Jaroslav Štefec o schůzce v Džžidě

O chystané schůzce protiruské koalice v Džžidě pod taktovkou USA, o politických křečích Bidenovy administrativy a čili jednáních, která nikam nepovedou, jen nesmyslně prodlouží válku

Jaroslav Štefec
Jaroslav Štefec

Na snímku věčně klopýtající stařeček Biden při jednom, ze svých pádů

iDNES.cz uveřejnilo 30. července informaci, převzatou ze sobotního vydání listu The Wall Street Journal, o schůzce až třiceti západních a rozvojových zemí o Ukrajině, která se má konat 5. a 6. srpna v saúdskoarabské Džiddě. Spojené státy a EU se na ní budou údajně snažit získat mezinárodní podporu pro mír, jehož podmínky si stanoví Ukrajina. Důvodů pro svolání této schůzky mají USA hned několik, ale žádný ani vzdáleně nesouvisí se snahou o mírové urovnání konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Kromě toho je už teď jisté, že bez ohledu na proklamované výsledky bude vliv této schůzky na další vývoj konfliktu mezi RF a Ukrajinou nulový.

* Prvním důvodem pro svolání této schůzky je snaha demokratickou stranou ovládané administrativy USA získat před prezidentskými volbami maximum bodů pro svého staronového kandidáta, jedenaosmdesátiletého Josepha Bidena, o jehož schopnosti vykonávat povinnosti prezidenta USA panují velmi závažné pochyby už dnes. Miliardy dolarů, nasypané do bezedné díry zvané „Ukrajina“, mu v současné zhoršující se situaci státních financí a rozplývající se světovládě dolaru rozhodně na popularitě nepřidají. A protože i přes halasně ohlašované úspěchy ukrajinské ofenzívy je stále většímu počtu Američanů (i Evropanů) jasné, že „tuhle válku nevyhrajeme“ (ostatně v posledních desetiletích jako obvykle), může být vhodně propagandisticky podané „stmelení“ protiruské fronty významným argumentem pro podporu Bidenovy kandidatury v nadcházejících prezidentských volbách.

* Druhým důvodem pro schůzku je snaha USA otestovat úroveň ochoty oficiálních vlád zemí, jako jsou Indie nebo Brazílie, podpořit likvidační podmínky, které hodlají USA ultimativně nadiktovat Rusku v případě vítězství v zástupné válce na Ukrajině. Potřeby a požadavky Ukrajiny samotné s nimi samozřejmě nemají nic společného.

* Třetím důvodem je záměr USA dát jasně najevo ignorování Organizace spojených národů a odchod od jejích principů. Pořádání schůzky na takto závažné téma mimo působnost OSN navíc naznačuje, že USA de facto již neuznávají ani Chartu OSN, nejvýznamnější dosud stále alespoň částečně respektovaný dokument mezinárodního práva, vzniklý na základě zkušeností z dosud nejstrašnější války v dějinách lidstva. Odvolávání na jeho principy by mohlo nejen významně nabourat záměry Američanů a Britů s Ruskem, ale také zpochybnit kroky a postoje NATO, protože závazný požadavek na dodržování Charty OSN všemi signatáři je mj. i klíčovým článkem číslo 1 Severoatlantické smlouvy.

Potřebný lesk a zdání světovosti má schůzce zřejmě zajistit přítomnost poslušného komparsu z evropských zemí. Američané nejspíše očekávají, že se zástupci několika nejlidnatějších zemí světa zaleknou početní převahy západních diplomatů a odsouhlasí vše, co se jim předloží. Fakt, že o nich západní tisk pohrdavě píše jako o „rozvojových zemích“, ale může vést k naprostému opaku. Navíc potenciální hrozba přijetí usnesení, nebo jiné formy výstupů schůzky, které by byly v rozporu s jejich zájmy, prostou „většinou hlasů“ při případném hlasování, může znamenat odmítnutí oficiálních představitelů „rozvojových“ zemí se této schůzky vůbec zúčastnit. Dá se ale očekávat, že v takovém případě jsou USA připraveny nahradit politické představitele těchto zemí zástupci místní opozice, nebo dokonce neziskovek, a vydávat je za jejich oficiální reprezentaci.

Hlavním důvodem nulového potenciálu této schůzky ovlivnit nebo predikovat další vývoj konfliktu na Ukrajině a případná jednání o jeho ukončení je fakt, že mezi pozvanými chybí Ruská federace. Historicky nikdy nepřineslo žádné jednání „o nás bez nás“ řešení nebo ukončení jakéhokoliv konfliktu, nebo cokoliv pozitivního pro nepřítomnou stranu. Český národ tuto zkušenost ve své historii podstoupil mnohokrát. Ale jak se zdá, nikterak jsme se z toho nepoučili. Pan Lipavský se proto do Džiddy už určitě těší. Tedy pokud ho pořadatelé také nezapomněli pozvat. Představitelé na mezinárodní scéně de facto neexistujících států si ostatně ani nic jiného nezaslouží.

**
Autor: plk. v.v. Ing. Jaroslav Štefec, zdroj: Facebook autora

5 7 hlasy
Hodnocení článku
7 komentářů
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
kutnohorsky
kutnohorsky
před 8 měsíci

Konference o míru bez Ruska? No promiňte ale kdo takovou blbinu vymyslel? Vždyť to je schůze k ničemu. Jak si může někdo myslet, že nějaké závěry tohoto sezeni bude Rusko respektovat? No nevím….

Haskuv Duch
Haskuv Duch
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  kutnohorsky

To je něco podobného, jako když asi před 3 měsíci unijníci porcovali medvěda, který zatím běhal s kalašnikovem vztekle po lese a tvářil se, že na plány pánů světa zvysoka hází bobek.

tomaskova
tomaskova
před 8 měsíci

To přerostlé, omezené dítě tam nejede. Prý jeho nějaký náměstek, jehož jméno je nepodstatné, protože tam bude jen do počtu.

mikkesh
mikkesh
před 8 měsíci

Představitelé neexistujících států je moc hezký termín. Neměl by zapadnout. Ještě bych dodal důvod čtvrtý a to je, že ti pitomci už zapomněli, jak si před rokem tu Ukrajinu k obnově vlastně rozdělili. A tak jim to tam nějaká sekretářka zase přečte. No a pátý důvod – vejlet bude! Přerostlé děti pojedou na školní… Číst vice »

vera havrankova
vera havrankova
před 8 měsíci
Odpověď uživateli  mikkesh

Skvělý komentář! Děkuji.

shoty
shoty
před 8 měsíci

Pán Štefec! Ale ČR má vlastnú vlajku. Aj vlastnú hymnu! Tak to musí byť štát! A Lipavský je plnohodnotný minister zahraničných vecí. A Fiala premiér a Pávek prezident. Presne tak, ako to máme my, v Slovenskej demokratickej republike. A čím je nás viac, tým viac ľudí sa môže živiť vyššie uvedenými funkciami. A vo tom to… Číst vice »

Naposledy upraveno před 8 měsíci uživatelem shoty
cablik
cablik
před 8 měsíci

USA neuznávají naprosto nic jen sebe jdou do kopru a jsou jako utržený ze řetězu tahle iniciativa je naprosto k ničemu Rusko k ničemu nedonutí.