Hegemon zahájí hybridní válku proti BRICS

Hybridní válka 2.0 proti globálnímu Jihu ještě ani nezačala. Státy, které se rozhoupaly, byly varovány.

Nedá se říct, že by lidé z amerických think tanků znali Montaignea: „Na nejvyšším trůnu světa stále sedíme jen na svém vlastním dně.“

Pýcha vede tyto jedince k domněnce, že jejich ochablé zadky stojí vysoko nad zadky ostatních. Výsledkem je, že charakteristická směs arogance a neznalosti vždy nakonec odhalí předvídatelnost jejich předpovědí.

Americké think-tanky – opojené aurou moci, kterou si samy vytvářejí – vždy dopředu informují o tom, co chystají. Tak tomu bylo i v případě projektu 11. září (“Potřebujeme nový Pearl Harbor“). Tak tomu bylo i v případě zprávy RAND o nadměrné expanzi a narušení rovnováhy Ruska. A nyní je to případ nastupující vlády.

Americká válka proti BRICS, jak ji nastínil předseda Eurasia Group se sídlem v New Yorku.

Vždy je bolestné trpět intelektuálně plytké sny Think Thank Land, které se tváří jako „analýzy“, ale v tomto konkrétním případě by si klíčoví hráči globálního Jihu měli být pevně vědomi toho, co je čeká.

Celá „analýza“ se předvídatelně točí kolem blížícího se zničujícího ponížení hegemona a jeho vazalů: co se bude dít dál v zemi 404, známé – prozatím – také jako Ukrajina.

Brazílie, Indie, Indonésie a Saúdská Arábie jsou odmítány jako „čtyři hlavní země, které se nechtějí zapojit do války USA a NATO proti Rusku“. Je to stále stejný starý příměr „buď jsi s námi, nebo proti nám“.

Pak je nám ale představeno šest hlavních viníků z globálního Jihu: Brazílie, Indie, Indonésie, Saúdská Arábie, Jihoafrická republika a Turecko.

V dalším hrubém, provinčním remixu fráze vztahující se k americkým volbám jsou tyto státy označovány za klíčové státy, které bude hegemon potřebovat svádět, přemlouvat, zastrašovat a vyhrožovat, aby si zajistil dominanci v „mezinárodním řádu založeném na pravidlech“.

Saúdská Arábie a Jihoafrická republika byly přidány k předchozí zprávě zaměřené na „čtyři hlavní země, které se drží stranou“.

V manifestu swingových států se uvádí, že všechny jsou členy skupiny G-20 a „jsou aktivní v geopolitice i geoekonomice“ (Opravdu? To je tedy novinka). Neuvádí se v něm však, že tři z nich jsou členy BRICS (Brazílie, Indie, Jihoafrická republika) a další tři jsou vážnými kandidáty na vstup do BRICS+: jednání o tom budou mít turbo náboj na nadcházejícím summitu BRICS v srpnu v Jihoafrické republice.

Je tedy jasné, o co v manifestu Swing State jde: o výzvu do zbraně k americké válce proti BRICS.

BRICS tedy nemá žádnou sílu

V manifestu „swing state“ se objevují vlhké sny o „near-shoringu“ a „friend-shoringu“, které se přesouvají z Číny. Nesmysl: posílený obchod v rámci BRICS+ bude od nynějška na denním pořádku, zejména s rozšířenou praxí obchodování v národních měnách (viz Brazílie-Čína nebo v rámci ASEAN), což je první krok k rozsáhlé de-dolarizaci.

Houpavé státy jsou charakterizovány jako „nikoliv nová inkarnace“ Hnutí nezúčastněných zemí (NAM) nebo „jiných uskupení s dominancí zemí globálního Jihu, jako jsou G-77 a BRICS“.

Mluvíme o exponenciálním nesmyslu. Jde o BRICS+ – který má nyní nástroje (včetně NDB, banky BRICS), aby dokázal to, co NAM nikdy nedokázal během studené války: vytvořit rámec nového systému, který by obešel Bretton Woods a propojené donucovací mechanismy hegemona.

Pokud jde o tvrzení, že BRICS „nemá velkou sílu“, to jen odhaluje kosmickou neznalost amerického think tanku Land o tom, co je BRICS +.

Postavení Indie je zvažováno pouze z hlediska členství ve čtveřici, které je definováno jako „snaha o vyvážení Číny pod vedením USA“. Oprava: zadržovat Čínu.

Pokud jde o „volbu“ států, které se rozhodují mezi USA a Čínou v oblasti polovodičů, umělé inteligence, kvantových technologií, 5G a biotechnologií, nejde o „volbu“, ale o to, do jaké míry jsou schopny udržet tlak hegemona na démonizaci čínských technologií.

Například tlak na Brazílii je mnohem větší než na Saúdskou Arábii nebo Indonésii.

