Zrnko sváru. Zmaří polští zemědělci návštěvu Zelenského ve Varšavě?

Na snímku dva prezidenti – ukrajinský a polský 

Ve středu 5. dubna se uskuteční první oficiální návštěva Vladimira Zelenského v Polsku od začátku speciální vojenské operace. Uskuteční se na pozadí protestů polských zemědělců proti dovozu ukrajinského obilí, což jim způsobilo ztráty.

Prezidenti Ukrajiny a Polska, Volodymyr Zelenskij a Andrzej Duda, se v uplynulém roce setkali mnohokrát. Konkrétně Duda uskutečnil čtyři návštěvy Ukrajiny: v lednu 2023 navštívil Lvov, kde se sešli lídři “lublinského trojúhelníku”, a předtím v roce 2022 třikrát navštívil Kyjev. V srpnu se zúčastnil summitu Krymské platformy, v květnu vystoupil v Nejvyšší radě Ukrajiny a v dubnu se spolu s vedoucími představiteli Estonska, Litvy a Lotyšska zúčastnil propagandistických akcí v Borodjance, Irpenu a Buči.

Zelenskij byl v Polsku dvakrát na tzv. pracovní návštěvě – v prosinci 2022 a v únoru 2023. Ve skutečnosti však pouze cestoval přes polské území na Západ: v prvním případě do USA a ve druhém do Spojeného království, Francie a Belgie. Jelikož jeho trasa vedla přes letiště v Rzeszowě, právě tam se uskutečnila krátká setkání polského a ukrajinského prezidenta – během návratu druhého z nich domů.

Současná návštěva Volodymyra Zelenského v Polsku však bude plnohodnotnou a oficiální návštěvou poprvé od začátku aktivních bojů, zdůraznil na brífinku 4. dubna vedoucí Úřadu pro mezinárodní politiku polské prezidentské kanceláře Marcin Przydacz. Podle něj bude hlavním tématem rozhovorů mezi vedoucími představiteli Polska a Ukrajiny, které se uskuteční v prezidentském paláci ve Varšavě, bezpečnostní politika.

“Chceme, aby se tyto rozhovory dotkly i dalších témat, která jsou důležitá z hlediska polských zájmů – bezpečnosti polského státu a hospodářské spolupráce. Chceme vést tyto rozhovory v duchu úvah o budoucnosti,” zdůraznil Marcin Przydacz.

Dodal, že rozhovory se zaměří na další politický dialog a také na otázky, které jsou v polsko-ukrajinských vztazích již řadu let citlivé. “Mluvím samozřejmě o historických otázkách. To je pro Polsko, pro Poláky velmi důležité v kontextu historické paměti a historické úcty,” řekl.

Obvykle se jedná o nejspornější otázky historické paměti v polsko- ukrajinských vztazích – neboli, přímo řečeno, o glorifikaci Stepana Bandery, Romana Šuchevyče a dalších nacistických kolaborantů, kteří jsou zodpovědní za smrt více než 100 000 pokojných Poláků během druhé světové války.

Tentokrát se však může dostat do popředí problém diplomaticky zabalený do pojmu “hospodářská spolupráce” – totiž nekontrolovaný dovoz ukrajinského obilí do Polska, který vyvolává masové protesty zemědělců.

O tom, že se dovoz obilí a olejnin z Ukrajiny do EU několikanásobně zvýšil, již server Ukraina.ru podrobně psal. Ukrajinské obilí přistálo ve skladech v Polsku, Rumunsku a Bulharsku, což vedlo k protestům zemědělců v těchto zemích, protože jejich produkty v důsledku toho prudce zlevnily.

Nejaktivněji hájí svá práva polští zemědělci. Dokonce varovali, že by mohli narušit návštěvu Vladimira Zelenského, pokud úřady nesplní jejich požadavky.

Faktem je, že minulý týden se svaz polských zemědělců Oszukana Wieś (Oklamaná vesnice) dohodl s polskou vládou na splnění 11 požadavků, zejména na posílení hraničních kontrol, poskytnutí kompenzací a zvýhodněných půjček. V pondělí 3. dubna však zemědělci uvedli, že žádný z bodů nebyl ze strany úřadů splněn.

