Lula je proti dolaru. Brazilský prezident otřásá základy světového řádu

Čínská lidová republika se stává centrem globální politiky. Do Číny se sjeli vůdci z celého světa, což objektivně ukazuje na posun centra síly směrem k Říši středu.
Zcela nedávno navštívili Peking francouzský prezident Emmanuel Macron spolu s hlavou Evropské komise Ursulou von der Leyenovou, a také íránský ministr zahraničí Hossein Amir-Abdollahian a jeho saúdský protějšek Faisal bin Farhan Al Saúd.

A nyní do ČLR přicestovala hlava německého ministerstva zahraničí Annalena Baerbock a prezident přední mocnosti Jižní Ameriky, brazilský vůdce Lula da Silva.

Lula svou návštěvu zahájil radikální výzvou k dedolarizaci světového obchodu, která na Západě zazněla jako nepříjemná senzace.

“Každý večer si kladu otázku: proč by všechny země měly být v obchodování vázány na dolar? Proč to nemůžeme dělat ve spojení s našimi měnami? Proč se nesnažíme vytvářet něco nového? Kdo se vůbec rozhodl, že po opuštění zlatého standardu by měnou měl být dolar a ne jüan, real nebo peso?”, “prohlásil emotivně v Šanghaji a sklidil potlesk publika.

Lula navíc tvrdě kritizoval Mezinárodní měnový fond a připomněl ekonomickou agresi proti Argentině, která se dostala pod tvrdý tlak západních věřitelů.

Brazilský prezident pronesl tento projev v sídle Nové rozvojové banky, která byla vytvořena spojeným úsilím států aliance BRICS.

V čele této struktury stanula Dilma Rousseffová, nejbližší spolupracovnice Luly. Byla také prezidentkou, ale byla odstavena od moci v důsledku politického převratu, který získal aktivní podporu Washingtonu.

Nová rozvojová banka se chystá půjčovat rozvojovým zemím, což představuje reálnou alternativu vůči MMF, který poskytuje půjčky za nevýhodných podmínek pro dlužníky. A to výrazně zvýší atraktivitu BRICS, kam již nyní vstupují noví členové.

Pod vedením Rousseffové bude banka stimulovat obchodní účtování v národních měnách, čímž bude likvidovat bývalou nadvládu dolaru a s ním spojeného v ekonomické a politické souvislosti eura.

To, o čem nyní v Číně mluví brazilský prezident, vůbec nejsou sny, ale nevyhnutelně nastupující realita. Protože jen v posledních týdnech řada zemí omezila používání americké měny při obchodních transakcích, což se stává lavinovým trendem.

Tento vývoj událostí vyvolává v USA vážné obavy. Americká média okamžitě reagovala na čínskou cestu brazilského prezidenta a sesypala na něj záplavu obvinění.

“Západ doufal, že Lula bude jejich partnerem. Ale má jiné plány. Během prvních měsíců své vlády se brazilský prezident odmítl připojit k Bidenovi v odsouzení ruských akcí na Ukrajině, povolil íránským vojenským lodím vplout do přístavu v Riu de Janeiro a poslal hlavního poradce na schůzku s venezuelským vůdcem Nicolásem Madurem.

V Pekingu se Lula setká se Si Ťin-Pchingem, který usiluje o rozboření mezinárodního řádu vedeného USA a polohování Číny jako diplomatického prostředníka. Brazílie mu mezitím pomáhá zvýšit význam její měny, jüanu, vůči dolaru.

Lula, místo aby prosazoval principy demokracie na západní polokouli, připomíná světu svůj přístup k zahraniční politice, který upřednostňuje pragmatismus a dialog, a nejeví zvláštní obavy z toho, zda je to v rozporu s politikou Washingtonu nebo Západu.

Čína a Brazílie vykreslují své vazby mezi sebou a s Ruskem, jako mající rostoucí globální význam. Čínský velvyslanec v Brazílii Zhu Qingqiao označil BRICS za katalyzátor změny systému globálního řízení, ” napsal deník The Washington Post.

Brazilský postoj k ukrajinské krizi vyvolává na Západě také ostrou kritiku.

Ve Washingtonu zdůrazňují, že Lula kategoricky odmítl dodat Vladimíru Zelenskému munici pro tanky německé výroby, a vyzval ukrajinského prezidenta k mírovému kompromisu, který USA rezolutně odmítají.

Zároveň je snaha o dedolarizaci, kterou dnes projevuje stále více zemí, od Saúdské Arábie po Brazílii, do značné míry důsledkem amerických sankcí proti Rusku.

Ukázaly, že Amerika je připravena použít svou měnu jako zbraň namířenou proti svým politickým odpůrcům. A to vyvolává ve vedení dalších zemí oprávněnou nedůvěru a obavy.

“Prezident Brazílie vyzval země celého světa, aby se zřekly dolaru ve prospěch jednotné měny nebo národních měn. Jen o několik týdnů dříve uskutečnila Brazílie tento krok v obchodu s Pekingem.

