Čína je hrozbou

Čína je hrozbou pro bezpečnost a stabilitu v Evropě i jako největší producent léků. Podle ČTK to prohlásil ředitel Bezpečnostní informační služby (BIS) Michal Koudelka na včerejší (21. února) konferenci ve Sněmovně o vztazích s Čínou v uplynulém desetiletí. Uvedl, že Čínské aktivity představují pro Česko riziko, proto je třeba jim efektivně čelit a nepodceňovat varování zpravodajských služeb.

Bezpečnostní rizika pocházející z Číny jsou podle něj záludnější než ta z Ruska. S Pekingem je třeba komunikovat, ale nelze si nechat vnutit pravidla takové komunikace, což se v minulosti mnohdy dělo, míní šéf civilní kontrarozvědky[…]

Reputace České republiky a její postavení v mezinárodním společenství nestojí podle něj na tom, jak úspěšné jsou české firmy v Číně, ale na tom, jaké hodnoty Česká republika zastává a představuje (!!! Nic pokrytečtějšího jsem dlouho nečetl !!!) Čína je podle něho důležitý hráč a je nutné s ní komunikovat. „Nesmíme (ale) ohrozit naši bezpečnost a rezignovat na morální hodnoty, které nás činí silnými,“ podotkl ředitel BIS[…]

Zpravodajské služby dlouhodobě upozorňují na aktivity Číny jdoucí proti zájmům České republiky. BIS ve výroční zprávě za rok 2021 napsala, že Čína představuje rostoucí komplexní zpravodajskou hrozbu. V souvislosti se snahou získat v ČR pokročilé technologie varovala před akvizicemi Číny v českých společnostech a před snahou o přenášení výroby do Číny. 

Před drahnými sedmi lety jsem zde, na Kose, uveřejnil článek

Běda státu, který potřebuje „hrdiny.“

To byl ještě Petr Pavel na vysokém postu v NATO a mluvil o jaderné válce tak, jak mu to jeho vojenské vzdělání přikazuje. Poukazoval jsem na to, že to není kompatibilní s civilizačními a humanitními principy a že i z toho důvodu by se mělo k vojákům od hodnosti majora výše přistupovat jako k potenciálním válečný zločincům, ke kterým by měla mít veřejnost určitý vztah. Při nejmenším jako kdysi ke katům…jak napsal už dávno přede mnou Stanislav A. Hošek. Nijak to nepomohlo veřejnosti, která byla „z jeho účesu a fousků celá pryč“ – abych parafrázoval Marka Valeria Martialise – a teď je z něj zvolený prezident.

Teď se hrozím dalšího zjevení. Jedná se o čekatele na hodnost generála, což mu Petr Pavel údajně přislíbil. Bezpečnostní informační služba je vládní agentura – ozbrojená (!) kontrarozvědka, která shromažďuje a vyhodnocuje informace důležité pro bezpečnost, ochranu ústavního zřízení, demokratických principů a významných ekonomických zájmů. Protože je vládní agenturou a je odpovědná vládě, tak už z povahy své práce, nelze očekávat, že bude zpravodajská služba informovat o své činnosti veřejnost. Přesto vydává (z jakého titulu?) veřejnou výroční zprávu, která byť velmi vágně, ale přesto jmenovitě označuje za rozkladný vliv ruských a čínských zpravodajských služeb, jakoby na našem území jiné neoperovaly. Opět se objevuje falešné tvrzení: spojenec = přítel.

Jak vypadají zprávy, kde se vyhodnocují nedokladované tendence jež by mohly významně ohrozit bezpečnost, demokratické principy a jiné zájmy, víme dost přesně, když si vzpomeneme na tak zvanou Kubiceho zprávu, kterou poslanec Pavel Severa (KDU-ČSL) „zapomněl“ otevřenou, když do braně-bezpečnostního výboru byli vpuštěni novináři. Od té doby známe tento dokument, který popisuje napojení organizovaného zločinu na státní zprávu jako takzvanou Kubiceho zprávu.

