Ruský prezident Vladimir Putin vystoupil 16. června 2023 na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru a poté odpovídal na otázky

Moderátorem diskuse byl politolog, historik, vedoucí 1. kanálu RT Dimitrij Sajms

Vladimir Vladimirovič Putin
Vladimir Vladimirovič Putin

D. Sajms: Vladimíre Vladimíroviči, děkuji vám za působivý projev.

Než předám slovo alžírskému prezidentovi, rád bych Vám, pokud dovolíte, položil několik otázek.

Mluvil jste o mnoha věcech, velmi důležitých věcech, s čísly a fakty po ruce, jež ukazují, jak se Rusko rozvíjí ve velmi obtížných podmínkách, jak tento rozvoj pokračuje, jak je sociálně zaměřen a jak udržuje a posiluje otevřenost ruské ekonomiky. To všechno je samozřejmě velmi důležité, pozitivní, a když říkám “překvapivé” – tak i překvapivé, Vladimíre Vladimíroviči, protože se to všechno děje v kontextu mezinárodního napětí, konfliktu kolem Ukrajiny a tam probíhajících bojů.

Je jasné, že pro mnohé z nás je vaše hodnocení toho, co se děje v souvislosti s touto vojenskou akcí, velmi důležité. Začala takzvaná ukrajinská protiofenzíva, jak mnozí – ať už v Rusku, nebo ve Washingtonu, či v Londýně a v Bruselu – říkají. Již nyní je zřejmé, že tato ofenzíva zatím nesplnila očekávání “kolektivního Západu”.

Pozorně jsem si přečetl, co se o této protiofenzívě píše. A zejména o několika průlomových úspěších, o nichž Ukrajinci hodně a hrdě mluví. Ukázalo se však, že to nejsou ani průlomy na čistě taktické úrovni, ale hlavně, Vladimíre Vladimíroviči, což mě zaujalo, že se všechny jaksi odehrávají, aniž by dosáhly první linie ruských opevnění. To znamená, že nejde jen o to, že tato linie nebyla prolomena, ale že ukrajinská vojenská technika a ozbrojené síly jsou rozdrceny dříve, než se na bojišti skutečně začnou dít ty nejzávažnější věci.

Zároveň se také říká, že Ukrajina má dalších 60 000, možná i více, vojáků vycvičených na Západě a připravuje se na další akce.

Co si o této situaci myslíte? Jak vážně ji berete? A zjevně, jak jste řekl ve své zprávě, zůstáváte optimistou ohledně toho, jak se Rusko dokáže s touto situací vypořádat. Povězte nám o tom.

Vladimír Putin: Nedávno jsem se setkal s našimi válečnými zpravodaji. A v odpovědi na skoro stejnou otázku jsem jim připomněl, že válku na Ukrajině, na jihovýchodě Ukrajiny, zahájil ukrajinský režim s podporou svých sponzorů na Západě v roce 2014. O tom se na Západě nikdo nezmiňuje. Ale já musím připomenout: proti Donbasu na severozápadě bylo použito letectvo, tanky, dělostřelectvo. Copak to není válka? Je to válka. A trvala téměř devět let. A pak ji naši takzvaní partneři, vlastně naši antipartneři, veřejně odmítli řešit mírovými prostředky. A to nás donutilo použít ozbrojené síly ve snaze tuto válku ukončit.

A pokud se někdo snaží udělat z bolavé hlavy zdravou, pokouší se o to nevhodnými prostředky. Dobře víme, jak to všechno začalo.

Nebyli jsme to my, kdo vodil své partnery za nos, ale oni, jak se ukázalo, když podepsali minské dohody, a nehodlali nic plnit, a ještě to nedávno veřejně prohlásili, vlastně se přiznali. Veřejně to řekly jak ukrajinské úřady, tak Evropané. Takže jsme prostě museli použít ozbrojené síly, uznat nezávislost a pak reagovat na žádost Doněcké a Luhanské republiky, aby se staly součástí Ruska, a pak jim poskytnout vojenskou pomoc ve snaze ukončit tuto ozbrojenou konfrontaci. To za prvé.

Za druhé. Samozřejmě vidíme, že západní země vynakládají veškeré úsilí, aby Rusko utrpělo, jak říkají, porážku na bojišti, a to porážku strategickou, a dělají pro to vše, co je v jejich silách. Vidíme to velmi dobře. Ale my jsme si stanovili určité úkoly spojené s denacifikací i s demilitarizací těchto území.

