto, že si ani nepřečetl zákon „Jednací řád Poslanecké sněmovny“. Přednostní právo místopředsedové politických uskupení nemají.

Další demonstrace byla ohlášena na 28. 9., asi proto, aby vláda mezi tím měla „klid na práci“. Svolavatelé slibovali shromáždění ve všech krajských a dalších městech. Jenže sliby – chyby, nemají na to lidi, a tak vymysleli, že na náměstích budou jen velkoplošné obrazovky, kam se budou přenášet projevy z Václaváku, lid to bude pozorovat se stejným nadšením jako fotbalové zápasy. Za tím účelem byl také Vrábelem osloven Jiří Medula, o němž asi pořadatelé nevěděli, že je členem SPD. Jiří Medula tedy zajistil zábor prostranství v Ostravě, zajistil propagaci a samozřejmě chtěl dát prostor k veřejnému vyjádření také představitelům SPD. A tu se dvojice Havel-Vrábel definitivně odhalila. My máme monopol! Občané jsou naši statisté v našich představeních! Vystoupení SPD? Nikdy! Všechno je to naše! Zakazujeme! Jenže zábor zajistil Jiří Medula. Máme snad také právo se veřejně vyjádřit. Shromáždění mnoha lidí na významných místech vlády neustavuje ani nepokládá. Ukrajinizace v ČR ještě nepostoupila k Majdanu, kde by bylo oprávněného hněvu a očekávání využito k nastolení diktatury, která by se občanů už na nic neptala. Hitler také vzešel z vůle poválečnou bídou frustrovaného lidu.

SPD má organizaci, program, jasná stanoviska, zkušenost s prací v Parlamentu. Nepotřebujeme dvojici Havel-Vrábel. Jediné co mohou, je puknout vzteky.

*

Autor MUDr. Ivan David CSc., europoslanec za SPD, zdroj Parlamentní listy

Poznámka Nové republiky: Manipulátor Rajchl reaguje na tento článek srposťáctvím, demagogií a rozeštváváním, jak bylo a je typické pro všechny škůdce společné vlastenecké věci. Dělo se tak za Rakousko Uherska, inspirováno či řízeno tehdejší c. a k. tajnou policií, dělo se tak za protektorátu podporováno nacistickou okupační mocí, dělo se tak za tzv. normalizace, opět pod patronací tajné policie StB – a děje se tak, jak vidno, i dnes. Žádná fakta, nic o programu, jen podsouvání a překrucování zabalené do vlasteneckých hesel. Rajchlem založená strana P.R.O. je jen útok na elektorát hnutí Svoboda a přímá demokracie, jediné strany, které se “nové elity” zjevně bojí. Rajchlovy aktivity kanalizují hněv a pobouření občanů a pomáhají vládě Pětikoalice přežít. Však nám to 28.9. na Václaváku předvede.

Jako ukázku Rajchlova štvaní dáváme jeho reakci na výše uveřejněný článek:

-vd-

3.8 13 hlasy
Hodnocení článku
171 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
maxim
maxim
před 1 rokem

Konečně diskuze co za něco stojí, ale škoda že je z většiny o dojmech a ne o faktech z článku …

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem
Odpověď uživateli  maxim

Ta diskuse je tu k ničemu, čím více ji čtu, tím více jsem na SPD naštvaný. Bohužel, už jsem jim u voleb hodil hlas. Tato debata tu měla být před volbami, pak by to mělo nějaký ten účel, teď už je to k ničemu. Pamatuji si zde jednu rozsáhlou debatu poté, když pan… Číst vice »

maxim
maxim
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Havloidni zmetek

Jde o ty fakty z článku, dojmy jsou k ničemu …

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Georg
Georg
před 1 rokem

Mám z článku pana Davida rozpačitý pocit. Pana Davida si opravdu vážím, dle mě je jediným euro poslancem od kterého se dovídáme, jak to v EU parlamentu skutečně chodí. Vážím si ho, že je konzistentní ve svých levicových postojích a pro jeho kritické myšlení. Nejsem však volič SPD, ale proti této straně nic… Číst vice »

Georg
Georg
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Georg

pokrač. Myslím, že ne. Může to být, když to nazvu jen „minimální program“ na určité období. Propracované programy mohou být jen věcí samotných politických stran či hnutí, případně volebních uskupení, jak to udělalo „Spolu“. V tomto případě „vlastenecké“ síly musí mít jednoduché, stručné a jasně vymezené cíle. Musí, ale rovněž počítat s tím, že… Číst vice »

Georg
Georg
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Georg

Pokrač. Nebude to jednoduché, např. levnější energie, již nikdo neví, jak jsme si zavřeli svoji nesmyslnou zahraniční politikou možnosti dohody s RF ? Potravinová soběstačnost, vím od Dr. Davida co se děje v EU, je v zemědělské komisi parlamentu a také nic snadného. Minimálně hledat postupy, vzory Maďarsko, možná Bulharsko, Itálie ? A teď k oněm „pocitům“.… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Georg

SPD spolupracoval a při posledních volbách s Trikolórou a vyšlo to. To jsou dvě vlastenecké síly, které sjednocují. Rajchl a PRO rozbíjejí!

