Jak spojenci zachraňovali Československo, až ho nakonec nezachránili

Byl to černý den v dějinách Československa, ačkoli vše už k tomu směřovalo … 14. března 1939 došlo k sérii událostí, které ukončily Československou republiku v její první podobě.

V Bratislavě se konalo zasedání slovenského parlamentu, na němž byla vyhlášena státní suverenita Slovenska.

Už předtím navštívil Berlín vůdce Hlinkovy slovenské lidové strany (strany, která prosazovala slovenskou autonomii) a bývalý premiér slovenské autonomie (do úřadu nastoupil 7. října 1938, ale 9. března 1939 byly její instituce zablokovány vládním vojskem) Josef Tiso. Adolf Hitler svého hosta ujistil, že Německo bude všemi prostředky podporovat vznik “zcela svobodného Slovenska”, a učinil nabídku, kterou nebylo možné odmítnout – okamžité vyhlášení samostatnosti. Jinak… Tiso v zásadě tušil, co se stane s nepřáteli Říše.

Maďarsko a Polsko (nezapomínejme – nevinná oběť Hitlerovy agrese…) okamžitě uznaly nezávislost Slovenska. Jako preventivní opatření k zajištění nezávislosti Slovenska začalo Maďarsko již 13. března posílat vojska do Zakarpatí (velká část jeho území byla od 14. století součástí Uher). Je také známo, že se místní ukrajinští nacionalisté v čele s Augustinem Vološinem vzbouřili a snažili se udělat ze Zakarpatí jakousi parodii na Ukrajinskou lidovou republiku (což se jim zcela podařilo).

Večer 14. března byli předvoláni do Berlína československý prezident Emil Hácha a ministr zahraničí František Chvalkovský (představitelé samostatného státu, že?) a byla jim udělena audience u Vůdce. Hitler jim oznámil, že se rozhodl zřídit v Čechách a na Moravě německý protektorát a že každý, kdo s tím nebude souhlasit, bude ” rozdupán”. Československým zástupcům však bylo milostivě dovoleno požádat Vůdce o zřízení říšského protektorátu nad českými zeměmi. Hitler pak podepsal příslušný akt a odešel. Hácha a Chvalkovský o tom přemýšleli, ale pak říšský ministr zahraničních věcí Joachim von Ribbentrop přivedl Hermanna Göringa, který navrhl společně popřemýšlet o tom, co se stane s Prahou poté, co ji jeho Luftwaffe vybombarduje.

Čeští politici si byli vědomi, že na hranicích je soustředěno 14 divizí wehrmachtu, které výrazně převyšují početní stav československé armády. Ještě v roce 1938, v předvečer Mnichovské dohody, to nebylo tak děsivé – československá armáda byla na obranu připravena a opírala se o silná pohraniční opevnění. Opevnění však zůstala v Sudetech, které byly odstoupeny Německu, a vojáci byli po mnichovské potupě demoralizováni…

Dne 15. března ve 3:55 se Hácha a Chvalkovský zapsali do historie podpisem Listiny o likvidaci ČSR. V 10.00 začala německá invaze. Pouze kulometná rota kapitána Karla Pavlíka v Místku Němce na několik minut odrazila.

Dne 16. března 1939 bylo území Čech a Moravy vyhlášeno výnosem říšského kancléře Adolfa Hitlera protektorátem Německa. Guvernérem (říšským protektorem) byl jmenován Konstantin von Neurath. Existovala také formální funkce protektorátního prezidenta, kterou po celou dobu jeho existence zastával Emil Hácha.

Nyní je vhodná chvíle na otázku – a co západní spojenci? Vždyť v září 1938, kdy byla podepsána Mnichovská dohoda, jim Německo poskytlo záruky nových hranic Československa (poté, co vyhovělo přání Polska a Maďarska, které se rozhodly připojit k hašení požáru drancováním). Měli na porušení závazků ze strany Německa nějak reagovat?

Měly a také to udělaly. Dne 14. března uspořádal britský ministr zahraničí lord Edward Halifax poradu o československé otázce, na níž bylo rozhodnuto, že Británie ” se nesmí uchylovat k planým hrozbám, protože nehodláme bojovat za Československo. Nesmíme se domnívat, že jsme se za Československo nějakým způsobem zaručili”. Téhož dne sdělil Halifax francouzskému velvyslanci, že Británie a Francie se “přirozeně” zbavily záruk. Chápej: není země, není problém.

