Francouzský politolog Moreau: Macron zopakoval se Si Ťin-pchingem stejnou chybu jako s Putinem

Francouzský prezident Emmanuel Macron zopakoval v Číně stejnou chybu jako v rozhovoru s ruským vůdcem Vladimírem Putinem. Uvedl to francouzský politolog Xavier Moreau.

Podle experta byla Macronova cesta do Číny kvůli setkáním se Si Ťin-pchingem naprostým fiaskem. Především se to projevilo v nepochopení zvláštností země návštěvy a osoby, s níž jednal.

Moreau upozornil, že prezident “dvakrát jednal hrubě” a že nikdo na francouzském ministerstvu zahraničí ho neupozornil, že “křik a výhrůžky” jsou nepřípustné. Politolog se domnívá, že Macron se v Číně choval podobně jako v Africe, a týden před jeho cestou si francouzská ministryně zahraničí Catherine Colonna dovolila vyhrožovat ČLR ohledně podpory Ruska.

“Jak můžeme my, šestá ekonomika světa, hrozit Číně? Nemůžeme vyhrožovat, pokud alespoň trochu znáte čínský národ a čínskou civilizaci, tak si uvědomíte, že ztratíte tvář a nikdy vám nebude odpuštěno. Ale vzpomeňte si na rozhovor Macrona s Putinem 20. února 2022. Začal žertovat s Putinem a kolem něj seděli novináři a poradci – haha, hihi. “Tykal” mu. Vůbec neví, jak se má s lidmi normálně komunikovat,” řekl Moreau.

Politolog se domnívá, že setkání se Si Ťin-pchingem bylo opakováním Macronovy chyby v rozhovoru s Putinem, protože francouzský prezident projevil nepochopení mentality země a neochotu ji brát v úvahu. Moreau označil Macrona za “trest” Francie a zvlášť upozornil na to, že do Číny s ním odcestovala hlava Evropské komise Ursula von der Leyenová.

“Přijel s chůvou, přivedl si svou chůvu! Jak může s něčím počítat? Pro Čínu je Francie generál de Gaulle, první západní země, která uznala ČLR, proto si nás tam váží. Ale on nepřijel sám! Dokonce i Scholz přicestoval sám, ale Macrona pustili pouze s chůvou, která ho sleduje, aby neřekl a neudělal nic navíc. Pro mě jako Francouze je to ponižující, “přiznal Moreau v pořadu večer s Vladimirem Solovjovem.

Politologové se domnívají, že návštěva Číny velmi zklame Macrona a von der Leyenovou. Důvodem je nechuť Si Ťin-pchinga vyhovět evropským požadavkům, s nimiž přicestovali hosté z EU.

Grigorij Jegorov

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

rueconomics

4.3 6 hlasy
Hodnocení článku
10 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 1 rokem
cablik
cablik
před 1 rokem

Co chtít po nabubřelých západních hlupácích slušnost u těch „nadlidí” nehledejme.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

Tak když můžou letět do Číny Macron a šlechtična Ursula von der Leyen, proč by tam nemohl letět i náš Vystrčil, předseda Senátu ČR? Mohl by jednat se Si Ťin-pchingem a pak uspořádat vlastní tiskovou konferenci, v níž by konstatoval, že jedině Tchaj-wan je tou skutečnou pravou Čínou, protože tam jsou lidská práva, demokracie… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem

Teď čtu na internetu, jak byla cesta Makrona do Číny úspěšná. prezident byl prijat se všemi poctami, zatím co fón der Lejno vyšla z letadla vchodem pro sluzebnictvo. Podepsalo se na dvacet dohod včetně spolupráce kolem Airbasu. Důkaz? Fotky z uvítání, usmívající si xichtíky obou prezidentů. Ať tak či tak, jedat je vždy… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem
Odpověď uživateli  kutnohorsky

Na troubovitého slouhu Fialu máte moc otázek. On prostě neví. Asi se diví Emanovi Macronů, proč letěl zrovna do Číny. Kdyby se před cestou zastavil na US ambasádě v Praze, jako naši pohůnci, měli by mu tam říci do neperspektivní Číny ne. Taiwan! Taiwan je ta správná destinace. Tam se uzavírají… Číst vice »

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Když on ten nezbedný Emánek chůvu potřebuje. Loutkovodiči asi usoudili, že Emanovo babička by mohla Si Ťin-pchinga vystrašit, tak poslali Uršulku. Jenže Uršulka si za dlouhého letu dala šlofíka a po procitnutí nevypadala o nic lépe. Ale Si to ještě ustál, pak holka promluvila. To už Si nedal a nechal toho pitomce odvést do… Číst vice »

kutnohorsky
kutnohorsky
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Mikeši, s Čínou se z pozice síly a nadřazenosti už dávno nejedná. O to směšnější je postoj naší vlády k Číně. Šikmé oči už nejsou znakem podřízenosti. Si si s Makronem a Lejno poradil. Ale oni nepochopí…

Primak
Primak
před 1 rokem

Přičemž ve Francii vždy byly poměrně dobré vztahy s Čínou. Francouzská TV – v době, kdy v ostatní Evropě se o Číně radši mlčí a v Česku se ruší čínské koncerty – vysílá na jubileu Fr-Č přátelství oslavný Fr-Č kulturní pořad s předními umělci, komentovaný fr-č Asi také, že ve Francii žije mnoho Číňanů s významným businessem.

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem

Já se tomu Mocronovi ani nedivím. Z Afriky francouzský okupanty ženou domů a misto nich přichází Čína. Nevrazdi obcany a půjčuje. Za jak výhodný juan nevím, ale pulka Afriky patří Číne. Dale se v Africe angažuje Rusko. Tak nějak Francie, Anglie a Usa ztrácí pozice. Proto ten zmrd Macron s čubkou von Layen, ruší vše co… Číst vice »

Naposledy upraveno před 1 rokem uživatelem reproduktor
shoty
shoty
před 1 rokem

O čom sa tak dá baviť s americkými pudlíkmi?