Co se týče demilitarizace … Jen se podívejte, Ukrajina přestane brzy používat vlastní techniku úplně, nic jiného jí nezbývá. Všechno, s čím bojují a co používají, se dováží zvenčí, ale s tím se dlouho válčit nedá. A my máme obranný průmysl, který se točí na plné obrátky den co den. Za poslední rok jsme zvýšili produkci vojenských výrobků 2,7krát a u nejžádanějších typů je nárůst desetinásobný, a to nás ještě čeká další růst. Podniky pracují na dvě, tři směny, některé ve dne i v noci. A to vypovídá o tom, že máme velkou rezervu.

O co jde v takzvané protiofenzívě? Něco nesedí: někde se ukrajinským jednotkám podaří dosáhnout první linie, někde ne – to není problém. Problém je v tom, že používají tzv. strategické rezervy, které se skládají z několika složek. První z nich je určena k prolomení obrany, druhou je použití jednotek ke konsolidaci území, k přesunu přes území. V žádné z oblastí nedosáhly svých cílů – to je důležité.

Ostatně jejich ztráty jsou velmi vysoké, zhruba dokonce více než jedna ku deseti ve srovnání s ruskou armádou. To je fakt. Pokud jde o techniku: každým dnem dochází k nárůstu ztrát této techniky, k dnešnímu dni, ztratila ukrajinská armáda 186 tanků a 418 obrněných vozidel různých tříd. O personálu teď nemluvím, to musí sdělit samo ministerstvo obrany. Ale opakuji, nejdůležitější je, že nedošlo k žádným úspěchům v žádném směru. Armáda hlásí: Nepřítel neměl žádné úspěchy.

Právě teď, když spolu mluvíme, probíhá další pokus na takzvaném Vremevském směru, na několika úsecích se nepřítel snaží zaútočit s několika jednotkami podporovanými pěti tanky. V záporožském směru také s podporou dvou tanků a několika obrněných vozidel. Přiblížili se k prvnímu okraji a hned ztratili několik tanků. V současné době tam probíhá boj. Myslím si, že ukrajinské ozbrojené síly zde nemají žádnou šanci, žádnou. Stejně jako na jiných směrech, o tom nepochybuji.

D.Sajms: Děkuji.

Dobře víte, že snad žádný z vašich výroků o Ukrajině není na “kolektivním Západě” tak dráždivý jako tvrzení, že v ukrajinské politice hrají velkou roli nacistické síly a je nutná denacifikace.

Říkají vám: “O čem to mluvíte? Zelenskij je Žid. Je legálně zvoleným prezidentem a zjevně stojí na straně všeho dobrého – západního, proti všemu špatnému – ruskému. Takže vám vůbec nepřísluší tvrdit, že je na straně nacistů”. Jak na to odpovídáte?

Vladimír Putin: Mám mnoho židovských přátel z dětství. Ti říkají: Zelenskij není Žid, je to ostuda židovského národa.

To není vtip, ani ironie, chápete? Vždyť dnes jsou neonacisté, Hitlerovi pohrobci, vyzdvihováni na čestný piedestal jako hrdinové Ukrajiny. Holokaust znamenal vyhlazení šesti milionů Židů, jeden a půl milionu jich bylo vyhlazeno na Ukrajině, a to především rukou banderovců.

Nepochyboval jsem o tom, že mi budete klást podobné otázky, a ještě včera večer, když jsem šel spát, jsem požádal, aby mi poslali nějaké materiály. Volal jsem do Moskvy, už když jsem byl tady. No podívejte se, co říkal Jaroslav Stěcko – vůdce OUN, frakce Bandery, v roce 1939: “Moskva a Židé jsou největší nepřátelé Ukrajiny. Trvám na zničení Židů a na účelném přenesení německých metod práce s židovstvem na Ukrajinu”.

Jiná osoba. Dne 10. července 1941, při tzv. lvovském masakru, vstoupily německé jednotky do Lvova. Kdosi jménem Stěpan Lenkavskij řekl: “Pokud jde o Židy, využijeme všech metod, které povedou k jejich úplnému zničení”. Co to má být?

Víte, četl jsem po válce svědectví jedné banderovské zrůdy, která vyprávěla – on sám to vyprávěl – jak on a jeho kumpáni přišli a odvedli židovskou rodinu, aby ji zastřelili. To se nedá číst bez knedlíku v krku. Hlava rodiny byla invalidní a měla jednu ruku, jeho žena a dvě děti, myslím, že to byla 11 a 7letá děvčata. Vzali je a vedli k zastřelení. Ten muž, invalida, když vycházel ven – všichni pochopili, že je vedou na popravu – objal psa tou jednou rukou, kterou měl, a rozplakal se. Odvedli ho a zastřelili. I děti, dívky ve věku 7 a 11 let.

Bylo vyhlazeno jeden a půl milionu Židů. Nemluvím o Rusech, o Polácích, kteří – mimochodem – na domácí úrovni vůbec nezapomněli na to, co se dělo na Ukrajině ze strany banderovců. No, Poláci – dobře, mají své cíle, spí a sní o vrácení západní Ukrajiny. A podle všeho k tomu postupně směřují. Ale my teď mluvíme o holocaustu. Jak ho může někdo popírat?