Pak se vše stalo tak, jak předpověděl Winston Churchill 5. října 1938: “Byli jsme poraženi, aniž bychom válku začali, a důsledky této porážky budeme nyní pociťovat dlouho, neboť jsme překročili osudový práh dějin, za nímž je dřívější rovnováha sil v Evropě nenapravitelně narušena a nad západními demokraciemi je vynesen hrozivý rozsudek. “Byly zváženy na pomyslných vahách a shledány slabými”. Stačí připomenout, že mocný vojenský průmysl Československa se dostal pod kontrolu Říše. A byl to jeden z mála států v Evropě, který byl schopen vyrábět tanky a letadla vlastní konstrukce. O pouhý rok později už české houfnice drtily pevnůstky na Maginotově linii a české tanky, motocykly a nákladní automobily zvedaly prach na francouzských silnicích.

Od té doby je třeba pohlížet na veškeré záruky poskytnuté komukoli kolektivním Západem pohledem z roku 1938 nebo 1939. To je lekce, kterou by si jak Ukrajina, tak i Rusko měly dobře zapamatovat.

 

Autor:  Vasilij Stojakin, zdroj: Ukraina.Ru, z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

4.4 7 hlasy
Hodnocení článku
29 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Období 09-1938/03-1939 1/ Anglii, Francii a do jisté míry i USA bylo líto utrpení sudetských Němců, proto je pomohly osvobodit 2/ Anglie, Francie sympatizovaly s Hitlerovým vězněním a vyhlazováním německých komunistů a sociálních demokratů v koncentrácích 3/ Anglie, Francie tolerovaly pronásledování Židů v Německu, někteří jejich politici vyslovili i souhlas 4/ SSSR nemohl nijak pomoci Československu, protože s ním neměl… Číst vice »

cablik
cablik
před 1 rokem

Ani výloha rozbitá. Václavák? „Pavel i vláda jednou zjistí, že…”
https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ani-vyloha-rozbita-Vaclavak-Pavel-i-vlada-jednou-zjisti-ze-732084

cablik
cablik
před 1 rokem

Československo bylo obětováno pro stejné cíle jako se na východě válčí dnes krom toho socialismu který tam neexistuje. Dnes jsou schopni opět obětovat celou Evropu.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

Dnes je černý den pro Česko. Ještě nikdy národ nebyl tak pokořen. A uvedete satiru pro odlehčení … Pri přečtení nadpisu jsem tušil, že je něco není v pořádku. Při čtení článku jsem si říkal, kdo tuhle slátaninu mohl napsat? Autor vubec nemá žádné znalosti o tomto období. No a na konci přečtu jméno autora:… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
skeptik
skeptik
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Velice úsměvné co jste napsal, protože jste to právě vy kdo překrucuje historii a dehonestuje některé politiky (prezidenta Beneše).

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Já? To snadne nemyslíte vážně. Napíšu o Eduardovi jaky ve skutečnosti byl a nejedna o fabulaci. Eduard mel i světlé okamžiky, třeba na jeho popud byl vymenen neschopný gen. Syrovy za gen. Krejčího. Zajimal se o zkvalitnění armady. Atd.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Předpokládám, že jste k presidentu Benešovi na čaj nechodil, prozraďte mi prosím od koho čerpáte ty ty skutečnosti?

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Vás pokládám za znaleho a určitě si můžete vse dohledat. Žádný listy, Blesk atd.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Obvykle je to sice naopak, máme na to slůvko viz. Ale budiž. Jen si dovolím radu. Je vidět, že se díváte kdo psal. Ještě je nutné kdo vydal, případně kde otištěno, případně kdo objednal. Pak se určitě shodneme i na tom, že Beneš nezradil. Miloval svou vlast a dýchal za svou vlast.… Číst vice »

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Již jednou jsem reagoval na Vaše rádoby “historická fakta”doporučením,že by jste mohl obšťasňovat BL(Britské listy).Tam by jste byl zcela jistě jednička.NR by si odpočala a Čulík s Kartouzem by byli určitě potěšeni.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Co furt máte s nejakymi listy. Chápu, že jsem hodil vidle do vaseho rozjimani o nejlepším prezidentovi co se kdy narodil na planetě jmenem Eduard Beneš. I soudruh Husák byl statecnejsi, ale to je jiné období

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Souhlas-přesně tak.