Georg
Georg
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Zřejmě jste nepochopil o čem jsem psal. Psal jsem obecně o spolupráci “všech” tak zv.vlasteneckých sil, pochopitelně SPD nevyjímaje. Ono sjednocení o kterém píšete má více významů. Sjednotit se na postupu různých subjektů při volbách o tom Vy píšete. Sjednocení může být také spojení, splynutí stran, hnutí, proto jsem se onomu termínu vyhýbal a psal jsem… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Georg

Zřejmě jsem to nepochopil ani já. Popořadě – někdo svolal velice úspěšnou demonstraci. Nevíme kdo a je nám to v zásadě jedno, protože situace s ekonomikou a energiemi je vážná. Ten někdo pozve odborníky, kteří problému rozumí. Ty odborníky bychom bez doktora Davida, pana Novotného, pana Skály a dalších ani neznali. Ti lidé přitáhli na… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

No a pak se zamýšlím nad tím, že pokud Ing.Noveský, Ing.Štěpán doc.Švihlíková … kteří s SPD také spolupracují, nebo minimálně sympatizují přijdou promluvit, případně potvrdit spolupráci na akci SPD, co tam vlastně tomu panu Rajchlovi zbyde za materiál ? Co zbyde za myšlenky ?

Georg
Georg
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Zřejmě nepochopil, já ve svém článku nikoho nehodnotím, nelustruji, proti demonstraci a jeho pořadatelům nic nemám, rovněž proti Dr.Davidovi nic zásadního nemám, chtěl jsem jen zdůraznit význam “spolupráce” všech pro národních sil a potřeby se domlouvat místo žabomyších hádek, či výtek, jeden proti druhému. O nic jiného mě nešlo. A ony odborníky jsem poprvé viděl… Číst vice »

Havloidni zmetek
Havloidni zmetek
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Není to pravda, mohu říci, že tady za ta léta co se tu SPD tváří, jako opozice, neudělala tato strana prakticky jako opozice vůbec nic, když si odmyslím nějaké ty projevy v parlamentu, které vůbec nesleduji, takže bych to tak vyjádřil asi tak, že není co rozbíjet, když tu nikdo nic… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

Nelíbí se mi, že jen polickou cestou např hlasování o důvěře vládě něco znění. Tahla samolibá banda si velmi vědoma, že mohou vladnout v klidu až do konce.
Čím vice protestů a případná generální stavka ma silu je splachnout do Vltavy.
Volim SPD a nestydím se za to. Kdys jsem volil ODS

Jeef
Jeef
před 1 rokem

Je nutné,určit si cíl a podřídit tomu konání.Chceme-li do nekonečna lavírovat a politikařit,OK.Pokud se chceme dočkat v co nejkratší době energetické nápravy je nutné potlačit ego a využít ty lidi,kteří umějí rozhýbat dav,kterému se nechce z gauče a od piva.Jinak budeme čekat na změnu další čtyři či osm roků.Nemáme všichni tolik času,peněz a trpělivosti,abychom mohli nekonečně dlouho mudrovat… Číst vice »

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Katastrofa skutečně přijde a my s tím nebudeme moci nic dělat. Příští důležité volby jsou totiž až v říjnu 2025. Máme tedy tři roky na přípravu. Celý jeden rok byl však promeškán, protože místo toho, aby se opozice (zvlášť ta podpětiprocentní) začala integrovat, ještě více se rozděluje. Stejně jako v posledních 30 letech pokračuje… Číst vice »

Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

No ale my tady slyšíme, že podpětiprocentní opozice se nemá integrovat, ale má se sama zrušit a vyhlásit, volte jedinou opozici SPD.

Mira
Mira
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Pavel 1964

Nemusí se nové strany snažit zničit ty zavedené, ale spolupracovat s nimi až do získání síly vládnout. Nakonec podobně vládne pětikolka.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Mira
Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Mira

Jenomže mám pocit, že SPD nepřetržitě vyzývá tyto strany k tomu, aby nekandidovaly a voliče nasměrovaly na SPD.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Pavel 1964

Pánové, vy jste si nevšimli, že SPD klidně spolupracuje s Trikolórou a Trikolóra s SPD? Tady se opozice integruje, spolupracuje… a získává křesla na radnicích a magistrátech!… a co dělá Rajchl a jeho PRO? Štve proti SPD, štve proti kritikům, jako je Dr. David. Proto si troufám tvrdit, že PRO je umělotina živená penězi bůh ví odkud… Číst vice »

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Doložte vaše tvrzení.

