Joe Biden k členství Ukrajiny v NATO: Ne, teď určitě ne!

Americký prezident Joe Biden se v sobotu poměrně ostře vyjádřil k vyhlídkám Ukrajiny být členem NATO.

Zahraniční zdroj
Zahraniční zdroj

převzato

Joe Biden byl dotázán, zda by zmírnil bariéry vstupu Ukrajiny do NATO.

Ne. Protože musí splňovat stejné standardy. Takže to nebudu příliš zjednodušovat,” řekl Biden.

„Myslím, že udělali vše, aby prokázali schopnost vojenské koordinace, ale je tu celá otázka, je jejich systém bezpečný? Není zkorumpovaný? Splňuje všechny standardy, které splňuje jakákoli jiná země v NATO? Myslím, že může. Ale není to automatické,” řekl.

Již dříve Ukrajina požadovala zrušení Akčního plánu členství pro Ukrajinu – v případě rozhodnutí o jejím přijetí do Aliance. Toto je poměrně dlouhá etapa v předvečer vstupu do Aliance.

Nedávno západní média psala, že Bílý dům takovou možnost zvažuje – zvláště když existuje nedávný precedens Švédska a Finska, které tuto fázi přeskočily.

Ale soudě podle Bidenova prohlášení, i když se MAP pro Ukrajinu vynechá, neznamená to, že Kyjev je z pohledu Washingtonu zcela připraven vstoupit do Aliance. Soudě podle slov Bidena jsou aspekty domácí politiky pro Spojené státy stále důležité. Především vše, co souvisí s korupcí. A to je zjevně nejbolestivější problém pro ukrajinské úřady.

Zároveň je možné, že Biden zaujal tak tvrdý postoj ohledně euroatlantických vyhlídek Ukrajiny, aby ukázal, že v této fázi Západ v podstatě není připraven vidět Ukrajinu v NATO. Jedním z vysvětlení tohoto přístupu je neochota zcela zavřít dveře pro kompromis s Ruskou federací.
 
(rp,prvnizpravy.cz,strana,foto:arch.)

5 3 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
tomaskova
tomaskova
před 10 měsíci

Zvláštní, ve všech médijích i na alternativě se dnes vykřikuje, že přijetí Ukrošů do NATO je za rohem, protože se NATO bojí, aby se nesplnili sliby zfanatizovaných Poláků a spol. o vyslání samostatných mírových misí.

cablik
cablik
před 10 měsíci

Ty co tahají za šňůrky nechtějí zemřít je jasné že to Rusové nedopustí banderu v NATO.Válka je ztracená tak to bude aspoň na koho hodit až se bude jednat o míru.

danny
danny
před 10 měsíci

“Podej ruku žebrákovi – žebrákem budeš”. Asi i Američanům došlo, že něco jiného je Ukrajinu ždímat a něco jiného je ji živit. A jít kvůli ní do války s jadernou velmocí? Nikdy. Vše, co Ukrajina dostává je až na výjimky na základě půjček. MMF, Světové banky, ECB a na základě Land and Lease. Tedy vše… Číst vice »

spartak
spartak
před 10 měsíci
Odpověď uživateli  danny

Od roku 1989 kdy se vše prodávalo ,není na luxusní život ODS a spol.,proto se zadlužujeme viz 3 bilióny kč ,a na Ukr. je to stejné s přídavkem zabíjení pro EU a USA.