A co všechno jste si mohli v tomto tak tajném dokumentu přečíst? Primárně se zaobíral třemi největšími kauzami, konkrétně vraždou kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, který měl dobré vztahy s vysokými úředníky a předními českými politiky, vyšetřováním podvodů při obchodech s ropnými produkty, v rámci kterých bylo i několik neobjasněných vražd, a také korupčním skandálem s biolihem. Všechno stylem , který nejvíc připomínal „JPP.“ Signifikantní je, že žádné z obvinění v „Kubicově zprávě“ se nikdy nepotvrdilo.

BIS je dlouhodobě kritizována, že nemonitoruje albánské, gruzínské, nigerijské, ukrajinské a ruské gangy anebo monitoruje-li je, nezmiňuje se o nich a ani nepodněcuje českou policii. Ředitelem BIS je plukovník Michal Koudelka vyznamenaný v roce 2019 z rukou ředitele CIA Tenetovou cenou. Ta se uděluje za vzornou spolupráci se CIA. Ale George Tenet sám nebyl bůhvíjak úspěšný ředitel CIA. Na něj se vymlouval Colin Powell, když vyšlo najevo, že v Iráku žádné zbraně nebyly. Jeden z účastníků – plukovník Lawrence Wilkerson, dlouholetý poradce Powella, vzpomíná: „Přál bych si, abych se do toho nepletl, dívám se na to zpětně a stále říkám, že to byl nejnižší bod v mém životě.“ (Powell) prošel dveřmi… a měl v rukou svazek papírů a řekl: „Toto musím podle Bílého domu předložit OSN a vy se na to teď musíte podívat.“ Powell s tehdejším ředitelem Georgem Tenetem strávili čtyři dny a noci v konferenční místnosti CIA (s dalšími nejvyššími představiteli), aby zajistily přesnost prezentace. Přesto (ale mnohem později) vyšlo najevo, že Powell v tomto projevu pronesl několik záměrných, vědomých a prokazatelných lží, kdy argumentoval proti poznatkům týmu pro zpravodajství a výzkum, a dopustil se několika argumentačních triků, včetně záměrného vynechání několika „nevhodných“ skutečností či vyrábění ad hoc důkazů. Když potom s časovým odstupem byl na to tázán, v otázce na jeho projev před OSN (kdy tam třásl zkumavkou se škrobem) a jeho následky, odpověděl, že spíše než vinu cítí, že byl zmanipulován scestnými důkazy a projev v OSN vidí jako „nejhorší bod své kariéry“ Nepřipomíná vám to také tu známou hlášku z filmu Knoflíková válka:

Kdybych to byl býval věděl, tak bych tam nechodil…

Nějak se nedovedu zbavit pocitu nedůvěry k řediteli kontrarozvědky (tedy zaměřené dovnitř státu) vyznamenaným cizí zpravodajskou službou. Původně jsem chtěl napsat: Čudla, který chce být generálem. Ale ne, to by bylo hloupé takto podceňovat sluhu cizí mocnosti. Před dvěma lety se pokusil zasáhnout do školních osnov dějepisu – to ještě narazil. A teď chce ovlivnit náš obchod.

Podle Českého statistického úřadu byl loni český obrat zahraničního obchodu se zbožím s Čínou 16krát větší než obrat s Taiwanem. I meziroční růst obchodu z pevninskou Čínou byl větší než s Taiwanem. Totéž platí pro EU.

Když se zeptáme klasickou kriminalistickou otázkou cui bono – komu by sloužilo omezení obchodu s Čínou, tak Česko ani Evropa to není.

Věrný služebník CIA ve zprávě zneužívá fakt, že epidemie covidu a čínský způsob boje s ním (izolací) vážně narušil obchodní cesty. Domnívám se, že to je dostatečným poučením pro vládu, jaké vytvořit podmínky, aby ve strategických oblastech byl náš stát z větší části soběstačný. Je to jistě důležitější úkol než přemýšlet, který zdravotnický úkon je nadstandardem a který ještě uhradí pojišťovny. Ale v žádném případě nám není vůbec nic do vztahů USA a Čínou. Kdo tahá (ještě k tomu cizí) politiku do obchodu a klade mu do cesty tarifní i netarifní překážky, ten dříve či později prohraje, protože se stává zjevným, že bez těchto překážek už není konkurenceschopným.

