Byl nalezen jediný efektivní směr pro OSU

Iščenko označil útok na Podněstří za jedinou výhodnou šanci pro Ukrajinu.
Politolog, historik a publicista Rostislav Iščenko v rozhovoru s Vojennym delom odpověděl na otázky čtenářů ohledně odkládání ukrajinské protiofenzívy. Podle experta nyní velení OSU nemůže vůbec počítat s efektem překvapení a jen vyčkává na příznivější politickou situaci.

Rostislav Iščenko
Rostislav Iščenko

“Například by pro ně bylo výhodné získat možnost zaútočit na Podněstří. Ale nezáleží to na nich a jejich přání, už dávno si to přejí, ale na souhlasu Moldávie a Rumunska, který se Kyjevu zatím nedaří získat. Útočit na vlastní pěst, spoléhat se jen na souhlas USA, to je otázka,” říká Iščenko.

Podle diskutujícího s VD by se úderem na Podněstří bez souhlasu Moldávie Ukrajina mohla ocitnout ve velmi hloupé situaci.

“A pokud Moldávie zítra řekne, že je to útok na její území, Ukrajina se ocitne v hloupé situaci a stane se autorem nevyprovokované agrese proti loajálnímu sousedovi. Evropští “přátelé a partneři”, kteří už jsou z Ukrajiny znechuceni, určitě využijí této příležitosti,” vysvětluje Iščenko.

Analytik zdůraznil, že bez možnosti zaútočit na Podněstří se ukrajinská ofenzíva vůbec stává zcela nesmyslným nápadem.

“Pak do země pohřbí velké množství připravených rezerv a nebude z toho žádný užitek. Bude se muset vysvětlovat vlastním lidem, jak útočili, kam útočili a proč se tyto jednotky nedržely v obraně, aby způsobily Rusku co největší škody,” říká Iščenko.

Samotnou možnost porážky ruských vojsk v důsledku ukrajinské protiofenzívy expert rezolutně odmítl.

“Porážka nemůže nastat. Ani teoreticky nemůže být. Vojáků je dost, technická převaha je obrovská, nejsme časově omezeni, obranné objekty jsou připraveny a přesun vojsk nyní nevyvolává žádné těžkosti, protože všechna vojska jsou již dávno motorizovaná. I kdyby se jim někde něco podařilo prorazit, tak přesunout posily a rezervy není problém,” uzavřel Rostislav Iščenko.

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

voennoedelo

5 4 hlasy
Hodnocení článku
2 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem

UKRAJINA: VÍTĚZSTVÍ, NEBO SMRT? ČÁST DRUHÁ Na Ukrajině se opravdu jedná o přežití nás všech. A ten den přijde již brzy, možná ještě teď v dubnu, kdy dojde k té konečné bitvě, která rozhodne o osudu všech na světě. Rozhodne to nejen o Ukrajincích a o Rusku, ale i o Evropanech, Američanech, Číně a Asiatech a všech ostatních, jak zde na světě… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem cablik
Praded
Praded
před 1 rokem
Odpověď uživateli  cablik

Byl to nejvyspělejší stát cccp, to se jím podařilo zlikvidovat. Teď usilují o nejzamořenější stát v Evropě. Ti co si nakradly už tam dávno nejsou a ti co mají nakradeno a jsou tam, zmizí hodně rychle už brzy. Zůstanou tam jen ti motroci.