Petr Vlk rozebírá předvolební průzkum Mediánu

Když je to dnes o těch grafech, přidám nejčerstvější předvolební průzkum od Medianu. Nepochybuji, že jste jej už zaznamenali. Ale jsem si jistý, že jen ten hlavní graf, udávající kolik procent naměřil Median mezi svými respondenty jednotlivým volebním stranám.

Míním tenhle:

Výstřižek

Jenže to není ani zdaleka jediný zajímavý výstup z tohoto šetření!!!! Mimořádně zajímavá zjištění přinášejí i další grafy.

Ale než se do nich pustím, pak okomentuji něco, co mi hodně vrtá hlavou. Je ustáleným klišé že voliči ODS pocházejí z dobře situované věkově střední generace a naopak, že voličstvo Pirátů se rekrutuje hlavně z těch nejmladších ročníků s právem volit. A ono – tumáš čerte, vlastně vlku kropáč, je to přesně naopak!!!!! U střední generace vedou huliči a u té nejmladší modroptactvo….. Neuvěřitelné, alespoň pro mne…..

No nic pojďme na další grafy!

Výstřižek1

Tady je jasně nejpozoruhodnějším faktorem setrvalý a jasný trend ANOšéfe vzhůru. Ne že bych se tomu extra divil. Jen mi k tomu, na základě toho, co se v republice děje a jak si počíná Fiala a jeho Obludárium, bych čekal daleko větší sešup ODS, TOP, Starostů a naprosto nechápu mírný růst Pirátů. Jediní, kdo to z vládních zatím odskákali a dodejme, že po právu jsou Lidovci. Jurečka je prostě vnímám jako totální antisociál, prostě sociální Herodes, mám-li použít jejich církevní symboliku.

Obrovským zklamáním je pro mne „výkon“ tradiční levice, dnes bohužel mimoparlamentní, která se není schopna zmátořit ani v dobách ekonomického a politického rozvratu. Tohle je obrovský malér na nějž národ tvrdě doplatí. Jediná cesta do parlamentu vede přes minimálně účelové spojení růží a třešní, kdy holt si obě levice, jak ta radikální, tak ta kapitulantská zacpou nos a vytvoří jednotnou kandidátku, tak aby jim stačilo 5% a aby dali dohromady těch 5%. Trikolora a Přísaha by se zatraceně zamyslet nad smyslem své existence a buď s někým formálně, pro volební účely nebo skutečně – splynout. Jinak se bude opakovat minulá story s milionem propadlých hlasů. Pro Zelené platí totéž, jen nechápu, kdo by s ekofanatiky šel na nějaký holport. Kromě Pirátů snad. Tam je ekomagorů dost a dost.

Výstřižek2

Tenhle graf komentovat nebudu. Ne dnes. Nepotřebuje to. Ale zítra se do něj pustím. S plnou parádou. A vězte, že bude o čem povídat. Protože jsme zaznamenal jen neuvěřitelně povrchní komentáře. Takže to zítra zkusím napravit. A myslím, že vám pak nebude úplně do skoku. Bohužel…

Výstřižek4

Volební účast bývá zpravidla jen dost málo zajímavý statistický údaj. Osobně nevěřím tomu, že by k urnám mohlo přijít nějakých 73% voličů. Myslím , že nějakých 62 a kdyby motyka jo spustila, tak 65% představuje vrcholné maximum. Otázka ovšem je, čí příznivci by zůstali doma? Ti co spíš tendují k podpoře vlády nebo dnešní opozice? Otázka za milion. Nebo spíše za bilion či rovnou dva. Tak vysoký je státní rozpočet a to každý rok.

Výstřižek3

Tohle vám, pokud vím, nikdo primárně nenabídl. Přesto, že je to pro mne hned vedle těch naměřených procent vůbec nejzajímavější výstup.

V předchozím grafu je uvedeno, že k volbám pravděpodobně dorazí max 73% oprávněných voličů. Jenže tady se dozvídáme, že jistě přijde 47+36% = 83%!!!!!! Opakuji -83!!!!

Tedy o celých 10% více než na dotaz zda půjdou. To svědčí o elementární neschopnosti více než 1/3 voličstva myslet v těch nejjednodušších souvislostech. Když netuším jestli půjdu k volbám, jak mohu prohlásit v kombinované otázce, že půjdu? Jen proto, že mám prý vybranou stranu?

Navíc – stranu prý má na pevno vybranou asi 2/3 těch, kteří skutečně k urnám přijdou!!!! Takže volby, jako vždycky, rozhodne cca 1/2 těch , co jsou označeni oranžově. O tyhle se hraje a bude hrát. A je to tak vždycky.

Tolik pro dnešek nad primárními čísly z výzkumné zprávy Medianu.

Zdroj: Click to access Volby_PS_2023_06_v04MM.pdfKosta zostra

Autor: Petr Vlk

*

Děkujeme všem, kteří nás podporují finančními dary posílanými na

Pomáhá nám to při tvorbě webu a překladů, pořádání akcí, tvorbu podcastů, natáčení debat a panelových diskuzí. Vážíme si toho a jsme vám zavázáni!

účet Nové republiky č. 2300 736 297 / 2010.

Vaše Redakce Nové republiky

***

4 4 hlasy
Hodnocení článku
3 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
cablik
cablik
před 9 měsíci

Předvolebním průzkumům nevěřím ale ti co nepůjdou k volbám stále ještě málo ryjou držkou v zemi. Levice se odstřelila sama posluhováním havloidů a to jim zatlouklo hřebíky do rakve.

spartak
spartak
před 9 měsíci

Od roku 1989 vládne v republice nenávist a to ke komunistům a Rusku. Jak jednoduché ,že. Od toho se odvíjí vše ,tedy i propad ve všech směrech. Ukazuje se ,že po volbách bude vše při starém ,jediná neznámá je ANO nebo ODS u vesla.

Karel2002
Karel2002
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  spartak

Od roku 1989 vládne nenávist k levici jako takové, nejen ke komunistům. Ale levice u nás už neexistuje, částečně jí supluje SPD. Nenávist k Rusku prudce vzrostla od roku 2000, kdy se tam dostal k moci Putin. V současné chvíli dosahuje nenávist k Rusům u nás obrovských rozměrů a je rovna nenávisti Němců vůči Židům v letech 1933-1945.