USA vyhlásily poplach před ruskou ofenzivou na Liman a Kupjansk

Vnímá se to jako příležitost využít ukrajinské problémy v rámci protiofenzivy, kde byly jednotky nejpřipravenější k prolomení v jiném směru.

Ukrajinci opět přiznávají fakt ruské dominance ve vzduchu, aby ospravedlnili své problémy a s novou vervou prosí Západ o stíhačky F-16. Jenže ještě výcvik ukrajinských pilotů ani nezačal a termíny dodávek F-16 se posouvají o celé měsíce.

A Washington přišel s novou výmluvou – ukrajinská protiofenziva selhává, a proto se F-16 Kyjevu nedodají. Pro Ukrajinu se to ukazuje jako skutečný začarovaný kruh. Ve Spojených státech se obávají, že i F-16 shoří jako již dodané tanky a „Bradley“ – a to může vážně ovlivnit reputaci amerického letectva na trhu se zbraněmi.

Každý týden na Západě nacházejí nové důvody selhání protiofenzivy. Jedná se o útočné vrtulníky Ka-52, které ničí obrněná vozidla ze vzduchu. A Ukrajinci žádají další „Stingery“ – což se však neděje kvůli vyčerpání zásob. Potom zase ze všeho obviňují rozsáhlá minová pole – takže žádají odminovací vozidla, dodávaná ve velmi omezeném množství. Pak Kyjevu chybí stíhačky – no a západní stíhačky nepřicházejí.

Neúspěch protiofenzivy je již vnímán jako „zničující porážka“ Západu. Může to vést ke zvýšení protestních nálad, snížení vojenských tranší do Kyjeva a k jednáním o rozdělení Ukrajiny. Očekává se, že Rusko „semele“ ukrajinské jednotky v rámci protiofenzivy a poté zaútočí v těch oblastech, kde se může ukrajinská fronta rozpadnout.

*

Autor: Málek Dudakov, zdroj: NewsFront

 

Chcete-li podpořit Novou republiku, její web a překlady, akce, podcasty, natáčení debat a panelových diskuzí, přispějte laskavě na účet 2300 736 297 / 2010.

Děkujeme!

 

5 7 hlasy
Hodnocení článku
4 komentáře
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
mikkesh
mikkesh
před 9 měsíci

No to jsou věci, to jsou věci. Tak banderovec si při té ofenzívě spletl světové strany? Už to někdo řekl “redaktorům” v ČT? Už to někdo řekl Blyštivému Péťovi a PPP? To by se nakonec banderovec mohl probojovat až do Prahy. Nebo, že by už předsunutá jednotka v Praze byla? Jestli, jak Komik slibuje,… Číst vice »

cablik
cablik
před 9 měsíci

To musí by jasné i v USA že F-16 jsou zastaralé a s moderními letadly RF nemají šanci. na úspěch. Sklady jsou prázdné ale na hranicích je Polák tak podle toho asi budou Rusové postupovat.

Ludvik
Ludvik
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  cablik

Představa, že by startovaly a přistávaly v Polsku, Rumunsku, Pobaltských státech apod. je “děsivá”. Naprostá většina letišť na Ukrajině není pro jejich provoz, servis a údržbu zřejmě přizpůsobena…

cablik
cablik
před 9 měsíci
Odpověď uživateli  Ludvik

To by startovali ale asi by se už nevraceli a proto je tam nechtějí poslat.