Jestli svůj osobní příklon k USA vyhraje či prohraje plukovník Koudelka by se ale opravdu nemělo odrazit ve stavu našeho státu.

napsal Leo K., zdroj: Kosa zostra

4.3 6 hlasy
Hodnocení článku
15 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

Jo jo, ta zlá Čína a lidský práva islamskych ujgurů. Velice se divim, že Čínská vláda trpí Muslimské bratrstvo v ujgurské oblasti Sin- ťiang, které tam implantovala vláda USSA. CIA terorismus jen kvete a využívá mudžáhidy již velice dlouho. Muslimské bratrstvo rozpoutalo valku v Jugoslavii, Syrii, Čečensku atd.. Je pravda, že zbavit se jich… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Koudelka je moudrý, ví, že Čína je ještě zákeřnější nepřítel než Rusko.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

Škoda, že si ten vachmajstr nemůže vzpomenout, koho ta Čína zákeřně napadla.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Karel2002

U tebe Karle mam jistotu. Nezklameš. Jen tak dál a dál az budeš na Ukraině v zakopech vedle Fialy, Pekary a dalších. Musíte tu “demokracii” ubranit.

spartak
spartak
před 1 rokem

Láska k USA se projevuje stejně jak láska k Sovětskému svazu. Vršek tleská a spodek mručí. Snad se tím za čas dostaneme do rovnovážného stavu.Tato země by si to zasloužila.

Hokarc
Hokarc
před 1 rokem

Co bychom chtěli od tlumočníka a překladatele amerických zájmů. Právě takoví lidé jsou pro nás hrozbou. A tragédie nastává v okamžiku, když těmto mluvícím hlavám, začnou lidé věřit a podle toho také konat. Příkladem by mohly být naše, kdysi, dobré vztahy s Ruskem. A to i přes tu ,,kaňku” roku 1968 (v porovnání s druhou světovou válkou a Německem, je… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 rokem

Skončil jsem u třetího odstavce-mluvit o “morálních hodnotách” v kapitalismu může pouze totální magor a ignorant.Dále není třeba se unavovat.

vera havrankova
vera havrankova
před 1 rokem

To už se ten zaprodaný zrádce v cizích službách vyléčil? Teď má zřejmě obavy, aby bylo dost kokainu a mohl si ho foukat neomezeně!

cablik
cablik
před 1 rokem

To už není kapitalismus ale ideové blábolení s Čínou by se dalo obchodovat a to myslím celou EU. Ale jejich politický model je hnusný také z něho čerpají globalisti a chtěli by to praktikovat nám.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Modlím se, abych se dožil doby, kdy pro vachmajstra Koudelku, za státní peníze zřídíme služebnu v Putimi, kde bude pro turisty za mírný poplatek honit špiony po peronu na Putimském nádraží. Jako závodčí bych bez výběrového řízení do Putimi poslal vykuleného Rakušana a s ním Špejbla ze Suché Loze – Gazdíkem. No a až pražští… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

oprava – Tajtrdlíkovi ze Senátu

Lubez
Lubez
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

No přece Zubejda Pirátovic Rychterovic.
Dobrá posluha.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Lubez

No, dva tři roky zase běhat po ulicích a prodávat SIM kartičky … hotová Pejzlarka.

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

No dozvěděl jsem se, že je ing (nevím čeho) Ale vše je možné. Němcová si sexem a krádežemi rohlíků zabezpečila teplé místo asi doživotně. A takový Benda a další. Naše země je zemí zaslíbenou idiotům všech ras a národů.

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Mě by jen zajímalo, zda Fiala opravdu přesměroval 7 čínských kontejnerů s léky pro Česko na Ukrajinu, nebo je to fejk ňús!? A jestli je to pravda tak zase zadarmo?