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

Nemusím nic dokládat. To, že Rajchl štve proti SPD opakovaně je jako dodatek k textu Ivana Davida (Rajchlova reakce). A to že je rozbíječ vlasteneckých sil se brzy dočkáte…

Pavel 1964
Pavel 1964
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Tak ty radnice jistě ano, třeba v Olomouci i senát. Nicméně od voleb slyšíme, kolik hlasů propadlo, místo toho, aby nespokojení volili tu jedině správnou stranu.

adam
adam
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Pane Dvořáku, obvykle máte moje sympatie, ale výše uvedené vyjádření považuji za příliš emotivní. Přilévá zbytečně olej do ohně. Proběhla vůbec nějaká vážná politická jednání s PRO? Pokud ano, o čem? V čem spočívaly rozpory? Není zájem o spolupráci? Proč? Stručně řečeno, je třeba jednat, vytrvale a upřímně hledat společnou cestu. Pokud jednání nepovede přes… Číst vice »

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  adam

Máte pravdu, tématu se budeme muset na Nové republice věnovat o hodně víc. Musí to být diskuze o programu a lidech.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  adam

Jednatuzete, chce-li jednat i druhá strana. Ale zda se že pan Rajchl má jiné politické ambice.

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Anonym

Jednat můžete, (tak to mělo být správně)

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Můj názor! Výborná diskuse k článku, tak jak by měla být. Monohdy ostré výměny názorů účastníků v rámci fér plej. Žádné podpásovky a urážky. To se dnes jen tak nevidí. Hlavně je vzít si případné ponaučení, vzít na vědomí názor druhého a nemyslet si že ten můj názor je ten jedině správný…Howgh

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Souhlasím

Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Myslím, že registrace diskutujících na Nové republice výměně názorů i její formě hodně pomohla.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Václav Dvořák

Určitě, také si to myslím.

Rob
Rob
před 1 rokem

Tento článek je (alespoň z mého pohledu) hodně…, ale opravdu hodně velké faux pas MUDr. Ivana Davida CSc. A kdyby tady v komentářích pan Václav Dvořák neuvedl svou omluvu (viz níže), myslel bych si, že naše “bezpečnostní” složky, nebo chcete-li sbory po vzoru podobných složek USA, Ukrajiny a jiných západních diktatur, pronikly pod vlajkou Anonymousu… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Faux pas? Nemyslím si to. Je to podle mého vnímání docela ucelený vhled do možné pasti, na nás políčené. Ostatně nic nového. A pan doktor Raichl? Nepřipadá mi příliš důvěryhodný i když většina, kdo ho sleduje jde za ním. Není to odsudek, je to pocit. Ostatně ještě neměl žádnou příležitost činu podle… Číst vice »

Rob
Rob
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Prodost

To je váš názor. Já ho sleduji už dlouho a mohu říci, že na mne tento dojem Rajchl nedělá. Rozhodně se bil za svobodu před vakcinační a covidovou diktaturou více, než Ivan David. Dnes mi spíše on připadá, jako loutka uplacená EU k tomu, aby vnesl do opozice chaos a nedůvěru. Pomalu začínám chápat… Číst vice »

Prodost
Prodost
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Ano, já o SPD také nemám valné mínění. Jeví se mi jako Okamurovo autoritativní “one man show”. Ostatně o kom valnější mínění? Prostě chybí u všech “národoveckých “podměrečných” stran” účinná snaha o sjednocení alespoň koaliční. Ta moje narážka na Rychetského ostatně měla svůj ironický důvod. A pokud jde o dr. Raichla? “Mluvím” o pocitech a ty mají co… Číst vice »

Milan
Milan
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Prodost

Po hadráku jsem šel poprvé volit. až když se na scéně objevil Úsvit s programem přímé demokracie. Zajímal mě tudíž program – ne vnitřní politika vedení SPD, jako spíše to, zda se neuchylují od programu. Vedení mě začalo zajímat až když jsem během covidfašismu zaznamenal přehnané opatrnictví, a poté podraz na pana… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Milan
Václav Dvořák
Admin
Václav Dvořák
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Rajchl a spol. se “bili za svobodu” ignorovat epidemiologická opatření, za “svobodu nenosit roušku” a proti očkování. To všechno jsou velmi ale velmi sporné otázky, které Rajchl jako laik velmi zjednodušil a s velkou mírou demagogie prosazoval. Dobře, že se postavil proti mafii vydělávající na epidemii. Chvála. Ale jako laik a diletant neprosazoval účinnou léčku… Číst vice »

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Kdo má být ta loutka? Pan Rajchl, nebo dokor David? Děláte si srandu?

Anonym
Anonym
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Rob

Z mého pohledu tedy hodně přeháníte..