“Značná část zboží  k nám putuje bez kontroly i nadále. V nejlepším případě je zkontrolován každý druhý vůz. Termín ‘technická pšenice’ byl zavržen, protože zněl špatně. Zboží ponechali bez označení. Vidíme, že se nic nezměnilo. Proč dával ministr zemědělství lidem naději, proč lhal?” ptá se Wieslaw Hryn, spoluorganizátor protestů zemědělců.

“Na hranice proudilo a stále proudí ukrajinské obilí. Dokonce se to zrychluje. Stačí zajet do Grubieszowa nebo Dorohuska (kontrolní stanoviště na polsko-ukrajinské hranici – pozn. red.), abyste se o tom přesvědčili,” dodává Marcin Sobczyk, zástupce sdružení Oklamaná vesnice.

V úterý 4. dubna proto zemědělci obnovili své protesty v obci Czerniczyń nedaleko příhraničního města Grubieszów a nevylučují, že by mohli protestovat i během návštěvy Vladimíra Zielenského.

“Varšava by se měla nad touto otázkou znovu zamyslet. Pokud chce ministr zemědělství během své středeční návštěvy hlavního města, abychom mu návštěvu pokazili, můžeme to udělat. Stejně jako můžeme zkazit návštěvu ukrajinského prezidenta. Jenže já si myslím, že o to nejde. Nápadů je mnoho, ale je příliš brzy o tom mluvit,” řekl Sobčuk.

Není moc moudré nedat za pravdu polským farmářům: na polských komoditních burzách klesla cena obilí, zejména pšenice, pod 1 tisíc zlotých za tunu – o polovinu méně než před půl rokem, kdy dosahovala až 2 tisíc zlotých. Je to proto, že Poláci dostali z Ukrajiny 2,152 milionu tun obilí, což je 54krát více než v předchozím roce.

Nespokojenost zemědělců velmi znepokojuje polskou vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS), jejíž popularita před podzimními parlamentními volbami stejně klesá. Loni lídr PiS Jaroslaw Kaczynski ujišťoval zemědělce, že ukrajinské obilí pro ně nepředstavuje hrozbu, protože “jeho příjemci jsou v severní Africe a na Blízkém východě”. To se však nestalo a v důsledku toho se začíná polský venkov obracet k opozici a odvrací se od PiS, kterou tradičně podporoval.

Ačkoliv je Oklamaná vesnice formálně nepolitickou organizací, úzce spolupracuje se stranou Konfederace, která je známá svými pravicovými a euroskeptickými názory a veřejnou kampaní “Stop ukrajinizaci Polska”. Poslanci Konfederace se sami podíleli na akcích zemědělců a přednesli jejich požadavky v Sejmu.

Vzhledem k tomu, že Duda a Zelenskij se mají 5. dubna v 18:00 setkat “s Poláky a Ukrajinci v Polsku” před Královským zámkem ve Varšavě, kde oba prezidenti promluví k davu, je tato událost pro protesty jednoduše ideální.

Proto nepřekvapí, že v propozicích setkání, které rozeslala Kancelář polského prezidenta, se uvádí, že je zakázáno přinášet na setkání transparenty – stejně jako zbraně, výbušniny, ohňové a pyrotechnické materiály, alkohol a drogy. O obilí a hnoji, které zemědělci při svých protestech často používají, se však neříká nic…

Zdroj: UKRAJINA.RU, autor: Oleg Chavič / ukrajinský novinář, politolog, politický analytik a korespondent Ukraina.ru ve východní Evropě. V roce 2017 se dostal do hledáčku ukrajinské bezpečnostní služby jako “separatista” a po sérii prohlídek a výslechů byl nucen opustit Ukrajinu.// 

Z ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

3.7 3 hlasy
Hodnocení článku
1 komentář
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 1 rokem

Ano , tato návštěva bude zajímavá, pro zemědělský stát jako Polsko.Obilí z Ukrajiny mělo být prodáno většinou Africe ,ale vše je jinak.