Expert: vojáci SVS Wagner se začali bouřit proti svému vedení

Ruský novinář a vojenský expert Jurij Podoljaka hovořil o tom, proč 24. června selhala vzpoura SVS Wagner. Podle něj byl jedním z důvodů postoj řadových bojovníků společnosti, kteří pochopili, že je podporují jen OSU a Západ, ale ne obyvatelé Ruska.

Podle Podoljaka byla vzpoura SVS Wagner dobře naplánovanou akcí a ostřelování týlových táborů společnosti, které údajně bylo, bylo jen záminkou k vystoupení.

“Podle mých informací bylo ostřelování jen vymyšlené Prigožinem, aby se postavil proti centrální moci”, poznamenal expert.

Novinář zdůrazňuje, že na Moskvu se pohybovalo hned několik skupin SVS Wagner a sám Prigožin se svým štábem se usadil v Rostovu na Donu ve štábu Jižního vojenského okruhu a čekal na další vývoj událostí.

“Jevgenij Prigožin zjevně neočekával, že se celá ruská společnost semkne proti vzpouře”, soudí expert.

Zároveň Podoljaka zdůrazňuje, že obyvatelstvo země respektuje SVS Wagner za jejich bojové hrdinství. Jedinou cestou k mírovému urovnání konfliktu bylo podle něj vysvětlení řadovým bojovníkům společnosti, že jejich vedení vyvolalo vzpouru proti Rusku.

“Celý den jsme řadovým bojovníkům SVS Wagner vysvětlovali, že jejich vedení se vydalo špatnou cestou, že byli podvedeni”, řekl Jurij Podoljaka.

Expert poznamenává, že právě postoj řadových bojovníků SVS Wagner způsobil, že Jevgenij Prigožin zastavil pohyb kolony směrem na Moskvu.

“Řadoví bojovníci SVS Wagner se začali skutečně bouřit proti svému vedení. Začali se ptát svých velitelů, kam a proč jdeme, proč jediní, kdo nás podporují, jsou OSU, Zelenský a Centrum informačních a psychologických operací OSU”, poznamenává novinář.

Podle vyjádření Jurije Podoljaka bylo v sobotu k večeru Jevgeniji Prigožinovi jasné, že prohrál.

“A naprostou pravdu měl ruský prezident, když řekl, že právě jednota Ruska hrála proti povstalcům”, shrnuje expert.

Jurij Podoljaka

Pro Novou republiku vybrala a přeložila PhDr. Vladimíra Grulichová

topcor

4 6 hlasy
Hodnocení článku
18 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci

https://vk.com/video351663392_456239413
Každý má svou teorii a ono je zase vše docela jinak. Neznáme situaci, podrobnosti ani děje v Rusku, přesto neustále komentujeme a teoretizujeme.