Víte, omlouvám se alžírskému prezidentovi, našemu hostu. Věděl jsem, že se mě na to zeptáte. Když jsem šel včera spát, znovu opakuji, žádal jsem nejen o tento kus papíru, ale také o něco viditelnějšího. Pořád říkáme to samé. Bandera je antisemita, neonacista. Ale to jaksi nikdo nechce slyšet, protože Zelenskij je člověk s židovskou krví. Ale on tyhle zrůdy, neonacisty, svými činy kryje.

Dobře, Lenina jste odkopli, nedávno jsem o tom mluvil s novináři na setkání, dobře, to je vaše věc, i když to byl zakladatel moderní Ukrajiny, Bůh s ním. Ale proč stavíte na piedestal nacisty?

Nevím, jestli ten klip natočili nebo ne, požádal jsem je, aby ho připravili – máte ho? Měl by tam být nějaký materiál na dvě minuty. Jestli ho máte, dejte ho na obrazovku, prosím.

(Promítá se filmová válečná kronika.)

Putin: To je Bandera a jeho nohsledi. To jsou hrdinové dnešní Ukrajiny a to jsou lidé, které dnešní ukrajinské úřady chrání jak osobně, tak i jejich ideologii. Jak je možné, že se proti tomu nebojuje? Jsme povinni proti tomu bojovat. Rusko je nejvíce postiženou zemí v boji proti nacismu. Na to nikdy nezapomeneme.

Ostatně ani obyčejní lidé v Izraeli. Podívejte se, co říkají na internetu jednoduchým, rusky srozumitelným, lidovým jazykem. Podívejte se a všechno vám bude hned jasné.

Jak proti tomu můžete nebojovat? Pokud to není neonacismus v jeho současné podobě, co to je? Máme plné právo se domnívat, že náš úkol – denacifikace Ukrajiny – je jedním z klíčových.

D. Sajms: Děkuji, Vladimíre Vladimíroviči. Za sebe si dovolím jen jednu malou poznámku.

Pan Zelenskij během své pestré kariéry strávil nějaký čas v Moskvě, mimo jiné na Prvním kanálu. Mluvil jsem s několika lidmi, kteří ho dobře znali. Nikdo z nich si nepamatuje, že by se jakýmkoli způsobem, v jakékoliv podobě či formě identifikoval jako Žid.

Je to muž s židovskými kořeny. Podívejte se, v Sovětském svazu byli v posledních letech Stalinova života členové politbyra, jako například Kaganovič, Židé. Měli spoustu příbuzných, zejména manželky byly Židovky. A ve vedení Bezpečnostní služby byli Židé, včetně významných generálských funkcí. Ale nikdo nepopírá, že za Stalina existoval také antisemitismus a že na jeho základě docházelo k nezákonnostem. Takže argument, že pokud má někdo židovské kořeny, že to už samo o sobě zaručuje, že jeho režim nemůže provádět antisemitskou politiku, mi připadá přinejmenším povrchní.

Nyní žádám alžírského prezidenta, aby pronesl svá moudrá slova.

***

Zdroj: Ukrajina.ru, ruštiny přeložila: PhDr. Jana Görčöšová

4.1 7 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
eFPe
eFPe
před 10 měsíci

Taky děkuji za překlad, protože jsem sice videosnímek viděl ale chce to opravdu dobře rozumět, a v mém případě byl nutný překlad.Ano VVP má pravdu, jsou to zvířata ti nacisti, ale jak to chcete udělat aby ta hydra za dalších 40 let nevystrčila hlavu znovu? Už teď začínám chápat to množství dokumenů… Číst vice »

spartak
spartak
před 10 měsíci

Je tristní ,že Rusko znovu bojuje proti nacistům. Socialismus dokázal projevy vnějších i vnitřních nepřátel eliminovat, což západní demokracie neumí.

cablik
cablik
před 10 měsíci

Senzační odhalení: Rozvědčík PePa je dvojník dementa Joea! Královské rodiny nejsou jen pro ozdobu. Válečný premiér a prezident. I sestra Mašínů líbá Pavlův prsten. Krása nechtěného. Modlitba k rohatému bohu
https://protiproud.info/politika/7258-senzacni-odhaleni-rozvedcik-pepa-je-dvojnik-dementa-joea-kralovske-rodiny-nejsou-jen-pro-ozdobu-valecny-premier-a-prezident-i-sestra-masinu-liba-pavluv-prsten-krasa-nechteneho-modlitba-k-rohatemu-bohu.htm

cablik
cablik
před 10 měsíci

Děkuji všem za článek.