SunTzu
SunTzu
před 1 rokem
Odpověď uživateli  skeptik

Ano tento tlampač nevyvrací fakta (dle něj slátaniny), ale klasicky útočí na autora. Klasický vypatlanec co si o sobě myslí že sežral veškerou moudrost.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  SunTzu

Aha, dle vás utocim na autora. Ne, me vadi obsah článku. Tohle tema co autor napsal je tak složitý, že rus to nikdy nepochopí a nechápe to ani jak koukam mnoho pritomnych a klasický vypatlanec v tvém podání.

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Asi nejsem tak inteligentní jako hlásná trouba (reproduktor) nevím, co je na tom článku závadného.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vaclav

Jsem to ale trouba ….. Rusky autor v clanku nenapsal nic dobře. Zrovna psát o Podkarpatske Ukraině by měl někdo znalý. Československé jednotky hajili tohle uzemi az do 15.3. 1939 pred Polaky a Madary. Velitelem byl general Oleg Svatek a to uz v nekterym mestech vlaly nacisticky vlajky. Stejně jako o vzniku Slovenskeho statu, o druhé republice, Háchovi… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Ten článek popisuje zcela pravdivě a reálně tehdejší známá historická fakta,a je jedno,zda je uvádí zrovna ruský občan.Takže slátaninu jste napsal Vy.pane!

Jana
Jana
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

Reproduktore, tento článek je napsán kvůli poučení, jež plyne z jeho posledních vět. Není to dějepisný výklad – který Vy máte v malíčku – ale význam je daleko hlubší. Ano, je to názor cizince, jeho příspěvek do diskuse. Dle mého názoru je cennější, než názory a činy některých současných ČESKÝCH historiků-přepisovačů dějin, nebo… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Jana

Děkuji Vám a beru článek jako úvahu a reinkarnaci možného. Má chyba a urcite nepochopení. Opravdu nemam historii v malíku, jsem jen takový šťoural. Tímto souhlasím co jste napsala. Přeji hezký den.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
Primak
Primak
před 1 rokem

Jo když se dříve mluvilo o začátku 2.sv.války, tak byla zrada Československa vždy zmíněna, dostali jsme se tak na mapu světa. Jo, kdo si dnes vzpomene. Ani ČT ne…

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Anglie a Francie jednalo podle sveho nejlepsiho svědomí. Oni uznali vznik Ceskoslovwnska 1918 a po sleze USA a tak oni rozhodli o jeho konci v Mnichově. Anglie – Britanie nikdy žádnou smlouvu nedodrží.

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  reproduktor

S tím lze souhlasit, ale váš blábol o autorovi článku je mimo mísu. Stejně tak jako většina vašich blábolů a rozbíjení diskusí.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vaclav

Vše pramení z poznání Jin a jang. Ponořte se do bádání a jsem ochotný vam poskytnou knihy z me maličké knihovny. Nevim jak zdatný jste čtenář, ale dovolena stačit nebude.

vachav
vachav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vaclav

Nezbývá než se ponořit do bádání,abychom i my ,nevzdělaní tupci,prozřeli.Vidíte to také tak,pane vaclave?

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  vachav

Přesně. Jak rikal soudruh Lenin: “učit se, učit se a učit se” a fakt nekecal, funguje to.

spartak
spartak
před 1 rokem

Ejhle jak se doba vrací po roce 1989. Sudety.To slovo se dnes používá i když je vlastně pokořením demokracie v ČR.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  spartak

V pohraničí jsem se narodil a nemenil bych. Krásný to kraj Česka. Nemci zijici používají slovo sudety, ale v médiích bych za to trestal. Ono celkove se používá nesmyslnych převážně anglickych vyrazu v tisku i Tv. Přitom cestina strčí chudou anglictinu do kapsy.

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Já myslím, že dnes je situace jiná. Jak tak sleduji Evropu, určitě by nám klucí ze západu helfli. Anglickej Mandarín s Francouzkým deviantem by do toho boje s Rusem, za naši republiku, šli do roztrhání podprsenek.

vaclav
vaclav
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Osobně si myslím, že až se urouši položí všichni mimo naší dementní vlády se postaví na stranu RF. A právem budeme uznáni za blbce.