Kvadratura kruhu

Jaroslav Bašta
Jaroslav Bašta

Uplynulý týden přinesl mimo jiné hned dvě zprávy týkající se naší budoucnosti, které jsou však ve vzájemném zdánlivě neřešitelném rozporu.
První bylo usnesení Evropského parlamentu o konci výroby aut se spalovacími motory v roce 2035. Jde o důležitý krok v rámci prosazování principů Green Dealu mající zdánlivě za cíl snížení emisí. Ve skutečnosti jde o likvidaci evropského průmyslu a individuální automobilové dopravy. V protikladu k tomu je stále naléhavější nabádání vedení NATO o nutnosti okamžitě řádově zvýšit zbrojní výrobu.

Jejím klíčovým aspektem se momentálně stala výroba dělostřeleckých nábojů. Souvisí to s charakterem války na Ukrajině, která paradoxně nabyla podobu známou z dob I. světové války. Frontové linie se stabilizovaly a hlavní úlohu v bojích hraje dělostřelectvo. Zde se ukazuje Achillova pata Západu. Přestože státy NATO dodaly na Ukrajinu moderní výzbroj, která by měla zajistit přinejmenším rovnováhu, ne-li převahu, na bojišti, začíná narážet na limity svých výrobních kapacit.

Není divu. Podle ruských údajů Ukrajinci vystřelí během 24 hodin až 6 000 těchto nábojů (západní odhady mluví až o 10 000). Takové množství většina evropských zemí vyráběla před rokem 2014 za rok. Dnes už jsou sklady vyprázdněné a výrobní kapacity rostou velmi pomalu. Objevují se varování, že v případě vypuknutí velkého konfliktu s RF, by většina členských států měla munici jen na několik dnů bojů. Proto Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg bije na poplach, varuje před nepřipraveností Aliance a volá po masivním přechodu na zbrojní výrobu.

To ovšem naráží hned na několik problémů – první z nich je zelená ideologie, která by asi chtěla snad i elektromobilní tanky. Druhým je energetická krize a s ní související deindustrializace EU. Třetí a nejnebezpečnější moment představuje válečné odhodlání východoevropského křídla Aliance, které by se mohlo změnit na Koalici ochotných (Velká Británie, Rumunsko, Polsko, baltské státy, Česká republika a USA) připravených rozhodnout konflikt na Ukrajině co nejdříve. Jejím cílem by bylo dotlačit neochotné spojence v NATO k bodu zlomu tím, že postaví provizorní armádu vedenou USA proti ruským silám na ukrajinských vražedných polích.

Příležitost k tomu dává slíbená dodávka tanků a stíhaček na Ukrajinu, která by jinak vázla na nevycvičenosti ukrajinských vojáků. Zkrátka technika by zahrnovala i původní obsluhu. To by mohlo být ono řešení kvadratury kruhu zmíněné v titulku komentáře. Nejspíš by to vedlo k vypuknutí Třetí světové války.

Ale kdo ze současných politiků a novinářů by se takovým podružným detailem zabýval?

3.7 3 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

Koalice ochotných bláznů by byla zničena na to nemají USA koule oni vždy bojují proti slabším nepřátelům nevěřím že se toho odváží.

shoty
shoty
před 1 rokem

Je pozoruhodné, čo všetko robí Západ pre to, aby sa ukrajinský ľud slobodne rozhodol, či chce vstúpiť do NATO, alebo nie. Žiadna obeť nie je dostatočne veľká, aj keby nemal zostať kameň na kameni. Som rád, že sme jeho súčasťou a budeme môcť poslať naše deti v mene mieru do vojny.