Jo-ho-ho a společenství národů

Když Vladimir Zelenskij 15. listopadu v online projevu na summitu G20 na Bali požadoval vytvoření mezinárodního mechanismu válečných reparací, měl v ruce silný trumf – rozhodnutí Valného shromáždění OSN.

Nařízení požaduje, aby Ruská federace nahradila škody, které způsobila. Pro tento účel se navrhuje zřízení mezinárodního mechanismu a také se doporučuje zřízení mezinárodního rejstříku pro evidenci doložených důkazů o “škodě, ztrátě nebo újmě způsobené všem dotčeným fyzickým nebo právnickým osobám, jakož i státu Ukrajina”. Což je bez souhlasu Ruska zjevná loupež.

Rozhodnutí Valného shromáždění OSN má samozřejmě pouze doporučující charakter, ale vytváří určité precedenty.

Za prvé, Zelenskij na summitu G20 ukázal, že jedna věc je navrhnout něco vytvořit, ale druhá věc je konkretizovat již přijatou deklaraci. Zejména, když se jedná o prohlášení Valného shromáždění OSN, které je nejreprezentativnějším mezinárodním shromážděním. Ukrajinské úřady mají – obecně vzato – na čem pracovat.

Za druhé, Západ má právní vodítko, které legitimizuje zmrazení ruských zlatých a devizových rezerv, circa 300 miliard dolarů. Navíc je nyní může použít. Samozřejmě nikoliv ve prospěch Ukrajiny, ale ve svůj vlastní – tyto prostředky budou pravděpodobně použity na splacení dluhů nebo na úhradu pomoci Ukrajině. A Ukrajina nebude moci kontrolovat ani výši dostupných prostředků, ani výši splácených dluhů. A každopádně – pokud jsou peníze, mohou ukrajinské dluhy náhle narůst do obrovských rozměrů … Může se například ukázat, že zbraně poskytnuté ve formě pomoci taky něco stojí.

Je to tak: Zelenskému přece ty peníze dávat nemůžeme, že? Dělit se o kořist je poněkud nehezké, tak se vznešení piráti nechovají.

Za třetí, vytváří se precedens, podle něhož lze peníze odebrat kterékoli zemi. Například i Ukrajině, pokud se bude chovat špatně.

V případě Ruska je sice odkaz na soudní rozhodnutí, ale finanční náhradu za způsobenou škodu neurčil soud …

Za čtvrté, je to krok k návratu OSN do stavu z roku 1950, kdy se USA podařilo prosadit v Radě rezoluci o korejské krizi a vyslat do Koreje své jednotky pod pláštíkem sil OSN.

Ne že by USA hodlaly tuto zkušenost opakovat (v chemicky čisté podobě se ukázala jako neúspěšná – nepodařilo se jim zničit KLDR), ale proč se nepokusit začlenit OSN do nového unipolárního modelu světa jako jeden z “hnacích řemenů” “washingtonského oblastního výboru”?

Na druhou stranu nelze ignorovat faktory, které nyní hrají proti USA.

Návrh USA a Ukrajiny na “vyvlastnění vyvlastňovatelů” vyvolal znepokojení v dalších zemích. Začali si domýšlet, že zítra by mohly být jejich devizové rezervy odkloněny k mrtvým obyvatelům Buče a na jejich vyvážené zdroje by mohl být uvalen “cenový strop”.

Většina členů OSN proto návrh rezoluce nepodpořila. Pro srovnání výsledky hlasování:

– hlasování o požadavku na odchod ruských vojsk z  2. března: 144 hlasů pro, 5 proti, 35 se zdrželo hlasování;

– hlasování o výsledcích referend ze 14. října: 143 pro, 5 proti, 35 se zdrželo;

– “pirátské” hlasování ze dne 14. listopadu: 94 pro, 14 proti, 73 se zdrželo, dalších 12 se nezúčastnilo   ( tedy více než polovina – 97).

Zcela náhodně odhalily USA  své skutečné zájmy, jež rozhodně nemají nic společného – a to  v žádném případě –  s “obranou územní celistvosti Ukrajiny”. To vytváří příležitosti pro ruskou diplomacii, aby pokračovala ve své spolupráci i s těmi zeměmi, jež neschvalují speciální vojenskou operaci.

Kromě toho tento precedens podkopává světový finanční systém založený na dolaru … Nyní si může každá země lehce domyslet (pokud se tak nestane, může si za to sama), že může být další na řadě.  Mimochodem, Ukrajině žádné nebezpečí nehrozí: z aktiv má totiž pouze pasiva. V tomto případě není třeba okrádat stát, ale spíše jeho “lepší lidi”. Tento krok tedy paradoxně nahrává Rusku, jež nabízí vypořádání v rublech.

17:08 15.11.2022 Vasilij Stojakin UKRAJINA.RU

Z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

4 4 hlasy
Hodnocení článku
6 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Primak
Primak
před 1 rokem

“pirátské” hlasování ze dne 14. listopadu: tedy více než polovina – 97)
Hnidopišná poznámka jak těm číslům rozumnět: těch 97 je myšlena ta polovina součtu všech (96,5).
Pro nebylo tedy 99…

danny
danny
před 1 rokem

I kdyby, čistě teoreticky, Rusko nějaké reparace zaplatilo, Ukrajina z nich neuvidí ani kopějku. Ty peníze by si rozebrali “investoři” do ukrajinské války. To, co tam nyní valí je na základě známé “Lend and lease”. I jako Československo jsme takovou od západních spojenců měli za II. SV. Od práv těch spojenců, kteří nás… Číst vice »

eFPe
eFPe
před 1 rokem
Odpověď uživateli  danny

O tomhle faktu se významně mlčí a přesto je dohledatelný. Spojenci. Pche. Tyran Stalin, jak je nazýván z vděku, že v SSSR bojovali francouzští piloti jim zdarma nechal stroje na kterých létali(Jaky tuším) a odpustil Francii státní dluh vůči SSSR.

shoty
shoty
před 1 rokem

Tak snáď by ukradnuté ruské aktíva mohli byť použité na kompenzáciu strát investorov, ktorí majú svoje aktíva v Rusku, resp. sú v pozícii jeho veriteľov. Je to podstatne väčšie číslo ako 300 mld.

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  shoty

Pane bože, vidíš to? Tohle šlape naši zem. Něco financovat z nakradených peněz je stejný nehorázný zločin jako ta krádež.
Až skončí denacifikace chocholska stejně nebude komu co platit.
shoty, trochu rozumu.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem Lubez
vaclav
vaclav
před 1 rokem

už ne lidi vlastního státu, ale i lidi hlavně okolních států,kam se hrne vlna utečenců – a mezi nimi i  případní teroristé