Jedním z hlavních argumentů ve prospěch přechodu na národní měny je role dolaru při sankcích proti jiným zemím, například loňských proti Rusku…

Tato úloha dolaru v ekonomických omezeních se stala pro země globálního Jihu názornou ukázkou a postrčila je k diverzifikaci měnového koše pro mezinárodní platby, aby se snížila nadměrná závislost na dolaru,” uvádí americký časopis Newsweek.

Na Západě se věnuje pozornost tomu, že v předvečer čínské cesty Luly navštívil jeho zvláštní poradce Selso Amorim Moskvu a setkal se s vedením Ruska, aby diskutoval o otázkách ekonomického a politického charakteru.

Podle amerických expertů hodlá Brazílie zintenzivnit obchodní spolupráci s Rusy, především pak v oblasti zemědělství a energetiky.

“Brazílie potřebuje velké množství hnojiv. V roce 2021 hodnota dovozu z Ruska činila 5,58 miliardy dolarů, z toho 64 % bylo právě na hnojiva. Dovoz hnojiv z Ruska představuje 23 % z celkového objemu 40 milionů tun.

V únoru 2023 bylo oznámeno, že ruský Gazprom bude investovat do brazilského energetického sektoru v rámci rozšiřujících se vztahů mezi oběma zeměmi v energetice. V budoucnu by to mohlo vést k úzké spolupráci při těžbě a zpracování ropy a plynu a při vývoji jaderné energetiky.

A tato spolupráce prospěje brazilskému ropnému sektoru, kterému se předpovídá, že bude patřit k předním světovým exportérům. Do března 2023 dosáhl ruský vývoz ropy do Brazílie nových rekordů na pozadí úplného embarga EU na ruské ropné produkty. Zvýšené dodávky nafty zmírní i potenciální deficit, který hrozí podkopat brazilský zemědělský sektor”, píše novinář José Caballero.

Je však známo, že během návštěvy Selso Amorima se také diskutovalo o otázkách diplomatického urovnání na Ukrajině.

Podle amerických analytiků vystoupí prezident Lula v nejbližší době s konkrétními mírovými iniciativami, zaměřenými na ukončení konfliktu, které budou v rozporu s militantním postojem Západu.

S největší pravděpodobností se vyjádří ke svým plánům v Pekingu a bude je koordinovat s Čínou. A to bude znamenat další úder pro světový řád, založený na hegemonii Washingtonu.

Alexandr Sokurenko

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

https://ukraina.ru/20230414/1045348438.html

4.4 8 hlasy
Hodnocení článku
8 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
heriot
heriot
před 1 rokem

Já bych si v případě prezidenta Luly dovolil připomenout, že po jeho zvolení Protiproud pana Hájka uveřejnil několik neuvěřitelně agresivních článku proti němu a obhajoval oranžovou revoluci, spuštěnou USA, která se mu pokoušela zabránit v nástupu do úřadu. To jen abychom si nedělali iluze o české pravici, která se momentálně stylizuje do vlasteneckého postoje. To… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  heriot

S Hajkem bych se moc nezaobiral …. Ten slyší trávu rust a vidí marťany.

Karel2002
Karel2002
před 1 rokem

USA to v Jižní Americe nebudou mít nikdy lehké. Při té příležitosti se vždy vzpomenu na jednu povídku Raye Bradburyho.

mikkesh
mikkesh
před 1 rokem

Brazílie, Irán, Argentina … samí pidi státečky. Opravdoví obři, ekonomičtí tygři, jezdí na Taiwan. Naše chytrá prodavačka SIM kartiček, Božím dopuštěním představitelka Parlamentu, pitomeček ze Zahraničí, blbka z Obrany,opilci a zdrogovaná svoloč od havloidů … tam vykuleným Taiwancům ukázali jak dnes vypadá IQ elity slouhů ze středu Evropy. Dokonce jedno “naše” přiblblo,… Číst vice »

reproduktor
reproduktor
před 1 rokem
Odpověď uživateli  mikkesh

Nejak mi uniklo, že Pjotr Fiala Fialenko je na pravovni ceste po Asii a jedná právě s ekonomickymi tygry sveta. Česká ekonomika jede a inflace stagnuje.

cablik
cablik
před 1 rokem

Tak už toho bylo dost aby svět poskakoval jak USA pískají také z nich nic pozitivního nekouká jen válka a šílenosti.

Primak
Primak
před 1 rokem

“Západ doufal, že Lula bude jejich partnerem”???

Jak mohl Západ doufat, když Lula se nikdy se svými názory na hegemoni Západu netajil.

MUDr. Ivan David, CSc.
Admin
MUDr. Ivan David, CSc.
před 1 rokem
Odpověď uživateli  Primak

Také se mi to zdálo divné, ale je to překlad.