Nakonec se však vše vrací ke straussovské neokonské posedlosti: Ukrajina. Státy, které se pohybují v různé míře, jsou vinny tím, že se staví proti sankční demenci a/nebo ji podkopávají. Například Turecko je obviňováno z toho, že do Ruska dodává zboží „dvojího užití“. Ani slovo o tom, že americký finanční systém zlovolně nutí turecké banky, aby přestaly přijímat ruské platební karty MIR.

Co se týče zbožných přání, tato perla vyniká mezi mnoha jinými: „Kreml zřejmě věří, že se uživí, když obrátí svůj obchod na jih a východ.“

No, Rusko si už teď skvěle vydělává na živobytí v celé Eurasii a na rozsáhlém území globálního Jihu.

Ekonomika se znovu nastartovala (hnacími silami jsou domácí cestovní ruch, strojírenství a kovoprůmysl), inflace je pouze 2,5 % (nižší než kdekoli v EU), nezaměstnanost je pouze 3,5 % a šéfka centrální banky Elvira Nabiullina uvedla, že do roku 2024 se růst vrátí na úroveň před nástupem SSM.

Americký Think Tankland je vrozenou neschopností pochopit, že i když země BRICS+ mohou mít ještě vážné problémy s obchodním úvěrem, Moskva již ukázala, jak se i implicitní tvrdá podpora měny může ukázat jako okamžitý převrat. Rusko současně podporuje nejen rubl, ale i jüan.

Mezitím karavana de-dolarizace globálního Jihu neúnavně pokračuje – jakkoli mohou hyeny zástupné války stále výt ve tmě. Až se naplno projeví – ohromující – rozsah ponížení NATO na Ukrajině, pravděpodobně v polovině léta, bude de-dolarizační rychlík plně obsazen, bez přestávky.

„Nabídka, kterou nelze odmítnout“ jede znovu

Pokud by to všechno nebylo dost hloupé, manifest houpavých států se zdvojnásobuje v jaderné oblasti a obviňuje je z „budoucích rizik šíření (jaderných zbraní)“: zejména – kdo jiný – Írán.

Mimochodem, Rusko je definováno jako „střední, ale upadající mocnost“. A k tomu „hyperrevizionistický“. Ach jo: s takovými „experty“ Američané ani nepotřebují nepřátele.

A ano, teď už se můžete omluvit, že řvete smíchy: Čína je obviňována z toho, že se snaží řídit a kooptovat BRICS. „Návrh“ – nebo „nabídka, kterou nemůžete odmítnout“, v mafiánském stylu – státům, které se pohybují na vahách, zní, že se nemůžete připojit k „Čínou řízenému a Ruskem podporovanému orgánu, který aktivně vystupuje proti Spojeným státům“.

Poselství je jednoznačné: „Hrozba čínsko-ruské kooptace rozšířeného BRICS – a skrze něj i globálního jihu – je reálná a je třeba se jí věnovat.“

A tady jsou recepty, jak to řešit. Pozvat na zasedání G-7 většinu států, které jsou nakloněny ekonomickému růstu (to byl žalostný neúspěch). „Více návštěv klíčových amerických diplomatů na vysoké úrovni“ (vítejte u distributorky sušenek Vicky Nulandové). A v neposlední řadě mafiánská taktika, jako je „svižnější obchodní strategie, která začne louskat oříšek přístupu na americký trh“.

V manifestu „Swing State“ se objevily předpovědi, že „napětí mezi USA a Čínou dramaticky vzroste a přeroste v konfrontaci ve stylu studené války“. To se již děje – rozpoutáno Hegemonem.

Jaké budou následné kroky? Tolik vytoužené a k smrti omílané „oddělení“, které by donutilo státy, které se přikloní k jedné nebo druhé straně, aby se „více přiklonily k jedné nebo druhé straně“. Znovu by se opakovalo „buď jsi s námi, nebo proti nám“.

Tak tady to máte. Syrově, z masa a kostí – se skrytými výhrůžkami. Hybridní válka 2.0 proti globálnímu Jihu ještě ani nezačala. Státy na vahách, všichni jste byli varováni.

*

převzato

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, její akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

 

4 4 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spartak
spartak
před 10 měsíci

USA a spol.zajásali ,když se socialistický blok rozpadl díky prozápadním náladám v Sovětském svazu. Dnes Čína zvedla prapor socialismu a USA jsou na lopatkách a k tomu ratlík Fialovic vsadil vše na americkou kartu,hop nebo trop.

cablik
cablik
před 10 měsíci
cablik
cablik
před 10 měsíci

Na BRICS nemají nebo mají zdroje a rádoby hegemon zdroje nemá ale má největší dluhy na planetě. To je jasné ke komu se jiné státy přikloní.