Březnové teze … Orbán vystoupil proti americkému vměšování do politiky EU

Maďarský premiér nařkl Brusel z neschopnosti.

Viktor Orbán opět vyburcoval evropskou veřejnost. Politik poskytl rozhovor švýcarskému listu Die Weltwoche, v němž zpochybnil ukrajinskou strategii Bidenovy administrativy a znovu kritizoval Brusel za nedostatek politické subjektivity. Izvestija zjišťovala, jak je možné, že maďarský lídr je jediným velkým politikem v EU, který je schopen být nezávislý.

Tvář evropského konzervatismu

Viktor Orbán je jedním z nejzkušenějších současných politiků v Evropě. Poprvé jeho jméno zaznělo po celé zemi 16. června 1989, kdy za přítomnosti 100 tisíc lidí na budapešťském Náměstí hrdinů při slavnostním pohřbu Imre Nagye pronesl projev, v němž jako první vyzval ke stažení sovětských vojsk z území Maďarska.

Strana Fidesz, kterou v polovině 90. let vedl, si rychle získala popularitu a sám Orbán se ve svých 35 letech stal jedním z nejmladších premiérů v novodobé evropské historii. Jeho první pokus však skončil neúspěchem. V roce 2002, poté co byl poražen sociálně liberální stranou FIDESZ, Orbán odstoupil. Netrvalo to však dlouho. Hvězda Fideszu nakonec vyšla na úsvitu evropského pravicového obratu v roce 2010 a od té doby už neklesla. Jeho hlavními programovými body byly ekonomický protekcionismus na pozadí neúspěchu integračních programů EU a téma širokého národního sjednocení na základě konzervativních hodnot. Obhajobu zájmů etnických Maďarů v zemi i mimo ni, instituci rodiny a křesťanství následně Orbán a jeho stoupenci vepsali do maďarské ústavy.

Stabilní podporu maďarské společnosti lze vysvětlit tím, že Orbán, jakkoli je politikem personalistického typu, se nikdy nebál delegovat pravomoci a podařilo se mu vytvořit poměrně efektivní systém vlády, uvedl v rozhovoru pro list Izvestija Dmitrij Ofičerov-Belskij, vedoucí vědecký pracovník IMEMO Ruské akademie věd a expert Valdajského klubu.

Orbán je často označován za diktátora, což však nemá nic společného s realitou. Kromě toho vždy jednal na základě myšlenky, že si Maďarsko v rámci Evropské unie zachová politickou nezávislost. K tomu musí mít země opěrné body mimo EU. Zatímco pro sousední Polsko tuto roli hrají USA, pro Maďarsko je to Rusko a ČLR. Na rozdíl od Washingtonu a Bruselu tito nevnucují Maďarsku politickou agendu,” uvedl expert.

Proti proudu

Premiérovy konzervativní a ochranářské názory se brzy dostaly do nesouladu s obecnou linií evropské byrokracie. Orbán byl z Bruselu opakovaně a poměrně tvrdě kritizován: nejprve za útoky na struktury George Sorose, poté za zákon zakazující homosexuální propagandu mezi nezletilými a nyní za neochotu připojit se k sérii protiruských sankcí. V reakci na to maďarský vůdce pouze zdůraznil svou příslušnost ke konzervativnímu táboru.

V srpnu 2022 se zúčastnil fóra konzervativních sil v Dallasu, kde z pódia, na němž byli kromě něj i Donald Trump a Stephen Bannon, prohlásil:

V srpnu 2022 jsem se zúčastnil fóra konzervativních sil v Dallasu: Už vidím zítřejší titulky: ‘krajně pravicový evropský rasista’, ‘antisemita’, ‘Putinův trojský kůň’. Nechtěli mě tu a vynaložili velké úsilí, aby mezi nás vrazili klín. Nenávidí mě a pomlouvají mě i mou zemi, stejně jako nenávidí a pomlouvají vás.”

V rozhovoru pro Die Weltwoche Orbán přímo prohlásil, že 47. prezident USA by mohl ukrajinský konflikt vyřešit za čtrnáct dní (Trump však řekl, že by mu stačil jeden den). Pokud jde o politiku současné administrativy Bílého domu, zůstává pro něj “nepochopitelná”, protože prezident Biden “říká každý měsíc jiné věci”.

Kromě toho maďarský premiér bez obalu obvinil Washington z manipulace evropské politiky a samotné vedení EU z politické impotence.

Maďarská zkušenost je jasná: když jsou ve Washingtonu u moci demokraté, utíkáme se schovat. Vždy nás chtějí změnit, stejně jako politici v Bruselu. Chtějí nám diktovat, jak máme řešit migraci a jak máme učit naše děti. To je neuctivé. Jsme úspěšná země a přispíváme Evropě. Jsme obránci hradů na okraji kontinentu. Tato práce není uznávána. Proto se těšíme, až se naši republikánští přátelé vrátí k moci,” řekl Orbán.

