Medveděv oznámil, že se v Rusku objevují „žluto-modří“ sabotéři.

Místopředseda Rady bezpečnosti Medveděv varoval ukrajinské sabotéry před možnými výjimkami z moratoria na trest smrti.

Moratorium na trest smrti na území Ruska lze překonat, prohlásil místopředseda ruské bezpečnostní rady Dmitrij Medveděv s odkazem na sabotáže proukrajinských teroristů.

“Na ruském území začali působit různí žluto – modří diverzanti. Mladí zahraniční studenti, kteří teprve nedávno dosáhli plnoletosti, vyřadili z provozu několik železničních zařízení v Ufě. Prý proto, že nesouhlasí s politikou naší země,” napsal Medveděv na svém kanálu Telegram.

Vysvětlil, že Rusko tyto lidi přijalo a dalo jim možnost získat vzdělání, a oni se mu odměnili tím, že začali připravovat teroristické útoky a sabotáže. Místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace poznamenal, že se vyskytly i případy, kdy byly zapáleny vojenské odvodní kanceláře a zničeny další státní objekty, dokonce byly zaznamenány i případy, kdy byli Rusové zabiti Ukrajinci.

“Člověk s vymytým mozkem je dnes bohužel běžná věc. A otázka se v podstatě netýká konkrétních gaunerů, ať cizích nebo “vlastních”. Je prostě nutné si uvědomit, že během Velké vlastenecké války si nikdo nedělal starosti se sabotéry, kteří na příkaz fašistických vrahů prováděli podvratné práce v týlu. Trest pro takové darebáky byl jediný – zastřelení bez soudu. Přímo na místě,” dodal Medveděv.

Podle politika nemají pachatelé takových činů v době války “žádný věk, žádnou národnost, a dokonce ani právo na ochranu svého života”, ale nyní v Rusku platí moratorium na trest smrti.

“Ano, je to humánní. Mimochodem, na rozdíl od všech hlavních jaderných států (USA, ČLR, Indie). I  v rámci současné ústavy  však lze moratorium na trest smrti v případě potřeby překonat změnou právních postojů ruského Ústavního soudu. Jde o volbu prostředků k ochraně zájmů našeho lidu, našeho státu a naší společnosti,” uzavřel Medveděv.

Připomeňme, že soud v Ufě zatkl čtyři podezřelé z teroristického útoku. Jak uvádí Regnum, podle vyšetřování se podezřelí ve dnech 18. – 25. října dopustili teroristických útoků a zapálili objekty “Ruských železnic” v Ufě a v Kaliningradském okrsku Ufy.

27. října byli zadrženi dva podezřelí, kteří se pokusili zapálit budovu na ulici Uščelje v Ufě. Třem podezřelým je 18 a jednomu 17 let.

 

Zdroj deník Vzgljad, 2. listopadu 2022, 15:42, autor Alexej Děgťarjev, z ruštiny přeložila PhDr. Jana Görčöšová

Chcete-li podpořit Novou republiku, přispějte na účet 2300 736 297 / 2010

3 4 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
vaclav
vaclav
před 1 rokem

Dobrý článek.