Za příklad takového zásahu označil zákaz dodávek zařízení Siemens pro bloky jaderné elektrárny „Paks-2“ budované s Ruskem v reakci na neochotu Budapešti připojit se k sankcím proti Rusku v oblasti jaderné energetiky. Již dříve maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó prohlásil, že tyto kroky jsou “útokem na suverenitu jeho země”.

Orbán v rozporu s obecným názorem v Evropě není v tomto postoji k probíhajícím procesům sám, ale zůstává jediným, kdo se o tom odvažuje přímo mluvit, zdůrazňuje Dimitrij Ofičerov-Belskij.

Orbán si může dovolit otevřenost ve svých prohlášeních. Na jeho pověsti v Evropě se to nijak neprojeví. Navíc vyjadřuje názor mnoha evropských politiků, kteří jsou nuceni zůstat ve stínu ze strachu, aby nepoškodili svůj politický obraz,” říká tazatel.

Sny o evropské armádě

Další tezí, kterou maďarský vůdce v rozhovoru pro Die Weltwoche vyslovil, byla myšlenka vytvoření “evropského NATO bez Spojených států”. Tato koncepce však není nová a stejně jako její francouzsko-němečtí “předchůdci” vypadá zcela nereálně, zejména v současnosti. Orbán, který prosazuje obrannou nezávislost na Spojených státech, používá projekt evropské armády spíše jako populistické heslo než jako plán činnosti. Mimochodem, o konsolidované evropské obranné koncepci nezávislé na Pentagonu a americkém vojensko-průmyslovém komplexu poprvé hovořil již v roce 2012. Od té doby jeho stoupenci v tomto směru příliš nepokročili. Orbán tímto prohlášením hraje na strunu veřejnosti, uvedl Michail Vedernikov, přední vědecký pracovník Institutu Evropy Ruské akademie věd.

V evropské společnosti obecně, a v maďarské zvláště, panuje nespokojenost s americkou energetickou a obrannou politikou na kontinentu,” říká. – Maďarský premiér se tak snaží rétoricky hrát touto kartou, protože v současné situaci prakticky neexistuje reálná šance projekt evropské obranné nezávislosti nějak posunout.

Na vlastní pěst zvítězit

Považovat Orbána za proruského politika je nesprávné. Maďarsko se připojilo k většině protiruských sankcí EU a odmítá pouze ty, které poškozují jeho národní zájmy. Stejně jako ostatní konzervativní lídři očekává maďarský premiér ukončení ukrajinské krize, aby dosáhl lepšího postavení své země v postkonfliktním světě. Z tohoto důvodu Orbán odmítá stát se po vzoru zbytku EU spojencem Ukrajiny a předpokládá, že po skončení konfliktu bude pokračovat a rozvíjet bilaterální spolupráci s Ruskem, říká Dmitrij Ofičerov-Belskij.

Strana, která bude schopna komunikovat jak s Ruskem, tak s EU, bude potřebná v jakékoli variantě rozvoje konfliktu. V tomto smyslu se Maďarsko bude snažit držet zvolené strategie a udělá vše pro to, aby obnovilo ekonomické vazby s Ruskem a stalo se hlavním beneficiantem,” uzavřel rozhovor.

 

Autor: Andrej Kuzmak, zdroj: https://iz.ru/1478438/andrei-kuzmak/martovskie-tezisy-orban-vystupil-protiv-amerikanskogo-vmeshatelstva-v-politiku-es, překlad St.Hroch  (20230305)

4.2 6 hlasy
Hodnocení článku
9 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

Orban, M. Le Penn, Salvini a Putin. Politici, kteří mají jasnou představu o spolupracujici a svobodné Evropě. Jenže svou vizi mají USSA a NATO. Střed názorů probíhá na Ukraině.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Orban bude tak dlouho provokovat, až bude smeten lidovým demokratickým povstáním a la Majdan a půjde ve stopách Miloševiče, Karadžiče, Mladiče a Putina do Haagu, aby ho tam demokraté potrestali.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Souhlas. Jen jste zapomněl uvozovky u “lidového” a “demokraté”

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Rozhodně je Orban v nebezpečí, protože není “náš” (tzn. prozápadní).

cablik
cablik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Tomu nevěřím Orbán je velice oblíbený politik a  doma je jednička Maďaři táhnou za jeden provaz na rozdíl od rozhádaných nejednotných Čechů. Tzv demokratickým liberálně zeleným fašistům zvoní hrana jen co padne dolar…….

spartak
spartak
před 1 rokem

Maďarsko se poučilo v roce 1945 i 1956 a proto nechce s Ruskem konflikt ,také si dovede spočítat obchod s Ruskem a celou plejádu nutných surovin pro fungování státu.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

Nejen Maďaři. Gruzínci pozavírali psychopaty jako Sakašvili, obnovili normální vztahy s Ruskem, vysrali se rádcům na sankce a … a světe div se, 6% růst HDP ! Pro strýčka Sama veliké nebezpečí.

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

A co naši? Mají v kalhotách kaši !!!

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Hokarc

A v hlavách na místo mozku – hnůj